Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εκδήλωση για την επέτειο της εξέργεσης των αγροτών στο Κιλελέρ













Σεβασμιότατοι, αγαπητοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αγροτικών φορέων, φίλες και φίλοι, σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια μεγάλη παράδοση της επαρχίας, μια μεγάλη παράδοση της αγροτιάς, μια μεγάλη παράδοση της Ελληνικής μας ιστορίας, το Κιλελέρ.

Μια παράδοση αγώνα ενάντια στους τσιφλικάδες, στους μεσάζοντες, στην εκμετάλλευση που, με μπροστάρη τον Μαρίνο Αντύπα, είχε ένα μήνυμα. Το μήνυμα είναι ότι, όταν θέλει ο Ελληνικός λαός, όταν θέλει η αγροτιά, μπορεί.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, μπορούμε να αλλάξουμε την αγροτική ανάπτυξη, προς μια σωστή, ανθρώπινη, αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αλλά χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Θα έλεγα, χρειάζεται η κατοχύρωση τριών βασικών δικαιωμάτων.

Πρώτο δικαίωμα είναι, να αισθάνεται ο αγρότης, να ξέρει ο αγρότης, ότι η Πολιτεία τον υπηρετεί, ότι είναι κοντά του. Δεύτερο δικαίωμα είναι το δικαίωμα της σιγουριάς, της ασφάλειας και της προοπτικής, της ελπίδας.

Το τρίτο δικαίωμα είναι, το δικαίωμα της αξιοπρέπειας, του σεβασμού απέναντι στον αγρότη και την αγρότισσα. Και μια ανάγκη. Ανάγκη να ξαναοργανωθεί το αγροτικό κίνημα, να ξαναπιστέψει ο αγρότης στη δύναμή του, να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί, για τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Για το πρώτο δικαίωμα, του να είναι κοντά η Πολιτεία στον αγρότη, θέλω να φέρω ένα παράδειγμα. Είδα στον τοπικό Τύπο κ. υπουργέ, ότι αυτές τις μέρες, έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε τις οφειλές, οι οποίες έχουν αργήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, προς τους αγρότες.

Εντυπωσιάστηκα. Εντυπωσιάστηκα, διότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμφανίζομαι πολύ περισσότερο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για να έρχονται αυτές οι οφειλές στον αγρότη.

Αλλά ξέρετε, όταν μιλάμε για δικαιώματα, το θέμα δεν είναι να φωνάξει η αντιπολίτευση, να διαμαρτυρηθεί η αντιπολίτευση γι? αυτά τα οποία δικαιούται ο αγρότης. Αυτά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα. Όπως και αυτονόητο θα έπρεπε να ήταν, να είχε προχωρήσει το έργο της Κάρλας, από το 2004 οπότε εγκαταλείφτηκε. Γιατί μιλάμε για τους υδάτινους πόρους. Εγκαταλείφτηκε αυτό το έργο. Τι γίνεται με αυτό το έργο;

Δικαίωμα, λοιπόν, είναι ο αγρότης να αισθάνεται την Πολιτεία κοντά του. Και πράγματι, η νέα ΚΑΠ είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία από την προηγούμενη ΚΑΠ. Η προηγούμενη ΚΑΠ είχε ως βάση τις επιδοτήσεις των προϊόντων και, αυτή η ΚΑΠ, ουσιαστικά, έχει ως βάση να προετοιμάσει τον αγρότη για να βγει στην ελεύθερη αγορά.

Δεν είναι εύκολο, αλλά εγώ σας ρωτώ δύο πράγματα: Έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί το εθνικό μας προϊόν στην ελεύθερη αγορά; Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα, για να μπορεί να ανταγωνιστεί ο αγρότης την διεθνή αγορά. Τεράστια πλεονεκτήματα. Και περιβαλλοντικά, και ποιοτικά, και έχει και το ανθρώπινο δυναμικό.

Όμως, δεν θα το κάνει μόνος του ο αγρότης. Χρειάζεται να είναι κοντά του η Πολιτεία. Χρειάζεται να είναι κοντά του με σχέδιο η Πολιτεία. Και ακριβώς, η νέα ΚΑΠ είχε ως στόχο, όχι απλώς να του μοιράσει κάποια χρήματα, αλλά να τον προετοιμάσει μέχρι το 2013, που είναι κοντά πια, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο Έλληνας αγρότης.

Δεν είναι φθίνουσα η αγροτική οικονομία, θεωρητικώς, δεν είναι φθίνουσα. Βεβαίως, είναι φθίνουσα σήμερα. Αν ρωτήσετε τον κτηνοτρόφο, σου λέει «δεν αντέχω». Δεν αντέχει από τα καρτέλ, από τους μεσάζοντες, από τις χαμηλές τιμές. Ο καπνοπαραγωγός βλέπει να είναι φθίνουσα η πορεία. Αλλά είναι πράγματι φθίνουσα; Είναι φθίνουσα, διότι δεν έχει γίνει ο σχεδιασμός και δεν υπάρχουν οι υποδομές για τις διεθνείς αγορές.

Για την Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει ξανά η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης στην Περιφέρεια. Βεβαίως, με μία νέα κατεύθυνση. Μια νέα κατεύθυνση, που πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε. Σημαίνει προϊόν ποιότητας, σημαίνει προϊόν ονομασίας προέλευσης, σημαίνει προϊόν που ουσιαστικά θα έχει πολύ μεγαλύτερη τιμή στη διεθνή αγορά, όπου η επένδυσή μας θα πρέπει να είναι στον άνθρωπο, στον αγρότη, στην εκπαίδευσή του, στην ενημέρωσή του, στις απαραίτητες υποδομές.

Εκεί είναι που χρειάζεται η Πολιτεία να είναι κοντά στον αγρότη, για να τον προετοιμάσει, για να μπορεί να βγάλει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Όταν θα ακούει ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Ρώσος, ο Αμερικανός, ο οποιοσδήποτε, «ελληνικό αγροτικό προϊόν», θα λέει: αυτό το προϊόν, είναι προϊόν ποιότητας, είναι προϊόν με αξία, είναι προϊόν για το οποίο, εμείς, οι Έλληνες θα είμαστε περήφανοι.

Αυτό όμως, φίλες και φίλοι, σημαίνει επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνεται ο σχεδιασμός με τη λογική - άκουσα και τον Νομάρχη - ότι επειδή έχουμε κάποιον υπουργό στην περιοχή, θα μας κάνει και κανένα έργο. Να τελειώσει το «κατόπιν ενεργειών», να φύγουν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια. Να φύγουν οι πόροι στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια πρέπει να αποφασίζει, και όχι να σκορπίσουμε το κράτος και τα Υπουργεία σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Να περάσουμε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να περάσουμε στην κοινωνία την εξουσία και τα χρήματα, τα οποία είναι τελικά χρήματα του Ελληνικού λαού. Κανενός υπουργού, κανενός παράγοντα, κανενός κομματικού, ο οποίος μπορεί να τα διαχειρίζεται όπως θέλει.

Είναι δικά σας τα χρήματα και, εσείς, πρέπει να είσαστε εκείνοι που θα έχετε τις βασικές αποφάσεις στα χέρια σας.

Και βεβαίως, ποια είναι η νέα κατεύθυνση; Η νέα κατεύθυνση είναι να παραχθούν προϊόντα, που θα έχουν ως στόχο την «πράσινη ανάπτυξη», που σημαίνει σεβασμό στο περιβάλλον. Ναι, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη μας δυνατότητα. Βεβαίως, θίγουμε ένα μεγάλο θέμα, εδώ, για τον κάμπο, όπου εσείς έχετε προβλήματα περιβαλλοντικά, έχετε προβλήματα υδροφόρου ορίζοντα, έχετε προβλήματα από τη ρύπανση, από τις, πολύ σημαντικές και πολύχρονες, καλλιέργειες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Το θέμα του περιβάλλοντος δεν πρέπει να το δει ο αγρότης μόνον ανταγωνιστικά. Διότι το θέμα του περιβάλλοντος είναι βασικό στοιχείο στο νέο ποιοτικό προϊόν, για να βγάλουμε προϊόντα ανταγωνιστικά, αλλά το θέμα του περιβάλλοντος έχει σχέση και με τη δική σας και τη δική μας υγεία. Με τη δική σας και τη δική μας ποιότητα ζωής. Με την ποιότητα ζωής των παιδιών μας, με την ποιότητα ζωής όλης της χώρας. Μια «πράσινη ανάπτυξη», λοιπόν, πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Κι εδώ, έρχομαι και στο μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο, θέλω ξεκάθαρα να πω, διότι υπάρχει αυτή η διένεξη μεταξύ Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας, το εξής: Μια σοβαρή κυβέρνηση, δεν θα άφηνε αυτή τη διένεξη να φτάσει εκεί όπου είναι σήμερα. Να συγκρούονται πια δύο περιοχές, μέχρι να φτάσουν σχεδόν σε μια εμφύλια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Ελλήνων.

Μια σοβαρή κυβέρνηση θα είχε τρεις αρχές. Πρώτα απ? όλα, να δούμε την ευμάρεια των αγροτών και τη βιωσιμότητα των προϊόντων που καλλιεργεί ο κάμπος. Δεύτερον, να δούμε το πραγματικό πρόβλημα των υδάτινων πόρων του κάμπου.

Τρίτον, να δούμε το θέμα του περιβάλλοντος και, βεβαίως, και τις «ευαισθησίες» που υπάρχουν και στην Αιτωλοακαρνανία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία, για να βρεθούν οι λύσεις, θα έπρεπε να συζητήσει και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τις αγροτικές οργανώσεις και να βρεθούν οι λύσεις, οι οποίες θα κοιτάνε, όχι πίσω, αλλά μπροστά. Στον νέο αιώνα, στη νέα εποχή, σε νέες αιχμές του δόρατος, οι οποίες πρέπει να είναι για την ανάπτυξή μας.

Αυτό, όμως, σημαίνει και σοβαρές μελέτες. Και ερωτώ: Από το 2004, ακούμε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι θα γίνουν οι μελέτες για τις περιοχές της Περιφέρειας. Μα βεβαίως, χρειάζονται μελέτες, για να δούμε ποια θα είναι η αναπτυξιακή ταυτότητα κάθε περιοχής. Η νέα αναπτυξιακή της ταυτότητα.

Είδατε καμία μελέτη; Έτσι, στον αέρα θα σχεδιάσουμε; Ή έτσι, επειδή ο κάθε υπουργός έχει το ρουσφέτι που θέλει να κάνει, το «κατόπιν ενεργειών»; Δεν είναι σοβαρή η Πολιτεία που δεν σχεδιάζει για τον αγρότη και την Περιφέρεια σήμερα, για να μπορεί να γίνει πράγματι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη. Άρα λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο δικαίωμα, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ο αγρότης. Η Πολιτεία να είναι κοντά του, να σχεδιάζει, να τον βοηθά, να τον υποστηρίζει.

Δεύτερο δικαίωμα, το δικαίωμα στη σιγουριά. Πράγματι, με τους άγριους ανέμους της παγκοσμιοποίησης και της οικονομίας, βρίσκεται η οικονομία μας σε μια δύσκολη θέση. Θα αφήσουμε, απλώς, έτσι, την άγρια διεθνή οικονομία, χωρίς καμία προετοιμασία, όχι μόνο του αγρότη, αλλά και της Περιφέρειας;

Τι γίνεται με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τις βιοτεχνίες; Τι γίνεται με την ευκολία, με την οποία αυτή η κυβέρνηση αφήνει διάφορα πολυκαταστήματα να ιδρυθούν, να εγκατασταθούν μέσα στα κέντρα των πόλεων, δίπλα στα κέντρα των πόλεων, με αποτέλεσμα, βεβαίως, και την ανεργία και το κλείσιμο πάρα πολλών μικρών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Αυτή είναι η ανάπτυξη; Θα αφήσουμε, με πλήρη ασυδοσία και χωρίς σχεδιασμό, την ανάπτυξη της Περιφέρειας;

Αντιθέτως, εάν είχαμε έναν σοβαρό σχεδιασμό, που θα συνδύαζε την περιβαλλοντική και την ποιοτική ανάπτυξη του αγροτικού προϊόντος, μαζί με τη μεταποίηση, μαζί με υπηρεσίες, όπως είναι οι τουριστικές και άλλες υπηρεσίες για την Περιφέρεια, θα μπορούσαμε να είχαμε μια νέα ταυτότητα περιφερειακής ανάπτυξης, βιώσιμης, ουσιαστικής, για τις νέες γενιές, αλλά βεβαίως και για όλους μας.

Γι? αυτό, ακριβώς, χρειάζεται και ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα να διαμορφωθεί ξανά και είμαστε εδώ, κι εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, για να συμβάλουμε, να βοηθήσουμε τα κινήματα, πάντα με την αυτονομία τους, στην εκ νέου ανάπτυξη αυτού του αγροτικού κινήματος, για τις νέες «προκλήσεις» που έχουμε μπροστά μας. Αυτό σημαίνει επίσης, φίλες και φίλοι, ότι χρειάζεται να επενδύσουμε.

Ακούγονται συνθήματα

Είναι το μήνυμα ότι, το ΠΑΣΟΚ, κάνει πορεία στον λαό. Ξεκινάμε από εδώ, από το Κιλελέρ, για να δώσουμε το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πράγματι ανάγκη ανατροπής. Ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα θέλει και ένα ισχυρό εκπαιδευτικό φορέα. Έχουμε προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την συνεργασία του κράτους με τους αγροτικούς φορείς, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΓΕΣΑΣΕ.

Να δημιουργηθεί Σχολή, Πανεπιστήμιο, αν θέλετε, μη κρατικό, όχι ιδιωτικό, αλλά των φορέων των αγροτών. Η γνώση να είναι του ίδιου του αγρότη, για να μπορεί ο αγρότης να εκπαιδεύεται, να είναι επαγγελματίας, να είναι εκείνος, ο οποίος πράγματι αισθάνεται ότι επιλέγει το επάγγελμά του.

Αυτό το οποίο θέλουμε να πούμε στους νέους αγρότες είναι ακριβώς αυτό. Ο νέος αγρότης δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει αναλάβει αυτό το επάγγελμα ως μοίρα, αλλά ότι είναι επιλογή του, διότι θέλει να είναι αγρότης, διότι ο αγρότης θα πρέπει να είναι ο επαγγελματίας αγρότης, ο ενημερωμένος αγρότης, ο εκπαιδευμένος αγρότης, ο αγρότης με κύρος, με σιγουριά και ασφάλεια για τις υποδομές του στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, σε όλες τις υποδομές, τις οποίες χρειάζεται μια οποιαδήποτε τοπική βιώσιμη κοινωνία.

Και το τρίτο δικαίωμα, είναι το δικαίωμα στο σεβασμό, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δικαίωμα στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια, σημαίνει πρώτα απ? όλα ειλικρίνεια. Δεν είδαμε αυτή την ειλικρίνεια, όταν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα προχωρήσει το εργοστάσιο βιοαιθανόλης, ότι δεν θα κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης και ότι θα εγγυηθεί στους εργαζόμενους. Τώρα, ακούμε ότι θα πάρουν πρόωρες συντάξεις, βεβαίως, μειωμένες συντάξεις, ή ότι θα φύγουν οι θυγατρικές εταιρείες της βιομηχανίας.

Δεύτερον, σεβασμός δεν υπάρχει όταν, στον νέο, αντί να του δώσεις προοπτική για σίγουρη δουλειά, του λες «έλα στο γραφείο μου, το βουλευτικό, για να σε διορίσω σε κάποιο STAGE».

Είναι αίσχος, σήμερα, να υπάρχει ακόμα αυτή η αντίληψη της εκμετάλλευσης της νέας γενιάς από κάποιους κομματικούς παράγοντες. Εμείς, θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα στην εργασία, όπως θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, για κάθε πολίτη της χώρας.

Και τρίτον, για να βοηθήσουμε ώστε να περάσουμε στη νέα γενιά την αγροτική ανάπτυξη, αυτό σημαίνει αξιοπρέπεια και για τον παλαίμαχο αγρότη και την αγρότισσα. Γι/ αυτό, εμείς λέμε στο Πρόγραμμά μας, η κατώτερη σύνταξη του αγρότη να είναι στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και, στα 950 ευρώ, για το ζευγάρι.

Και βεβαίως - το συζητήσαμε στη Βουλή προχθές, με αυτό το έκτρωμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου - θα προχωρήσουμε εμείς, αυτή είναι η δέσμευσή μας, στην εξίσωση του αγρότη, σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, με όλους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, δηλαδή, να μπορεί να παίρνει σύνταξη μετά από 37 χρόνια, ανεξαρτήτως ηλικίας και, βεβαίως, να μπορεί να παίρνει σύνταξη στα 60 του χρόνια, όταν είναι ιδιαίτερα βαριές οι συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω που, και σήμερα, τιμήσαμε αυτή τη μεγάλη γιορτή, αυτή τη μεγάλη επέτειο, τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ, που δείχνει ακριβώς τον δρόμο της ελπίδας, που δείχνει ότι μπορούμε, όταν θέλουμε, να προχωρήσουμε μπροστά. Και να ξέρετε ότι, με ειλικρίνεια, θα είμαι και θα είμαστε κοντά σας, στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Να είστε καλά.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Ποσά χρονιά δίσεκτα

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Αγώνας για την Ελλάδα των Αξιών


«Διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας, την αγανάκτηση ολόκληρου του Eλληνικού λαού, απέναντι σε μια κυβέρνηση που κοροϊδεύει τοv λαό» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην συγκέντρωση του Κινήματος, στην Πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα που συζητείται στην Βουλή, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. «Δίνουμε απόψε την υπόσχεση. Είναι συμβόλαιο με το λαό ότι θα προχωρήσει, ολόκληρο το Κίνημα ενωμένο, μέχρι την τελευταία νίκη, η οποία θα έρθει στις επόμενες εκλογές, ανατρέποντας τη Νέα Δημοκρατία, τη δεξιά πολιτική», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας και αγώνα μέχρι την τελική νίκη.




ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Φίλες, φίλοι, αγωνιστές, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της δεξιάς. Πολλοί θα θέλανε να δουν το ΠΑΣΟΚ να φθίνει. Να φθίνει και το λαϊκό κίνημα. Αλλά απόψε, εσείς, διατρανώνετε ότι είμαστε εδώ, δυναμικοί, ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, της εργαζόμενης μητέρας, της νέας γενιάς.

Και σήμερα, διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας, την αγανάκτηση ολόκληρου του Eλληνικού λαού, απέναντι σε μια κυβέρνηση που κοροϊδεύει τοv λαό, που κλέβει τα αποθεματικά απ' τα Ταμεία του εργαζόμενου και του συνταξιούχου, που λοιδορεί το μαζικό κίνημα και που θέλει έναν λαό παραιτημένο.

Εμείς λέμε όχι, ο λαός δεν είναι παραιτημένος. Σήμερα, κηρύσσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα, ο οποίος θα συνεχίσει μέχρι τη νίκη, μέχρι την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Σήμερα, παρά τη βροχή, δείχνουμε όλοι μας ότι, έχουμε τη βούληση, τη δύναμη, το κουράγιο, να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα. Είμαστε εδώ, διότι πιστεύουμε σε μιαν άλλη Ελλάδα. Πιστεύουμε σε έναν λαό, σε μια Ελλάδα που μπορεί και, ξέρουμε ότι, με το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια Ελλάδα δίκαιη. Μια Ελλάδα ανθρώπινη. Μια Ελλάδα αξιών.

Και είναι μαζί μας, εδώ, εργαζόμενοι, εργαζόμενες γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι, η νέα γενιά, και όλοι μαζί, διατρανώνουμε τη θέλησή μας, τη βούλησή μας, να συνεχίσουμε από αύριο, σε όλη την Ελλάδα, την πορεία μας, την πορεία μας για την ανατροπή και τη νίκη.

Δίνουμε απόψε την υπόσχεση. Είναι συμβόλαιο με το λαό ότι θα προχωρήσουμε, όλα τα στελέχη μας, όλοι οι φίλοι μας, ολόκληρο το Κίνημα ενωμένο, μέχρι την τελευταία νίκη, η οποία θα έρθει στις επόμενες εκλογές, ανατρέποντας τη Νέα Δημοκρατία, τη δεξιά πολιτική, την συντήρηση και ανοίγοντας επιτέλους τον δρόμο της ελπίδας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που, σήμερα, απόψε, βρίσκονται εδώ στη βροχή και, παρά τις καιρικές συνθήκες, αποφάσισαν να διαδηλώσουν, να διατρανώνουν τη βούλησή μας, να δείξουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Καλό μας αγώνα.

Καλή συνέχεια.

Εμείς συνεχίζουμε στο Κοινοβούλιο τον αγώνα και, από αύριο, πάλι στον λαό, στο πεζοδρόμιο, στο χωριό και στη γειτονιά.

Καλό μας αγώνα.

Να είστε καλά. Γεια σας.

Είμαστε κοντά στον λαό. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η κοινωνικά άδικη πολιτική. Κοντά, δίπλα, μαζί. Γεια σας.

Ιδέες και …αναμνήσεις

Don't Stop Me Now



I Want to Break Free


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Παρέμβαση Γιώργου Α. Παπανδρέου - Κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Είναι τώρα η ώρα ευθύνης για όλους μας. Για κάθε εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού, για κάθε βουλευτή που εξελέγη στις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η ώρα να εκφραστεί και να αποφασίσει υπεύθυνα για την πορεία της Ελλάδας, της πατρίδας. Ή θα συνεχίσει η Ελλάδα τον κατήφορο ή θα αλλάξει πορεία. Θα ανατρέψει τα κακώς κείμενα. Θα ξαναδώσει ελπίδα στον ελληνισμό.
Έξι μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αισθάνεται ο Έλληνας αιχμάλωτος μιας κυβέρνησης, που τον διέψευσε και τον διαψεύδει καθημερινά. Αισθάνεται αιχμάλωτος των προβλημάτων, που τον κατακυριεύουν σε κάθε στροφή της ζωής του.
Αισθάνεται αιχμάλωτος και έρμαιο των εξελίξεων, απροστάτευτος μπροστά στα φαινόμενα που έρχονται. Ανοχύρωτη πολιτεία, ανοχύρωτος πολίτης, ανοχύρωτη Ελλάδα.
Το βασικό δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη υπονομεύεται με την κακοδιαχείριση, τη λεηλασία των Ταμείων και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναδιανέμει πλούτο υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των μεσαίων και φτωχότερων Ελλήνων.
Το εισόδημα κάθε μέσου Έλληνα και Ελληνίδας για κάθε νοικοκυριό υπονομεύεται συστηματικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών στις ΔΕΚΟ, την άδικη και άνιση φορολογία, την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στην ιστορία τους.
Η ελπίδα για τη νέα γενιά εξανεμίζεται στο κόστος των φροντιστηρίων, στην προοπτική της ανεργίας, στην πραγματικότητα της ανασφάλιστης εργασίας και της πελατειακής σχέσης με τους διάφορους παράγοντες της κυβέρνησης.
Οι πληγές απ' τις πυρκαγιές παραμένουν χαίνουσες, ανοιχτές, σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, ενώ το Λεκανοπέδιο απειλείται από τις οικολογικές καταστροφές των δασών, των υδάτινων πόρων, αλλά και από την απρογραμμάτιστη οικοδομική δραστηριότητα.
Η κυβέρνηση, κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης, ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Και δεν είναι απλά «ασημικά». Είναι ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά και ασφάλεια στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες.
Είναι, επίσης, ο πλούτος του φυσικού και παραδοσιακού μας οικιστικού περιβάλλοντος που, με τα νέα χωροταξικά σχέδια, καταστρέφεται χάριν πρόσκαιρων κερδών κάποιων κερδοσκόπων. Αφελληνίζεται η ελληνική οικονομία, η χώρα μας. Χάνουμε έτσι ακόμα και κυριαρχικά μας δικαιώματα με την πολιτική σας, ενώ οι μεσάζοντες και το παρασιτικό κεφάλαιο γιορτάζουν με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας.
Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, μετατρέπονται σε χώρους κερδοσκοπίας εις βάρος του μέσου Έλληνα, ενώ ο δημόσιος τομέας σκόπιμα υποβαθμίζεται από την κυβέρνησή σας, με την υποχρηματοδότηση, την αναξιοκρατία, την πελατειακή διαχείριση και την ασυδοσία.
Μπροστά σε όλα αυτά τα φαινόμενα, αισθάνεται ανοχύρωτος ο Έλληνας, απροστάτευτη η Ελληνίδα, πληγωμένη η Ελλάδα. Και στη διεθνή σκηνή, η κυβέρνηση αυτή, μάς πηγαίνει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο, χωρίς τόλμη, χωρίς θάρρος, χωρίς αποτέλεσμα. Λέμε απλά: Ως εδώ και μη παρέκει.
Δεν είναι αυτό που ζήτησε ο Ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου. Ζήτησε την αξιοπρέπειά του. Ζήτησε την ασφάλειά του. Ζήτησε την αξιοκρατία. Ζήτησε να αλλάξει η λειτουργία του κράτους. Ζήτησε τον σεβασμό.
Και εσείς, του προσφέρετε καθημερινά σκάνδαλα. Σκάνδαλα που βάναυσα θίγουν το φιλότιμο όλων μας. Και αδυνατείτε να τα συγκαλύψετε και φοβάστε να τα αποκαλύψετε και, έτσι, παραμένουμε σε ένα βούρκο, που όλους μάς ταπεινώνει και όλους μάς πληγώνει.
Οι θεσμικές παρεκτροπές σας στη Δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο, στα Σώματα Ασφαλείας, με την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, η συνεχής σας προσπάθεια να ελέγξετε, με προμήθειες, με μυστικά ή άλλα κονδύλια, με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού – εκεί βλέπετε τον πολιτισμό – και άλλων, τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις και την πολιτική ζωή του τόπου, αποτελούν απειλή απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.
Η χώρα δεν μπορεί να πληγώνεται άλλο. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν. Αυτή την ελπίδα διεκδικούμε να δώσουμε ξανά στην Ελλάδα. Μία διαφορετική Ελλάδα, που προστατεύει και θωρακίζει τα συμφέροντα του ελληνισμού. Που ενώνει, αντί να πολώνει και να διχάζει. Που αναδεικνύει την αξία, και όχι την εξουσία. Που προωθεί τους ικανούς, και όχι τους αρεστούς. Που δίνει βάρος στην ανθρωπιά, και όχι στην απαξίωση. Μία Ελλάδα των αξιών.
Για τους λόγους αυτούς, κ. Πρόεδρε, καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη διαμορφωμένη πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών.
Καταθέτω την πρόταση δυσπιστίας, εκ μέρους ολόκληρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε έτσι την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είπε τα εξής:

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν κατανοεί την σοβαρότητα της στιγμής. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Θέλω να τονίσω ότι, εμάς, δεν μας ενδιαφέρει, εάν θεωρείτε ότι είμαστε, ή δεν είμαστε, ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην οικονομία, να μην είναι η Ελλάδα ουρά στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής.
Εκεί είναι το πρόβλημά μας, κ. Πρόεδρε. Εκεί είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν κατανοείτε την σοβαρότητα της στιγμής. Δεν πειράζει. Θα τα ακούσετε τρεις μέρες.

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης






«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας να αποφασίσουμε για την πορεία της χώρας, για το εάν θα αναστραφεί ο κατήφορος της χώρας», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας στην Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που κατέθεσε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. «Υπονομεύεται το βασικό δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη, το εισόδημα των πολιτών με την ακρίβεια», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «με τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά τα τελευταία περιουσιακά στοιχειά του Δημοσίου», τα οποία αποτελούν στρατηγικά όπλα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Στην πρόταση δυσπιστίας εγκαλείται η κυβέρνηση για «τις ταξικές επιλογές της στο ασφαλιστικό», με τις οποίες «χάραξε μόνη της και οριστικά «την κόκκινη γραμμή απέναντι στην κοινωνία»




«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας να αποφασίσουμε για την πορεία της χώρας, για το εάν θα αναστραφεί ο κατήφορος της χώρας», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας στην Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που κατέθεσε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

«Υπονομεύεται το βασικό δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη, το εισόδημα των πολιτών με την ακρίβεια», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «με τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά τα τελευταία περιουσιακά στοιχειά του Δημοσίου», τα οποία αποτελούν στρατηγικά όπλα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Στην πρόταση δυσπιστίας εγκαλείται η κυβέρνηση για «τις ταξικές επιλογές της στο ασφαλιστικό», με τις οποίες «χάραξε μόνη της και οριστικά «την κόκκινη γραμμή απέναντι στην κοινωνία»

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΕΦΑΠΑΞ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Λαοθάλασσα εργαζομένων κατά του ν/σ για το Ασφαλιστικό

Ο Γ .Παπανδρέου διαδηλώνει μαζί με των λαό.




Με ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών κορύφωσαν οι εργαζόμενοι την Τετάρτη τις αντιδράσεις τους για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε ένα μοναδικό σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο περίπου 110.000 εργαζόμενοι σύμφωνα με την ΓΣΕΕ βροντοφώναξαν «όχι» στον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, ούτε σε αυτό το συλλαλητήριο έλειψαν τα επεισόδια, ενώ τα μεγάλα απεργιακά μέτωπα, κυρίως σε ΔΕΗ και Δήμους, προς το παρόν έκλεισαν.

Η Φάνη Πετραλιά πουλάει τρέλα για το ασφαλιστικό

Ο φοιτητής με τα "πράσινα παπούτσια" ακόμη "τρέχει"...

Ο φοιτητής με τα "πράσινα παπούτσια", σχεδόν ένα χρόνο μετά, σέρνεται στα δικαστήρια...

Επίσκεψη Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Μέγαρο του ΟΤΕ - Δήλωση





Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε σήμερα το Μέγαρο του ΟΤΕ, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση-κατάληψη και έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλάει όσο- όσο τη δημόσια περιουσία. Το είδαμε στη ΔΕΗ και στα λιμάνια, το βλέπουμε τώρα στον ΟΤΕ.

Οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη αποκαλύπτουν την υποκρισία και τη συμπαιγνία μιας προδιαγεγραμμένης πορείας εκποίησης του ΟΤΕ, με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί έγκλημα εις βάρος της ανάπτυξης και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και μείζον σκάνδαλο, καθώς με αδιαφανείς διαδικασίες επωφελείται ο μεσάζων, έναντι του οποίου υποτίθεται ότι ήθελε να θωρακίσει τον ΟΤΕ η κυβέρνηση, με την τροπολογία που έφερε πριν μερικούς μήνες και για την οποία από τότε είχαμε πει ότι είναι προσχηματική.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους εργαζομένους και προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους θα βρεθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια αφελληνισμού του ΟΤΕ και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Επερώτηση 54 βουλευτών προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομίας με θέμα: "Εκποίηση και αφελληνισμός του ΟΤΕ"

Επερώτηση κατέθεσαν σήμερα προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκη, και Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, 54 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μέλη των ΚΤΕ Μεταφορών και Οικονομίας, με θέμα «Εκποίηση και αφελληνισμός του ΟΤΕ».




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:





ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς

Οικονομίας και Οικονομικών

Μεταφορών και Επικοινωνιών






ΘΕΜΑ : Εκποίηση και αφελληνισμός του ΟΤΕ.


Σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση επιχειρεί ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις της τελευταίας περιόδου, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δρομολογεί την άνευ όρων εκποίηση του Εθνικού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (ΟΤΕ) επιφέροντας καίριο πλήγμα σε βάρος :

· Της εθνικής οικονομίας

· Της Ελληνικής παραγωγικής βάσης

· Της δημόσιας περιουσίας

· Των καθολικών παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες και

· Της περιφερειακής συνοχής και ανάπτυξης


Δυστυχώς - όπως έγκαιρα έχει επισημάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εκδηλώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο μια προδιαγεγραμμένη πορεία εκποίησης του ΟΤΕ και μάλιστα με τον πλέον αδιαφανή τρόπο.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι :

«Γιατί ενώ η Deutsche Telecom γνωρίζει, από το 2006, την πρόθεση της Κυβέρνησης να βρει στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ, δεν αγοράζει τις μετοχές κατευθείαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά προτιμά να αγοράσει ολόκληρο το πακέτο από έναν μεσάζοντα, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει αγοράσει σχεδόν το 20% των μετοχών; Και βεβαίως, με τεράστια κέρδη για την συγκεκριμένη εταιρεία».

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι η δήθεν όψιμη αγωνία της Κυβέρνησης για την προστασία του Οργανισμού από επιθετική εξαγορά από την MIG δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα τέχνασμα προκειμένου να ξεδιπλώσει την πραγματική της στόχευση. Να λειτουργήσει δηλαδή ως Κυβέρνηση των μεσαζόντων σε συμπαιγνία και με μεσάζοντα αυτή τη φορά τη MIG.!

Επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει αταλάντευτα τη θέση του ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας χρειάζεται να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ελληνικού δημόσιου διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια αφελληνισμού του ΟΤΕ και εκποίησης δημόσιας περιουσίας επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Επειδή η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα του ΟΤΕ θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών αφού θα επιβαρυνθούν με υψηλότερα τιμολόγια και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες.

Επειδή οι επιπτώσεις της εκποίησης θίγουν και την ίδια την εταιρεία με την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού, την υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων και των δυνατοτήτων για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

· Για τις ευθύνες οργάνωσης και εξέλιξης του σχεδίου εκποίησης του ΟΤΕ.

· Για τις επιπτώσεις σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας και του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης από τον αφελληνισμό του ΟΤΕ.

· Για τις επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και της Ελληνικής περιφέρειας τόσο ως προς την τιμολογιακή πολιτική, όσο και προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

· Για την ευθύνη της Κυβέρνησης να εκποιήσει στρατηγικής σημασίας επιχείρηση όπως ο ΟΤΕ.

· Για τις προθέσεις και τη μεθόδευση της Κυβέρνησης να εκχωρήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ στην Γερμανική Εταιρεία.

· Για τις επιπτώσεις σε βάρος του Ομίλου του ΟΤΕ, της τεχνολογικής του ανάπτυξης και της απαξίωσης του ανθρώπινου δυναμικού του.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Μαζί με τη Νέα Γενιά

Pink Floyd - Another Brick in the Wall

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Γιώργος Α. Παπανδρέου για τη νεολαια:Να ακουστεί η φωνή των νέων!




«Η νέα γενιά έχει μπροστά της τα μεγαλύτερα διλήμματα, γι΄αυτό απαιτείται να της δώσουμε όλα τα κατάλληλα υλικά, πνευματικά και ψυχικά εφόδια, για να πορευτεί στην ζωή» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την νεολαία. Η Ν. Δ. έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει τους νέους ανθρώπους με αυταρχισμό και αναλγησία, προδιαγράφοντας το μέλλον τους κρατικιστικά και πελατειακά, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή, τον εγκάλεσε διότι εμφανίζεται «να ζει σε κάποιον άλλον πλανήτη», ενώ υποχρηματοδοτεί όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα που αφορούν την νεολαία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι απαιτούνται πολιτικές που θα είναι «γέφυρες στήριξης του νέου ανθρώπου στις διάφορες φάσεις της ζωης του».

Παρουσίασε δέσμη προτάσεων για τον ποιοτικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, την χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ και την μισθολογική στήριξη και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σε ότι αφορά την απασχόληση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επανέλαβε την πρόταση «για τετραετή κρατική χρηματοδότηση των εργοδοτικών εισφορών με πλήρη κοινωνική ασφάλιση για το νέο εργαζόμενο, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύεται με απολύσεις παλαιότερων εργαζομένων».

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

Τι δεν μας λέει η κυβέρνηση της δεξιάς για το ασφαλιστικό…

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Αφιέρωμα στο πολυτεχνείο του '73

Φορος τιμης στο Πολυτεχνειο

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Μανος Λοιζος - Che Guevara (1974)

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το ασφαλιστικό





Ο Λαός απαιτεί να αποσυρθεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο

«Η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει και απαιτεί να πάρετε πίσω το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα. «Στόχος σας είναι η απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εκχωρήσετε τμήμα του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων» και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων τραπεζών. «Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και ποινικοποιειται το δικαίωμα της απεργίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αυταρχισμό και επικοινωνιακό λαϊκισμό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πανεργατική Απεργία 19/3 ενάντια στο ασφαλιστικό - Ηράκλειο

Η κυβέρνηση της ΝΔ για το ασφαλιστικό

Η γενιά των 700 ευρώ….

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο





Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα κι εγώ, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, να εκφράσω την βαθιά θλίψη και οδύνη μας για την σημερινή, τραγική απώλεια των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας, την συμπαράστασή μας στις οικογένειες και, προφανώς, επισημαίνουμε την αυτονόητη ανάγκη της πλήρους διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες αυτές τις μέρες, σήμερα, αύριο, η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα αγωνιούν, ανησυχούν, φοβούνται για το εισόδημά τους, για την οικογένειά τους, για τα παιδιά τους. Ξέρετε τι λένε; Αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αυτό που λέμε κι εμείς: Φτάνει πια, πάρτε πίσω το νομοσχέδιό σας.

Σας το φωνάζουν όλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα λιμάνια, στην Πολιτική Αεροπορία, στις Τράπεζες, σας το φωνάζουν οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δάσκαλοι, καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Πάρτε το πίσω λένε, πάρτε το πίσω, κύριοι συνάδελφοι, φτάνει πια. Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία.

Αλλά εσείς βέβαια κωφεύετε, αφήνετε τις πόλεις να πνίγονται στα σκουπίδια, τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, τις επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ρευστό στο Ταμείο τους. Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό σας, πίσω από τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς κομματικούς μηχανισμούς, τις δικαστικές διώξεις των απεργών, την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας. Δεν ακούτε, δεν καταλαβαίνετε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος εργαζομένων, ούτε ένας κλάδος εργαζομένων που να συμφωνεί μαζί σας.

Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες μητέρες, κι αυτές είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Μητέρες με ανήλικα παιδιά ξέρουν ότι, με τη δική σας πολιτική, υποχρεώνονται να δουλέψουν πέντε με δέκα χρόνια παραπάνω. Θα τους πείτε ότι δεν αξίζουν;

Πώς θα τους πείτε ότι, από τη μία, χαρίζετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υποχρεώσεων στην Alpha Bank, για να αναγκαστούν αυτές να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια από τη ζωή τους; Αυτή είναι η δικαιοσύνη; Να χαρίσουμε ένα δις στις τράπεζες και να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια οι γυναίκες, για να πάρουν αυτά που δικαιούνται από το ασφαλιστικό σύστημα;

Οι ασφαλισμένοι βλέπουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τι θα τους πείτε; Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ξέρουν ότι υποχρεούνται να αντέξουν άλλα δύο χρόνια κοπιαστικής και ανθυγιεινής δουλειάς. Και σε αυτούς, τι θα πείτε; Ότι πληρώνουν αυτά που χαρίσατε στους κακοπληρωτές σας;

Όλοι ξέρουν πια και συνειδητοποιούν το πραγματικό ζήτημα και, δεν είναι τα ψέματα, τα οποία εσείς τους λέτε. Δηλαδή, ότι το σύστημα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και, άρα, το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίσει ότι, περνάει στον έλεγχο του υπουργού Οικονομίας, όλα τα αποθεματικά των Ταμείων. Δηλαδή, να τα διαχειρίζεται ως πραγματικός τσάρος, όπως και με όποιους θέλει.

Όπως έχουμε δει, να τα διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, με το πρόσφατο σκάνδαλο των ομολόγων. Ξέρουμε όλοι, ότι δεν φταίνε οι ασφαλισμένοι, αλλά ότι εσείς, η κυβέρνησή σας δεν έχει τη βούληση ή την ικανότητα να βάλει τέλος στην εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

Ξέρουμε όλοι μας καλά, ότι η διαχείρισή σας είναι άκρως προβληματική και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα ορθολογικής διαχείρισης οι ενοποιήσεις, τις οποίες εσείς θα κάνετε. Οι πολίτες, αντιθέτως, θα έχουν ως συνέπεια να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά εκτρώματα, νέες ταλαιπωρίες, νέα προβλήματα, ενώ βεβαίως, τα Ταμεία θα διευθύνουν οι «ημέτεροι», για να πλουτίζουν ύποπτες χρηματιστηριακές και ανώνυμες «off shore» εταιρείες.

Ξέρουμε καλά, ότι προσπαθείτε, με την απαξίωση των εργαζομένων και των απεργιών τους, να προετοιμάσετε και το επόμενο στάδιο, δηλαδή, την ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και την επικράτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, για όποιον την αντέχει η τσέπη του.

Κυρίες και κύριοι, φτάνει πια. Έχετε ήδη εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Επί τέσσερα χρόνια, υπονομεύσατε τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν τηρήσατε τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντί τους, τι περιμένετε σήμερα; Πραγματικά, πέστε μου, τι περιμένετε σήμερα; Τι περιμένετε τέσσερα χρόνια, για να δώσετε, αυτά που υποχρεούται να δώσει το Ελληνικό κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία;

Περιμένετε να τα πάρετε από τις εργαζόμενες μητέρες; Καταληστέψατε τα αποθεματικά, με τα περιβόητα δομημένα ομόλογα. Και πάλι, τι περιμένετε; Τι περιμένετε ακόμα, να εμφανιστούν ως δια μαγείας και να σας γεμίσουν τα Ταμεία, επιστρέφοντας τα χρήματα που έκλεψαν οι «ημέτεροι» κομματικοί σας μεσάζοντες; Προφανώς όχι, το έχετε εγκαταλείψει αυτό, το έχετε σκεπάσει, το έχετε κουκουλώσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό το οποίο θέλετε, για να καλύψετε τα ελλείμματα, είναι να τα πληρώσει και πάλι ο εργαζόμενος και ο φτωχός συνταξιούχος.

Και βεβαίως, μεσούσης αυτής της αναταραχής, της κοινωνικής αντίδρασης, προχωρήσατε σε έναν αιφνιδιασμό, για την εκποίηση και τον αφελληνισμό του ΟΤΕ. Απαιτούμε να σταματήσετε αμέσως αυτή την εγκληματική ενέργεια εναντίον της ελληνικής οικονομίας. Από τις κινήσεις σας, εγείρονται ουσιαστικά και τεράστια ερωτηματικά. Πιστεύετε, ναι ή όχι, ότι ο ΟΤΕ είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρηση; Αν η απάντηση είναι ?ναι?, τότε γιατί προχωράτε στο ξεπούλημά του;

Θα προχωρήσετε, ναι ή όχι, σε περαιτέρω πώληση μετοχών του δημοσίου στην Deutsche Telecom; Τι ποσοστό σκοπεύετε να εκχωρήσετε; Θα δώσετε τον έλεγχο του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία; Αντιλαμβάνεστε ότι εκχωρείτε μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σε μία ξένη εταιρεία, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού; Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;

Και κάτι ακόμα. Πριν λίγες μέρες, δήθεν αγωνιούσατε για την προστασία του Οργανισμού από τον κ. Βγενόπουλο και την MIG. Σήμερα, αποκαλύπτεται το σχέδιό σας σε όλη του την έκταση. Η κυβέρνηση των μεσαζόντων ξαναχτυπά, με μεσάζοντα αυτή τη φορά την ίδια τη ΜΙG.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί ενώ η Deutsche Telecom γνωρίζει, από το 2006, την πρόθεσή σας να βρείτε στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ, δεν αγοράζει τις μετοχές κατευθείαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά προτιμά να αγοράσει ολόκληρο το πακέτο από έναν μεσάζοντα, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει αγοράσει το 18 με 20% των μετοχών; Και βεβαίως, με τεράστια κέρδη για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ποιος το οργάνωσε όλο αυτό; Ήταν κάτι το οποίο έγινε κάτω από τα μάτια σας; Δεν τα βλέπετε αυτά; Νομίζω, μια κυβέρνηση, που μπόρεσε και οργάνωσε τόσο καλά τα θέματα των επικίνδυνων ομολόγων, είναι σίγουρο ότι τα βλέπει αυτά καθημερινά, είναι σίγουρο ότι, είναι αυτή, που έχει την ευθύνη για την όλη υπόθεση και για την ουσιαστική, αν θέλετε, αφαίμαξη και τον αφελληνισμό του ΟΤΕ.

Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός, ζημιώνεται η οικονομία. Δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που συζητάμε και σήμερα. Διότι αυτόν τον δημόσιο πλούτο, είτε είναι τα αποθεματικά των Ταμείων, είτε είναι ο ΟΤΕ, είτε είναι η ΔΕΗ, εσείς τον έχετε για εκποίηση και για ιδιοτελή εκμετάλλευση.

Υπερτριπλασιάσατε τα ελλείμματα των Ταμείων, με τη δική σας κακοδιαχείριση. Και τι περιμένετε τώρα; Γιατί δεν πετάξατε έξω από την πόρτα τις ανίκανες και επικίνδυνες διοικήσεις των δικών σας κομματικών επιλογών στα Ταμεία; Αυτοί δεν έχουν ευθύνες; Δεν έχουν ευθύνες, κυρία υπουργέ; Ή, τις δικές τους ευθύνες, θα τις χρεώσετε και πάλι και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι νοικοκυρές; Τι θα τους πείτε; Τι θα πείτε σε αυτούς;

Εκτινάξατε, επίσης, στα ύψη την εισφοροδιαφυγή. Δεν έχει ευθύνες ο υπουργός Οικονομίας; Αυτός είναι εκτός ευθυνών; Ο οποίος, σήμερα, ψάχνει για να καλύψει, μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τα ελλείμματα της οικονομίας; Αυτός δεν έχει καμία ευθύνη;

Το σχέδιό σας ήταν και παραμένει η απαξίωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, η εκχώρηση ενός μεγάλου μέρους του στον ιδιωτικό τομέα. Να εξαναγκάσετε, δηλαδή, τον εργαζόμενο να προστρέξει στα ιδιωτικά Ταμεία, να βγάλει από την τσέπη του και άλλα λεφτά για μία επίφοβη ασφάλιση.

Τώρα, έρχεστε να νομοθετήσετε, χωρίς προηγουμένως να έχετε κάνει κανέναν σοβαρό, ουσιαστικό διάλογο. Και με κανέναν, βεβαίως. Τέσσερα χρόνια, ουδέποτε καταθέσατε υπεύθυνη πρόταση για συζήτηση. Ουδέποτε. Φημολογίες, κινδυνολογίες και αναβολές. Και τώρα, εσπευσμένα, καταθέτετε νομοσχέδιο μόνον προς ψήφιση. Πραξικοπηματικά, να περάσει άρον - άρον από τη Βουλή. Χωρίς μελέτη, χωρίς διάλογο. Πρόχειρη, αυταρχική, επικίνδυνη.

Περιφρονήσατε τους πάντες, τα δώσατε όλα σε επικοινωνιακά σόου. Προφανώς, γι' αυτό αλλάξατε και τέσσερις υπουργούς. Είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό με τα τρία «δεν». Τώρα, φέρνετε στη Βουλή ένα εξάμβλωμα, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Εξοικονομεί το πολύ - πολύ 7% με 8% της εισφοροδιαφυγής. Προχειρότητα, αυταρχισμός, επικοινωνιακός λαϊκισμός. Αυτή είναι η μεταρρύθμισή σας. Εφαρμόζετε μία πολιτική εργασιακού μεσαίωνα.

Βεβαίως, για να περάσετε το νομοσχέδιό σας, διαιρείτε τους Έλληνες. Αυτό κάνετε, τέσσερα χρόνια αυτό κάνετε. Λοιδορείτε τους εργαζόμενους. Ζητάτε ακόμα και λευκή επιταγή, για να συνεχίσετε το γκρέμισμα του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από αδιαφανείς Υπουργικές Αποφάσεις, που δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, ή που τουλάχιστον, θα το πάρουν χαμπάρι, πολύ αργότερα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Δημιουργείτε, βεβαίως, και ένα λειτουργικό και διοικητικό χάος, που θα προκαλέσει επίσης χιλιάδες δίκες.

Δεν είναι το κατεστημένο και τα συμφέροντα, όπως λέει ο κ. πρωθυπουργός, που αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές. Εκείνα τα αναχρονιστικά συμφέροντα και κατεστημένα, είναι εκείνα τα οποία στηρίζουν -και είναι οι μόνοι που στηρίζουν - τη δική σας πολιτική. Αυτός που αντιδρά είναι ο ελληνικός λαός. Έπρεπε να τον ακούσετε και να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η επιταγή του ελληνικού λαού.

Και νομίζω ότι αυτή είναι και η θέση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και του Κομμουνιστικού Κόμματος, και του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα ήθελα να πω στον κ. Αλαβάνο, ας είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου και να μην συζητάμε ποια είναι εκείνα τα οποία μπορεί να διαχωρίσουν ή να διαιρέσουν τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έξω, δεν ενδιαφέρονται για την άλφα ή βήτα δήθεν διαφωνία τη δική μας. Αυτό που θέλουν τώρα και στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε, κύριε Αλαβάνο, είναι να παλέψουμε για να αποσύρουμε το νομοσχέδιο.

Και από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε. Χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς το άλλοθι των προϋποθέσεων, να καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς, έχουμε ήδη πρόταση. Με μεγάλη χαρά να το συζητήσουμε. Και μακάρι να βρούμε και κοινό τόπο. Αλλά μην βάζετε σήμερα, μέρα αγώνα, διάφορες προϋποθέσεις, που δεν θα βοηθήσουν στην ενότητα, για να αποσύρουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση ανέβασε ένα θρίλερ - παραμύθι, για την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Τέσσερα χρόνια κινδυνολογώντας, τέσσερα χρόνια απαξιώνοντας το σύστημα.

Αλλά διαψεύδεται και γι' αυτό. Οι μελέτες, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε, από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, λένε ότι το σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μέχρι και το 2030, αν βεβαίως εφαρμόσετε, όχι επιλεκτικά, την κείμενη νομοθεσία.

Και ρωτώ: Εξασφαλίσαμε, ναι ή όχι, την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ, με τον πόρο του 1% του ΑΕΠ; Φθάσαμε σήμερα, τα μεγάλα Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, να ρευστοποιούν την περιουσία τους, για να πληρώσουν τις συντάξεις; Η κυβέρνηση Καραμανλή μετέτρεψε το ετήσιο πλεόνασμα του 1,3 δις ευρώ του ΙΚΑ, σε έλλειμμα 1,5 δις ευρώ; Δηλαδή, 3 δις διαφορά. Ανέβασε από το 2,5 στα 8 δις ευρώ το χρέος του κράτους προς τα Ταμεία; Άφησε την εισφοροδιαφυγή να φτάσει στα 6 δις ευρώ; Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα, εσείς το φέρατε το σύστημα σε αυτό το σημείο.

Τώρα, φέρνετε το νομοσχέδιο κάτω από τον ψεύτικο μανδύα της μεταρρύθμισης. Κρύβει επικίνδυνες, αντιλαϊκές, αντιεργατικές πολιτικές. Ούτε βιωσιμότητα αντιμετωπίζει, ούτε αδικίες, ούτε ανισορροπίες καταργεί. Το αντίθετο, δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Αμφισβητεί και τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικά αποκαρδιώνει και τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων είναι και βίαιες και ισοπεδωτικές. Αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο. Δεν βάζουν τάξη, ούτε καλύτερες υπηρεσίες προσφέρουν. Θα υπάρχει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη; Θα υπάρχει καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση; Θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία; Θα υπάρχει καλύτερη σύνταξη;

Κανένα μα κανένα από αυτά δεν προσφέρει το νομοσχέδιό σας. Είναι ένα συνονθύλευμα, για να καλύψει τις δημοσιονομικές τρύπες, που παρουσιάζετε κάτω από τη ρουμπρίκα της δήθεν μεγάλης τομής. Δεν είναι μεγάλη τομή, είναι μεγάλη πληγή, που πληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος και ασφαλισμένος. Και βεβαίως, μια μαύρη τρύπα που ανοίγει, που θα καταπιεί συντάξεις, εφάπαξ, υπηρεσίες πρόνοιας.

Οι εντάξεις επιμέρους Ταμείων στο ΙΚΑ γίνονται χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Ουδείς ρωτήθηκε, ουδείς συμφώνησε. Το αποτέλεσμα θα είναι κομφούζιο και θύματα θα είναι και πάλι οι ασφαλισμένοι.

Το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα για την εισφοροδιαφυγή, που έχει φτάσει στο 22%. Έχουμε περικοπές συντάξεων στο 50%. Ένας άντρας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ - ακούστε - που παίρνει 1.200 ευρώ μισθό, θα έπαιρνε κανονικά 980 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας του. Με το δικό σας νομοσχέδιο, θα πάρει 670 ευρώ το 2013. Το επαναλαμβάνω, από 980 σε 670 ευρώ. Αυτές ήταν οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Η υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν θα αρχίζει από τα 50 ένσημα, όπως σήμερα, αλλά από τα 100 ή τα 80 για τους οικοδόμους. Είναι βεβαίως ντροπή και για την Ελλάδα, ο εποχιακά και προσωρινά εργαζόμενος ή και ο μετανάστης, να μην έχουν υγειονομική περίθαλψη. Ευελιξία για την εργοδοσία, ασφυξία όμως για τον εργαζόμενο. Κερδοσκοπία για την εργοδοσία, απελπισία για τον εργαζόμενο.

Υιοθετήσατε και την ιδέα μας για το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, αλλά όπως συνηθίζετε, την κακοποιήσατε κι αυτή, την αναποδογυρίσατε. Αντί να υποβοηθά τις νέες γενιές, θα πληρώνουν οι γενιές αυτές, με βασικό πόρο τον ΦΠΑ και, βεβαίως, με το 10% των κοινωνικών πόρων και, ουσιαστικά, μιλάμε για εξομοίωση των παροχών προς τα κάτω, όχι για βελτίωση των παροχών.

Βεβαίως, η αυθαιρεσία και η αδικία είναι η κορύφωση αυτού του νομοσχεδίου. Αλλά εκεί που έχει εξαντληθεί η αναλγησία σας, είναι στην επικίνδυνη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το μεγάλο ζήτημα - για το οποίο μιλάτε, αλλά δεν κάνετε ουσιαστικά τίποτα, το αντίθετο - του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Κι αυτό το κάνετε με την κατάργηση, την υπονόμευση, την απαξίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του ρόλου της γυναίκας, όπως αυτού που επιφυλάσσετε για την εργαζόμενη μητέρα.

Έχουμε, όχι απλώς κουραστεί, αλλά και συνηθίσει με αυτή την εύκολη υποκρισία της κυβέρνησης. Πίσω από τις μεγάλες λέξεις, υπηρετείτε και εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των διαφόρων ισχυρών. Ο κ. Καραμανλής, παλαιότερα, μιλούσε το πρωί στη Βουλή με θερμά λόγια για την γυναίκα στην κοινωνία, ενώ το απόγευμα ανακοίνωνε το νομοσχέδιο που πλήττει πρωτίστως την γυναίκα, την εργαζόμενη και την μητέρα. Υποκρισία χωρίς όρια. Στο νομοσχέδιο, απλώς χρυσώνετε το χάπι, ενώ καταλύετε τα ουσιαστικά δικαιώματα για τις γυναίκες. Μιλάτε για τις αγρότισσες, τις εξαιρείτε όμως και αυτές από τα πενιχρά που δίνετε δήθεν ως αντιστάθμισμα.

Θα ήθελα, όμως, πριν κλείσω να πω δυο λόγια και για το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζετε και στη ΔΕΗ. Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι το Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στη ΔΕΗ δημιουργήθηκε με το Νόμο 2773/1999, με τη σύμφωνη γνώμη, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ως νεοσύστατος ασφαλιστικός φορέας, εξαιρέθηκε. Εξαιρέθηκε από την ενοποίηση των Ταμείων, που προέβλεπε ο Νόμος 3029/2002.

Γιατί επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση, αυταρχικά και χωρίς επιχειρήματα, την ένταξη του ΟΑΠ - ΔΕΗ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ; Η απάντηση είναι πολύ απλή, αυτή η ρύθμιση συνδέεται απόλυτα με τα σχέδια για ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και μετά μας λέει, γιατί εγείρονται και εξεγείρονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Μα εσείς είσαστε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, που αθετείτε την δική σας υπογραφή, αυτήν που βάλατε εσείς, μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Έχουν κάθε λόγο και, βεβαίως, αυτά είναι τα μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Γι' αυτό, η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και για την ταλαιπωρία των χιλιάδων καταναλωτών.

Προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε, βεβαίως, τον εργαζόμενο. Εμείς, θα είμαστε κοντά του, για να μην μπορέσετε να τρομοκρατήσετε τους εργαζόμενους και να μην μπορέσετε να σταματήσετε τους δίκαιους αγώνες τους.

Το Ενιαίο Ταμείο για τα Μέσα Ενημέρωσης είναι έκτρωμα αποκλεισμών. Τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης, συντάκτες των «portals», αυτοαπασχολούμενοι, μένουν εκτός. Τράπεζα Ελλάδος: επίσης γνωστή η αλαζονεία, με την οποία αντιμετωπίζετε τους εργαζόμενους. Ούτε τους είδατε, ούτε τους υπολογίσατε, με αποτέλεσμα να εκτεθεί η χώρα διεθνώς, να υπάρξει διασυρμός από το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία είναι η ουσία, το νομοσχέδιο αυτό σφραγίζει την καταστροφική πορεία που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, από το 2004 μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, μέσα σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προσπαθεί να πείσει ότι οι ρυθμίσεις θίγουν μόνον - ακούστε - μόνον προνομιούχες ομάδες.

Αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό είναι ένα ασφαλιστικό συνονθύλευμα, με το οποίο θίγονται όλοι οι εργαζόμενοι, θίγονται σε βάθος χρόνου ακόμα και οι σημερινοί συνταξιούχοι. Θίγονται περισσότερο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, από τον δημόσιο τομέα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι γυναίκες, οι νέοι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, που να ωφελείται από αυτές τις ρυθμίσεις, μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι, που ωφελούνται σε βάρος τους και σε βάρος των Ταμείων και της προοπτικής τους. Ξέρετε ποιοι ωφελούνται, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Ωφελούνται οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, διότι δεν θα πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν στο σύστημα.

Ωφελούνται και ενθαρρύνονται όλοι όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όσοι είναι κακοπληρωτές, όσοι παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων και δεν τις αποδίδουν στα Ταμεία. Ωφελούνται όσοι απομυζούν τα Ταμεία, όσοι καταληστεύουν τους πόρους τους, όσοι εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελέγχου και την πελατειακή σχέση, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση για τους «ημέτερους» προμηθευτές υπηρεσιών στα Ταμεία.

Η ουσία είναι μία: Με τις ρυθμίσεις σας, κατεδαφίζετε το δημόσιο σύστημα. Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενάντια στον εργαζόμενο, στη γυναίκα, στον ασφαλισμένο, στη νέα γενιά της χώρας. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σας αποτυπώνονται σε πέντε σημεία.

Πρώτα απ´ όλα, με το νομοσχέδιο αυτό και την πολιτική σας, μας κοροϊδεύετε όλους ή προσπαθείτε τουλάχιστον. Δεύτερον, αδικείτε τον ασφαλισμένο και τον εργαζόμενο. Τρίτον, κλέβετε από τον μέσο και φτωχότερο Έλληνα ασφαλισμένο. Τέταρτον, προχωράτε σε ακόμα μεγαλύτερη κακοδιαχείριση του συστήματος. Και πάνω απ´ όλα, σαν να μην έφταναν αυτά, λοιδορείτε και υβρίζετε τους εργαζόμενους που αντιδρούν.

Εμείς, έχουμε μία άλλη αντίληψη και θα ήθελα, κλείνοντας, να καταθέσω τις δικές μας 12 προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Να τις ακούσετε. Ξέρω, δεν σας αρέσει να ακούτε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι εσείς, θέλετε να λέτε συνεχώς ότι ?δεν υπάρχουν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ?. Θα τις ακούτε συνεχώς, μήπως και μάθετε κάτι.

Εμείς, θεωρούμε πρώτα απ´ όλα ότι, το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι πρόβλημα χαμηλών πόρων, και όχι υψηλών παροχών. Το ζητούμενο, για μας, είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τους πόρους. Κάνει το αντίθετο η Νέα Δημοκρατία, αφαιρεί πόρους, για να καλύψει δημοσιονομικές τρύπες.

Για μας, το ασφαλιστικό είναι και εργαλείο αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων, και όχι μηχανισμός εκμετάλλευσης υπέρ των λίγων και «ημετέρων». Γι' αυτό, βάζουμε τις εξής προτεραιότητες:

1) Εγγύηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ταμεία, μέσα από την ανάληψη από το κράτος των δαπανών για τις προνοιακές παροχές, με προτεραιότητα για τον ΟΑΕΕ.

2) Δημιουργία ενιαίου φορέα για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την θεσμοθέτηση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

3) Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι.

4) Σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων, σύνταξη στους αγρότες στα 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών, για όσους εργάζονται σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

5) Αύξηση της σύνταξης του ανασφάλιστου, επίσης στα 550 και 950 ευρώ αντίστοιχα. Η δέσμευσή μας αυτή αφορά, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, και στη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη και, τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν, όταν καταθέσουμε, προεκλογικά πια, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

6) Αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ και διπλασιασμός των δικαιούχων.

7) Μετεξέλιξη του ΕΚΑΣ σταδιακά σε βασική σύνταξη, ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, διαχωρισμός της προνοιακής σύνταξης και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης.

8) Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

9) Αναμόρφωση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, με κριτήρια επιστημονικά, που να βασίζονται στις σημερινές συνθήκες και τις ανάγκες και που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

10) Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην υγεία, την περίθαλψη, την αξιοποίηση των πόρων, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Ταμείων.

11) Ενίσχυση και διεύρυνση των υποδομών και των διευκολύνσεων για την στήριξη της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας.

12) Και τέλος, σύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης - χωρίς όμως τις απαράδεκτες δικές σας αντιλήψεις και πρακτικές, που απομυζούν τον ίδιο τον πολίτη - που αφορά στις νέες γενιές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις, εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, η Ελλάδα και ο Έλληνας εργαζόμενος αισθάνεται βαριά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι στο ασφαλιστικό, είτε είναι στο εισόδημά του, είτε είναι η ακρίβεια, είτε είναι η αξιοκρατία, είτε είναι η διαφάνεια.

Για όλα αυτά, ο Έλληνας αισθάνεται κατάθλιψη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάει ελπίδα, ζητάει ένα νέο δρόμο και αυτόν το δρόμο ανοίγουμε εμείς, με μάχες, κοντά στους εργαζόμενους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί και στο πεζοδρόμιο.

Ευχαριστώ.

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στην Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,





Δεν ξέρω σε ποια ακριβώς όχθη αισθάνεται ότι βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε στην όχθη, όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αυτή την ώρα, οι οποίοι δίνουν τη μάχη τους ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ με τις αξίες του και τις αρχές του υποστηρίζει πάντοτε την προοδευτική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας γιατί πιστεύουμε σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που προσδιορίζεται μαζί με τις προοπτικές για την ανάπτυξη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, στους μαζικούς χώρους , στα κοινωνικά κινήματα, με μία σημαντική επιδίωξη. Για να σταματήσει η υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατάρρευση και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Και για να προωθήσουμε μια συνεργασία ανάμεσα σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σύγκλιση των απόψεων για προοδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε πριν από λίγη ώρα, με μεγάλη προσοχή την κυρία Υπουργό να αναφέρεται, στην εισαγωγική της ομιλία, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου και στην ομιλία της χθες, στη μεγάλη τομή , την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πλευρά της διαδικασίας, δηλαδή την ενεργοποίηση ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.

Και θέλω, κυρία Υπουργέ, να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες στην αίθουσα αυτή και να ρωτήσω ευθέως, μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ ένα φορέα, εκτός του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, έναν άλλο φορέα ο οποίος δήλωσε δημοσίως, στη Βουλή ή οπουδήποτε αλλού, ότι συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προτείνετε;

Υπάρχει κάποιος φορέας, εκτός από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, οι οποίοι εν κρυπτώ συνεργάστηκαν με το Υπουργείο προκειμένου να διαμορφώσουν αυτό το νομοσχέδιο, ο οποίος να συζήτησε μαζί σας με βάση τους κανόνες και τη δεοντολογία που προβλέπεται για τον κοινωνικό διάλογο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση , σε τέτοιου είδους νομοσχέδια;

Παρακαλώ πολύ, ονομάστε τους. Εφόσον όμως, δεν μπορέσετε να δώσετε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, παρακαλώ πολύ μην προσβάλλετε το Κοινοβούλιο, επιμένοντας ότι προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος σε αυτό το νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο κατάπτυστο, ένα νομοσχέδιο που συναντά την αντίδραση από όλη την ελληνική κοινωνία. Ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό είτε το νομοθετήσει η Βουλή , είτε όχι, γιατί θα συναντήσει παντού την αντίδραση των εργαζομένων, σε όλους τους τομείς.

Γι' αυτό ο κόσμος είναι στους δρόμους. Γι αυτό η ελληνική κοινωνία γνωρίζει μια υπερβολική ανασφάλεια. Γιατί αυτή τη στιγμή όλοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει σα στόχο το βάθρο του κοινωνικού συστήματος αλλά κυρίως έχει βάλει σα στόχο τη νέα γενιά, τις επόμενες γενιές. Και αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Όπως επίσης αυτό είναι το θέμα πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να αναζητηθούν κοινές συγκλίσεις με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Γιατί πιστεύω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμφωνείτε όλοι, ότι ένα από τα βασικά σημεία, που ως σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε είναι η αλληλεγγύη των γενεών, όταν μια γενιά προετοιμάζει την επόμενη, όταν προσπαθεί να διασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά δικαιώματα για την επόμενη γενιά. Αυτό που η κυρία υπουργός υποστήριξε ότι διασφαλίζεται με αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή όμως που όλος ο εργατικός κόσμος της χώρας, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, τονίζουν το αντίθετο. Δηλαδή, ότι στην πραγματικότητα τινάζεται στον αέρα κάθε προοπτική για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Βυθίζετε στην ανασφάλεια τους νέους ανθρώπους, εκείνους που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν με τις οικονομίες των οικογενειών τους, με σκληρό τρόπο και πολλές ώρες, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα καλύτερα εφόδια, στη μόρφωση και τη γνώση, για να μπουν σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα που μιλάμε, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζετε, δεν γνωρίζουν αν όταν πιάσουν δουλειά και ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν κοινωνική ασφάλιση.

Και επιπλέον, παρουσιάσατε δήθεν για τον κοινωνικό διάλογο το νομοσχέδιό σας, την παραμονή των Αποκριών, και βεβαίως έπεσαν οι μάσκες. Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το πιο στυγνό πρόσωπο της Δεξιάς, ένα πρόσωπο ανάλγητο.



Γιατί είναι ανάλγητο το πρόσωπο μιας κυβέρνησης η οποία βάζει σα στόχο περίπου 400 χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη εάν δεν έχουν 100 μεροκάματα. Και εκείνοι οι οποίοι δεν εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα , αλλά εργάζονται τρεις ώρες, είναι εποχιακοί εργαζόμενοι, είναι μετανάστες. Αυτοί οι άνθρωποι πότε θα έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση; Από αυτούς βρήκε η Νέα Δημοκρατία να διασφαλίσει πόρους. Γιατί; Γιατί αισθάνεται ότι από κάπου πρέπει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της. Έναν προϋπολογισμό, τον οποίο οδήγησε στα ελλείμματα, και από εκεί και πέρα ψάχνει να βρει κονδύλια από παντού.

Και αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά το στυγνό πρόσωπο της Δεξιάς γιατί αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ως ένα θέμα καθαρά δημοσιονομικό τη στιγμή που είναι βαθύτατα πολιτικό , που είναι ένα θέμα στο οποίο κρίνονται τα κόμματα , οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί για το βαθμό της κοινωνικής τους ευαισθησίας, τη στιγμή που έχουμε την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε συνεχώς και να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις .

Κυρία υπουργέ, εμφανιστήκατε στη Βουλή σα να φέρνετε με το νομοσχέδιό σας τη συνταγή για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Τίποτα δεν κάνετε. Μία τρύπα στο νερό. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται καμία απολύτως μεταρρύθμιση, αυτή τη στιγμή. Οι αλλαγές, τις οποίες προτείνετε, δεν αφορούν κανέναν εργαζόμενο. Πείτε μου μία κατηγορία εργαζομένων η οποία ευνοείται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας. Δεν υπάρχει εργαζόμενος στη χώρα, ο οποίος να αισθάνεται ότι παίρνει μία ανάσα. Όχι, ότι λύνεται το πρόβλημά του. Ότι παίρνει μία ανάσα από το νομοσχέδιό σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αναφέρεστε στο παρελθόν. Και εκεί βρίσκετε και μερικούς άλλους, οι οποίοι θεωρούν ότι μέσα στη θολούρα μπορούν να ψαρέψουν ορισμένες ψήφους, για την εκλογική τους πελατεία, αναφέρεστε στο παρελθόν και λέτε «εμείς βρήκαμε ένα κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος, ένα νόμο ο οποίος έθιγε τα κοινωνικά δικαιώματα, ένα νομικό πλαίσιο που δε δημιουργούσε ασφάλεια για τους εργαζόμενους». Αποκρύπτετε όμως από τον ελληνικό λαό και τη δημόσια συζήτηση ότι οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του σημερινού νομοθετικού πλαισίου δεν τηρήθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και σας ρωτώ κυρία Υπουργέ, ευθέως, για ποιό λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μη χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από την παρούσα νομοθεσία; Για ποιό λόγο δεν το χρηματοδοτήσατε με το 1% ετησίως; Για ποιό λόγο δεν προχωρήσατε σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες , οι οποίες απαιτούνται για την ενοποίηση των Ταμείων; Όλα τα κόμματα της Βουλής είναι έτοιμα να συζητήσουν για το θέμα της ενοποίησης. Σας ρωτώ όμως, σήμερα προτείνετε, 139 άρθρα, από το άρθρο 1 έως το άρθρο 139 , για ενοποιήσεις Ταμείων. Φέρτε μας μια αναλογιστική μελέτη, εδώ, στη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως. Και αυτό η Νέα Δημοκρατία το ονομάζει μεταρρύθμιση. Σας ενημερώνω ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση της ανευθυνότητας. Αλλά μεταρρύθμιση της ανευθυνότητας συνιστά προσβολή προς το Κοινοβούλιο. Και γι' αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία Δημήτρη Ρέππα στην ολομέλεια της Βουλής επί του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,





Η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης έχει ως συνέπεια να δυστυχεί ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Στην πατρίδα μας, όμως, στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των ανθρώπων, δυστυχούν και οι λέξεις και οι έννοιες από την κακοποίηση που υφίστανται από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία αυτοθαυμάζεται και αυτοκολακεύεται με τη φαντασίωση ότι κάνει μεταρρυθμίσεις. Προσπαθεί να προσεταιριστεί το θετικό ήχο αυτής της έννοιας - λέξης, ενώ όποιες αλλαγές έχει προωθήσει στα χρόνια που κυβερνά είναι όλες, μα όλες, χωρίς καμιά εξαίρεση, σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτές αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή το ασφαλιστικό των τραπεζών, είτε αυτές αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τόσες άλλες, ενώ από τις πραγματικές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε απούσα.

Αυτό το οποίο αποτελεί αξία σε μία σύγχρονη δημοκρατία, μεταξύ των άλλων, είναι ο διάλογος για τη σύνθεση των απόψεων ή την ανάδειξη των διαφορετικών θέσεων.

Ακούγαμε τον κ. Καραμανλή συχνά να μας εγκαλεί να προσέλθουμε σε ένα διάλογο, τον οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση.

Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση όχι μόνο δεν προσήλθε, αλλά μας κατήγγειλε όταν εμείς είχαμε αναλάβει τη δική μας νομοθετική πρωτοβουλία που οδήγησε στον μετέπειτα νόμο 3029. Δεν συμμετείχε σε καμία φάση του διαλόγου και όταν η πρωτοβουλία μας αυτή έφθασε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία μας κατήγγειλε και απεχώρησε από τη Βουλή, δεν συμμετείχε καν στις συνεδριάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, κόμμα θεσμικό, κόμμα εξουσίας, κόμμα ευθύνης, συμμετείχε στο διάλογο, χωρίς η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος αυτού του διαλόγου αφού δεν κατέθεσε έστω ένα μνημόνιο με τις δικές της θέσεις. Οι θέσεις αποτυπώνονται γραπτώς για πρώτη φορά τώρα στη Βουλή με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο ώστε και η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στην οποία κατά τα άλλα είχατε σε μία φάση αναθέσει αυτό το έργο, να μελετήσει δηλαδή το ασφαλιστικό πρόβλημα και να εισηγηθεί λύσεις, δεν είχε τη δυνατότητα να μελετήσει το σχέδιο το οποίο προτείνετε και να διατυπώσει τη γνώμη της. Είναι πρωτοφανές να συζητούμε νομοσχέδιο κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Θα ήθελα απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης - Εργασίας θα ήταν το σωστό, «απασχόληση» σημαίνει απέχω από τη σχόλη, απασχολούμαι, αλλά και αυτό είναι μέσα στις «μεταρρυθμίσεις» που έχετε κάνει- να πω, ότι ο σύμμαχός σας είναι οι κοινωνικοί εταίροι και ιδίως οι εργαζόμενοι. Πρέπει να έχετε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους, μια ειλικρινή και ευθεία συνεννόηση. Έπρεπε να αξιοποιήσετε τις επιτροπές του νόμου 3144 τόσο για την απασχόληση όσο και για την κοινωνική προστασία τις οποίες θεσπίσαμε και τις αξιοποιήσαμε, αλλά δεν το κάνετε γιατί βλέπετε τους εργαζόμενους ως αντιπάλους σας. Και λυπάμαι όταν ακούω από σας να αναφέρεσθε με τον χαρακτηρισμό «ρετιρέ», για να θίξετε και να εκθέσετε -πιστεύετε- στα μάτια των πολιτών ομάδες εργαζομένων. Κατά τη δική μας άποψη -και πρέπει να είναι κατ' εξοχήν του Υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης η άποψη αυτή- δεν υπάρχουν «ρετιρέ» μεταξύ των εργαζομένων, μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας. Τα «ρετιρέ» θα τα αναζητήσετε στους εργοδότες, στο κεφάλαιο, στις τράπεζες, σε εκείνους τους οποίους εξυπηρετείτε με χαριστικές ρυθμίσεις τις οποίες έχετε κάνει και είναι ουκ ολίγες!

Όπως και σήμερα με τη διαδικασία της ενοποίησης, την οποία προχωράτε χωρίς αναλογιστικές μελέτες, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαλλάσσετε από υποχρεώσεις σημαντικούς εργοδοτικούς φορείς, κυρίως τράπεζες, οι οποίες θα πληρώσουν το υποεκατονταπλάσιο των υποχρεώσεων που έχουν ή θα προέκυπταν με βέβαιο τρόπο αν γινόταν μια σωστή αναλογιστική μελέτη. Αλλά το εγχείρημά σας αυτό δεν προσεγγίζει το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης που είναι διττό δημοσιονομικό και κοινωνικό ούτε από τη δημοσιονομική ούτε από την κοινωνική πτυχή του. Κάνετε απλώς μία ταμειακού τύπου επέλαση στα αποθεματικά κάποιων Ταμείων προκειμένου να τα μεταφέρετε σε άλλα δήθεν αδύναμα Ταμεία, χωρίς όμως να έχετε τις μελέτες εκείνες οι οποίες να προσδιορίζουν ποιο είναι το βάρος, το έλλειμμα, το άνοιγμα που έχει κάθε Ταμείο και ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται γι' αυτό και θα αναλάβουν αυτό το βάρος.

Αυτό το οποίο επίσης ακυρώνετε είναι ένα σημαντικό κοινωνικό κεκτημένο που σας παραδώσαμε, που αποτελεί στοιχείο πολιτικής αναδιανομής, η οικονομική στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών με το 1% του ΑΕΠ. ετησίως. Οι έχοντες και κατέχοντες που φορολογούνται χρηματοδοτούν τους αδύναμους χαμηλοσυνταξιούχους.

Νομίζω ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης του τομέα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών με την αύξηση του πλούτου ετησίως είναι μία πολιτική προοδευτική. Εσείς το καταργείτε αυτό και επιχειρείτε με ταμειακού τύπου παρεμβάσεις, όπως είπα, ιδίως με παρεμβάσεις σε παραμετρικές πτυχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας, η μείωση των επικουρικών συντάξεων κ.λπ., να εξοικονομήσετε απλώς πόρους. Μα, η εξοικονόμηση φαίνεται ότι φθάνει περίπου τα 400-450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όταν η εισφοροδιαφυγή έχει απογειωθεί από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που την παραλάβατε στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, δεν σκέπτεσθε ότι αν περιστείλετε κατά 10% τη εισφοροδιαφυγή, θα έχετε εξοικονόμηση 650 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλαδή 200 εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω από αυτά τα οποία επιδιώκετε να εισπράξετε μέσα από τη μείωση κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων;

Άρα λοιπόν έχετε κάνει κάποια μελέτη;

Εμείς όταν παρουσιάσαμε το ν.3029, ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και συναίνεσης γιατί μόνο η συναίνεση παράγει στέρεες και μακρόπνοες λύσεις. Είχαμε τη μελέτη του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το 2005 και είχαμε προσφάτως την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας μετά από ερώτημα του Υπουργείου όπου σας είπαν με σαφήνεια ότι το σύστημα ασφάλισης των μισθωτών που θεσπίσαμε με το ν. 3029 έχει βιωσιμότητα έως το 2030 εάν εφαρμοστεί με συνέπεια η ισχύουσα νομοθεσία και δεν την εφαρμόσατε. Αντιθέτως με τα όσα ισχυρίζεστε, δεν εφαρμόσατε τη νομοθεσία που ισχύει. Υπονομεύσατε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκαλέσατε κρίση, θα έλεγα συνειδητά, ώστε να επικαλείσθε εν συνεχεία αυτήν την κρίση για να κάνετε αυτού του τύπου την παρέμβαση που κάνετε σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι αντιφατικά και παράλογα αυτά που κάνετε, από τη μία να μην στηρίζετε οικονομικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να προχωράτε σε επενδύσεις τόσο ριψοκίνδυνες όσο αυτές των δομημένων ομολόγων. Ειρήσθω εν παρόδω, η «βαλίτσα» πήγε πολύ μακριά και ακόμη δεν έχει βρεθεί. Το σκάνδαλο αυτό παραμένει στο ακέραιο και βεβαίως θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Από την άλλη προχωράτε σε πολυτελή και πολυδάπανα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ δεν προχωράτε στα ασφαλιστικά Ταμεία τη μηχανοργάνωση προκειμένου έτσι να περιστείλετε την εισφοροδιαφυγή. Όμως και η γενικότερη πολιτική σας, η κρίση που υπάρχει στην αγορά κάνει το μικρομεσαίο μαγαζάτορα να αποφεύγει, αφού δεν μπορεί να μην πληρώσει το λογαριασμό για το φως ή για το τηλέφωνο ή τον υπάλληλό του, να πληρώνει τις εισφορές του, χωρίς να είναι συστηματικός παράγων εισφοροδιαφυγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αλλάζετε τη ρύθμιση που προβλέπει τη συνταξιοδότηση μετά τη συμπλήρωση 37 ετών εργασίας και ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αυτή η πρότασή μας, όπως διατυπώθηκε από τα χείλη του ίδιου του Προέδρου του Κινήματος, πρέπει να αφορά πλέον και τους αγρότες και τις αγρότισσες. Μην έλθετε με ρύθμιση που θα μειώνει το όριο ηλικίας για τις αγρότισσες στο εξηκοστό έτος για να πάρουν σύνταξη. Γιατί ο αγρότης ή η αγρότισσα που συνήθως ή δεν σπουδάζουν ή έχουν έναν μικρό χρονικό κύκλο σπουδών μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία νωρίς, άρα μπορούν μετά από 37 χρόνια εργασίας να λάβουν σύνταξη σε μικρότερη ηλικία από το εξηκοστό έτος. Όταν κάποιος εργάζεται και ασφαλίζεται για 37 έτη, αξίζει να πάρει σύνταξη, είναι στο ακέραιο ανταποδοτική η σύνταξη που παίρνει.

Όπως ελέχθη από πολλούς συναδέλφους, ενάμισι εκατομμύριο πολίτες πλήττονται από τις ρυθμίσεις και θίγονται τα δικαιώματά τους. Περίπου 250.000 γυναίκες στην κρίσιμη ηλικία 40-48 χρονών έχουν μία αύξηση των χρόνων παραμονής στην εργασία και την ασφάλιση που φτάνει μέχρι τα πέντε έτη.

Εδώ πια «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», όπως και γενικότερα σ' όλες τις ρυθμίσεις, ενώ οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται, σε κάποιες περιπτώσεις και σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% των σημερινών επιπέδων και αυτό αφορά περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Όσον αφορά το περίφημο κεφάλαιο αλληλεγγύης: είναι μία ιδέα που πήρατε από το δικό μας πρόγραμμα αλλά πάλι την κακοποιείτε, γιατί τροφοδοτείτε αυτό το κεφάλαιο με πόρους οι οποίοι επιβάλλονται αδίκως στο μέσο πολίτη, στον χαμηλόμισθο πολίτη μέσω του ΦΠΑ., τι κάνετε; Επιτίθεσθε στα Ταμεία εργαζομένων και ασφαλισμένων όπως είναι οι δικηγόροι, οι νομικοί, οι γιατροί που ξέρετε ότι αυτοί δεν συνταξιοδοτούνται στο εξηκοστό ή στο εξηκοστό πέμπτο έτος. Εργάζονται και μετά το εβδομηκοστό έτος συνήθως, άρα λογικό είναι τα Ταμεία τους να έχουν υψηλά αποθεματικά. Θα πρέπει αλλιώς να τα αξιοποιήσετε.

Εσείς βρήκατε, λοιπόν, σε αυτά τα Ταμεία ένα σημαντικό ποσό, το οποίο ουσιαστικά θέλετε να μεταφέρετε σε άλλα Ταμεία, να το χρησιμοποιήσετε για επενδύσεις -έχει κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας σχετικά- για να απαγκιστρωθείτε από την υποχρέωση που προέβλεπε ο δικός μας νόμος να χρηματοδοτείται μέσω του Προϋπολογισμού με το 1% του ΑΕΠ ετησίως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έχω τη γνώμη - και πολλά μπορώ να αναφέρω ακόμη - ότι τα μέτρα τα οποία προωθείτε είναι αντικοινωνικά και είναι αντιασφαλιστικά. Όχι μόνο δεν λύνετε το ασφαλιστικό, αλλά θα έλεγα ότι δένετε χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους. Τα «δεν» του κ. Καραμανλή αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κανένα αντίκρισμα αλήθειας. Να είστε σίγουροι όμως ότι το «δεν» του ελληνικού λαού στην πολιτική σας θα έχει αντίκρισμα στις επόμενες εκλογές.

Ευχαριστώ πολύ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Συνάντηση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
17.03.2008




«Η κυβέρνηση κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα, που παλεύει για τα βασικά δικαιώματα του ασφαλισμένου» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα και επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «θα δημιουργήσει συνέπειες», σε ότι αφορά το ύψος των συντάξεων και την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών. Ειδική αναφορά έκανε στις χαριστικές ρυθμίσεις για κάποιες μεγάλες εταιρείες και τράπεζες που επιβάρυναν το ασφαλιστικό σύστημα. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εξέφρασε την συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τους οποίους κάλεσε να δώσουν τον αγώνα τους ενωμένοι.




Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, με τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Αμέσως μετά την συνάντησή τους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εκφράζω κι εγώ την αγανάκτησή μου για την πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα, που παλεύει για τα βασικά δικαιώματα του Έλληνα ασφαλισμένου.

Οι συνέπειες αυτού που θα δημιουργήσει, ούτε καλύτερες υπηρεσίες θα είναι, ούτε καλύτερες συντάξεις, ούτε μία πιο ποιοτική ζωή. Θα καλύψει απλώς ελλείμματα, που δυστυχώς πάνε για να βοηθήσουν κάποιες μεγάλες εταιρείες, κάποιες μεγάλες τράπεζες, για να κερδίσουν κάποιοι, αλλά όχι ο εργαζόμενος.

Εμείς, είμαστε μαζί, μέρος του λαού που διαμαρτύρεται. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ για το ασφαλιστικό και έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για το αύριο. Για ένα δίκαιο, βιώσιμο, δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Καλόν αγώνα και ενωτικό.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο της συνάντησής μας με τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητήσαμε και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια του εργατικού κινήματος, να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που βάζει στην κλίνη του Προκρούστη όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσε την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα μας. Εμείς, ανεξαρτήτως των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, δεν θα μείνουμε απαθείς. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε τον ανυποχώρητο αγώνα μας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου

Ενότητα, Ανανέωση, Αξιοκρατία
15.03.2008



«Ενότητα - Ανανέωση - Αξιοκρατία, με αυτές τις τρεις αρχές ξεκινάμε την νέα πορεία του Κινήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας το προσωπικό του στίγμα στην νέα εποχή, ζήτησε από το σώμα του Συνεδρίου να στηρίξει την απόφασή του να προτείνει για το Πολιτικό Συμβούλιο «πρόσωπα όλων των απόψεων που έχουν κοινωνικές και πολιτικές εμπειρίες και ταυτόχρονα, δεν έχουν θητεύσει υπουργοί η υφυπουργοί». Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι, «το ψυχικό χάσμα και οι πληγές της 11ης Νοεμβρίου πρέπει να κλείσουν, και κλείνουν οριστικά από σήμερα» Κατέστησε σαφές ότι «τα 'στρατόπεδα', οι προσωπικές στρατηγικές, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα μακριά από κομματικές παρωπίδες να αγωνιστούν για την Αλλαγή, για την δημιουργία «μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας των αξιών», σημειώνοντας ότι «ο κ. Καραμανλης και η κυβέρνηση του απέτυχαν». Ο στόχος αυτός υλοποιείται με την νίκη του ΠΑΣΟΚ και με την αυτοδυναμία του, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Απηύθυνε πρόσκληση στις δυνάμεις της άλλης αριστερας για ευρύτερη πολιτική συνεργασία, ενώ τις κάλεσε να αποφασίσουν εάν θέλουν να συμπορευτούν στον αγώνα για την πολιτική ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης. «Οργανωθείτε. Αγωνιστείτε. Ξεσηκωθείτε.» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος «να αρχίσουν από αύριο μια νέα πορεία στον Λαό, με τον Λαό, για τον Λαό».

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Γιώργος Αθανασάκης στο 8ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

8ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για την Ελλάδα των αξιών

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (α)



Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (β)

Οι Σοσιαλιστές του κόσμου χαιρετίζουν το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Αναμνήσεις και σκέψεις….

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Μίμης Ανδρουλάκης για την ομάδα Πολιτικών Θέσεων (ΚΟΕΣ)

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Τι δεν έμαθε ο θεός - Φίλιππος Πλιάτσικας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Ισπανία: Επικράτηση των Σοσιαλιστών Ευρεία νίκη εξασφάλισε ο Χοσέ Θαπατέρο




Με αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2004, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο εξασφάλισε καθαρή νίκη στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές, χωρίς όμως να πετυχαίνει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Με καταμετρημένο το 99,95% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) προηγείται με ποσοστό 43,64% και 169 έδρες, ενώ το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα (PP) ακολουθεί με ποσοστό 40,12% και 153 έδρες.
Αν και το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά πέντε τις έδρες του στο Κοινοβούλιο υπολείπεται των 176 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι τώρα πρέπει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με κάποιο μικρότερο κόμμα.
«Ο ισπανικός λαός μίλησε ξεκάθαρα και αποφάσισε για την έναρξη μία νέας εποχής» δήλωσε ο Θαπατέρο ενώπιον οπαδών του στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.
«Θα κυβερνήσω τη χώρα σθεναρά αλλά και με ανοιχτό μυαλό (..) θα κυβερνήσω για όλους, αλλά έχοντας στο μυαλό κείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη» πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας του.
Ο Θαπατέρο μνημόνευσε επίσης τον Σοσιαλιστή πρώην δημοτικό σύμβουλο Ησαΐα Καράσκο, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, λέγοντας ότι θα γιόρταζε και αυτός μαζί με την οικογένειά του τη νίκη του κόμματος.
Η συντηρητική παράταξη του Μαριάνο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα της, με την παρηγοριά όμως ότι αύξησε και εκείνη τα εκλογικά της ποσοστά.
«Διακατεχόμεθα από μεγάλη ικανοποίηση, η οποία προέρχεται από την αύξηση που πετύχαμε σήμερα του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Πίο Γκαρθία Εσκουδέρο.
Για τον Ραχόι είναι η δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα από τον Θαπατέρο, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις για να αποχωρήσει από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.
Για πολλούς Συντηρητικούς, η νίκη των Σοσιαλιστών το 2004 προέρχονταν λίγο πολύ από «καραμπόλα», λόγω του κόστους που είχε για την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ η επίθεση της 11 Μαρτίου με τους 191 νεκρούς, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.
Υπ' αυτήν την έννοια, πολλοί στο Λαϊκό Κόμμα πίστευαν ότι οι κάλπες της περασμένης Κυριακής ήταν η ευκαιρία «επανόρθωσης». Αντ' αυτού, όμως, οι εκλογές έδωσαν στους Σοσιαλιστές την «νομιμοποίηση» που επιζητούσαν.
Πρώτη προτεραιότητα της δεύτερης θητεία του Θαπατέρο θα είναι η ανόρθωση της ισπανικής οικονομίας, η οποία επηρεάστηκε από τη διεθνή κρίση.
Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, οι οποίοι τερμάτισαν την εκεχειρία το Δεκέμβριο του 2006 και πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Καράσκο.
Πολλοί θεωρούν επίσης ότι ο Χ.Θαπατέρο θα πρέπει να δώσει περισσότερο βάρος στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, καθώς πιστεύουν ότι έπειτα από την αποφασιστική κίνηση της απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή έχει μάλλον υποχωρήσει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ήττα του Σαρκοζί στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας

Ήττα του Σαρκοζί στις δημοτικές εκλογές


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας από τη δεξιά Γαλλική παράταξη Νικολα Σαρκοζι




Οι Σοσιαλιστές επικράτησαν στη Λυών και κράτησαν υπό τον έλεγχό τους το Παρίσι, όπου ο σοσιαλιστής νυν δήμαρχος Μπερτράν Ντελανοέ, προηγείται της υποψήφιας της Δεξιάς Φρανσουάζ ντε Παναφιέ.


Η υποψήφια πρόεδρος από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερκολε Ρουαγιαλ



Το αποτέλεσμα αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, ένα μήνυμα, εντούτοις "όλα παραμένουν ανοιχτά (και) τίποτα δεν έχει κερδηθεί ή χαθεί" σύμφωνα με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ελπίζοντας ότι στο δεύτερο γύρο η Αριστερά θα κεφαλαιοποιήσει κέρδη της.

Σε εθνικό επίπεδο οι σοσιαλιστες απέσπασαν το 47,94% των ψήφων, έναντι 45,49% για τα κόμματα της Κεντροδεξιάς, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 65%.

Τα κύρια πεδία της «μάχης» του επόμενου γύρου, στις 16 Μαρτίου, είναι η Μασσαλία, η Τουλούζη και το Στρασβούργο. Και οι τρεις ελέγχονται από τη Δεξιά, αλλά οι Σοσιαλιστές έχουν καλές πιθανότητες νίκης.

Στη Μασσαλία οι παρατηρητές διαβλέπουν ότι ο σοσιαλιστής Ζαν-Νοέλ Γκουερινί θα δυσκολέψει την επικράτηση του νυν δήμαρχου, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, Ζαν-Κλοντ Γκοντέν.

Προβάδισμα στην Τουλούζη έχει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, νυν δήμαρχος, έναντι του σοσιαλιστή υποψήφιου. Στο Στρασβούργο το προβάδισμα έχει ο σοσιαλιστής υποψήφιος, απέναντι στον υποψήφιο της Ένωσης για το Λαϊκό Κίνημα.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

!7 Νοέμβρηδες

Αν θα μπορούσα κάτι στον κόσμο να άλλαζα

Ο Γιώργος Παπανδρέου για Ινστιτούτο Επιμόρφωσης

Τοπική Αυτοδιοίκηση - Όραμα και Πράξη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Μ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

Να ξεκινήσουμε από το Ασφαλιστικό κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι νομίζω και το θέμα που πιο πολύ καίει τον κόσμο σήμερα.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Θέλω ωστόσο ένα σχόλιο για τα περί δημοσκοπήσεων και τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Παπανδρέου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα χρήσιμες. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια τάση υπερβολής. Δηλαδή, θεωρούμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν ισάξιες με τις εκλογές ή ότι καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις σε βάθος χρόνου. Και τελικά πολλές φορές οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν εξελίξεις. Θα έλεγα λοιπόν να τις αποδραματοποιήσουμε.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, συμβαίνει και αυτό. Ωστόσο αυτή τη φορά έχουμε και πρωτοφανή αποτελέσματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, έτσι δεν είναι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε κανένα μήνυμα. Οφείλουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Από την άλλη θα ήταν λάθος σε μια στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχει μια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, υπάρχει μια κρίση στους θεσμούς, υπάρχουν μια σειρά εξελίξεις κοινωνικές, να θεωρήσουμε ότι συγκυριακά κρίνονται, τελικά, τα κόμματα και οι εξελίξεις.

Τα κόμματα είναι έκφραση, θα έλεγα, κοινωνικών διαδικασιών και δυνάμεων. Και το ΠΑΣΟΚ εκφράζει κάτι πολύ βαθύ μέσα στην ελληνική κοινωνία, την ανάγκη για μια διαφορετική προοπτική διακυβέρνησης.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την οποία όμως δεν την ακούμε. Η πολιτική είναι το πρόβλημα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, θα μας πείτε τώρα για το Ασφαλιστικό. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω ποιες μπορεί να είναι οι οραματικές διαφωνίες, όχι στις μικρολεπτομέρειες, που μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία σ? ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι βαθύτατες κ. Λοβέρδο, και θα σας πω τις πιο χαρακτηριστικές: Θεωρούμε κατ' αρχήν ότι αυτό που παρουσίασε χθες η κα Πετραλιά, η μεταρρύθμιση που υποτίθεται παρουσίασε, έχει τρία στοιχεία που εμείς διαφωνούμε. Πρώτα απ? όλα δεν είναι λύση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Με την έννοια ότι δεν απαντά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, προχωρά χωρίς μελέτη. Δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη γι? αυτές τις ταχύτατες και πρόχειρες και ισοπεδωτικές ενοποιήσεις Ταμείων που, θα με θυμηθείτε - εδώ θα είμαστε σ? έναν δυο μήνες να συζητήσουμε - θα προκαλέσουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Εδώ ένα Υπουργείο προσπαθεί να ενοποιήσει δυο Διοικήσεις του Υπουργείου του ίδιου και δεν μπορεί να το κάνει για χρόνια στην Ελλάδα, άμα δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός...

Μ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θ? ανακύψουν δηλαδή μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τεράστια. Εγώ το προβλέπω, θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε, με τον τρόπο που γίνονται όλα αυτά. Αλλά το πρώτο είναι η βιωσιμότητα και η χρηματοδότηση. Το δεύτερο είναι ότι υποτίθεται ότι πάει να λύσει αδικίες, αλλά τελικά θα την πληρώσουν πάλι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο ασθενείς του συστήματος.

Εγώ θα σας δώσω ένα παράδειγμα κι είναι με αριθμούς αυτό που θα σας πω. Αυτή η περίφημη ιστορία με τις γυναίκες, Και ξέρουμε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε το κοινωνικό κράτος που να στηρίζει την εργαζόμενη μητέρα. Κι εδώ υπάρχει αντίφαση γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια για το δημογραφικό πρόβλημα, για το ίδιο το Ασφαλιστικό.

Αυτή η εξοικονόμηση των 5 ετών που κόβει απ? τις γυναίκες, στην ουσία υπολογίζεται ότι θα φέρει οφέλη 20 εκατομμύρια το χρόνο στο σύστημα. Η εισφοροδιαφυγή του συστήματος σήμερα είναι 5,8 δις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι προκαλεί μια τεράστια κοινωνική αναταραχή με ελάχιστη εξοικονόμηση για το σύστημα.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για την εισφοροδιαφυγή όμως κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης λέει το ίδιο, κάθε κόμμα στην κυβέρνηση, δε μπορεί να την καταπολεμήσει. Και αυτό ίσχυε και επί ΠΑΣΟΚ. Και, κακά τα ψέματα, από το 1981 έχω ακούσει τον Ανδρέα Παπανδρέου να λέει ότι θα καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Κι έκανε με τρύπα στο νερό όπως και όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω τότε ακόμα πιο συγκεκριμένο: Τον προηγούμενο Οκτώβριο, αν θυμάμαι καλά, στη Βουλή, μας έφεραν μια απ? τις τροπολογίες που χάριζε στις Τράπεζες, στην ALPHA συγκεκριμένα για να είμαι σαφής, ένα δις. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; 50 χρόνια παράταση για το συγκεκριμένο μέτρο για τις γυναίκες.

Δηλαδή προσπαθώ να πω ότι όταν δεν υπάρχει μελέτη, όταν δεν υπάρχει μια διάθεση αναδιανομής και δικαιοσύνης όταν φέρνουμε μια αλλαγή, τότε δημιουργούνται οι αντιδράσεις. Γιατί πώς θα πείσουμε ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι επ' ωφελεία τελικά των πολλών; Σας λέω παραδείγματα συγκεκριμένα.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σ? αυτό συμφωνώ κι έτσι είναι στο συγκεκριμένο που λέτε. Όμως θέλω να σας ρωτήσω: Έφερε πριν από μερικά χρόνια, το 2002, ο κ. Ρέππας ένα νόμο ο οποίος τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται. Με αυτό το νόμο μας έλεγε η κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ, ότι θα είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2030. Είναι βιώσιμο; Τότε να βγείτε να μας πείτε εάν χρειαζόταν καινούργιος νόμος ή όχι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήταν βιώσιμο εφ' όσον εφαρμοζόταν ο νόμος Ρέππα. Ο νόμος Ρέππα δεν εφαρμόστηκε και επιτρέψτε μου να σας πω γιατί δεν εφαρμόστηκε. Πρώτα απ? όλα ο νόμος Ρέππα προέβλεπε ότι θα υπήρχε μια σταθερή χρηματοδότηση στο ΙΚΑ, 1% του ΑΕΠ το οποίο ποτέ δεν αποδόθηκε.

Ο νόμος Ρέππα είχε θεσμοθετήσει τότε την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα έκανε τότε μια συγκεκριμένη μελέτη ως προς τις ενοποιήσεις των Ταμείων που αφορούσαν μόνο το ΙΚΑ. Δεν αφορούσαν τ? άλλα Ταμεία που έρχεται τώρα η κυβέρνηση και προωθεί. Άρα ο νόμος Ρέππα δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα οφείλω να πω - και σας ευχαριστώ για την ερώτηση - γιατί αν θέλετε τώρα είναι και μια μικρή δικαίωση για το νόμο Ρέππα, αυτό που κάνει η κα Πετραλιά αυτή τη στιγμή: Καταργεί τις διατάξεις του νόμου Ρέππα οι οποίες ήταν πιο, θα λέγαμε, κοινωνικά δίκαιες σε σχέση με το νόμο Σιούφα. Και επανέρχεται η κυβέρνηση πίσω στο νόμο Σιούφα.

Δηλαδή αν η ποινή για την πρόωρη συνταξιοδότηση φτάσει στο 4,5% με το νόμο Ρέππα, το επαναφέρει στο 6% του νόμου Σιούφα. Αν υπήρχε το πλαφόν, το 20% για τις επικουρικές που το κατήργησε ο νόμος Ρέππα, το επαναφέρει τώρα η κα Πετραλιά, δηλαδή ο κ. Καραμανλής. Με δυο λόγια, η πρόοδος στο μέλλον για το Ασφαλιστικό είναι η ολική επαναφορά πίσω στο νόμο Σιούφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή είναι η όλη μεταρρύθμιση της κας Πετραλιά.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά, αυτό δεν ξέρω κατά πόσον είναι απαραίτητα κακό ή κακό, αυτό δε μπορώ να το κρίνω όμως εγώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δείχνει όμως ότι δε μπορεί να υπάρχει καμία μεταρρύθμιση, δείχνει απλώς ότι η Νέα Δημοκρατία μετά από 4 χρόνια καταργεί τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζομένους του νόμου Ρέππα. Αυτό κάνει.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η μεταρρύθμιση είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που τη χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτή η κυβέρνηση και δε μπορεί να την τεκμηριώσει, ασφαλώς αυτό μπορώ να το δεχθώ, είναι όμως μια ρύθμιση. Η μεταρρύθμιση είναι μεγάλη κουβέντα, μεταρρύθμιση έκανε ο Λούθηρος, δεν κάνει η κα Πετραλιά. Ούτε μάχες δίνει ούτε Μακεδονομάχος είναι η κα Πετραλιά, ούτε μεταρρυθμίσεις του Λούθηρου κάνει. Κάνει απλώς μια ρύθμιση. Η ρύθμιση όμως αυτή είναι σοβαρή τέτοια που μπορεί ν? αποδώσει και ν? αφήσει το ασφαλιστικό σύστημα ανέπαφο για τις επόμενες δεκαετίες και υπέρ των νεότερων γενών όπως κόπτεται η κυβέρνηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτό αμφισβητούμε, δηλαδή ότι προκαλεί μεγάλη κοινωνική ανισορροπία χωρίς να έχει αντίστοιχα οφέλη βιωσιμότητας.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την άλλη πλευρά όμως έχει δίκιο ο Καραμανλής όταν λέει ότι δεν είναι δυνατόν να είσαι συνταξιούχος περισσότερα απ? όσα χρόνια είσαι εργαζόμενος, κι ούτε είναι δυνατόν να παίρνεις σύνταξη μεγαλύτερη απ? ό,τι ήταν ο μισθός σου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι έρχονται και παίρνουν τις ακραίες περιπτώσεις ενός συστήματος και ισοπεδώνουν συνολικά το σύστημα. Είναι ελάχιστοι οι αριθμοί αυτών που, στα παραδείγματα, αναφέρατε εσείς. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι συντάξεις είναι χαμηλές στην Ελλάδα. Όπως επίσης εγώ θα σας πω και κάτι άλλο που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό πάλι θα το θυμηθείτε στους επόμενους μήνες: Έχει προκαλέσει φυγή από το σύστημα. Στο φόβο και στην κινδυνολογία επί 4 χρόνια, ότι έρχεται επιδείνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχουμε τη μεγαλύτερη ροή εργαζομένων για πρόωση συνταξιοδότηση. Και αυτή τη στιγμή ενόψει του 2009 και του 2013, θα δείτε ξανά το ίδιο φαινόμενο.

Δηλαδή, τελικά έρχεται η ίδια η πολιτική αυτή της κυβέρνησης και υποσκάπτει τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς λοιπόν λέμε, και προτάσεις υπάρχουν και διάλογος δεν έγινε δυστυχώς – που έπρεπε να γίνει - και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο Ασφαλιστικό. Μια προσέγγιση που μπορεί να εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και να είναι και πολύ πιο κοινωνικά δίκαιη ως προς τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα σε κατηγορίες όπως οι γυναίκες, οι νέοι άνθρωποι, όπως τα βαρέα και τα ανθυγιεινά επαγγέλματα, που οφείλει η πολιτεία να τους αναγνωρίζει περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο, γιατί αυτό είναι το έτερο μεγάλο θέμα των ημερών: Ήθελα να σας ρωτήσω για το Σκοπιανό. Κι εκεί έχετε πρόβλημα; Προέβαλλε η κυβέρνηση βέτο, είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που ακολούθησε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, μιας πολιτικής που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, την οποία επικρότησε και ο Πρόεδρός σας, ο κ. Παπανδρέου. Εκεί τουλάχιστον είμαστε ικανοποιημένοι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε πάρα πολύ υπεύθυνη στάση στο θέμα του Σκοπιανού.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το αρνούμαι αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας θυμίζω τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν ήταν αντιπολίτευση ο κ. Καραμανλής, τις κορώνες και τις κραυγές είτε στο Ελσίνκι είτε σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, εδώ είναι μια συγκεκριμένη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, μια διπλωματική μάχη, στην οποία φαίνεται ότι μείναμε σταθεροί σε μια συμφωνία που έκαναν όλα τα πολιτικά κόμματα εξαιρουμένου του ΛΑΟΣ, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να επιδιώξουμε μια σύνθετη ονομασία απέναντι σε όλους, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Και εκεί μένει η κυβέρνηση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής, ότι εμείς τραβήξαμε μια κόκκινη γραμμή, στο βαθμό που ο Πρωθυπουργός κρατάει αυτή τη γραμμή όπως την ανέπτυξε μέσα στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα. Εμείς στηρίζουμε αυτή τη θέση. Από κει και πέρα θα κρίνουμε στην πράξη τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αλλά δείξαμε μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση γιατί έτσι πρέπει. Δεν πρέπει να γίνονται τα εξωτερικά θέματα ζητήματα και ευκαιρίες εθνικής κατανάλωσης. Αλίμονο. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο οι διαφορές μας για το Ασφαλιστικό και τα κοινωνικά θέματα.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την κουβέντα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.