Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο





Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα κι εγώ, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, να εκφράσω την βαθιά θλίψη και οδύνη μας για την σημερινή, τραγική απώλεια των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας, την συμπαράστασή μας στις οικογένειες και, προφανώς, επισημαίνουμε την αυτονόητη ανάγκη της πλήρους διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες αυτές τις μέρες, σήμερα, αύριο, η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα αγωνιούν, ανησυχούν, φοβούνται για το εισόδημά τους, για την οικογένειά τους, για τα παιδιά τους. Ξέρετε τι λένε; Αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αυτό που λέμε κι εμείς: Φτάνει πια, πάρτε πίσω το νομοσχέδιό σας.

Σας το φωνάζουν όλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα λιμάνια, στην Πολιτική Αεροπορία, στις Τράπεζες, σας το φωνάζουν οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δάσκαλοι, καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Πάρτε το πίσω λένε, πάρτε το πίσω, κύριοι συνάδελφοι, φτάνει πια. Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία.

Αλλά εσείς βέβαια κωφεύετε, αφήνετε τις πόλεις να πνίγονται στα σκουπίδια, τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, τις επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ρευστό στο Ταμείο τους. Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό σας, πίσω από τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς κομματικούς μηχανισμούς, τις δικαστικές διώξεις των απεργών, την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας. Δεν ακούτε, δεν καταλαβαίνετε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος εργαζομένων, ούτε ένας κλάδος εργαζομένων που να συμφωνεί μαζί σας.

Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες μητέρες, κι αυτές είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Μητέρες με ανήλικα παιδιά ξέρουν ότι, με τη δική σας πολιτική, υποχρεώνονται να δουλέψουν πέντε με δέκα χρόνια παραπάνω. Θα τους πείτε ότι δεν αξίζουν;

Πώς θα τους πείτε ότι, από τη μία, χαρίζετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υποχρεώσεων στην Alpha Bank, για να αναγκαστούν αυτές να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια από τη ζωή τους; Αυτή είναι η δικαιοσύνη; Να χαρίσουμε ένα δις στις τράπεζες και να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια οι γυναίκες, για να πάρουν αυτά που δικαιούνται από το ασφαλιστικό σύστημα;

Οι ασφαλισμένοι βλέπουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τι θα τους πείτε; Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ξέρουν ότι υποχρεούνται να αντέξουν άλλα δύο χρόνια κοπιαστικής και ανθυγιεινής δουλειάς. Και σε αυτούς, τι θα πείτε; Ότι πληρώνουν αυτά που χαρίσατε στους κακοπληρωτές σας;

Όλοι ξέρουν πια και συνειδητοποιούν το πραγματικό ζήτημα και, δεν είναι τα ψέματα, τα οποία εσείς τους λέτε. Δηλαδή, ότι το σύστημα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και, άρα, το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίσει ότι, περνάει στον έλεγχο του υπουργού Οικονομίας, όλα τα αποθεματικά των Ταμείων. Δηλαδή, να τα διαχειρίζεται ως πραγματικός τσάρος, όπως και με όποιους θέλει.

Όπως έχουμε δει, να τα διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, με το πρόσφατο σκάνδαλο των ομολόγων. Ξέρουμε όλοι, ότι δεν φταίνε οι ασφαλισμένοι, αλλά ότι εσείς, η κυβέρνησή σας δεν έχει τη βούληση ή την ικανότητα να βάλει τέλος στην εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

Ξέρουμε όλοι μας καλά, ότι η διαχείρισή σας είναι άκρως προβληματική και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα ορθολογικής διαχείρισης οι ενοποιήσεις, τις οποίες εσείς θα κάνετε. Οι πολίτες, αντιθέτως, θα έχουν ως συνέπεια να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά εκτρώματα, νέες ταλαιπωρίες, νέα προβλήματα, ενώ βεβαίως, τα Ταμεία θα διευθύνουν οι «ημέτεροι», για να πλουτίζουν ύποπτες χρηματιστηριακές και ανώνυμες «off shore» εταιρείες.

Ξέρουμε καλά, ότι προσπαθείτε, με την απαξίωση των εργαζομένων και των απεργιών τους, να προετοιμάσετε και το επόμενο στάδιο, δηλαδή, την ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και την επικράτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, για όποιον την αντέχει η τσέπη του.

Κυρίες και κύριοι, φτάνει πια. Έχετε ήδη εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Επί τέσσερα χρόνια, υπονομεύσατε τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν τηρήσατε τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντί τους, τι περιμένετε σήμερα; Πραγματικά, πέστε μου, τι περιμένετε σήμερα; Τι περιμένετε τέσσερα χρόνια, για να δώσετε, αυτά που υποχρεούται να δώσει το Ελληνικό κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία;

Περιμένετε να τα πάρετε από τις εργαζόμενες μητέρες; Καταληστέψατε τα αποθεματικά, με τα περιβόητα δομημένα ομόλογα. Και πάλι, τι περιμένετε; Τι περιμένετε ακόμα, να εμφανιστούν ως δια μαγείας και να σας γεμίσουν τα Ταμεία, επιστρέφοντας τα χρήματα που έκλεψαν οι «ημέτεροι» κομματικοί σας μεσάζοντες; Προφανώς όχι, το έχετε εγκαταλείψει αυτό, το έχετε σκεπάσει, το έχετε κουκουλώσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό το οποίο θέλετε, για να καλύψετε τα ελλείμματα, είναι να τα πληρώσει και πάλι ο εργαζόμενος και ο φτωχός συνταξιούχος.

Και βεβαίως, μεσούσης αυτής της αναταραχής, της κοινωνικής αντίδρασης, προχωρήσατε σε έναν αιφνιδιασμό, για την εκποίηση και τον αφελληνισμό του ΟΤΕ. Απαιτούμε να σταματήσετε αμέσως αυτή την εγκληματική ενέργεια εναντίον της ελληνικής οικονομίας. Από τις κινήσεις σας, εγείρονται ουσιαστικά και τεράστια ερωτηματικά. Πιστεύετε, ναι ή όχι, ότι ο ΟΤΕ είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρηση; Αν η απάντηση είναι ?ναι?, τότε γιατί προχωράτε στο ξεπούλημά του;

Θα προχωρήσετε, ναι ή όχι, σε περαιτέρω πώληση μετοχών του δημοσίου στην Deutsche Telecom; Τι ποσοστό σκοπεύετε να εκχωρήσετε; Θα δώσετε τον έλεγχο του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία; Αντιλαμβάνεστε ότι εκχωρείτε μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σε μία ξένη εταιρεία, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού; Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;

Και κάτι ακόμα. Πριν λίγες μέρες, δήθεν αγωνιούσατε για την προστασία του Οργανισμού από τον κ. Βγενόπουλο και την MIG. Σήμερα, αποκαλύπτεται το σχέδιό σας σε όλη του την έκταση. Η κυβέρνηση των μεσαζόντων ξαναχτυπά, με μεσάζοντα αυτή τη φορά την ίδια τη ΜΙG.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί ενώ η Deutsche Telecom γνωρίζει, από το 2006, την πρόθεσή σας να βρείτε στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ, δεν αγοράζει τις μετοχές κατευθείαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά προτιμά να αγοράσει ολόκληρο το πακέτο από έναν μεσάζοντα, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει αγοράσει το 18 με 20% των μετοχών; Και βεβαίως, με τεράστια κέρδη για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ποιος το οργάνωσε όλο αυτό; Ήταν κάτι το οποίο έγινε κάτω από τα μάτια σας; Δεν τα βλέπετε αυτά; Νομίζω, μια κυβέρνηση, που μπόρεσε και οργάνωσε τόσο καλά τα θέματα των επικίνδυνων ομολόγων, είναι σίγουρο ότι τα βλέπει αυτά καθημερινά, είναι σίγουρο ότι, είναι αυτή, που έχει την ευθύνη για την όλη υπόθεση και για την ουσιαστική, αν θέλετε, αφαίμαξη και τον αφελληνισμό του ΟΤΕ.

Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός, ζημιώνεται η οικονομία. Δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που συζητάμε και σήμερα. Διότι αυτόν τον δημόσιο πλούτο, είτε είναι τα αποθεματικά των Ταμείων, είτε είναι ο ΟΤΕ, είτε είναι η ΔΕΗ, εσείς τον έχετε για εκποίηση και για ιδιοτελή εκμετάλλευση.

Υπερτριπλασιάσατε τα ελλείμματα των Ταμείων, με τη δική σας κακοδιαχείριση. Και τι περιμένετε τώρα; Γιατί δεν πετάξατε έξω από την πόρτα τις ανίκανες και επικίνδυνες διοικήσεις των δικών σας κομματικών επιλογών στα Ταμεία; Αυτοί δεν έχουν ευθύνες; Δεν έχουν ευθύνες, κυρία υπουργέ; Ή, τις δικές τους ευθύνες, θα τις χρεώσετε και πάλι και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι νοικοκυρές; Τι θα τους πείτε; Τι θα πείτε σε αυτούς;

Εκτινάξατε, επίσης, στα ύψη την εισφοροδιαφυγή. Δεν έχει ευθύνες ο υπουργός Οικονομίας; Αυτός είναι εκτός ευθυνών; Ο οποίος, σήμερα, ψάχνει για να καλύψει, μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τα ελλείμματα της οικονομίας; Αυτός δεν έχει καμία ευθύνη;

Το σχέδιό σας ήταν και παραμένει η απαξίωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, η εκχώρηση ενός μεγάλου μέρους του στον ιδιωτικό τομέα. Να εξαναγκάσετε, δηλαδή, τον εργαζόμενο να προστρέξει στα ιδιωτικά Ταμεία, να βγάλει από την τσέπη του και άλλα λεφτά για μία επίφοβη ασφάλιση.

Τώρα, έρχεστε να νομοθετήσετε, χωρίς προηγουμένως να έχετε κάνει κανέναν σοβαρό, ουσιαστικό διάλογο. Και με κανέναν, βεβαίως. Τέσσερα χρόνια, ουδέποτε καταθέσατε υπεύθυνη πρόταση για συζήτηση. Ουδέποτε. Φημολογίες, κινδυνολογίες και αναβολές. Και τώρα, εσπευσμένα, καταθέτετε νομοσχέδιο μόνον προς ψήφιση. Πραξικοπηματικά, να περάσει άρον - άρον από τη Βουλή. Χωρίς μελέτη, χωρίς διάλογο. Πρόχειρη, αυταρχική, επικίνδυνη.

Περιφρονήσατε τους πάντες, τα δώσατε όλα σε επικοινωνιακά σόου. Προφανώς, γι' αυτό αλλάξατε και τέσσερις υπουργούς. Είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό με τα τρία «δεν». Τώρα, φέρνετε στη Βουλή ένα εξάμβλωμα, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Εξοικονομεί το πολύ - πολύ 7% με 8% της εισφοροδιαφυγής. Προχειρότητα, αυταρχισμός, επικοινωνιακός λαϊκισμός. Αυτή είναι η μεταρρύθμισή σας. Εφαρμόζετε μία πολιτική εργασιακού μεσαίωνα.

Βεβαίως, για να περάσετε το νομοσχέδιό σας, διαιρείτε τους Έλληνες. Αυτό κάνετε, τέσσερα χρόνια αυτό κάνετε. Λοιδορείτε τους εργαζόμενους. Ζητάτε ακόμα και λευκή επιταγή, για να συνεχίσετε το γκρέμισμα του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από αδιαφανείς Υπουργικές Αποφάσεις, που δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, ή που τουλάχιστον, θα το πάρουν χαμπάρι, πολύ αργότερα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Δημιουργείτε, βεβαίως, και ένα λειτουργικό και διοικητικό χάος, που θα προκαλέσει επίσης χιλιάδες δίκες.

Δεν είναι το κατεστημένο και τα συμφέροντα, όπως λέει ο κ. πρωθυπουργός, που αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές. Εκείνα τα αναχρονιστικά συμφέροντα και κατεστημένα, είναι εκείνα τα οποία στηρίζουν -και είναι οι μόνοι που στηρίζουν - τη δική σας πολιτική. Αυτός που αντιδρά είναι ο ελληνικός λαός. Έπρεπε να τον ακούσετε και να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η επιταγή του ελληνικού λαού.

Και νομίζω ότι αυτή είναι και η θέση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και του Κομμουνιστικού Κόμματος, και του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα ήθελα να πω στον κ. Αλαβάνο, ας είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου και να μην συζητάμε ποια είναι εκείνα τα οποία μπορεί να διαχωρίσουν ή να διαιρέσουν τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έξω, δεν ενδιαφέρονται για την άλφα ή βήτα δήθεν διαφωνία τη δική μας. Αυτό που θέλουν τώρα και στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε, κύριε Αλαβάνο, είναι να παλέψουμε για να αποσύρουμε το νομοσχέδιο.

Και από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε. Χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς το άλλοθι των προϋποθέσεων, να καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς, έχουμε ήδη πρόταση. Με μεγάλη χαρά να το συζητήσουμε. Και μακάρι να βρούμε και κοινό τόπο. Αλλά μην βάζετε σήμερα, μέρα αγώνα, διάφορες προϋποθέσεις, που δεν θα βοηθήσουν στην ενότητα, για να αποσύρουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση ανέβασε ένα θρίλερ - παραμύθι, για την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Τέσσερα χρόνια κινδυνολογώντας, τέσσερα χρόνια απαξιώνοντας το σύστημα.

Αλλά διαψεύδεται και γι' αυτό. Οι μελέτες, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε, από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, λένε ότι το σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μέχρι και το 2030, αν βεβαίως εφαρμόσετε, όχι επιλεκτικά, την κείμενη νομοθεσία.

Και ρωτώ: Εξασφαλίσαμε, ναι ή όχι, την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ, με τον πόρο του 1% του ΑΕΠ; Φθάσαμε σήμερα, τα μεγάλα Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, να ρευστοποιούν την περιουσία τους, για να πληρώσουν τις συντάξεις; Η κυβέρνηση Καραμανλή μετέτρεψε το ετήσιο πλεόνασμα του 1,3 δις ευρώ του ΙΚΑ, σε έλλειμμα 1,5 δις ευρώ; Δηλαδή, 3 δις διαφορά. Ανέβασε από το 2,5 στα 8 δις ευρώ το χρέος του κράτους προς τα Ταμεία; Άφησε την εισφοροδιαφυγή να φτάσει στα 6 δις ευρώ; Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα, εσείς το φέρατε το σύστημα σε αυτό το σημείο.

Τώρα, φέρνετε το νομοσχέδιο κάτω από τον ψεύτικο μανδύα της μεταρρύθμισης. Κρύβει επικίνδυνες, αντιλαϊκές, αντιεργατικές πολιτικές. Ούτε βιωσιμότητα αντιμετωπίζει, ούτε αδικίες, ούτε ανισορροπίες καταργεί. Το αντίθετο, δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Αμφισβητεί και τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικά αποκαρδιώνει και τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων είναι και βίαιες και ισοπεδωτικές. Αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο. Δεν βάζουν τάξη, ούτε καλύτερες υπηρεσίες προσφέρουν. Θα υπάρχει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη; Θα υπάρχει καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση; Θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία; Θα υπάρχει καλύτερη σύνταξη;

Κανένα μα κανένα από αυτά δεν προσφέρει το νομοσχέδιό σας. Είναι ένα συνονθύλευμα, για να καλύψει τις δημοσιονομικές τρύπες, που παρουσιάζετε κάτω από τη ρουμπρίκα της δήθεν μεγάλης τομής. Δεν είναι μεγάλη τομή, είναι μεγάλη πληγή, που πληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος και ασφαλισμένος. Και βεβαίως, μια μαύρη τρύπα που ανοίγει, που θα καταπιεί συντάξεις, εφάπαξ, υπηρεσίες πρόνοιας.

Οι εντάξεις επιμέρους Ταμείων στο ΙΚΑ γίνονται χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Ουδείς ρωτήθηκε, ουδείς συμφώνησε. Το αποτέλεσμα θα είναι κομφούζιο και θύματα θα είναι και πάλι οι ασφαλισμένοι.

Το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα για την εισφοροδιαφυγή, που έχει φτάσει στο 22%. Έχουμε περικοπές συντάξεων στο 50%. Ένας άντρας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ - ακούστε - που παίρνει 1.200 ευρώ μισθό, θα έπαιρνε κανονικά 980 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας του. Με το δικό σας νομοσχέδιο, θα πάρει 670 ευρώ το 2013. Το επαναλαμβάνω, από 980 σε 670 ευρώ. Αυτές ήταν οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Η υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν θα αρχίζει από τα 50 ένσημα, όπως σήμερα, αλλά από τα 100 ή τα 80 για τους οικοδόμους. Είναι βεβαίως ντροπή και για την Ελλάδα, ο εποχιακά και προσωρινά εργαζόμενος ή και ο μετανάστης, να μην έχουν υγειονομική περίθαλψη. Ευελιξία για την εργοδοσία, ασφυξία όμως για τον εργαζόμενο. Κερδοσκοπία για την εργοδοσία, απελπισία για τον εργαζόμενο.

Υιοθετήσατε και την ιδέα μας για το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, αλλά όπως συνηθίζετε, την κακοποιήσατε κι αυτή, την αναποδογυρίσατε. Αντί να υποβοηθά τις νέες γενιές, θα πληρώνουν οι γενιές αυτές, με βασικό πόρο τον ΦΠΑ και, βεβαίως, με το 10% των κοινωνικών πόρων και, ουσιαστικά, μιλάμε για εξομοίωση των παροχών προς τα κάτω, όχι για βελτίωση των παροχών.

Βεβαίως, η αυθαιρεσία και η αδικία είναι η κορύφωση αυτού του νομοσχεδίου. Αλλά εκεί που έχει εξαντληθεί η αναλγησία σας, είναι στην επικίνδυνη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το μεγάλο ζήτημα - για το οποίο μιλάτε, αλλά δεν κάνετε ουσιαστικά τίποτα, το αντίθετο - του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Κι αυτό το κάνετε με την κατάργηση, την υπονόμευση, την απαξίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του ρόλου της γυναίκας, όπως αυτού που επιφυλάσσετε για την εργαζόμενη μητέρα.

Έχουμε, όχι απλώς κουραστεί, αλλά και συνηθίσει με αυτή την εύκολη υποκρισία της κυβέρνησης. Πίσω από τις μεγάλες λέξεις, υπηρετείτε και εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των διαφόρων ισχυρών. Ο κ. Καραμανλής, παλαιότερα, μιλούσε το πρωί στη Βουλή με θερμά λόγια για την γυναίκα στην κοινωνία, ενώ το απόγευμα ανακοίνωνε το νομοσχέδιο που πλήττει πρωτίστως την γυναίκα, την εργαζόμενη και την μητέρα. Υποκρισία χωρίς όρια. Στο νομοσχέδιο, απλώς χρυσώνετε το χάπι, ενώ καταλύετε τα ουσιαστικά δικαιώματα για τις γυναίκες. Μιλάτε για τις αγρότισσες, τις εξαιρείτε όμως και αυτές από τα πενιχρά που δίνετε δήθεν ως αντιστάθμισμα.

Θα ήθελα, όμως, πριν κλείσω να πω δυο λόγια και για το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζετε και στη ΔΕΗ. Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι το Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στη ΔΕΗ δημιουργήθηκε με το Νόμο 2773/1999, με τη σύμφωνη γνώμη, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ως νεοσύστατος ασφαλιστικός φορέας, εξαιρέθηκε. Εξαιρέθηκε από την ενοποίηση των Ταμείων, που προέβλεπε ο Νόμος 3029/2002.

Γιατί επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση, αυταρχικά και χωρίς επιχειρήματα, την ένταξη του ΟΑΠ - ΔΕΗ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ; Η απάντηση είναι πολύ απλή, αυτή η ρύθμιση συνδέεται απόλυτα με τα σχέδια για ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και μετά μας λέει, γιατί εγείρονται και εξεγείρονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Μα εσείς είσαστε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, που αθετείτε την δική σας υπογραφή, αυτήν που βάλατε εσείς, μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Έχουν κάθε λόγο και, βεβαίως, αυτά είναι τα μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Γι' αυτό, η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και για την ταλαιπωρία των χιλιάδων καταναλωτών.

Προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε, βεβαίως, τον εργαζόμενο. Εμείς, θα είμαστε κοντά του, για να μην μπορέσετε να τρομοκρατήσετε τους εργαζόμενους και να μην μπορέσετε να σταματήσετε τους δίκαιους αγώνες τους.

Το Ενιαίο Ταμείο για τα Μέσα Ενημέρωσης είναι έκτρωμα αποκλεισμών. Τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης, συντάκτες των «portals», αυτοαπασχολούμενοι, μένουν εκτός. Τράπεζα Ελλάδος: επίσης γνωστή η αλαζονεία, με την οποία αντιμετωπίζετε τους εργαζόμενους. Ούτε τους είδατε, ούτε τους υπολογίσατε, με αποτέλεσμα να εκτεθεί η χώρα διεθνώς, να υπάρξει διασυρμός από το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία είναι η ουσία, το νομοσχέδιο αυτό σφραγίζει την καταστροφική πορεία που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, από το 2004 μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, μέσα σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προσπαθεί να πείσει ότι οι ρυθμίσεις θίγουν μόνον - ακούστε - μόνον προνομιούχες ομάδες.

Αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό είναι ένα ασφαλιστικό συνονθύλευμα, με το οποίο θίγονται όλοι οι εργαζόμενοι, θίγονται σε βάθος χρόνου ακόμα και οι σημερινοί συνταξιούχοι. Θίγονται περισσότερο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, από τον δημόσιο τομέα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι γυναίκες, οι νέοι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, που να ωφελείται από αυτές τις ρυθμίσεις, μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι, που ωφελούνται σε βάρος τους και σε βάρος των Ταμείων και της προοπτικής τους. Ξέρετε ποιοι ωφελούνται, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Ωφελούνται οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, διότι δεν θα πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν στο σύστημα.

Ωφελούνται και ενθαρρύνονται όλοι όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όσοι είναι κακοπληρωτές, όσοι παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων και δεν τις αποδίδουν στα Ταμεία. Ωφελούνται όσοι απομυζούν τα Ταμεία, όσοι καταληστεύουν τους πόρους τους, όσοι εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελέγχου και την πελατειακή σχέση, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση για τους «ημέτερους» προμηθευτές υπηρεσιών στα Ταμεία.

Η ουσία είναι μία: Με τις ρυθμίσεις σας, κατεδαφίζετε το δημόσιο σύστημα. Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενάντια στον εργαζόμενο, στη γυναίκα, στον ασφαλισμένο, στη νέα γενιά της χώρας. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σας αποτυπώνονται σε πέντε σημεία.

Πρώτα απ´ όλα, με το νομοσχέδιο αυτό και την πολιτική σας, μας κοροϊδεύετε όλους ή προσπαθείτε τουλάχιστον. Δεύτερον, αδικείτε τον ασφαλισμένο και τον εργαζόμενο. Τρίτον, κλέβετε από τον μέσο και φτωχότερο Έλληνα ασφαλισμένο. Τέταρτον, προχωράτε σε ακόμα μεγαλύτερη κακοδιαχείριση του συστήματος. Και πάνω απ´ όλα, σαν να μην έφταναν αυτά, λοιδορείτε και υβρίζετε τους εργαζόμενους που αντιδρούν.

Εμείς, έχουμε μία άλλη αντίληψη και θα ήθελα, κλείνοντας, να καταθέσω τις δικές μας 12 προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Να τις ακούσετε. Ξέρω, δεν σας αρέσει να ακούτε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι εσείς, θέλετε να λέτε συνεχώς ότι ?δεν υπάρχουν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ?. Θα τις ακούτε συνεχώς, μήπως και μάθετε κάτι.

Εμείς, θεωρούμε πρώτα απ´ όλα ότι, το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι πρόβλημα χαμηλών πόρων, και όχι υψηλών παροχών. Το ζητούμενο, για μας, είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τους πόρους. Κάνει το αντίθετο η Νέα Δημοκρατία, αφαιρεί πόρους, για να καλύψει δημοσιονομικές τρύπες.

Για μας, το ασφαλιστικό είναι και εργαλείο αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων, και όχι μηχανισμός εκμετάλλευσης υπέρ των λίγων και «ημετέρων». Γι' αυτό, βάζουμε τις εξής προτεραιότητες:

1) Εγγύηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ταμεία, μέσα από την ανάληψη από το κράτος των δαπανών για τις προνοιακές παροχές, με προτεραιότητα για τον ΟΑΕΕ.

2) Δημιουργία ενιαίου φορέα για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την θεσμοθέτηση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

3) Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι.

4) Σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων, σύνταξη στους αγρότες στα 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών, για όσους εργάζονται σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

5) Αύξηση της σύνταξης του ανασφάλιστου, επίσης στα 550 και 950 ευρώ αντίστοιχα. Η δέσμευσή μας αυτή αφορά, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, και στη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη και, τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν, όταν καταθέσουμε, προεκλογικά πια, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

6) Αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ και διπλασιασμός των δικαιούχων.

7) Μετεξέλιξη του ΕΚΑΣ σταδιακά σε βασική σύνταξη, ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, διαχωρισμός της προνοιακής σύνταξης και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης.

8) Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

9) Αναμόρφωση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, με κριτήρια επιστημονικά, που να βασίζονται στις σημερινές συνθήκες και τις ανάγκες και που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

10) Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην υγεία, την περίθαλψη, την αξιοποίηση των πόρων, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Ταμείων.

11) Ενίσχυση και διεύρυνση των υποδομών και των διευκολύνσεων για την στήριξη της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας.

12) Και τέλος, σύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης - χωρίς όμως τις απαράδεκτες δικές σας αντιλήψεις και πρακτικές, που απομυζούν τον ίδιο τον πολίτη - που αφορά στις νέες γενιές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις, εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, η Ελλάδα και ο Έλληνας εργαζόμενος αισθάνεται βαριά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι στο ασφαλιστικό, είτε είναι στο εισόδημά του, είτε είναι η ακρίβεια, είτε είναι η αξιοκρατία, είτε είναι η διαφάνεια.

Για όλα αυτά, ο Έλληνας αισθάνεται κατάθλιψη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάει ελπίδα, ζητάει ένα νέο δρόμο και αυτόν το δρόμο ανοίγουμε εμείς, με μάχες, κοντά στους εργαζόμενους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί και στο πεζοδρόμιο.

Ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα