Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στην Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν ξέρω σε ποια ακριβώς όχθη αισθάνεται ότι βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε στην όχθη, όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αυτή την ώρα, οι οποίοι δίνουν τη μάχη τους ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ με τις αξίες του και τις αρχές του υποστηρίζει πάντοτε την προοδευτική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας γιατί πιστεύουμε σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που προσδιορίζεται μαζί με τις προοπτικές για την ανάπτυξη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, στους μαζικούς χώρους , στα κοινωνικά κινήματα, με μία σημαντική επιδίωξη. Για να σταματήσει η υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατάρρευση και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Και για να προωθήσουμε μια συνεργασία ανάμεσα σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σύγκλιση των απόψεων για προοδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού συστήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ακούσαμε πριν από λίγη ώρα, με μεγάλη προσοχή την κυρία Υπουργό να αναφέρεται, στην εισαγωγική της ομιλία, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου και στην ομιλία της χθες, στη μεγάλη τομή , την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πλευρά της διαδικασίας, δηλαδή την ενεργοποίηση ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.
Και θέλω, κυρία Υπουργέ, να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες στην αίθουσα αυτή και να ρωτήσω ευθέως, μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ ένα φορέα, εκτός του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, έναν άλλο φορέα ο οποίος δήλωσε δημοσίως, στη Βουλή ή οπουδήποτε αλλού, ότι συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προτείνετε;
Υπάρχει κάποιος φορέας, εκτός από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, οι οποίοι εν κρυπτώ συνεργάστηκαν με το Υπουργείο προκειμένου να διαμορφώσουν αυτό το νομοσχέδιο, ο οποίος να συζήτησε μαζί σας με βάση τους κανόνες και τη δεοντολογία που προβλέπεται για τον κοινωνικό διάλογο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση , σε τέτοιου είδους νομοσχέδια;
Παρακαλώ πολύ, ονομάστε τους. Εφόσον όμως, δεν μπορέσετε να δώσετε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, παρακαλώ πολύ μην προσβάλλετε το Κοινοβούλιο, επιμένοντας ότι προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος σε αυτό το νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο κατάπτυστο, ένα νομοσχέδιο που συναντά την αντίδραση από όλη την ελληνική κοινωνία. Ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό είτε το νομοθετήσει η Βουλή , είτε όχι, γιατί θα συναντήσει παντού την αντίδραση των εργαζομένων, σε όλους τους τομείς.
Γι' αυτό ο κόσμος είναι στους δρόμους. Γι αυτό η ελληνική κοινωνία γνωρίζει μια υπερβολική ανασφάλεια. Γιατί αυτή τη στιγμή όλοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει σα στόχο το βάθρο του κοινωνικού συστήματος αλλά κυρίως έχει βάλει σα στόχο τη νέα γενιά, τις επόμενες γενιές. Και αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Όπως επίσης αυτό είναι το θέμα πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να αναζητηθούν κοινές συγκλίσεις με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
Γιατί πιστεύω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμφωνείτε όλοι, ότι ένα από τα βασικά σημεία, που ως σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε είναι η αλληλεγγύη των γενεών, όταν μια γενιά προετοιμάζει την επόμενη, όταν προσπαθεί να διασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά δικαιώματα για την επόμενη γενιά. Αυτό που η κυρία υπουργός υποστήριξε ότι διασφαλίζεται με αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή όμως που όλος ο εργατικός κόσμος της χώρας, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, τονίζουν το αντίθετο. Δηλαδή, ότι στην πραγματικότητα τινάζεται στον αέρα κάθε προοπτική για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Βυθίζετε στην ανασφάλεια τους νέους ανθρώπους, εκείνους που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν με τις οικονομίες των οικογενειών τους, με σκληρό τρόπο και πολλές ώρες, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα καλύτερα εφόδια, στη μόρφωση και τη γνώση, για να μπουν σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα που μιλάμε, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζετε, δεν γνωρίζουν αν όταν πιάσουν δουλειά και ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν κοινωνική ασφάλιση.
Και επιπλέον, παρουσιάσατε δήθεν για τον κοινωνικό διάλογο το νομοσχέδιό σας, την παραμονή των Αποκριών, και βεβαίως έπεσαν οι μάσκες. Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το πιο στυγνό πρόσωπο της Δεξιάς, ένα πρόσωπο ανάλγητο.
Γιατί είναι ανάλγητο το πρόσωπο μιας κυβέρνησης η οποία βάζει σα στόχο περίπου 400 χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη εάν δεν έχουν 100 μεροκάματα. Και εκείνοι οι οποίοι δεν εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα , αλλά εργάζονται τρεις ώρες, είναι εποχιακοί εργαζόμενοι, είναι μετανάστες. Αυτοί οι άνθρωποι πότε θα έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση; Από αυτούς βρήκε η Νέα Δημοκρατία να διασφαλίσει πόρους. Γιατί; Γιατί αισθάνεται ότι από κάπου πρέπει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της. Έναν προϋπολογισμό, τον οποίο οδήγησε στα ελλείμματα, και από εκεί και πέρα ψάχνει να βρει κονδύλια από παντού.
Και αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά το στυγνό πρόσωπο της Δεξιάς γιατί αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ως ένα θέμα καθαρά δημοσιονομικό τη στιγμή που είναι βαθύτατα πολιτικό , που είναι ένα θέμα στο οποίο κρίνονται τα κόμματα , οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί για το βαθμό της κοινωνικής τους ευαισθησίας, τη στιγμή που έχουμε την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε συνεχώς και να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις .
Κυρία υπουργέ, εμφανιστήκατε στη Βουλή σα να φέρνετε με το νομοσχέδιό σας τη συνταγή για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Τίποτα δεν κάνετε. Μία τρύπα στο νερό. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται καμία απολύτως μεταρρύθμιση, αυτή τη στιγμή. Οι αλλαγές, τις οποίες προτείνετε, δεν αφορούν κανέναν εργαζόμενο. Πείτε μου μία κατηγορία εργαζομένων η οποία ευνοείται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας. Δεν υπάρχει εργαζόμενος στη χώρα, ο οποίος να αισθάνεται ότι παίρνει μία ανάσα. Όχι, ότι λύνεται το πρόβλημά του. Ότι παίρνει μία ανάσα από το νομοσχέδιό σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αναφέρεστε στο παρελθόν. Και εκεί βρίσκετε και μερικούς άλλους, οι οποίοι θεωρούν ότι μέσα στη θολούρα μπορούν να ψαρέψουν ορισμένες ψήφους, για την εκλογική τους πελατεία, αναφέρεστε στο παρελθόν και λέτε «εμείς βρήκαμε ένα κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος, ένα νόμο ο οποίος έθιγε τα κοινωνικά δικαιώματα, ένα νομικό πλαίσιο που δε δημιουργούσε ασφάλεια για τους εργαζόμενους». Αποκρύπτετε όμως από τον ελληνικό λαό και τη δημόσια συζήτηση ότι οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του σημερινού νομοθετικού πλαισίου δεν τηρήθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και σας ρωτώ κυρία Υπουργέ, ευθέως, για ποιό λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μη χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από την παρούσα νομοθεσία; Για ποιό λόγο δεν το χρηματοδοτήσατε με το 1% ετησίως; Για ποιό λόγο δεν προχωρήσατε σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες , οι οποίες απαιτούνται για την ενοποίηση των Ταμείων; Όλα τα κόμματα της Βουλής είναι έτοιμα να συζητήσουν για το θέμα της ενοποίησης. Σας ρωτώ όμως, σήμερα προτείνετε, 139 άρθρα, από το άρθρο 1 έως το άρθρο 139 , για ενοποιήσεις Ταμείων. Φέρτε μας μια αναλογιστική μελέτη, εδώ, στη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως. Και αυτό η Νέα Δημοκρατία το ονομάζει μεταρρύθμιση. Σας ενημερώνω ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση της ανευθυνότητας. Αλλά μεταρρύθμιση της ανευθυνότητας συνιστά προσβολή προς το Κοινοβούλιο. Και γι' αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας.
Σας ευχαριστώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα