Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συνάντηση Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ - Δηλώσεις

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα, στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνεδρίασης της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Οικονομική Κρίση, με τον επικεφαλής της Επιτροπής, Τζόζεφ Στίγκλιτζ.


Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νομπελίστα και πολύ καλό φίλο Joseph Stiglitz, που έχει αναλάβει την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μια Επιτροπή που συστήσαμε, η οποία έχει ως στόχο να δώσει απάντηση, μια εναλλακτική απάντηση, στην κρίση αυτή. Την κρίση, που έχει ως ρίζα ιδεολογικές καταβολές και δόγματα νεοσυντηρητικά και, του νεοφιλελευθερισμού, που οπωσδήποτε συνέβαλαν στη συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος σε χέρια λίγων.

Να ξαναδώσουμε με τη δική μας απάντηση, δύναμη στον πολίτη, να κάνουμε τον πολίτη επίκεντρο της πολιτικής μας, μέσα από μία πολιτική που αναδεικνύει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας και στην κάθε χώρα, σε διεθνές επίπεδο, μια παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Δεύτερον, μια διακυβέρνηση που θέτει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης ως προτεραιότητα, άρα και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, αλλά και της εξουσίας υπέρ του πολίτη.

Και τρίτον, την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, κι όχι την κερδοσκοπία. Και ιδιαίτερα εκείνη την ανάπτυξη, που θα οδηγήσει ολόκληρο τον πλανήτη πια σε μια εποχή πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή βιώσιμης ανάπτυξης, που επιτρέπει να περισώσουμε και το περιβάλλον μας και να ζήσουμε σε μια πιο ποιοτική κοινωνία, περιβάλλον και πλανήτη.

Και πάλι ευχαριστώ τον Joseph Stiglitz, ο οποίος φεύγει αυτή τη στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και, του εύχομαι καλό βόλι αύριο στις εκλογές, όπου πολλές ελπίδες στηρίζονται σε μία πολιτική αλλαγή και στην Αμερική.

J. STIGLITZ: Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να διατυπώσουμε τις βασικές αρχές μιας κοινωνικής και δημοκρατικής αντίδρασης, μιας αντίδρασης που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι το είδος της αντίδρασης που εκφράζεται από την κυβέρνηση Μπους. Δηλαδή, να πετάξει ένα σάκο χρήματα στην Wall Street και να ελπίζει ότι λίγα ψίχουλα από αυτά τα χρήματα θα φτάσουν και πιο κάτω. Ένα σύστημα μαζικής μετάγγισης σε έναν ασθενή που αιμορραγεί εσωτερικά, χωρίς να κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα προβλήματα, τα συνεπαγόμενα προβλήματα των κατασχέσεων, τα συνεπαγόμενα προβλήματα της έλλειψης πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στις πιστώσεις, τα υποκείμενα προβλήματα της εξασθένισης της οικονομίας, το υποκείμενο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους και τις οικονομίες μιας ζωής.

Συνεπώς, αυτό που προσπαθήσαμε να επιτύχουμε δεν είναι μόνο να διατυπώσουμε αρχές, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η δημοκρατική διαφάνεια, αλλά και να τονίσουμε τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Η κατάσταση εξελίχθηκε σε παγκόσμια κρίση, δυστυχώς, και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, παρόλο που τα προβλήματα αυτά δεν είναι δικό τους λάθος - είναι προϊόν των ΗΠΑ - αλλά έχουν, ωστόσο, σοβαρότατες επιπτώσεις στις φτωχές χώρες.

Συζητήσαμε, επίσης, και αρκετά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν όχι μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα