Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Δευτερολογία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή με θέμα «Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και η πολιτική της κυβέρνησης»



Κύριοι της κυβέρνησης,
περίμενα από τη δευτερολογία σας, μήπως ακούσουμε επιτέλους να λέτε κάποιες αλήθειες, μήπως ακούσουμε κάποια αυτοκριτική για τα λάθη σας. Μιλήσατε για το τι θέλετε, σαν να μην έχετε καμία ευθύνη για το τι πράττετε, τι κάνατε και τι κάνετε.
Κρινόμαστε, ναι, κ. πρωθυπουργέ. Κρινόμαστε καθημερινά. Κρινόμαστε, όχι από τα μεγάλα λόγια, κρινόμαστε από την πράξη και το έργο μας.
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό, αυτόν που βλέπουμε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το πρώτο μεγάλο ψέμα. Από τη στιγμή που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη τις προτάσεις μας για μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, για την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους που απαξιώνετε εσείς, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που αξιοποιεί νέες τεχνολογίες στην «πράσινη ανάπτυξη», για ένα ευνομούμενο - επιτέλους - κράτος, η κυβέρνηση μας κατηγόρησε για λαϊκισμό και δημαγωγία.
Έλεγαν: «Το πακέτο του ΠΑΣΟΚ είναι πανάκριβο. Πού θα βρείτε τα λεφτά; Δεν είστε υπεύθυνοι». Απαντήσαμε και απαντάμε: η πολιτική είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Όπως εσείς είχατε προτεραιότητα και χαρίσατε 4,5 δις στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων και στις τράπεζες. Αυτή ήταν η υπεύθυνη πολιτική;
Όπως εσείς είχατε προτεραιότητα και ευνοήσατε τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγαλομετόχους. Αυτή ήταν η υπεύθυνη πολιτική; Όπως βρέθηκαν τα 28 δις ευρώ για τους τραπεζίτες, 9,3 τρις δρχ. -για να θυμίσουμε πόσο είναι αυτό το ποσό σε δραχμές - περίπου το 11% του ΑΕΠ της χώρας, τα οποία δεν εγγυάστε και πώς θα διατεθούν. Αυτή είναι η υπεύθυνη πολιτική;
Κύριε πρωθυπουργέ, δηλώσατε κατ? επανάληψη ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και σταθερό, ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ανάλογα με αυτά άλλων χωρών. Σήμερα, έρχεστε και δίνετε 28 δις ευρώ για να στηρίξετε τους τραπεζίτες, και όχι την πραγματική οικονομία, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε. Έρχεστε με μια «Συμφωνία κυρίων» όπως ονομάστηκε, έτσι τη βαφτίσατε -εμείς τη λέμε «Συμφωνία σιωπής»- και λέτε σε όλες τις τράπεζες, όλες, με ή χωρίς προβλήματα, να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα σωτηρίας. Σωτηρίας.
Καταθέτετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο και, μετά, κάνει ο πρωθυπουργός ερμηνευτικές δηλώσεις επί του νομοσχεδίου, μήπως και κατευνάσετε την κοινή γνώμη, που έχει εξοργιστεί από την αδιαφάνεια και τις ρυθμίσεις σας.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενισχύονται μόνο οι Τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Εσείς, προτιμήσατε να διαβουλευτείτε παρασκηνιακά με τους τραπεζίτες για το μοίρασμα των 28 δις, των χρημάτων του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου, κατά το δοκούν, κατά την αυθαίρετη επιλογή των υπουργών σας. Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές.
Πείτε μας: υπάρχουν σήμερα τράπεζες που έχουν πρόβλημα; Που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας; Που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έκθεσή τους στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης, των Βαλκανίων; Με αυξημένες επισφάλειες; Όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη τους, για την επίλυση οποιασδήποτε κρίσης και προβλήματος που μπορεί να έχει η κάθε τράπεζα.
Λευκή επιταγή στις τράπεζες. Σε αυτές, που συσσώρευσαν τεράστια υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενες και τους δανειολήπτες, και τους καταθέτες. Αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα λέει όχι στη λευκή επιταγή στις ελληνικές τράπεζες, που τακτοποιεί συμφέροντα και πιθανές δικές σας εξαρτήσεις.
Το δεύτερο μεγάλο ψέμα. Επιχειρείται από την κυβέρνηση μια δεύτερη εξαπάτηση του Ελληνικού λαού. Να κρύψετε όλα τα προβλήματά σας, των τελευταίων πέντε ετών, κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης. Είναι κι αυτό έγκλημα, διότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις εγγενείς αδυναμίες μας –αδυναμίες που έχουν οξυνθεί, που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές σας- δεν θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κρίση που έρχεται απ' έξω.
Η πραγματικότητα σας διαψεύδει, κύριοι της κυβέρνησης. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:
Επί ημερών σας και πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες της διαφθοράς επιδεινώνονται συνεχώς, από το 2004 και μετά.
Επί ημερών σας, πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η χώρα μας είχε την 4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, προ φόρων, με περίπου διπλάσια αύξηση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η Ελλάδα είχε το τρίτο πιο ακριβό καλάθι τροφίμων στην Ευρώπη.
Επί ημερών σας και πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η Ελλάδα κατέκτησε το υψηλότερο ρεκόρ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η Ελλάδα, από 5η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης το 2004, έγινε η 14η της Ευρώπης.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, το 2007, πήγατε το έλλειμμα στο 3,5%, στα πρόθυρα της επιτήρησης. Τη χρονιά που η κυβέρνηση προπαγάνδιζε τη δήθεν δημοσιονομική εξυγίανση.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, ήδη από τον Ιούνιο του 2008, η απαισιοδοξία στα νοικοκυριά για το μέλλον στην Ελλάδα έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ: το επίπεδο του 1990.
Πολύ πριν την κρίση, καταχρεώθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα, με τις δικές σας οικονομικές πολιτικές.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, βάλατε νέους φόρους, όπως το ΕΤΑΚ, τα νέα τέλη κυκλοφορίας, την κατάργηση του αφορολόγητου. Κοροϊδεύοντας τον κόσμο, επιβάλλετε το νέο χαράτσι και μέσω της συνιδιοκτησίας.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, οι πολίτες είχαν δανειστεί 60 δις ευρώ περισσότερα από το 2003, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις πολιτικές σας, με αποτέλεσμα να αισθάνονται σήμερα ανοχύρωτοι.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε την ετήσια εκτίμηση των 250 δις ευρώ για το 2008.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων –που θεωρείται μια βάση- έφτασε στα προ ΟΝΕ επίπεδα. Βεβαίως, για να εκτοξευτεί τώρα με την κρίση, πριν από λίγο δηλαδή, σε δυσθεώρητα ύψη, στις 166 μονάδες βάση.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, τα έσοδα υστερούσαν και οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπερνούσαν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «πιάσαμε πάτο στα έσοδα» και, παραμένει ακόμη στη θέση του, για να μας βρει τη λύση για τη σημερινή κρίση.
Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, είχαν καταρρεύσει οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας,
κύριοι της κυβέρνησης,
δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε ομαλές συνθήκες, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την οικονομία σε συνθήκες κρίσης;
Και για του λόγου το αληθές, καταθέτω τα στοιχεία στα πρακτικά. Είναι τα επίσημα, δικά σας στοιχεία και στοιχεία διεθνών οργανισμών. Είστε εσείς οι ίδιοι που ομολογείτε την κατηφόρα, στην οποία οδηγήσατε τη χώρα.
Σας φτάνουν αυτά, κύριοι της συμπολίτευσης, κύριοι της κυβέρνησης; Να συνεχίσω; Για το πώς κάνατε την Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα; Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την προσπάθεια να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες και τα πραγματικά προβλήματα πίσω απ? τη διεθνή κρίση. Κάτω απ? το χαλί της διεθνούς κρίσης.
Μιλάτε για ευθύνη. Ευθύνη δεν είχατε για το κεντρικά οργανωμένο σχέδιο για τα ομόλογα; Ευθύνη δεν είχατε για τους κουμπάρους και τα καρτέλ; Ευθύνη δεν είχατε και έχετε για το θέμα του Βατοπεδίου, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την εκποίηση του ΟΤΕ; Σχέδιο για την ελληνική οικονομία, όμως, δεν είχατε και δεν έχετε.
Ευθύνη έχετε, που παραμένετε εγκλωβισμένοι στις πολιτικές σας που έχουν αποτύχει.
Ναι, και το κράτος, και η αγορά. Αλλά προς όφελος ποιανού; Εσείς, θέλετε και το κράτος, και την αγορά. Αλλά προς όφελος κάποιων ισχυρών και «ημετέρων».
Εμείς θέλουμε το κράτος και την αγορά, υπηρέτες του πολίτη. Υπηρέτες του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η ιδεολογική μας διαφορά.
Μιλήσατε για ευθύνη. Ποιας κυβέρνησης; Μιας κυβέρνησης, που ευτελίζει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, με πρακτικές καλπονοθείας; Που επεμβαίνει ασύστολα στη Δικαιοσύνη; Μιας κυβέρνησης, μιας πλειοψηφίας που αποχωρεί από τη Βουλή, διότι δεν αντέχει μια δημόσια αντιπαράθεση και συζήτηση;
Επιτέλους, φτάνει πια. Φτάνει πια. Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει.
Είναι ώρα για σοβαρότητα, συνέπεια, διαφάνεια, αποφασιστικότητα.
Έτσι διαμορφώσαμε τις δικές μας θέσεις. Το σχέδιο που χρειάζεται η χώρα. Που θα ανοίξει νέο δρόμο για ανάπτυξη, δίκαιη αναδιανομή, στήριξη μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Περιφέρειας, φέρνοντας ελπίδα και αισιοδοξία στον τόπο.
Η αποχωρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα αξιόπιστα μέσα από τη δίνη της κρίσης.
Είναι ώρα για αλλαγή πορείας.
Είναι ώρα για προοδευτικές, δημοκρατικές λύσεις.
Στο δρόμο που δείχνει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Σας ευχαριστώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα