Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Ισπανία: Επικράτηση των Σοσιαλιστών Ευρεία νίκη εξασφάλισε ο Χοσέ Θαπατέρο




Με αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2004, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο εξασφάλισε καθαρή νίκη στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές, χωρίς όμως να πετυχαίνει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Με καταμετρημένο το 99,95% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) προηγείται με ποσοστό 43,64% και 169 έδρες, ενώ το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα (PP) ακολουθεί με ποσοστό 40,12% και 153 έδρες.
Αν και το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά πέντε τις έδρες του στο Κοινοβούλιο υπολείπεται των 176 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι τώρα πρέπει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με κάποιο μικρότερο κόμμα.
«Ο ισπανικός λαός μίλησε ξεκάθαρα και αποφάσισε για την έναρξη μία νέας εποχής» δήλωσε ο Θαπατέρο ενώπιον οπαδών του στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.
«Θα κυβερνήσω τη χώρα σθεναρά αλλά και με ανοιχτό μυαλό (..) θα κυβερνήσω για όλους, αλλά έχοντας στο μυαλό κείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη» πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας του.
Ο Θαπατέρο μνημόνευσε επίσης τον Σοσιαλιστή πρώην δημοτικό σύμβουλο Ησαΐα Καράσκο, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, λέγοντας ότι θα γιόρταζε και αυτός μαζί με την οικογένειά του τη νίκη του κόμματος.
Η συντηρητική παράταξη του Μαριάνο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα της, με την παρηγοριά όμως ότι αύξησε και εκείνη τα εκλογικά της ποσοστά.
«Διακατεχόμεθα από μεγάλη ικανοποίηση, η οποία προέρχεται από την αύξηση που πετύχαμε σήμερα του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Πίο Γκαρθία Εσκουδέρο.
Για τον Ραχόι είναι η δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα από τον Θαπατέρο, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις για να αποχωρήσει από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.
Για πολλούς Συντηρητικούς, η νίκη των Σοσιαλιστών το 2004 προέρχονταν λίγο πολύ από «καραμπόλα», λόγω του κόστους που είχε για την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ η επίθεση της 11 Μαρτίου με τους 191 νεκρούς, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.
Υπ' αυτήν την έννοια, πολλοί στο Λαϊκό Κόμμα πίστευαν ότι οι κάλπες της περασμένης Κυριακής ήταν η ευκαιρία «επανόρθωσης». Αντ' αυτού, όμως, οι εκλογές έδωσαν στους Σοσιαλιστές την «νομιμοποίηση» που επιζητούσαν.
Πρώτη προτεραιότητα της δεύτερης θητεία του Θαπατέρο θα είναι η ανόρθωση της ισπανικής οικονομίας, η οποία επηρεάστηκε από τη διεθνή κρίση.
Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, οι οποίοι τερμάτισαν την εκεχειρία το Δεκέμβριο του 2006 και πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Καράσκο.
Πολλοί θεωρούν επίσης ότι ο Χ.Θαπατέρο θα πρέπει να δώσει περισσότερο βάρος στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, καθώς πιστεύουν ότι έπειτα από την αποφασιστική κίνηση της απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή έχει μάλλον υποχωρήσει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα