Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συνάντηση Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη, όπου σήμερα, προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση της υπό τον Joseph Stiglitz Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Οικονομική Κρίση, είχε το πρωί συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας.Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Heinz Fischer, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Alfred Gusenbauer και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Barbara Prammer.Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Alfred Gusenbauer, μετά το τέλος της συνάντησής τους, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο της Αυστρίας, τον κ. Gusenbauer, για τη φιλοξενία αυτή. Φιλοξενεί εδώ, στη Βιέννη, την Επιτροπή Stiglitz, που έχουμε δημιουργήσει, για την εναλλακτική απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας στη διεθνή κρίση.
Και είναι επίκαιρη αυτή η απάντηση, διότι χρειάζεται να ακουστεί η προοδευτική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή την εποχή που θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Όπως είπε και ο Καγκελάριος, έχουμε σε λίγες μέρες την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί επίσης θα πρέπει να ακουστεί η προοδευτική άποψη και πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αλλά και σε δύο βδομάδες, στην Αμερική, όπου ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο κ. Μπους έχει συγκαλέσει τις μεγαλύτερες οικονομικά χώρες για να πάρουν και εκεί αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα. Είναι και εκεί απαραίτητο να ακουστεί η δική μας προοδευτική φωνή.
Μια προοδευτική φωνή, που εγγυάται την ενίσχυση της δημοκρατίας, την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου της οικονομίας, ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και μια οικολογική, πράσινη ανάπτυξη.
Πάνω σε αυτά θα συζητήσουμε και, είναι επίσης σημαντικό ότι γίνεται αυτή η πρώτη συνάντηση σήμερα, στη Βιέννη, όπως είπε και ο Καγκελάριος, διότι η Ελλάδα και η Αυστρία, είναι δύο χώρες που έχουν μια γειτονιά αναπτυσσόμενη -Κεντρική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ευρώπη- και που μπορεί να πληγεί ιδιαίτερα απ' την διεθνή κρίση, γεγονός βεβαίως που θα αφορά και τις δικές μας οικονομίες, και της Αυστρίας, και της Ελλάδας.
Άρα, Ελλάδα και Αυστρία έχουν συμφέρον να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικές πρωτοβουλίες για την οικονομική σταθερότητα, αλλά και την πολιτική σταθερότητα αυτών των περιοχών. Είναι διπλής σημασίας αυτή η συνάντηση και για μας, στην Ελλάδα.
ALFRED GUSENBAUER: Κυρίες και κύριοι, είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αντικείμενο το μέλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών, εδώ στη Βιέννη, με την ισχυρή συμμετοχή του κοινού μας φίλου, Joseph Stiglitz, νομπελίστα οικονομολόγου.
Νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι πολύ επίκαιρη. Οδεύουμε προς μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου της Ουάσιγκτον που έχει προγραμματιστεί για την 15η Νοεμβρίου, και νομίζω, επομένως, ότι η σημερινή μας συνάντηση εδώ, αποκτά εξαιρετική σημασία, προκειμένου να επεξεργαστούμε ορισμένες αρχές και ιδέες, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό οικοδόμημα του μέλλοντος, για να καταστεί βιωσιμότερο και κοινωνικά δικαιότερο, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στους πολίτες. Και νομίζω ότι η χρονική συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για αυτή τη συνάντηση της ομάδας εξεχόντων ειδικών από όλη την υφήλιο, εδώ στη Βιέννη.
Το δεύτερο ζήτημα που θα μας απασχολήσει είναι ότι, εδώ, στην καρδιά της Ευρώπης, δεχόμαστε ισχυρότατες επιρροές από τις οικονομικές εξελίξεις που συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Οι χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπήρξαν φορείς μείζονος ανάπτυξης τα τελευταία έτη, ιδιαίτερα εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης.
Συνεπώς, ανησυχούμε, έως ένα βαθμό, για τις επιπτώσεις της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας. Γνωρίζετε την περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου μπορέσαμε να λάβουμε το οικονομικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και παρακολουθούμε, βεβαίως, με μεγάλο ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν εδώ και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες και πολύ σημαντικές για το μέλλον, όχι μόνο της οικονομικής ευμάρειας της Ευρώπης, αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Και το έργο που καλείται να επιτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιο από αυτή την άποψη, διότι αυτή η περιοχή αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέρος του έργου που εκπονούμε μαζί και αποτελεί, συνεπώς, κοινή ευθύνη, την οποία αναλαμβάνουμε επίσης μαζί.

1 σχόλια:

Τη 4 Νοεμβρίου 2008 στις 12:29 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Όπως έγινε στις συνεντεύξεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στου Αλέξη Τσίπρα, έτσι και στη συνέντευξη που έγινε στο Ρουσσόπουλο, οι ερωτήσεις ήταν:
α) στημένες
β) ανώδυνες και
γ) αποδείκνυαν τη βλακεία του ερωτώντος, προς δόξαν του ερωτόμενου.

Υπενθυμίζω ότι όλες οι ερωτήσεις που είχαν γίνει:

α) στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ακόμα και από τον Λαρυ Κίνγκ απέφευγαν να τον στριμώξουν να απαντήσει:
- Πως έχασε το θρόνο του,
- Πως τελείωσε 3 στρατιωτικές σχολές σε 2 χρόνια.
- Πώς ενώ τα παιδιά του σπούδασαν σε πανεπιστήμια, αυτός δεν κατάφερε να γίνει ποτέ δεκτός στο Cambridge,

β) Στον Αλέξη Τσίπρα, κανείς ποτέ δεν ρώτησε ποιές είναι οι απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τις κατακτήσεις του ευρωπαΙκού δικαίου και των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των εργαζομένων (ή μήπως θα έπρεπε να παραιτηθούμε άπό όλα αυτά και να αρχίσουμε να τα διεκδικούμε από την αρχή με απεργίες στις φάμπρικες και με καταλήψεις σχολείων κλπ).

γ) Τον κύριο Ρουσσόπουλο, δεν τον ρώτησε κανείς πως διαχειρίστηκε τις συμβουλές προς Καραμανλή (όποιος και να τις έδινε) περί Μονής Βατοπεδίου, αποπομπής Βουλγαράκη, αποπομπής Ρουσσόπουλου, το πως άρχισε να πέφτει η δημοτικότητα της Ν.Δ. και να νεκραναστένεται η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τσίπρας, ο Κωνσταντίνος και ο Ρουσόπουλος,δεν φοβούνται καμιά ερώτηση δημοσιογράφων υπό τέτοιες συνθήκες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα