Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Δηλώσεις Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά την Έκτακτη Συνάντηση των Ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Martin Schulz, ενώ νωρίτερα, είχε συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Το μεσημέρι, συμμετείχε στην Έκτακτη Συνάντηση των Ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Μετά την συνάντηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:





Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης χαιρετήσαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τη μεγάλη νίκη του Μπάρακ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το ρόλο της Ευρώπης, αλλά και το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων και των σοσιαλιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, και σε σχέση με την οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση στην οποία έχει μπει η ανθρωπότητα.

Εμείς απαιτούμε ένα σύμφωνο με τον πολίτη, ένα σύμφωνο βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ένα σύμφωνο, που θα κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στον πολίτη, να επενδύσει σε μία διαφορετική Ευρώπη, όχι απλώς των αγορών, αλλά της κοινωνικής συνοχής, της πολιτικής των πολιτών.

Κι αυτό το μήνυμα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο είχα την ευκαιρία να μεταφέρω και στον κ. Μπαρόζο, και στον κ. Σολάνα και, βεβαίως, οι σοσιαλιστές ηγέτες θα το μεταφέρουν αυτό μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής.

Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στις ΗΠΑ, εσείς οι σοσιαλιστές, αναπροσαρμόζετε τα σχέδια σας; Προσδοκάτε σε μια συνεργασία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διεθνή οικονομική κρίση;

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήδη, υπάρχει συνεργασία των επιτελείων του Μπάρακ Ομπάμα με σοσιαλιστές, και τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τους σοσιαλιστές της Ευρώπης, όπου έχουμε ανταλλάξει απόψεις, αλλά νομίζω ανοίγεται μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια μεγάλη ευκαιρία να παίξει ρόλο. Αλλά βεβαίως, πρέπει να παίξει ρόλο προοδευτικό, όχι συντηρητικό, όχι απλώς για να μπαλώσουμε το παλιό σύστημα, αλλά να γυρίσουμε σελίδα για ένα νέο σύστημα, που βάζει πια τον άνθρωπο στο επίκεντρο και την πράσινη ανάπτυξη, την οικολογική και που προσπαθεί να αποφύγει νέες λογικές συγκέντρωσης της εξουσίας, αδιαφάνειας, υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να μπορεί να αισθάνεται και να είναι τελικά ο ευρωπαίος πολίτης, πολίτης σε κάθε χώρα και κυρίαρχος στον πλανήτη μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα