Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Επιστολή Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τους ηγέτες κομμάτων-μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την "Επιτροπή Stiglitz"

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε σήμερα επιστολή, προς τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Hosni Mumbarak, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, τον πρωθυπουργό της Iσπανίας, Jose Luis Zapatero, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Jose Socrates, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας, Franz Muntefering, τον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο Καγκελάριο του SPD, στις εκλογές του 2009, Frank – Walter Steinmeier, και την Πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας, Sonia Gandi, όλοι ηγέτες κομμάτων - μέλων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με την οποία τους καλεί να ορίσουν τον προσωπικό τους απεσταλμένο στην «Επιτροπή Stiglitz», η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, στην Νέα Υόρκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:



«Με την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης, ο πλανήτης μας περνάει κρίση. Οι πολίτες - οι λαοί και οι χώρες που εκπροσωπούμε - είναι σε αναζήτηση ασφάλειας, ηγεσίας και καθοδήγησης.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη, συμφωνήσαμε όλοι: Πρέπει να προσφέρουμε έναν παγκόσμιο «οδικό χάρτη» για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου, προοδευτικοί ηγέτες έδειξαν ότι, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Εάν το κίνημά μας δεν προσφέρει τον δρόμο προς τα εμπρός, θα το κάνουν άλλοι. Άλλοι όμως, μπορεί να μας κατευθύνουν προς έναν επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος θα οδηγήσει σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ανισότητα, φτώχεια, χάος και συγκρούσεις. Έναν δρόμο, ο οποίος καθοδηγείται από λαϊκισμό και φονταμενταλισμό, από απολυταρχικούς ηγέτες και δράσεις. Έναν δρόμο, ο οποίος θα υπονομεύσει τις δημοκρατικές αξίες, για τις οποίες οι πολίτες έχουν αγωνιστεί και τις οποίες εμείς θεωρούμε τόσο πολύτιμες.

Το κίνημά μας, η Σοσιαλιστική Διεθνής, έρχεται αντιμέτωπο με την πρόκληση να καταλήξει σε μία παγκόσμια απάντηση στην κρίση, η οποία θα είναι δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη. Μία απάντηση, η οποία θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Μία απάντηση, η οποία θα εγγυάται λογοδοσία, διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή. Μία απάντηση, η οποία θα εξασφαλίσει ότι οι όποιες λύσεις βρεθούν, δεν θα ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη κοινωνικοποιώντας τις ζημίες – δεν θα υποχρεώσουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν, απαλλάσσοντας τις χρηματαγορές.

Η απάντησή μας πρέπει, επίσης, να φθάσει πέρα από την τρέχουσα κρίση και να θέσει σταθερά θεμέλια για ένα νέο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης, ένα νέο παγκόσμιο όραμα για το:
πώς κυβερνάται ο πλανήτης μας
πώς η ανάπτυξή μας θα γίνει πραγματικά αειφόρος
πώς θα κάνουμε την οικονομία μας «πράσινη», κάτι το οποίο πρέπει να είναι βασικό στοιχείο των λύσεων που θα προτείνουμε για τις σημερινές οικονομικές, οικολογικές, ενεργειακές, επισιτιστικές και θεσμικές κρίσεις.

Όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση του Προεδρείου μας, "δεν πρόκειται για εποχή αλλαγών, αλλά για αλλαγή εποχής.

Προς τούτο συμφωνήσαμε, κατά την συνάντηση της Νέας Υόρκης, να δημιουργήσουμε μία Επιτροπή υπό την Προεδρεία του Νομπελίστα Joseph Stiglitz, ο οποίος και αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.

Η Επιτροπή για μία Παγκόσμια Απάντηση των Σοσιαλιστικών, Σοσιαλδημοκρατικών και Εργατικών Κομμάτων στην Οικονομική Κρίση, χρειάζεται την προσωπική σου υποστήριξη. Θέλω να διασφαλίσω ότι, η πείρα και οι απόψεις σου θα εκπροσωπηθούν πλήρως στις εργασίες της Επιτροπής. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να ορίσεις έναν προσωπικό σου απεσταλμένο στην Επιτροπή. Κάποιον, ο οποίος πιστεύεις ότι θα συμβάλει δημιουργικά ώστε να ανταποκριθούμε άξια σε αυτήν την πρόκληση.

Πρόθεσή μας είναι να πραγματοποιήσουμε την εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Θα επικοινωνήσω μαζί σου τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες.

Σήμερα, η πολιτική μας οικογένεια έχει μία μοναδική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας και τον κόσμο νέα ελπίδα και σιγουριά. Οι συμπολίτες μας δικαίως το περιμένουν αυτό από εμάς.

Προσβλέπω ειλικρινά στην συνεργασία μαζί σου σε αυτό το φιλόδοξο πολιτικό και ηθικό καθήκον. Μαζί μπορούμε να βρούμε κοινή απάντηση σε ένα ιστορικό κάλεσμα.


Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Γιώργος Α. Παπανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα