Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή της ΝΕΤ "Ζοom στα πρόσωπα και στα γεγονότα" με τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ Γραμματέας Κ. Ο. Ν. Δ.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ Δημοσιογράφος
Τ. ΠΑΠΠΑΣ Δημοσιογράφος
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ Δημοσιογράφος


ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είναι Κυριακή 19 Οκτωβρίου και είμαστε και πάλι μαζί στην πρώτη εκπομπή της νέας σεζόν, η οποία είναι η πέμπτη σεζόν για το «ΖΟΟΜ».
Όπως κάθε χρόνο αυτή την ώρα, θα κάνουμε ζουμ στα πρόσωπα και στα γεγονότα που συζητιούνται και ξεχωρίζουν την εβδομάδα που τελειώνει, αναζητώντας πάντα όμως το ουσιώδες, το χρήσιμο και το μείζον, το σημαντικό και όχι το ανώφελο και το ανούσιο το οποίο δημιουργεί μόνο εντυπώσεις.
Η έναρξη της εκπομπής συμπίπτει με την έναρξη μιας εβδομάδας, η οποία φιλοξενεί εκτός των άλλων δυο πολύ σημαντικά γεγονότα. Δυο κρίσιμες ψηφοφορίες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Μια την Τετάρτη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και μια την Παρασκευή για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής.
Βεβαίως όλα αυτά γίνονται με φόντο αποκαλύψεις γι? αυτή την υπόθεση, αλλά και μια πολύ έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η οποία στην κυριολεξία έχει σηκώσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Φόντο βέβαια σε όλα αυτά παραμένει η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία συνεχίζει να παράγει ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες του σύγχρονου κόσμου.
Στην έναρξη λοιπόν αυτής της εκπομπής γι? αυτή τη σεζόν έχω τη χαρά και τους ευχαριστώ προκαταβολικά να φιλοξενώ τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Γιάννη Τραγάκη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλή αρχή και καλή συνέχεια να έχετε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και ελπίζω να είστε και γούρικος. Όπως και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σας ευχαριστώ και εσάς που είστε σήμερα μαζί μας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα. Η χαρά είναι δική μου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και έχω και τρεις πολύ καλούς συναδέλφους μαζί μου. Τον Γιώργο Κουβαρά από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ».
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γεια σας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τον Τάσο Παππά από την «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τον Χρήστο Κώνστα από το “ALTER” και εκπρόσωπος του «ΕΠΕΝΔΥΤΗ».
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Καλή μέρα, καλή αρχή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ όλους σας που είστε σήμερα εδώ. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Κύριε Τραγάκη, θέλω να ξεκινήσω από εσάς.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ανάποδα γιατί;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα σας πω γιατί και θα καταλάβετε και εσείς. Γιατί θα πάμε κατευθείαν στην ψηφοφορία της Παρασκευής και θέλω να μου πείτε ευθέως αν αυτές οι φήμες, τα σενάρια, οι πληροφορίες που ακούγονται, ότι υπάρχει ενδεχόμενο είτε να απόσχει η Νέα Δημοκρατία είτε να παραστεί και να αποχωρήσει έχουν κάποιο ίχνος πραγματικότητας. Έχω υπόψη μου βέβαια και μια δήλωση που αποδίδεται σε εσάς που λέει ότι μόνο νεκροί βουλευτές λέει θα .....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλά, δεν ήταν ακριβώς η δήλωση έτσι, αλλά μπορεί και αυτή να αντιπροσωπεύει το πνεύμα που κυριαρχεί αυτή την περίοδο. Έχω την αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι παρούσα στην προανακριτική Επιτροπή.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορώ κατά πάσα βεβαιότητα να σας αναφέρω ότι δεν θα υπάρξει καμιά διαρροή όπως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, έτσι;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Απαντάτε και στο επόμενο ερώτημα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Απαντάω και στο επόμενο για τον εξής απλούστατο λόγο επειδή θα ήταν σίγουρα το επόμενο ερώτημα. Και εκείνο το οποίο δεν είναι γνωστό στον κόσμο και θα ήθελα να το δημοσιοποιήσω είναι ότι έχουν γίνει στη Βουλή εκατοντάδες ψηφοφορίες από την έναρξη της περιόδου. Και όπως γνωρίζετε σε καμία μα σε καμία δεν υπήρξε παρέκκλιση από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σύσσωμη στηρίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και νομίζω ότι επειδή και αυτά είναι κορυφαία γεγονότα του πολιτικού μας βίου και η προανακριτική Επιτροπή αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή ότι και πάλι η Νέα Δημοκρατία σύσσωμη θα ακολουθήσει τις επιταγές....
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα μπορείτε όμως να θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας πρακτικά σε μυστική ψηφοφορία;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το έχω διευκρινίσει και χαίρομαι που τίθεται αυτό το ερώτημα. Αν είναι δυνατόν σε μυστική ψηφοφορία να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πρακτικά δεν μπορεί να γίνει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς, και πρακτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αν ψηφίζουν 4 διαφορετικά ....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν μπορείς να βρεις άκρη σε μια μυστική ψηφοφορία. Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Απλώς διευκρίνισα ότι επειδή είναι μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης νομίζω ότι όλοι θα συνταχθούν πίσω από αυτή την κορυφαία επιλογή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επομένως κ. Τραγάκη....
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, και τι θα γίνει αν.....
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι, να κρατήσουμε αυτό που λέει ο κ. Τραγάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι παρούσα στην ψηφοφορία τη Παρασκευή .....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα είναι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και από κει και πέρα βεβαίως μένει να εκτιμήσουμε και να δούμε ποια θα τα αποτελέσματα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι θα γίνει αν υπάρξουν κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ενδεχομένως κάνουν δηλώσεις υπέρ της προανακριτικής πριν την ψηφοφορία. Σας λέω εγώ ένα ερώτημα. Γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έρθει ο φάκελος στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν δίνω πιθανότητα στο δεύτερο που αναφέρατε. Δεν δίνω πιθανότητα να έρθει ο φάκελος και δεν πρέπει να έρθει ο φάκελος στη Βουλή τώρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν πρέπει να έρθει;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ερώτημα. Βλέπω τον κ. Παπακωνσταντίνου και με κοιτάει έτσι λοξά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Περιμένω να ολοκληρώσετε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν κοιτάει σίγουρα....
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει θίξει πολλά ζητήματα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ακριβώς. Και εγώ θα περιμένω πάντα ....
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προηγούμενο Σύνταγμα λέει .....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σας ακούω πάντα προσεκτικά. Κοιτάξτε, να σας πω την εμπειρία που είχα σαν Πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής για το εξοπλιστικά. Όπως γνωρίζετε, η σύγκληση της Εξεταστικής Επιτροπής έγινε αφού υπήρξε εισαγγελική παραγγελία. Υπήρξε παραγγελία στη Βουλή και έκθεση η οποία ανέφερε και μετά όταν συνεστήθη Εξεταστική Επιτροπή εγώ ζήτησα να έρθει ο φάκελος στη Βουλή και έτσι ήρθε ο φάκελος στη Βουλή. Μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής ο φάκελος θα έρθει σίγουρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αν μέχρι την Παρασκευή δεν έρθει ο φάκελος στη Βουλή μπορεί να μετατεθεί η συζήτηση για τη συγκρότηση της προανακριτικής;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για μερικές μέρες ενδεχομένως;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Έχει καθοριστεί με την ημερήσια διάταξη η οποία είναι ευθύνη του Προέδρου να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές, η ημερήσια διάταξη έχει ήδη διανεμηθεί και την Παρασκευή ξεκινάει 10 η ώρα η συνεδρίαση και στις 6 θα έχουμε την ψηφοφορία.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη, δεν υπάρχει ένα ουσιώδες και θεμελιώδες ζήτημα εδώ; Εδώ θα κληθούν -και κ. Παπακωνσταντίνου θα έρθω αμέσως μετά σε εσάς γιατί έχουν τεθεί ζητήματα στο τραπέζι- θα κληθούν βουλευτές κατά συνείδηση να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν για προανακριτική Επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς φάκελο.
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Δικό τους πρόβλημα. Εκείνοι που υπέβαλαν την αίτηση προανακριτικής .....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Βλέπετε ότι σηκώνω λίγο τον τόνο της φωνής μου εδώ, αλλά θα απαντήσω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι γιατί θα ακούσουμε τι λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου....
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, ασφαλώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που αφορούν την προανακριτική. Με τι στοιχεία θα αποφασίσουν για το αν θα διερευνήσουν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων πια; Με το πολιτικό αισθητήριο τους κ. Κώνστα;
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Έτσι ελέχθη. Και θα μου επιτρέψει ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον σεβασμό πράγματι που του έχω και ας κάνουμε μια παρένθεση εδώ και δεν είναι κοπλιμάν, πιστεύω ότι επιτελεί στο ακέραιο το ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο.
Θέλω να πω το εξής: όταν γίνεται ένα αίτημα προανακριτικής Επιτροπής καταρχάς για να ξέρετε ότι όσες φορές έγιναν στη χώρα μας προανακριτικές Επιτροπές μετά τη μεταπολίτευση, δυο έγιναν, έγιναν όταν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή ότι ο Εισαγγελέας κατά την έρευνα που έκανε σκόνταψε σε πολιτικά πρόσωπα. Και όχι μόνο αυτό ....
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό υποτίθεται ότι έχει γίνει εδώ. Με βάση την επιστολή της παραίτησης των δυο Εισαγγελέων είχε γίνει αυτό.
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Ωραία. Να ολοκληρώσω όμως τη σκέψη μου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παρακαλώ.
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Όχι μόνο να προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχουν έρθει μέχρι στιγμής για να ξέρετε περίπου από το 2004 μέχρι τώρα δεκάδες παραγγελίες για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή.
Αλλά το ότι αναφέρεται ένα πρόσωπο σε μια δικογραφία δεν σημαίνει ότι αυτομάτως εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε τη δικογραφία στη Βουλή αντιλαμβάνεστε. Διότι βασιζόμενοι βέβαια και στην εγκύκλιο του 2003 την οποία ο κ. Κακλαμάνης προέτρεψε να γίνει προς τον τότε Αντιπρόεδρο, προς τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Λινό, ο οποίος έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους Εισαγγελείς της χώρας ότι δεν χρειάζεται μόνο απλή αναφορά πολιτικού προσώπου, αλλά χρειάζεται και στοιχειώδης τεκμηρίωση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτό, να πούμε κάτι γιατί υπάρχει μια σύγχυση για το θέμα αυτό.
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Επομένως εκείνοι οι οποίοι υπέβαλαν την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, διότι δεν έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έγινε με δική τους πρωτοβουλία, έχουν το δικαίωμα το κάθε κόμμα όταν συμπληρώνει 30 υπογραφές να ζητήσει το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Και μάλιστα δεν είναι προανακριτική Επιτροπή....
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι Επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση.
Χ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Επιτροπή για προκαταρκτική έρευνα. Από κει και πέρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαν τεκμηριωμένο το αίτημα. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα και λυπάμαι που θα αναφερθώ σε εσάς, ότι με δυο απλές γραμμές μόνο στέλνει εν ενεργεία Υπουργό σε προανακριτική Επιτροπή με πιθανότητα π.χ. Ειδικού Δικαστηρίου, με δυο γραμμές μόνο, ηθική αυτουργία, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία.
Και όταν -λυπάμαι που θα αναφερθώ σε εσάς- ετέθη το ερώτημα στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με ποια στοιχεία εσείς ζητάτε να συσταθεί η προανακριτική Επιτροπή για το συγκεκριμένο πρόσωπο, είπε ότι κατά την κοινή ομολογία, κατά κοινή γνώμη. Με αυτόν τον τρόπο δεν στέλνεις έναν πολιτικό εν ενεργεία σε τέτοια διαδικασία.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Απλώς εμένα δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση που σας έκανα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιώργο, το κρατάμε το ερώτημα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι θα συμβεί αν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πριν την ψηφοφορία κάνει δήλωση υπέρ της προανακριτικής.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλά, στο εάν τώρα.... Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει, στο εάν όμως, εάν, εάν τότε εάν, τότε θα δούμε τι θα πούμε. Γιατί πάμε σε δυο εάν.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή έχουν μπει πολλά πράγματα πάνω στο τραπέζι.....
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το πρώτο πράγμα που είπε ο κ. Τραγάκης. Θεωρώ αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραστεί στη ψηφοφορία. Αυτά τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, ούτε και εμείς δεν τα πιστέψαμε. Ότι δηλαδή θα μπορούσε ποτέ να περάσει από το μυαλό της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα της συμπολίτευσης να αποχωρήσει από την ψηφοφορία στη Βουλή. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι προνόμιο της αντιπολίτευσης. Η αποχώρηση είναι προνόμιο της αντιπολίτευσης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και δεν ξέρω ποιοι τα διέρρεαν αυτά. Από ό,τι κατάλαβα πρυτάνευσαν πιο ψύχραιμες φωνές.
Το δεύτερο είναι, αντιλαμβάνομαι ακούγοντας τον κ. Τραγάκη ότι ναι μεν βεβαίως είναι μυστική η ψηφοφορία, αλλά στην πράξη ανάγουν τη ψηφοφορία αυτή σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Να είμαστε καθαροί. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και αυτό κάνει ο κ. Τραγάκης όταν λέω ότι δεν πιστεύω να υπάρχουν διαρροές, εν είδει απειλής στους βουλευτές του, διότι είναι μια κυρίαρχη απόφαση της κυβέρνησης.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν το είδα σαν απειλή πάντως, με συγχωρείτε. Ερμηνεύετε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αφήστε με να ερμηνεύσω εγώ κατ? αυτόν τον τρόπο. Και το ερμηνεύω έτσι, διότι εδώ έχουμε όπως και εσείς είπατε πολύ σωστά μια ψηφοφορία στην οποία η συνείδηση του βουλευτή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Δεν αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως είναι η ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή του προϋπολογισμού ή κάτι άλλο.
Εδώ έχει να κάνει με ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι κάτι το πολύ προσωπικό και κάτι το οποίο κάθε βουλευτής πρέπει να αποφασίσει με τον εαυτό του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με τι στοιχεία κ. Παπακωνσταντίνου;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με τι στοιχεία λοιπόν, ας έρθουμε σε αυτό. Καταρχάς να ανατρέξουμε λίγο στο Σύνταγμα; Το άρθρο 86 του Συντάγματος λέει πολύ καθαρά ορισμένα πράγματα. Δεν μιλάει ούτε για «αποχρώσες ενδείξεις», μια καινούρια έκφραση την οποία ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες. Μιλά για όταν πέσει η ανακριτική διαδικασία πάνω σε στοιχεία.
Λοιπόν, έπεσε πάνω σε στοιχεία αυτή η διαδικασία. Και έπεσε πάνω σε στοιχεία και αυτό φάνηκε διότι έχουμε δυο εξαιρετικά αξιόλογους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι έκαναν το μέγιστο που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση. Παραιτήθηκαν. Όχι από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά από τη δουλειά τους. Άφησαν μια καριέρα.
Και το έκαναν λέγοντας πολύ καθαρά οι άνθρωποι ότι εδώ έπεσαν πάνω σε ευθύνες Υπουργών και Υφυπουργών, μάλιστα υπάρχει και σβήσιμο με blanco για να πάμε μονάχα σε Υφυπουργούς, και επ' αυτού λοιπόν είπαν ότι ο φάκελος έπρεπε να έχει ήδη πάει στη Βουλή. Το γεγονός ότι δεν έχει πάει στη Βουλή ο φάκελος, το γεγονός ότι σταμάτησε κατ? αυτόν τον τρόπο, για εμάς, μαζί με την εισαγγελική παραγγελία του κ. Σανιδά που λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, στοιχειοθετεί την ανάγκη προανακριτικής Επιτροπής.
Και να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν λέμε προανακριτική Επιτροπή δεν παραπέμπεται κάποιος αμέσως στο Ειδικό Δικαστήριο κ. Τραγάκη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή αργότερα. Άρα εμείς δεν ψηφίζουμε για δίωξη, ψηφίζουμε για να συσταθεί η Επιτροπή.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε λάθος ή οι σύμβουλοι του αγνοούν τα στοιχειώδη που δεν το πιστεύω. Δεν χρειάζονται αποχρώσες ενδείξεις για τη σύσταση Επιτροπής. Ούτε καν για την άσκηση δίωξης. Οι αποχρώσες ενδείξεις χρειάζονται για την παραπομπή στο ακροατήριο. Και αυτό το αποφασίζει το δικαστικό Συμβούλιο.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό όμως. Τάσο, οι αποχρώσες ενδείξεις όμως χρειάζονται για να πάει και ένας βουλευτής να βάλει τη ψήφο του και να πει ότι παραπέμπω έναν συνάδελφο μου.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Λέω τι ορίζει το Σύνταγμα. Λέει άλλα το Σύνταγμα. Έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Η έκφραση του κ. Πρωθυπουργού εάν μου επιτρέπετε...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ένας - ένας μόνο για να ακουγόμαστε γιατί χρησιμοποιούμε και λίγο δυσνόητες έννοιες για αρκετούς που δεν είναι εξοικειωμένοι, έτσι;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Η έκφραση του κ. Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλες για αποχρώσες ενδείξεις ήταν εντός εισαγωγικών γατί όπως είδατε έκανε και την κίνηση ότι μπαίνει το εισαγωγικό.
Είπε το εξής: ότι κατά την Ποινική Δικονομία και εδώ έχουμε ποινικό θέμα για να ξέρουμε, εδώ η προανακριτική Επιτροπή, δηλαδή η Επιτροπή για την προκαταρκτική αυτή έρευνα εκτός του ότι έχει τις ανακριτικές δικαιοδοσίες και εξουσίες του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, που για να κάνουμε μια παρένθεση εδώ τις έχει και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για να ξέρετε και ο Πρόεδρος της προανακριτικής Επιτροπής έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, εισαγγελικές αρμοδιότητες εννοώ. Που σημαίνει ότι ό,τι μπορεί να κάνει η μία Επιτροπή μπορεί να το κάνει και η άλλη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι έτσι. Γιατί η προανακριτική Επιτροπή μπορεί να κλητεύσει κόσμο, κάτι που η Εξεταστική δεν μπορεί να το κάνει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι λέτε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μπορεί να κλητεύσει αναγκαστικά κόσμο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς και μπορούν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αναγκαστικά; Μπορεί να διατάξει βίαια προσαγωγή ας πούμε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι. Βίαιη προσαγωγή;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να σας πω μια λέξη ακόμα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι, να κάνω αυτό για να μην αιωρείται δηλαδή.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι μόνο έχει τις εξουσίες ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, διετέλεσα 2 φορές Πρόεδρος σε 2 Εξεταστικές Επιτροπές, όχι μόνο έχει την εξουσία να κλητεύσει, όχι μόνο έχει την εξουσία να παραγγείλει τη βίαιη προσαγωγή, έχει και την εξουσία να ορίσει ανακριτικό υπάλληλο σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, να πάρει καταθέσεις.
Π.χ. υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι στην Κοζάνη και υπάρχει ένα θέμα. Τη χρησιμοποίησα τυχαία. Πράγματι τυχαία έπεσε. Και έχει ένα πρόβλημα. Μπορεί να διατάξει να ζητήσει από τον Πρωτοδίκη εκεί αν υπάρχει ή Πλημμελειοδίκης ό,τι υπάρχει να κάνει ανακριτική πράξη και να του στείλει την έκθεση της ανάκρισης.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άμα είναι έτσι τότε γιατί δεν δέχεστε την προανακριτική;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι της ίδιας εξουσίας. Θα σας εξηγήσω αμέσως αν μου επιτρέπετε και αν μου επιτρέπετε εσείς γιατί πήρα το χρόνο σας. Καταρχάς δεν μπορούμε να πάμε απευθείας σε προανακριτική Επιτροπή χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Θα το τονίσω αυτό και θα το επαναλάβω. Χωρίς εισαγγελική παραγγελία δεν μπορούμε να πάμε.
Ήταν μια πρωτοβουλία πολιτική του ΠΑΣΟΚ κι εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω λίγο πολιτική δεν είχα σκοπό να το κάνω αυτό, η εξεταστική Επιτροπή είναι προθάλαμος. Γίνεται εξεταστική Επιτροπή, εξετάζονται οι πολιτικές ευθύνες διαχρονικά –έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό- ενώ στην προανακριτική Επιτροπή τη λέμε έτσι χάρις συντομίας, εξετάζεται κατά συγκεκριμένων προσώπων.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Όμως η προανακριτική Επιτροπή που όντως δεν είναι αυτή η λέξη αλλά ας χρησιμοποιήσουμε αυτή, δίνει τη δυνατότητα επίσης και να εξεταστούν κι άλλα εκτός από τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αν προκύψει μέσα στην ανάκριση. Δεν είναι έτσι;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εδώ υπάρχει ένα βασικό ερώτημα στο οποίο δεν έχετε απαντήσει κ. Τραγάκη. Ωραία είναι αυτά που λέμε αλλά... Παραγραφή: αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Ξέρετε πολύ καλά ότι τον Ιούνιο του 2009 στη χειρότερη περίπτωση, γιατί μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές και πιο πριν, η υπόθεση αυτή θα παραγραφεί. Τα αδικήματα θα παραγραφούν. Με την εξεταστική Επιτροπή απλούστατα «δεν θα προκάνουν», για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση.
Δεν έχουμε δει ποτέ καμία εξεταστική Επιτροπή να κρατάει δύο μήνες. Ποτέ. Καμία. Άρα λοιπόν μόνο μια προανακριτική Επιτροπή εγγυάται την πραγματική εξέταση των ευθυνών στον ελληνικό λαό, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι έξαλλος με την προοπτική ατιμωρησίας, οργίζεται με την πιθανότητα όλα αυτά τα οποία βλέπει να μην λυθούν.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Άρα ούτε η προανακριτική εγγυάται τη μη παραγραφή αν δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως. Όμως με μια προανακριτική έχεις τη δυνατότητα να πας σε διώξεις πριν από τον Ιούνιο του 2009. Με μια εξεταστική το ξέρετε πάρα πολύ καλά, το ξέρει η Κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να ροκανίσει χρόνο για να μπούμε και στο πολιτικό σκέλος, δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι κομβικό το ερώτημα και μου επιτρέπετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ακούσουμε μετά την απάντηση, αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω μετά κάτι τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω ρητά και κατηγορηματικά και υπεύθυνα, ότι εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια σε βάθος χρόνου και για όλους και δεν τίθεται θέμα παραγραφής.
Μιλάμε από την αρχή της Συνόδου έχουμε Οκτώβριο και μιλάμε για τη λήξη της Συνόδου Ιούνιο, για να υπάρξει παραγραφή;
Μ. Παπαπαναγιώτου: Υπάρχει μια εμπειρία με τις εξεταστικές κ. Τραγάκη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Υπάρχει η δική μου εμπειρία. Να σας πω τη δική μου εμπειρία λοιπόν: η δική μου εμπειρία είναι τότε εγώ ζήτησα και το δέχτηκε η Βουλή, δεν έληξε η σύνοδος. Οι θερινές διακοπές δεν υπήρξαν Τμήματα διακοπών της Βουλής να σας θυμίσω το 2006 με δική μου πρόταση και πρωτοβουλία, γιατί περιμέναμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί από την Ελβετία, δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό το θέμα. Αλλά αν μας δοθεί κάποτε η ευκαιρία θέλω να επανέλθω σε αυτό το θέμα εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος θα μας δώσει την ευκαιρία στο μέλλον σύντομα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το άνοιγμα των λογαριασμών θα μας το δώσει, ή του ενός λογαριασμού. Αλλά άλλο θέλω να πω: δεν σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχει ο φόβος της παραγραφής. Ο φόβος της παραγραφής υπάρχει για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Να συσταθεί προανακριτική Επιτροπή πάλι τον Ιούνιο του 2009 με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών που ψήφισε το δικό σας Κόμμα και θέλω να το πω αυτό το 2003, μετά από δυο συνόδους και μετά από παρεμβολή εκλογών, πράγματι επέρχεται παραγραφή.
Πρόταση δική μας ήταν -και ήταν και συνταγματική πρόταση παρακαλώ πάρα πολύ και θέλω να το προσέξετε αυτό- να μην υπάρξει αυτή η παραγραφή. Καταργούσαμε το ειδικό Δικαστήριο, κάναμε συνταγματικό Δικαστήριο στην πρόταση που κάναμε για το Σύνταγμα γι' αυτό ακριβώς τον λόγο. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που μπορεί να αλλάξει αλλά υπάρχει και συνταγματική.
Δηλαδή υπάρχουν δυο δικλείδες. Η μία είναι οι εκλογές και η άλλη είναι η διετία.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Οι δυο σύνοδοι της Βουλής.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το ένα είναι μέσω του Συντάγματος και το άλλο είναι μέσω του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών τον αλλάζεις όποτε θέλεις. Το Σύνταγμα δεν το αλλάζεις. Μας δόθηκε η ευκαιρία τώρα λοιπό στην αναθεώρηση του Συντάγματος να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και λυπάμαι που θα το πω αυτό, λυπάμαι ειλικρινά που θα το πω αυτό, έπρεπε να ολοκληρώσει η Επιτροπή του Συντάγματος όλες τις διαδικασίες να πάμε όπως είχε συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ σε κορυφαία άρθρα της διαδικασίας...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ας μην ανοίξουμε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, δεν νομίζω πως είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα αισθανθείτε πάρα πολύ άνετα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ ειδικά θα αισθανθώ πολύ άνετα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τη διαδικασία αυτή εσείς την υποσκάψατε με δυο διαφορετικούς τρόπους. Με αυτό που έγινε στις Επιτροπές για το άρθρο 24 για τα δάση και αυτό που έγινε στην Ολομέλεια, άρα λοιπόν μην μπούμε εκεί διότι νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βαρύτατες ευθύνες.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ την προκάλεσα επίτηδες για να το διευκρινίσω αυτό και μου δίνεται η ευκαιρία να το διευκρινίσω. Κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ συνταγματική επιταγή είναι. Στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν γίνεται ψηφοφορία. Πόσες φορές θα το πω πια για να το καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός; Είναι έκφραση γνώμης. Δεν υπάρχει ψηφοφορία 30, 50,100 ή 200. Είναι έκφραση γνώμης παρακαλώ.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Είναι έκφραση γνώμης, όπου όμως εκφράζεται η πλειοψηφία και η μειοψηφία κ. Τραγάκη δεν είναι έτσι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι λάθος κάνετε. Στο Σύνταγμα δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία. Υπάρχει η έκφραση γνώμης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε, ξέρετε πολύ καλά ότι και σε Επιτροπές εκφράζονται η πλειοψηφία και η μειοψηφία γιατί έτσι προχωρά η διαδικασία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτός ήταν και ο λόγος που την προκάλεσα αυτή τη συζήτηση με συγχωρείτε κιόλας για την ένταση της φωνής μου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Θα κλείσουμε αυτή την παρένθεση και θα επιστρέψουμε σε αυτό το οποίο συζητούσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου σας απασχολεί εσάς το γεγονός ότι ενδεχομένως αυτή η βιασύνη σας να ζητήσετε προανακριτική τώρα, πριν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή μπορεί να οδηγήσει στο να μην μπορεί τελικά να γίνει προανακριτική; Διότι αν την Παρασκευή δεν ψηφιστεί η προανακριτική, χάνεται η δυνατότητα προανακριτικής.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι αν προκύψουν νέα στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά νέα στοιχεία πως θα προκύψουν; Μέσα από το φάκελο δηλαδή.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Από το φάκελο βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα αποδειχθεί ο δόλος Υπουργών στο αδίκημα της απιστίας και πως μέχρι την Παρασκευή οι βουλευτές θα πάνε με τη σιγουριά ότι μπορούν να ψηφίσουν προανακριτική;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα σας το πω διαφορετικά. Είχαμε δυο παραιτήσεις. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δυο παραιτήσεις, δεν θα είχε προκύψει όλη αυτή η ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά και φτάσαμε στην εξεταστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τις παραιτήσεις, έχουμε και το πόρισμα Σανιδά. Μην το ξεχνάτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας θυμίζω ότι ο κ. Καραμανλής έκανε μια τούμπα απίστευτη, να σας θυμίζω ότι μέχρι προ ολίγου έλεγε ότι η εξεταστική είναι συγκάλυψη. Έχουμε τα κείμενα στη Βουλή που έλεγε «η εξεταστική είναι συγκάλυψη».
Μ. Παπαπαναγιώτου: Ναι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αποφασίζει λοιπόν μέσα από την πίεση της κοινής γνώμης ότι...
Μ. Παπαπαναγιώτου: Ναι λόγω της παραίτησης των δύο δικαστικών λειτουργών.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως. Εμείς λέμε ότι η παραίτηση των δικαστών λέει κάτι παραπάνω. Λέει ότι υπήρξαν συγκεκριμένες ευθύνες και γι' αυτό πάει κανένας σε προανακριτική. Δεν πάει σε εξεταστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά ο κόσμος αποκομίζει την εντύπωση ότι παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής τώρα εδώ και εσείς και ενδεχομένως και η Κυβέρνηση. Δηλαδή παραιτούνται δυο δικαστικοί λειτουργοί και κινδυνεύουμε αντί να φτάσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης και με τη δική σας βιασύνη, να φτάσουμε στο κουκούλωμα της υπόθεσης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι σας λέω ότι αν δεν ψηφιστεί η προανακριτική μεθαύριο τα καινούργια στοιχεία...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα κάνετε λάθος σε αυτό που λέτε. Δεν ισχύει, δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν κάνω λάθος.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Διευκρινίστε το λίγο κ. Παπακωνσταντίνου. Πρέπει να διευκρινίσετε, ότι πρέπει να προκύψουν καινούργια στοιχεία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι – όχι λάθος είναι, αν μου επιτρέπετε.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Γιατί κ. Τραγάκη;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί το άρθρο 157 παρ. 5 του κανονισμού της Βουλής είναι σαφέστατο και λέει σαφέστατα δεν μπορεί να υπάρξει για το ίδιο πρόσωπο σύσταση προανακριτικής Επιτροπής βασιζόμενη στα ίδια περιστατικά.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Έτσι είναι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τα ίδια περιστατικά είναι.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Τις ίδιες κατηγορίες...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι κατηγορίες; Δεν αναφέρει για κατηγορίες. Αναφέρει για περιστατικά, σας παρακαλώ πάρα πολύ και είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως είναι σημαντικό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και επικαλέστηκε ο κ. Αλαβάνος, εγώ το ασπάζομαι αυτό γιατί είναι σωστό γιατί είναι ακριβώς το πνεύμα και το γράμμα του κανονισμού της Βουλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ψηφίστε λοιπόν εσείς υπέρ της προανακριτικής για να μην συμβεί αυτό που απεύχεστε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι θα ψηφίσουμε υπέρ της εξεταστικής Επιτροπής για να ελέγξουμε και σε βάθος χρόνου, διότι εμείς πιστεύουμε ότι ...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα αυτό είναι το πρόβλημά σας.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα δεν είναι πρόβλημά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ενεργοποίηση ποινικών ευθυνών απαιτεί ασφαλή αποδεικτική βάση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέει ο κ. Λοβέρδος στο βιβλίο του, για να επικαλεστώ έναν του δικού σας χώρου.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι μόνο ο κ. Λοβέρδος, το λέει και ο κ. Σταθόπουλος ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης.
Μ. Παπαπαναγιώτου: Όχι όλοι μαζί σας παρακαλώ!
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ το καταλαβαίνω. Αυτό που σας δαιμονίζει, εννοώ την Κυβέρνηση, είναι ότι και στις δυο μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων που είναι τώρα στην επικαιρότητα, SIEMENS και Μονή Βατοπαιδίου και στις δυο υποθέσεις οι όποιες ποινικές εμπλοκές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν παραγραφεί και είστε εσείς, η Κυβέρνηση δηλαδή, οι μόνοι που μπορεί να είστε εκτεθειμένοι, ευάλωτοι και ανοιχτοί σε τέτοιο θέμα και αυτό δεν μπορείτε να το χωνέψετε και το καταλαβαίνω πολιτικά. Και γι' αυτό αναζητείτε πολιτικές ευθύνες σε Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, των οποίων τα αδικήματα αν έχουν τελεστεί, έχουν παραγραφεί. Το ένα είναι αυτό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή το ερώτημα αυτό...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μισό λεπτό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα – ένα γιατί δεν μπορώ να τα κρατήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι να τελειώσω.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε μια πολιτική δέσμευση και εσείς και ο Πρωθυπουργός. Αυτό που θέλει –λέει- η Κυβέρνηση είναι να λάμψει η αλήθεια. Αυτό είναι πολιτική δέσμευση. Έλαμψε η αλήθεια στην υπόθεση των υποκλοπών; Στην υπόθεση των απαγωγών; Στην υπόθεση των ομολόγων; Στην υπόθεση των κουμπάρων έχει λάμψει η αλήθεια;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ολοκληρώσατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ ωραία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να προσθέσω άλλο ένα ερώτημα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αν θέλετε βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο ζήτημα της Μονής Βατοπαιδίου, είχαμε ή δεν είχαμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία πήγε στο αρχείο;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ολοκληρώσατε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανένας μετά από αυτό;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ ωραία. Θα τα πιάσουμε ένα – ένα τα θέματα. Κατ' αρχάς θα πιάσουμε την παραγγελία Σανιδά. Ο κ. Σανιδάς έδωσε την παραγγελία και από εκεί και πέρα κινήθηκε η διαδικασία οι δυο αντιεισαγγελείς ανέλαβαν την υπόθεση. Δεν πρόλαβαν να εξετάσουν μάρτυρες από ό,τι φαίνεται δηλαδή.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι μια κατευθυνόμενη παραγγελία, θα μου επιτρέψετε να πω διότι υπήρχε και η περίφημη φράση «παραπλανηθέντες Υπουργοί», η οποία προχωρεί σε ζητήματα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλά αυτό δεν λέει τίποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιγράφει την ... ο Σανιδάς και εμφανίζει τους Υπουργούς ηλίθιους.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν με αφήνετε πάντως. Όχι μόνο περιγράφει, αλλά αποσπάσματα από την παραγγελία Σανιδά έχει βάλει και το ΠΑΣΟΚ στην αίτηση για τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα μόνο με βάση αυτή την παραγγελία κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και με τίποτε άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Δηλαδή με αυτή την κατευθυνόμενη παραγγελία φτάσατε την προανακριτική κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι λίγο αντιφατικό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ερχόμαστε τώρα να ζητάμε προανακριτική Επιτροπή με τι. Με παραγγελία του προϊσταμένου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς το Εφετείο, προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών γι' αυτή την υπόθεση.
Και θα πω κι εγώ την αλληλουχία των πραγμάτων υπερασπιζόμενος μέχρι κεραίας αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει πει ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η αλληλουχία; Και τι πρέπει να γίνει; Και πως πρέπει να γίνει;
Να επιλαμβάνεται η δικαστική εξουσία, να προσκρούει σε ευθύνες Υπουργών, ή Υφυπουργών –και εδώ θα απαντήσω στο περίφημο σβηστό με blanco- όπως ξέρετε οι Υφυπουργοί δεν είναι μέλη της Κυβέρνησης. Είχαν γράψει μέλη της Κυβέρνησης και οι ίδιοι το είπαν ότι είχαν μέλη της Κυβέρνησης. Άρα αφού έγραφαν μέλη της Κυβέρνησης δεν θα αφορούσε Υφυπουργούς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στη 2η σελ. λέει «Μέλη της Κυβέρνησης και Υφυπουργοί».
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έτσι μπράβο στη 2η σελ. το λέει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Μέλη της Κυβέρνησης και Υφυπουργοί».
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έτσι έπρεπε να γράφει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα λοιπόν έχουμε και για μέλη της Κυβέρνησης και για Υφυπουργούς. Είναι σαφές και από την ίδια την επιστολή παραίτησης των δυο αντιεισαγγελέων.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έπρεπε να γράψουν και Υφυπουργούς. Άρα η αλληλουχία ποια είναι; Θα πρέπει οι εισαγγελικές Αρχές να εξετάσουν σε βάθος την υπόθεση εάν προσκρούσουν λοιπόν ή υπάρξουν στοιχεία άλλα πρέπει να τα στείλουν στη Βουλή.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Τραγάκη επιχείρησαν πάντως.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό να ολοκληρώσω, θα απαντήσω και σε αυτό. Εάν έρθει το θέμα στη Βουλή, η Βουλή θα κρίνει αν θα γίνει προανακριτική η εξεταστική, εμείς κρίναμε ότι πρέπει να γίνει πρώτα εξεταστική για να φτάσουμε και δεν αποκλείσαμε –μα κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ, ήταν δια στόματος του Πρωθυπουργού- το ενδεχόμενο και στη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής αν προκύψουν από την έρευνα της εξεταστικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να πιστέψουμε ότι αυτή η πολιτική δέσμευση που κάνετε σήμερα δεν θα έχει την τύχη των άλλων πολιτικών δεσμεύσεων για τις άλλες υποθέσεις;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα δεν είναι πολιτικές δεσμεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτική δέσμευση είπατε. Να δοθεί άπλετο φως, δεν λέτε;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άλλο το άπλετο φως, εγώ μιλάω για γεγονότα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το «όλα στο φως» και το «μαχαίρι στο κόκαλο» έχουν γίνει πλέον νούμερα σε επιθεωρήσεις!
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα φτάσω κι εκεί. Ελέχθη κάπου εδώ ότι δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες η εξεταστική Επιτροπή. Όλους τους μάρτυρες μπορεί να τους καλέσει και μπορεί να στοιχειοθετήσει εάν χρειαστεί η προανακριτική Επιτροπή και κατηγορία και να μετεξελιχθεί δηλαδή να γίνει σύσταση προανακριτικής Επιτροπής...
Μ. Παπαπαναγιώτου: Με ξεχωριστή ψηφοφορία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς. Από την έρευνα την οποία έκανε η εξεταστική Επιτροπή, παραδείγματος χάριν θα επανέλθω στα εξοπλιστικά. Εάν ολοκληρώνονταν η διαδικασία με το άνοιγμα των λογαριασμών και προέκυπτε από το άνοιγμα των λογαριασμών -που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα- στοιχεία, θα μπορούσαμε εμείς τότε -και γι' αυτό κρατήσαμε και τη Βουλή ολόκληρο θερινό Τμήμα, κρατήστε το παρακαλώ αυτό- θα μπορεί να γίνει και τώρα.
Άρα μην μιλάμε για παραγραφή. Εκείνο που θα ήθελα να κάνω ένα πολιτικό σχόλιο και λυπάμαι που θα το κάνω παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μην λυπάστε τόσο πολύ! Σας βλέπω λυπάστε πολλές φορές. Κάντε τα πολιτικά σας σχόλια και κάνω κι εγώ αντίστοιχα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί το ΠΑΣΟΚ έμεινε πίσω από τις παραγραφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας κρύβεται πίσω από αυτές τις διαδικασίες.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Παραγραφή για το Χρηματιστήριο, παραγραφή για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Τραγάκη, με συγχωρείτε, αλλά ας πηγαίνατε στο Χρηματιστήριο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πώς να πηγαίναμε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν κάνατε τις διαδικασίες;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είχαν παραγραφεί.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωραία και τώρα που έχει παραγραφεί, πηγαίνετε και κάντε εξεταστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού το ξεκινήσατε, βρίσκεται η μισή σας Κοινοβουλευτική σας Ομάδα μέσα στο Χρηματιστήριο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα τι λέτε τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω εγώ τι λέω.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ δεν έκανα τις έρευνες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μισή Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ δεν έκανα την έρευνα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι' αυτό δεν τολμήσατε να προχωρήσετε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είχε παραγραφεί παρακαλώ το αδίκημα για τα πολιτικά πρόσωπα. Και για τις δέκα είχε παραγραφεί...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δυστυχώς σ? ένα σημείο όπου έχει ανάψει η συζήτηση πρέπει να πάμε στο πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα. Θα επιστρέψουμε. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα ακόμα τα οποία θα τα φωτίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Σε λίγα λεπτά και πάλι μαζί.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επιστροφή στο «Ζουμ» φίλες και φίλοι, σε μια ζωηρή, αλλά πιστεύω και ενδιαφέρουσα συζήτηση για σημερινές πολιτικές εξελίξεις που φιλοξενούνται εντός της προσεχούς εβδομάδας. Θέλω να πάω στον κ. Χρήστο Κώνστα που μας παρακολουθεί και ολίγον σιωπηλός μέχρι στιγμής. Κάτι πήγες να πεις προηγουμένως για μια συνέντευξη που δίνει ο κ. Δρυς σήμερα σε μια εφημερίδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δίνει μια συνέντευξη...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και ταυτόχρονως να μας πεις και την άποψή σου για τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπάμπη, το μείζον είναι αυτό που γίνεται στον κόσμο σήμερα και πραγματικά αλλάζει, έχουμε τη νέα Γιάλτα του καπιταλισμού. Ξαναγράφεται από την αρχή το βιβλίο το πώς θα λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία σε όλον τον κόσμο και όλες οι χώρες συντονισμένα συμβάλλουν σ' αυτή την ιστορία. Και μένα με στενοχωρεί λίγο να βλέπω την Ελλάδα σ' αυτή τη δικιά της εσωστρέφεια στην προσπάθεια αναζήτησης θυμάτων και ενόχων, συνεχώς ο ένας να δείχνει το δάχτυλο στον άλλον.
Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη, δραματική αλλαγή, ιστορική αλλαγή σε ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα. Όλες οι χώρες συντονισμένα και ευτυχώς κι εμείς μαζί, αυτό οφείλω να το ομολογήσω, ότι αυτή η κυβέρνηση καλώς ή κακώς, τυχαία ή όχι, συμβάδισε με το σύνολο του...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να οικονομήσουμε χρόνο. Επιτρέψτε μου λίγο, επειδή είναι σοβαρό το ζήτημα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα όσον αφορά τον κ. Δρυ, διάβαζα σήμερα στην εφημερίδα...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να κλείσουμε αυτό το θέμα για να πάμε στην οικονομία αμέσως μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έδωσε μια συνέντευξη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν θυμάμαι την εφημερίδα, λυπάμαι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ δεν διάβασα τη συνέντευξη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Εγώ δεν διάβασα την συνέντευξη του κ. Δρυ, αλλά ήρθα σε αντιπαράθεση, όχι σε αντιπαράθεση, συνομιλία με τον κ. Δρυ, τηλεφωνικά βέβαια μέσω εκπομπής, στην οποία ο κ. Δρυς στα ερωτήματα τα οποία του έθεσα απήντησε ευθέως ο άνθρωπος. Το πρώτο μου ερώτημα ήταν εάν παραδείγματος χάρη η έκθεση των Ορκωτών Εκτιμητών είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό και απήντησε ναι, και έτσι είναι.
Στο δεύτερό μου ερώτημα, το οποίο ήταν εάν η, μάλλον η γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό, και απήντησε: δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εξυπακούεται ότι την κάνουν δεκτή κατά το 99%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σκάνδαλο είναι οι ανταλλαγές στην υπόθεση...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, το μεγάλο σκάνδαλο...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σημασία έχει τι ανταλλάσσει. Εάν δεν είχαν τη λίμνη θα ανταλλάσσανε;
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκάνδαλο είναι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω.. Με συγχωρείτε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ, και να σας πω αμέσως.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του όλου προβλήματος, είδατε ότι δεν μιλάω για σκάνδαλο, ήταν η απόκτηση της κυριότητας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και πότε αποκτήθηκε η κυριότητα κ. Τραγάκη;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Διότι αν δεν έχεις την κυριότητα.. Αμέσως θα απαντήσω. Διότι αν δεν έχεις την κυριότητα τι θα ανταλλάξεις; Πότε απέκτησαν την κυριότητα; Την απέκτησαν το 2003 όταν ...
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε κ. Τραγάκη. Εάν την απέκτησε την κυριότητα το 2003, γιατί μετά ήταν η Μονή στο Δικαστήριο με το Ελληνικό Δημόσιο;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ ωραία. Η κυριότητα, όπως ξέρετε, αποκτάται όταν μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο η ιδιοκτησία του ακινήτου. Εκεί όχι μόνο μετεγγράφη το 2003, αλλά με παραγγελία του Εφόρου Δημοσίων Κτημάτων Ξάνθης έγινε και η παράδοση – παραλαβή. Δηλαδή παρεδόθη και παρελήφθη.
Από κει και πέρα όμως λόγω του ότι και ο Δήμαρχος τότε Ξάνθης, αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος μάλλον έκαναν μια παρέμβαση, ο κ. Φωτιάδης έκανε αναπομπή.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χαίρομαι που το λέτε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κάνεις αναπομπή όμως σε ένα θέμα που έχει λήξει. Να σας φέρω ένα κλασικό παράδειγμα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μου απαντήσατε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μου απαντήσατε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είχε τελεσιδικήσει λέτε τότε;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι απλώς είχε τελεσιδικήσει, είχε περιέλθει στην κυριότητα...
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγγνώμη κ. Κώνστα, μισό λεπτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ιδιοκτησία δεν μεταβιβάζεται με πολιτική απόφαση πουθενά στον κόσμο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει Δικαστήριο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακριβώς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί η Μονή ήταν στα Δικαστήρια; Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από κοινού με τη Μονή από τα δικαιώματά του; Γιατί μέχρι τότε ήταν στο Δικαστήριο και επιχειρηματολογούσε για τα συμφέροντά του και παραιτήθηκε μετά την επιστολή του κ. Δούκα;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ ωραία, σας απαντώ αμέσως. Όπως ξέρετε είμαι μηχανικός και όχι μηχανικός, αλλά και κατασκευαστής, πουλάω διαμερίσματα. Όταν πουλήσω ένα διαμέρισμα και το μετεγγράψει και ο πελάτης μου στο Υποθηκοφυλακείο ως ιδιοκτησία του, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριότητά του; Ποιος; Κανένας.
Εάν θελήσει να το αμφισβητήσει θα το αμφισβητήσει δικαστικώς. Άρα πήρε το θέμα στο Δικαστήριο. Υπήρξαν, σας παρακαλώ επειδή αναφερθήκατε και για τον κ. Δούκα, υπήρξε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπήρξε Υπουργική Απόφαση ναι ή όχι;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για ποιο θέμα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπήρξε Υπουργική, υπήρξε επιστολή από κοινού με τη Μονή προς το Δικαστήριο που έλεγε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται των δικαιωμάτων του επάνω στη λίμνη Βιστωνίδα;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπήρξε από κοινού...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως και υπήρξε. Αυτό είναι μέσα στην παραγγελία...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Δεν υπήρξε από κοινού. Υπήρξε έγγραφο του κ. Δρυ ο οποίος βασιζόμενος...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Μα αυτό είναι και ένα στοιχείο ότι παραπλανήθηκε ο συγκεκριμένος...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα σας παρακαλώ. Μα δεν εννοούσε μόνο γι' αυτόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτόν.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εννοούσε και για τους δυο προηγουμένους, των οποίων τα ονόματα εγώ δεν αναφέρω κιόλας. Αλλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όταν το Νομικό Συμβούλιο ομόφωνα, υπήρξε μια μειοψηφία την οποία θα πει ο κ. Παπακωνσταντίνου...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλού πάτε. Αλλού πάτε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εκεί πάω.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, αλλού πάτε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όταν το Νομικό...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διότι δεν απαντήσατε στο γιατί...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σταμάτησε η διαδικασία αυτή. Το γεγονός ότι...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα δεν με αφήνετε να απαντήσω. Αυτή είναι η απάντηση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να με συγχωρείτε, η απάντηση δεν είναι ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου, που δεν ήταν. Η απάντηση είναι στο πότε έγινε η μεταφορά της κυριότητας και πότε ξεκίνησε...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έκλεισε αυτό. Δεν δέχομαι κ. Παπακωνσταντίνου, με όλη την αγάπη, δεν δέχομαι κανένα στοιχείο αμφισβήτησης. Ότι έγινε το 2003 δεν το αμφισβητούν και οι ίδιοι οι οποίοι έκαναν την ανταλλαγή..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέει σήμερα ο κ. Δρυς.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, παιδί μου. Δεν υπάρχει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπέγραψα έχοντας πλήρη επίγνωση..
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άλλο λέει ο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν παραπλανήθηκα λέει ο άνθρωπος.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άλλο λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει. Μετά υπήρξε η αναπομπή του Φωτιάδη και ως αποτέλεσμα της αναπομπής υπήρξε η εξελισσόμενη δίκη στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα δεν με αφήνετε να απαντήσω. Για να απαντήσω λοιπόν. Γίνεται μια, λοιπόν, αίτηση από το αναπομπής. Ποιος θα την εξετάσει; Ο Υπουργός είναι ο ίδιος; Όχι, στο Νομικό Συμβούλιο θα πάει το θέμα. Πήγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Νομικό Συμβούλιο ομόφωνα, πλην μιας μειοψηφίας, η οποία δεν αναφέρεται στην ουσία της υπόθεσης, αναφέρεται σε σκεπτικό νομικού περιεχομένου. Άμα θα διαβάσετε το σκεπτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα τα δείτε.
Όταν λοιπόν ο Υπουργός έχει απόφαση.. Γνωμοδότηση, συγγνώμη. Με συγχωρείτε, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ομόφωνη για το ίδιο θέμα, δεν ήθελε να παραπεμφθεί, δεν ήθελε να συνεχίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο. Δεν υπάρχει σκάνδαλο μας λέτε τώρα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για ποιο θέμα λέτε τώρα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα λέτε δεν υπάρχει σκάνδαλο στην μεταβίβαση. Όμως υπάρχει σκάνδαλο στις ανταλλαγές.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άλλο. Άρα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Για να υπάρχει σκάνδαλο πρέπει να υπάρχει δόλος.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα..
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό λέτε εσείς. Στα δικά σας τα λόγια έρχομαι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Όπως είπε τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα δικά σας τα λόγια επαναλαμβάνω κ. Τραγάκη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εντάξει, στα δικά μου λόγια να επαναλαμβάνετε. Εκείνο που είναι προς διερεύνηση και το λέω κι εγώ ο ίδιος πρώτος, να διερευνηθούν. Έκλεισε το θέμα της μεταβίβασης. Το ομολογήσαμε όλοι ότι έγινε η μεταβίβαση, άρα απέκτησε η Μονή περιουσιακό στοιχείο για να κάνει ανταλλαγές τότε το 2003. Ερχόμαστε λοιπόν στις ανταλλαγές, να ελέγξουμε μια – μια τις ανταλλαγές. Τι το καλύτερο;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και τι έκανε η κυβέρνηση; Μηδένισε τις ανταλλαγές...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Μηδένισε το κοντέρ των ανταλλαγών...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν το κάνατε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το κάναμε. Πώς δεν το κάναμε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν το κάνατε, διότι αν το είχατε κάνει θα είχατε δεχθεί την πρόταση νόμου που καταθέσαμε...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το κάναμε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι ...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με άλλο τρόπο το κάνατε εσείς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με Υπουργική Απόφαση το πρόβλημα μεταφέρεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ άν είχατε δεχθεί την πρόταση νόμου, το πρόβλημα μεταφέρεται σ' αυτούς που έχουν κάνει τις αγορές. Έτσι είναι τα πράγματα κ. Τραγάκη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι, γιατί διάβασα πολύ προσεκτικά την πρόταση νόμου την οποία υποβάλλατε ...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πολιτικός Μηχανικός είστε, εγώ Οικονομολόγος.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το ξέρω.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα και οι δυο τα νομικά τα ακούμε από τρίτους. Όμως με συγχωρείτε πάρα πολύ...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, 34 χρόνια στο κουρμπέτι της πολιτικής έχουμε αποκτήσει και νομικές γνώσεις που μας δίνουν το δικαίωμα...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπ? αυτήν την έννοια κ. Τραγάκη και κ. Παπακωνσταντίνου και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η κίνηση που φέρεται έτοιμος να κάνει ο κ. Εφραίμ, που θέλει να αναστρέψει τη διαδικασία, δηλαδή τώρα να επιστρέψει, να ξαναγοράσει ό,τι είχε πουλήσει και να το επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο κρατώντας τη Βιστωνίδα και τα 27.000 στρέμματα γύρω – γύρω, είναι μια κίνηση καλής θέλησης ή είναι ένας ελιγμός;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εάν απευθύνεστε πρώτα σε μένα, έχω απάντηση γι' αυτό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε σας.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχάς παραγνωρίζουμε όλοι το γεγονός και είναι λογικό και δεν ξέρω γιατί και κανένα κανάλι δεν έχει βγάλει τους ακτήμονες, κρατήστε το παρακαλώ, πρόσφυγες που κατοικούν στις παραλίμνιες περιοχές της λίμνης Βιστωνίδας ή λιμνοθάλασσας, όπως θέλετε να την πείτε, από το 1936.
Οι άνθρωποι αυτοί εκεί έχουν ιδιοκτησίες, έχουν καλλιέργειες, έχουν σπίτια και δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν ούτε με γονική παροχή στα παιδιά τους, αλλά ούτε να τα μεταβιβάσουν σε οποιονδήποτε. Από εκεί ξεκίνησε η πίεση των ανταλλαγών για να ξέρετε.
Η πίεση των ανταλλαγών ξεκίνησε από τους κατοίκους της περιοχής των παραλιμνίων περιοχών που λένε ότι αφού ανήκει στη Μονή ας το πάρει το Δημόσιο για να μας τα παραχωρήσει. Αυτή ήταν η όλη ιστορία των ανταλλαγών ως ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, ως κεντρική ιδέα λέτε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από κει και πέρα ότι τους έπιασε η απληστία...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το πώς υλοποιήθηκε τώρα είναι μια άλλη ιστορία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακούστε. Από κει και πέρα ότι έπιασε η απληστία τους Καλογέρους να κάνουν κι άλλα πράγματα, αυτά θα διερευνηθούν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ τη συγκεκριμένη κίνηση Εφραίμ θέλω να μου σχολιάσετε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση το έκανε ήδη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ πρέπει να σας πω ότι η κίνηση Εφραίμ ποσώς με ενδιαφέρει. Νομίζω πως εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ούτε κυριότητα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας υπάρχει και νομίζω το έχουμε καταλάβει πολύ καλά, παρά τις διάφορες γνωμοδοτήσεις και προφανώς όλες οι ανταλλαγές είναι έωλες. Συνεπώς ο κ. Εφραίμ προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να κρατηθεί, κάπως και να μπορεί να βγει στην κοινωνία και να μιλήσει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι ακριβώς όπως το λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν έχει τίποτα στα χέρια του πια ο Εφραίμ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Έχει την πολιτική προστασία, η οποία συρρικνώνεται.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα άλλο. Τα χρήματα τα οποία έχει πάρει η Μονή απ? αυτές τις αγοραπωλησίες είναι παγωμένα επειδή είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να ξεπαγώσουν αυτά τα χρήματα για να ξαναγοράσει πίσω τα ακίνητα για να τα επιστρέψει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γι' αυτό χρειάζεται...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και θα υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Μπορεί να έχει...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι να έχει κ. Τραγάκη; Να έχει κι άλλα χρήματα;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μπορεί να έχει κι άλλα χρήματα, γιατί;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σίγουρα...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να σας πω από πού έχει χρήματα ο Εφραίμ; Κι αν μου επιτρέπετε πάλι θα το αναφέρω. Όπως ξέρετε από το Α? και το Β? Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με πρωτοβουλία των τότε κυβερνώντων, πάλι δεν αναφέρω ονόματα γιατί δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, με πρωτοβουλία των τότε κυβερνώντων.. Και να σας πω και κάτι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφερθείτε κ. Τραγάκη, διότι να μην συγχέουμε δυο πράγματα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι άλλο πράγμα η αναστύλωση των Μονών.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είσαστε κατά της αναστύλωσης των Μονών του Αγίου Όρους;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ίσα – ίσα. Αστειεύεστε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λοιπόν; Άλλο τι έγινε από το Α' και Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Γ?, να σας θυμίσω και δικές σας ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες καλώς έγιναν.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς, όχι ότι τις επικροτώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άλλο λοιπόν αυτό και άρα μην βάζετε άλλα πρόσωπα έτσι γενικώς. Η δική μας εμπλοκή –για να χρησιμοποιήσω τη δική σας λέξη- είχε να κάνει το πώς διαφυλάττει κανένας ένα πολιτιστικό θησαυρό μέσα στους αιώνες. Αυτή ήταν η δική μας η εμπλοκή.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Απόλυτα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς ούτε business κάναμε, ούτε αγοράσαμε νεράκι του Θεού κ. Τραγάκη δίνοντας φιλέτα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Απόλυτα συμφωνώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσατε την ιδιοκτησία της Βιστωνίδας στον Εφραίμ όμως, για να τα λέμε όλα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εσείς τη δώσατε την κυριότητα μην το αμφισβητείτε αυτό. Τέρμα. Αυτό είναι δεδομένο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επαναλαμβάνω: διότι αλλιώς δεν θα υπήρχε εν εξελίξει η δικαστική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο. Τι πήγε το ελληνικό Δημόσιο τότε να περάσει;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τίποτε. Δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τη δίκη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχετε λάθος.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Επειδή αρχίζει και πιέζει λίγο ο χρόνος πάνω στους συναδέλφους λίγο. Πληροφορίες και εκτιμήσεις. Εάν θα επηρεαστεί ο χρόνος των εκλογών από αυτές όλες τις εξελίξεις...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για τα οικονομικά δεν θα μιλήσουμε καθόλου;
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Και το δεύτερο, τι γίνεται; Παίζει ανασχηματισμός; Τι λένε οι πληροφορίες σας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανασχηματισμός γίνεται εδώ και μερικούς μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εκλογές γίνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και μερικά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την προηγούμενη φορά που έγινε ανασχηματισμός έγινε αν δεν κάνω λάθος το Μάρτιο του 2006, έπαιζε ενάμιση χρόνο πριν. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο ανασχηματισμός, βέβαια παίρνω μεγάλο ρίσκο να το πω, έχω την αίσθηση ότι θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα από εκεί και πέρα για το χρόνο διενέργειας των εκλογών, θεωρώ ότι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να πάμε σε εκλογές την άνοιξη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δηλαδή έδωσες προβλέψεις και για τα δυο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέψεις δεν μου ζητήσατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ κοιτάξτε, οι πολιτικοί έχουν γίνει δημοσιογράφοι και οι δημοσιογράφοι αστρολόγοι!
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πολύ καλό.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Τι λέτε κ. Τραγάκη; Πως βλέπετε τις προβλέψεις;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς δεν θα κάνω προβλέψεις εγώ.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Εκτιμήσεις θα κάνετε εσείς.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ θα κάνω μια εκτίμηση. Κατ' αρχάς ότι ο χρόνος των εκλογών είναι μακρύτερος από ό,τι νομίζουμε όλοι. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, ότι το θέμα του ανασχηματισμού νομίζω ότι στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός έθεσε αυτό το οποίο αυτονόητα εγώ λέω εδώ και τόσα χρόνια.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Ότι είναι δικαίωμά του.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δικαίωμά του είναι. Όποτε θέλει να τον κάνει και όταν θέλει να τον κάνει και όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ να σας πω το εξής: τώρα που έχουμε το ευρώ, οι υποτιμήσεις πλέον δεν μπορούν να μην προαναγγέλλονται. Όπως ξέρετε λένε ότι «ο ανασχηματισμός και οι υποτιμήσεις δεν προαναγγέλλονται»!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Να σας ρωτήσω το εξής: υπάρχει περίπτωση να προκηρυχθούν εκλογές ενώ -είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο και το ρωτώ έτσι- να επικρέμεται το ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων και να δημιουργήσει ερωτήματα για προσπάθεια συγκάλυψης;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι. Εδώ είμαι κάθετος όχι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αν υποχρεωθεί η Κυβέρνηση;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εάν εννοείτε ότι υποθάλπουμε αντάρτες, κάποιοι δηλαδή υποθάλπουν αντάρτες...
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Όχι δεν πάω σε συνομοσία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι σε εσάς. Γιατί ερχόμενος σήμερα εδώ, είχα να κάνουμε με τρεις παπάδες. Παπα-κωνσταντίνου, Παπα-παναγιώτου, Παππάς! Άρα ήμουν έτοιμος γι' αυτό. Ακούστε να δείτε δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία και κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Και το θέμα των εκλογών το πότε θα προκηρυχθούν έχει μεγάλη σημασία.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είπα ότι οι εκλογές είναι πιο μακριά από ό,τι νομίζουμε όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι εννοείτε «πιο μακριά»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις Ευρωεκλογές;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί όχι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να αντέξει η Νέα Δημοκρατία ένα χαμηλό ποσοστό στις Ευρωεκλογές και 152 βουλευτές;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί να μην το αντέξει; Πως το άντεξε ο Σημίτης παραδείγματος χάριν και κέρδισε τις εκλογές το 2000; Γιατί δεν παίρνετε να παραδειγματιστείτε από την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία φαίνεται ήδη προβληματική κ. Τραγάκη και από τον τρόπο που τη διαχειρίζονται οι λεγόμενοι «αντάρτες» βουλευτές σας. Επομένως αν το βράδυ των Ευρωεκλογών έχουμε ένα ποσοστό για την Κυβέρνηση αρκετά χαμηλό...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μην κάνεις πρόβλεψη, θα πέσεις έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα πω ποσοστό, αλλά πάντως σίγουρα χαμηλότερο από αυτό που πήρατε στις εθνικές εκλογές.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Καλά αυτό είναι σίγουρο. Και για το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ να σας εκπλήξω και να συμφωνήσω με τον κ. Τραγάκη σε κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχετε και 152 βουλευτές, η επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εν μέρει θα συμφωνήσω βεβαίως. Εγώ νομίζω ότι οι εκλογές δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και αυτό γιατί θα τις χάσει και το βλέπει αυτή τη στιγμή ότι έχει μεγάλο πρόβλημα και θα τις χάσει. Στις εκλογές θα πάει εάν εξαναγκαστεί. Εάν εξαναγκαστεί, εξ αιτίας της ισχνής πλειοψηφίας.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Διαβάζω μια συνέντευξη του κ. Ραγκούση σήμερα στο «Έθνος» αν δεν κάνω λάθος που λέει ότι θα εξαναγκαστεί να πάει σε εκλογές.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πολύ πιθανό να εξαναγκαστεί.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να εξαναγκαστεί από τι;
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Αυτό είναι το ερώτημα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χτες πάλι είχαμε ένα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος σε ένα Συνέδριο ενός άλλου Κόμματος είπε ότι εδώ και 3 χρόνια έχουμε χορό σκανδάλων, είπε ότι κάποιοι έχουν πλουτίσει...
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Για τον κ. Τατούλη λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τον κ. Τατούλη.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το είπε, το είπε, το είπε, αλλά δεν είπατε την επωδό του. Η επωδός του κ. Τατούλη στην ίδια ομιλία που έκανε, ήταν ότι εγώ Τετάρτη και Παρασκευή στηρίζω τις επιλογές της Κυβέρνησης και εγώ θα χαμογελάω.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και εγώ θα χαμογελάω ακόμη περισσότερο έχοντας ακούσει τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει στην Κοινοβουλευτική του Επιτροπή και να λέει ότι «μέχρι εδώ και μη παρέκει, κανένας δεν θα έρχεται και να κάνει κριτική, όποιος θέλει ας με ρίξει» και τώρα καταλαβαίνω ότι τελικά όλα αυτά δεν τα εννοούσε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που εννοούσε είναι τι ψηφίζει κανένας στη Βουλή, αλλά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα των πρόωρων εκλογών. Όπως είπαμε οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Δεν μπορούσε ο Πρωθυπουργός να πει «ναι το συζητάω και το σκέφτομαι, όχι δεν θα γίνουν» λέει. Όμως υπάρχει μια αρχή που λέει ότι ένα Κόμμα εξουσίας κάνει πρόωρες εκλογές όταν είναι περίπου βέβαιο ότι θα τις κερδίσει. Τώρα δεν είναι βέβαιο ότι θα τις κερδίσει, τώρα οι εκλογές είναι ντέρπι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαιότητα δεν υπάρχει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και για κανέναν παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από τη Θεσσαλονίκη είχε σχεδόν προεξοφληθεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, από πάρα πολλούς αναλυτές.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και για κανέναν παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα το ματς είναι ντέρμπι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά κάπως θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως εάν γίνει η εκτίμηση βάσει των στοιχείων και των προβλέψεων ότι η κατάσταση αύριο θα είναι χειρότερο από αυτή που είναι σήμερα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δηλαδή θα κάνει εκλογές για να τις χάσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για να τις χάσει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να περιορίσει τις απώλειες.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περιορισμός απωλειών εδώ.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Ακριβώς. Να χρησιμοποιήσω σα γέφυρα αυτό το οποίο είπες και να πάω να ρωτήσω εάν για την ελληνική εκδοχή της εκδήλωσης των φαινομένων της κρίσης, παίζει ένα ρόλο όπως λένε στην αγορά κι αυτό το ενδεχόμενο της εκλογολογίας και της αβεβαιότητας.
Δηλαδή είδαμε την Παρασκευή τα Χρηματιστήρια στην Αμερική και σε όλη την Ευρώπη να ανεβαίνουν πάρα πολύ και τη Σοφοκλέους να πέφτει πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας δώσω δυο νούμερα. Το ελληνικό Χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου έχει πέσει 60%, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια όλα δηλαδή, έχουν πέσει γύρω στο 40%. Απορία λοιπόν γιατί αυτό το 20% στην Ελλάδα παραπάνω. Ψάχνοντας λοιπόν το θέμα αυτό, μερικά τηλέφωνα έκανα, η μόνιμη επωδός όλων των αναλύσεων που μου έκαναν οι ξένοι που διαχειρίζονται τα λεφτά, είναι ότι στην Ελλάδα έχετε ένα πολιτικό πρόβλημα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν σας είπαν για έγκλημα του Χρηματιστηρίου!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ακόμη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, γιατί σε ανάλογες πτώσεις είχαμε ακούσει διάφορα, γι' αυτό το λέω. Για να θυμόμαστε λίγο, να συγκρίνουμε τις πτώσεις των Χρηματιστηρίων τότε και τώρα και να παίρνουμε και μερικά συμπεράσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό όμως...
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Κύριε Τραγάκη, αφήστε να ολοκληρώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν συγκρίνουμε τη διεθνή κρίση σήμερα με την ιστορία την ελληνική στο Χρηματιστήριο, και τότε έπεφταν όλα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι λέτε καλέ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι ακριβώς είναι.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι λέτε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έτσι ακριβώς είναι κ. Τραγάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ελληνική φούσκα έσκασε το Σεπτέμβριο του ?99, η παγκόσμια φούσκα έσκασε τον Απρίλιο του 2000. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ήταν ίδιας έκτασης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίδιας έκτασης. Στη Γερμανία έκλεισε ένα Χρηματιστήριο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τραγάκη εδώ η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το πόνο του κόσμου και αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Πάντως δεν θυμάμαι να έχουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν για λόγους με τις Τράπεζες, δεν θυμάμαι κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τέτοια κρίση δεν έχει υπάρξει ποτέ στην υφήλιο.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Σου έλεγαν λοιπόν ότι υπάρχει ένα πολιτική πρόβλημα στην Ελλάδα. Ποιο είναι αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ασταθή Κυβέρνηση, μια αδύναμη Κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία και με μια προεκλογική παρατεταμένη, με την οποία δεν μπορούμε να προχωρούμε σε τομές.
Όλες οι οικονομίες κύριοι αυτή τη στιγμή προχωρούν σε βαθιές τομές στην οικονομία τους. Βαθιές τομές στην οικονομία τους. Στην πραγματική οικονομία. Γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι οι Τράπεζες που πέφτουν και κάνουμε πάλι αυτό το μπέρδεμα, δεν είναι η Τράπεζα Lehman – Brothers, άλλο πράγμα η Εθνική και άλλο η Lehman – Brothers, άλλο η Citibank κι άλλο αυτοί οι κύριοι με τα μεγάλα πούρα που γλεντάνε και εκμεταλλεύτηκαν τη χαλαρότητα του συστήματος.
Αλλά όλες οι οικονομίες ετοιμάζονται για μια βαθιά ύφεση στην πραγματική οικονομία, δύσκολες μαύρες μέρες.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Δηλαδή πτώση κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση, χωρίς να έχουμε αύξηση των τιμών γιατί έχουμε ύφεση θα έχουμε μείωση του αγοραστικού εισοδήματος.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Της αγοραστικής δύναμης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της αγοραστικής δύναμης. Δηλαδή τα λεφτά που βγάζει ο κόσμος δεν θα φτάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να απολύσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να απολύσουν, να πουλάνε λιγότερο, να παράγουν λιγότερα κέρδη, οι Τράπεζες σφίγγουν τα λουριά δεν θα δίνουν δάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κρίση, ύφεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε στηρίξει την ανάπτυξή μας στον εύκολο τραπεζικό δανεισμό και στο φτηνό χρήμα και τώρα έρχονται οι ίδιες οι Τράπεζες οι οποίες σφίγγουν τα λουριά, δίνουν λιγότερα στεγαστικά δάνεια. Πως θα πουλήσει διαμέρισμα ο κ. Τραγάκης όταν τα δάνεια δεν δίνονται πια εύκολα; Όταν οι αξίες των ακινήτων πια δεν είναι ίδιες που ήταν προηγούμενα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά τα κράτη έρχονται και στηρίζουν τις Τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λάθος αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ολοκληρώσω το ερώτημα για να απαντήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσιογράφοι του εξωτερικού δεν κάνουν αυτό το τραγικό λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν μια επιχείρηση είναι τόσο σημαντική για το σύστημα και δεν πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει, γιατί αυτό το σύστημα δεν μπορεί να βοηθήσει και τα φτωχά στρώματα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να συμπληρώσω κάτι γιατί είπατε για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Σε καμία όμως άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουμε το είδος του πακέτου που είχαμε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διότι εδώ έχουμε μια λευκή επιταγή στις Τράπεζες. Σε άλλες χώρες, πάρτε το παράδειγμα της Γαλλίας, στη Γαλλία προφανώς πρέπει να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα, προφανώς πρέπει να διευκολυνθεί η διατραπεζική αγορά, η ρευστότητα κ.ο.κ.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Το σχέδιο Μπράουν, λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως το σχέδιο Μπράουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά να μπει και έλεγχος στις Τράπεζες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά πρώτον να μπει έλεγχος στις Τράπεζες και αυτά τα περί bonus είναι αστεία, για να είμαστε σοβαροί. Το πιο σημαντικό είναι να συνδεθεί με την πραγματική οικονομία. Στο γαλλικό σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένης χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς εδώ είπαμε 28 δις από τα οποία 6 δις έχουν να κάνουν και με απ' ευθείας στήριξη χωρίς εγγυήσεις.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με εγγυήσεις.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καμία εγγύηση. Κάνετε λάθος.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με εγγυήσεις.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα 6 δις δεν έχουν καμία εγγύηση απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουν υπερτίμημα οι ίδιες οι Τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 8 δις του Γιώργου Αλογοσκούφη δεν είναι πραγματικά λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 6 είναι πραγματικά.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι ούτε τα 6. Έκδοση κρατικών ομολόγων είναι.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Όλα ομόλογα είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λεφτά, τα οποία θα είναι εκεί εάν χρειαστούν.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάποια στιγμή θα γίνουν πραγματικά.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή είστε πραγματικά έγκριτος οικονομικός συντάκτης θέλω να σας ρωτήσω το εξής: επειδή μιλήσατε για το Χρηματιστήριο κι έχω ένα ερώτημα εγώ εδώ: είναι γεγονός ότι η μείωση που υπάρχει στο Χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι διότι διάφοροι διεθνείς οίκοι έχουν ανάγκη ρευστότητας και εκποιούν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δραματική.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα αυτή είναι η δικαιολογία που υπάρχει για το 60 – 40%.
ΜΠ. Παπαπαναγιώτου: Και είχαν και πολύ μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στο ελληνικό Χρηματιστήριο τα ξένα κεφάλαια και δεν έχει βάθος η ελληνική αγορά.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακριβώς. Μακάρι να έχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να είχαμε μια εσωτερική αγορά.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μακάρι να έχουμε. Για το 60 – 40, άρα γι' αυτό η πτώση του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα. Είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι άλλες χώρες δεν έχουν ανάγκη της ρευστότητας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα υπάρχει και η εσωτερική αγορά όμως.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ήταν η έλλειψη ρευστότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε Έλληνες θεσμικούς, δεν έχουμε κόσμο με χρήματα να αγοράσει τις εθνικές που πουλάει η Lehman – Brothersγ για παράδειγμα, η οποία κλείνει τα βιβλία της.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχω κι άλλο ερώτημα να σας κάνω σας παρακαλώ πολύ: κρίνετε θετικά τη δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών και μετέπειτα του Πρωθυπουργού που ήταν η πρώτη πολιτική δήλωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έξω πάμε καλά κ. Τραγάκη. Δεν ξέρω, για κάποιο λόγο.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτή η πολιτική δήλωση για εγγύηση των καταθέσεων και ακολούθησαν μετά όλες οι άλλες χώρες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μισό λεπτό κ. Τραγάκη να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Όπως ξέρετε εμείς βγήκαμε και στηρίξαμε αυτή την πολιτική δήλωση δεν την αμφισβητήσαμε.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά άλλο αυτό άλλο να διαβάζουμε όπως αυτά που διαβάζουμε ότι ο κ. Καραμανλής έκανε στην ουσία τον προάγγελο του σχεδίου Μπράουν και ευτυχώς που βγήκε πρώτος σε όλη την Ευρώπη, διότι η Ιρλανδία βγήκε και έκανε νομοθετική ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο Γιώργος Παπανδρέου αφού ενημερώθηκε από τον κ. Προβόπουλο για την πραγματική κατάσταση στην οικονομία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έκανε νομοθετική ρύθμιση η Ιρλανδία, εμείς κάναμε μια πολιτική δέσμευση. Άλλο πράγμα είναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα πολλές φορές στο ρεπορτάζ και κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρχε επικοινωνία και επομένως είχε μια άποψη, συμφώνησε ακριβώς με αυτό το πλαίσιο. Κύριοι, δεν υπάρχει πρόβλημα στήριξης των Τραπεζών αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόβλημα στήριξης συστημικών εταιρειών.
Το λάθος που έγινε με τη Lehman – Brothers και το πλήρωσαν ακριβά οι Αμερικανοί, επειδή την άφησαν να καταρρεύσει και τελικά προέκυψε κίνδυνος αντισυμβαλλομένου. Ξαφνικά δηλαδή δεν υπήρχε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στην Ελλάδα είναι διαφορετικό το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν ήταν Golden boys, που είναι η πιο απεχθής βιτρίνα του συστήματος.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Υπάρχει βάθος σε αυτή την υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει βάθος. Θέλω να κάνω και μια ερώτηση με αφορμή αυτή την τοποθέτηση στον κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν ακούω τη σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μιλάει καθόλου για το φόρο Τόμπιν. Δηλαδή ποιος είναι ο φόρος Τόμπιν; Που επιβάλλει φορολογία στις μετακινήσεις κεφαλαίων και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ένα ελάχιστο ποσοστό 0,1% μπορεί...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εμείς βάλαμε φορολογία στα μερίσματα, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μιλάμε για παγκόσμιο...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ξέρω τι λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά θα συζητήσουν τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γι' αυτό ρώτησα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμέσως μετά τις αμερικάνικες εκλογές. Η ατυχία αν θέλετε ήταν ότι είχαμε αμερικάνικες εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ατυχία ή τύχη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ατυχία δεν είναι. Είναι τεράστια τύχη...
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι αν μου επιτρέπετε, εδώ σε όλη αυτή τη συζήτηση, στη διεθνή συζήτηση υπάρχει κι ένα σαφέστατο ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό που έχει καταρρεύσει είναι η πίστη ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται. Έχει καταρρεύσει η πίστη ότι πάντα η επέμβαση του κράτους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ? ό,τι λύνει. Αυτά κατέρρευσαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόση ώρα που μιλάμε για το Βατοπαίδι. Κρατικοί φορείς δεν έκαναν αυτά τα σκάνδαλα κ. Παπακωνσταντίνου; Είναι δράμα αυτό το πράγμα. Είναι λάθος να ξαναγυρίσουμε πάλι πίσω στο κράτος...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει αυτορρύθμιση...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Κώνστα, με συγχωρείτε. Το κράτος είναι ο τελευταίος εγγυητής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο διαιτητής του παιχνιδιού, αλλά δεν είναι ο παίκτης.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ συγκρούονται δυο ιδεολογίες τώρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παίκτης χωρίς μετοχική δύναμη έχει νόημα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι αν θέλετε προσέξτε τη διαφορά. Κύριε Κώνστα, προσέξτε τη διαφορά..
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ... έγινε η σωτηρία του καπιταλισμού. Αυτή είναι η αλήθεια.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προσέξτε τη διαφορά ανάμεσα στην αποτυχία του αρχικού σχεδίου Πόλσον και του σχεδίου Μπράουν. Ποια ήταν η διαφορά; Ότι το σχέδιο Πόλσον ξεκινώντας από «ιδεολογικές» αφετηρίες δεν προέβλεπε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αρχικό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Μπράουν ξεκινώντας αν θέλετε και από σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση είπε ότι μισό λεπτό βρε παιδιά, δεν θα αγοράσω εγώ, δεν θα κρατικοποιήσω όλες τις ζημιές και να μην έχω ένα μέρισμα στα κέρδη αργότερα; Άρα λοιπόν...
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει να πάρει μετοχές για να τις πουλήσει μετά και να κερδίσει.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, και σε μας υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί έγκειται η συμμετοχή ...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ανοιχτό έμεινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στον έλεγχο και στη ...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά θα μείνει ανοιχτό κ. Τραγάκη;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Βεβαίως, και για τον βραχύχρονο δανεισμό των τραπεζών με τα 6 δισεκατομμύρια, που δεν είναι δανεισμός, αλλά είναι η έκδοση κρατικών ομολόγων για να μπορέσουν οι τράπεζες αν χρειαστούν ρευστό να πάρουν, που το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, δεν το κάνει το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να κερδίζει. Ξέρει ο κ. Κώνστας ότι θα τεθούν πολύ σκληροί...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τραγάκη, την επόμενη ημέρα της κρίσης...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Θα τεθούν πολύ σκληροί όροι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο ίδιο αγοραίο καπιταλισμό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ σκληροί όροι.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν ακουγόμαστε κύριοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί που υπάρχουν τώρα έχουν φτάσει στα όριά τους εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση...
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είμαστε σε μια Γιάλτα της οικονομίας.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όμως το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, θα μου επιτρέψετε να πω και το πρόβλημα που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια δεν έχει να κάνει με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς υπάρχει η αγωνία για τις καταθέσεις.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχει να κάνει και μ' αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά κυρίως το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να κλείσουν το μήνα εδώ και καιρό.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχει να κάνει και μ' αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχει συμβεί τους τελευταίους έξι μήνες.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουν λοιπόν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν –με συγχωρείτε και μ' αυτό κλείνω– με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και σε έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος θα πληρώνει 1.000 ευρώ χαράτσι από του χρόνου δεν φταίει η Wall Street, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, σας παρακαλώ πολύ, αν δεν είχε λάβει ...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μια κουβέντα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχουμε κι άλλα; Δεν έχουμε άλλο χρόνο, κλείνουμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχουμε ελάχιστο χρόνο. Πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ωραία, κλείνω μ' αυτό εγώ τότε. Εάν η κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να λάβει ορισμένα μέτρα, παραδείγματος χάρη όπως ήταν και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι μια απάντηση στον κ. Παπακωνσταντίνου...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η φοροαφαίμαξη είναι μέτρα;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι μια απάντηση και στον κ. Παπακωνσταντίνου...
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας παρακαλώ, βοηθήστε με.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα ήμασταν σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση, διότι πράγματι η έγνοια όλων μας είναι οι μικρομεσαίοι, οι άνθρωποι που θα πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους με δανεισμό από τις τράπεζες, άρα πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες για να έχουν τη δυνατότητα να δανείσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε διαφημίσεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε για να σας χαιρετίσουμε.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επιστροφή για τα τελευταία πολύ λίγα λεπτά της σημερινής εκπομπής. Πάμε κατευθείαν στον Γιώργο Κουβαρά και να ζητήσω το σχόλιό του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ μόνο μισή κουβέντα θέλω να πω. Πρώτον, θεωρώ ότι ο καπιταλισμός έστω και με κρατική παρέμβαση θα επιβιώσει. Τα Golden Boys βέβαια πρέπει να πληρώσουν γι' αυτά που κάνανε και δεύτερον, επειδή δημιουργήσαμε μια εικόνα έτσι πολύ αρνητική για το μέλλον, να σας θυμίσω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι σκληρό στις εκτιμήσεις του, προβλέπει 2% ανάπτυξη για την Ελλάδα, ενώ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη μέσο όρο στην Ευρωζώνη.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Δηλαδή υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε σε κάποια άλλη εκπομπή. Αν μ' αυτά τα δεδομένα πρέπει να αναθεωρηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς κάποιες κατευθύνσεις.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εξαρτάται σε ποιους τομείς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το αφήνω να κρέμεται το ερώτημα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι ερώτημα, είναι βεβαιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το Σύμφωνο Σταθερότητας νομίζω ότι θα χαλαρώσει. Ήδη είναι φανερό ότι θα χαλαρώσει.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Η δική μου πρόταση είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας να χαλαρώσει στις κοινωνικές παροχές. Να μας δώσει την ευκαιρία...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν πήγε να το προτείνει όμως ο κ. Πρωθυπουργός αυτό;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το πρότεινε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Στο Briefing όπως ξέρετε, το ξέρετε καλύτερα από μένα. Δεν μπορούσε να τεθεί τέτοιο θέμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μπορούσε να τεθεί; Άρα δεν το έθεσε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Νομίζω η 4η Νοεμβρίου, Χρήστο, είναι μια κρίσιμη ημερομηνία. Η 4η Νοεμβρίου όπου θα γίνει συζήτηση...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις Κυριακές και δυο ημέρες από σήμερα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία. Σας ευχαριστώ θερμά όλους που ήσασταν σήμερα μαζί μου στην πρώτη εκπομπή της φετινής σεζόν.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εμείς σαν Βουλευτές ας πούμε καλή Σύνοδο, γιατί η Σύνοδος ξεκινάει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μόνο που εδώ δεν έχει παραγραφές, σε αντίθεση με τις δικές σας Συνόδους.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και καλή Προανακριτική.
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με τρεις «πα-πα» είναι καλή Σύνοδος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε κι εσάς. Να είστε καλά. Καλό υπόλοιπο Κυριακής. Θα είμαστε μαζί την ερχόμενη Κυριακή. Γεια σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα