Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Άρθρο Λούκας Κατσέλη στο "Βήμα της Κυριακής"



Οι σημερινοί κλυδωνισμοί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές επιβάλουν, όσο ποτέ, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, ώστε να μην υποστούν πρόσθετο κόστος τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο οικοδομικός κλάδος και το λιανεμπόριο. Η ανάγκη αυτή γίνεται σήμερα ιδιαιτέρα επιτακτική, καθώς η Ελληνική οικονομία είναι ήδη επιβαρυμένη από την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα πέντε τελευταία χρόνια.
Το πακέτο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αποδείχθηκε, δυστυχώς, κατώτερο των περιστάσεων. Εξαντλείται στην παροχή αναγκαίας ρευστότητας προς τις Τράπεζες, και μάλιστα με σχετικά φθηνούς όρους, χωρίς όμως να διασφαλίζει ότι η αυξημένη αυτή ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, άλλα κράτη όπως η Γαλλία συνέδεσαν την παροχή ρευστότητας με την αναχρηματοδότηση και παροχή νέων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων δίνει μια «λευκή επιταγή» προς τις Τράπεζες να τη διαχειριστούν όπως αυτές νομίζουν.
Την ίδια περίοδο, η Κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2009 που συνεχίζει την αδιέξοδη οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Συρρικνώνει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με πρόσθετους άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους 7,4 δις. Ευρώ, πλήττει την αγορά και το λιανεμπόριο, υποχρηματοδοτεί την παιδεία και την υγεία, και μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 1 σχεδόν δις. Ευρώ. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με το νοσηρό κλίμα των σκανδάλων, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο.
Η οικονομική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπυκνώνεται στις λέξεις ασφάλεια, ανάπτυξη, αναδιανομή, διαφάνεια. Προτείνουμε μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα και μειώνουν το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα και την αγροτική παραγωγή, αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις για την παιδεία και την υγεία, και παρέχουν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και νέες βιώσιμες και δυναμικές δραστηριότητες. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και ένα ευνομούμενο κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία.
Σ' αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, καλούμε την Κυβέρνηση κατ' ελάχιστον να δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα φορολογούμενο να αποκτήσει «μέρισμα» από το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την καλούμε να διασφαλίσει ότι η αυξημένη ρευστότητα προς τις Τράπεζες θα ενισχύσει ουσιαστικά την απρόσκοπτη δανειοδότηση και αναχρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών, που βρίσκονται ήδη, ή κινδυνεύουν να βρεθούν, σε σημαντικό κίνδυνο. Την καλούμε να αποσύρει τον προϋπολογισμό και να αναθεωρήσει τις οικονομικές της επιλογές. Την καλούμε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να ενεργοποιήσει επιτέλους το ΕΣΠΑ 2007-2013. Την καλούμε να στηρίξει την πραγματική οικονομία που κινδυνεύει να μπει σε βαθειά ύφεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα