Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Δευτερολογία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ στη δευτερολογία μου από το θέμα της ακρίβειας, όπου ακούσαμε πάλι μια ομολογία αποτυχίας από τον κ. Καραμανλή. Απολογία αποτυχίας. Και βεβαίως περιγράφει, ακούμε και πάλι, τα προβλήματα, ενώ δεν λειτουργεί ως κυβέρνηση υπεύθυνη, αλλά απλώς ως παρατηρητής, που δικαιολογείται και ψάχνει για δικαιολογίες γιατί έχουμε αυτή την ακρίβεια που έχουμε στη χώρα μας.



Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ζει καθημερινά ο Ελληνικός λαός.



Πάλι καλά που υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε γίνει κακός μπελάς για την κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας, διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός αρμόδιοι υπουργοί να σκοτώνονται, να ανακοινώσουν μέτρα κάθε φορά που εμείς φέρνουμε το ζήτημα στη Βουλή.



Δηλαδή δεν θα υπήρχαν αυτά τα 41 μέτρα που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν λειτουργήσει, εάν εμείς δεν είχαμε το θέμα φέρει στη Βουλή. Και μία μέρα πριν από την προηγούμενη συζήτηση, πάλι για το ίδιο θέμα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα περίφημα 41 μέτρα για την ακρίβεια. Είναι το συντομότερο ανέκδοτο μεταξύ των κερδοσκόπων.



Χθες αναγκάσαμε πάλι τον υπουργό Ανάπτυξης να βγει να αναγγείλει την Υπηρεσία Ελέγχου της Αγοράς, για να μπορεί να πει κάτι σήμερα ο πρωθυπουργός. Και άντε να πούμε μπράβο σας ότι αποδεχθήκατε ένα μέτρο, το οποίο είχαμε καταθέσει εμείς για τα θέματα των δανειοληπτών, για το θέμα των πλειστηριασμών, όμως και πάλι αναρωτιόμαστε αν και αυτό θα έχει την τύχη, όπως τόσα πολλά που εσείς εξαγγέλλετε, δηλαδή την τύχη να μην εφαρμοστεί ποτέ.



Παρά τη φούρια σας για τις συζητήσεις αυτές, περιμένουμε απάντηση, έστω στην τριτολογία σας κ. Πρωθυπουργέ, στα πολύ απλά ερωτήματα γύρω απ? τα θέματα της ακρίβειας. Είναι ερωτήματα που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Όσες φιοριτούρες, όσες εξηγήσεις και να δίνετε, σε αυτά δεν απαντάτε.



Με απλά λόγια, γιατί έχουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη; Δεύτερον, γιατί αυξήσατε τα τιμολόγια της ΔΕΗ την τελευταία τριετία κατά 25% και θα πάνε για 30%; Και παρόλα αυτά η επιχείρηση βυθίζεται συνεχώς σε χρέη. Και ζητά ο δικός σας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δημοσίως, να παραιτηθεί ο Διοικητής της ΔΕΗ. Βέβαια πρέπει να γνωρίζει ότι τις εντολές τις παίρνει ο Διοικητής απ? την κυβέρνηση, δεν είναι αυτός το πρόβλημα.



Τρίτον. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί διπλασιάσατε το αντίτιμο σε διόδια της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2008;



Τέταρτον. Γιατί το ταξίδι με πλοίο έχει γίνει απαγορευτικό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, για οικογενειάρχες και πόσο μάλλον για τους κατοίκους των νησιών.



Όσο για τους ελεγκτικούς θεσμούς για τους οποίους μιλήσατε, για τα καρτέλ που υποτίθεται κατατροπώνετε, προεκλογικά μιλήσατε για την ενίσχυση αυτής της Επιτροπής. Μετεκλογικά είχαμε το σκάνδαλο των καρτέλ και των κουμπάρων, που έδειξε ακριβώς πώς εσείς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό, πώς εσείς αντιμετωπίζετε την καρτελοποίηση της αγοράς.



Και τυχαίνει σε μία αξιολόγηση 38 χωρών για τις αντίστοιχες Επιτροπές Ανταγωνισμού, να έχουν πέσει δύο θέσεις επί δικών σας ημερών κάτω απ? την αξιολόγηση και να είμαστε στην 36η θέση, κ. Καραμανλή, από 38 χώρες.



Και μια τελευταία ερώτηση. Ακρίβεια. Όντως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Μπορείτε όμως επιτέλους να μας εξηγήσετε, να εξηγήσετε στον Ελληνικό λαό, γιατί έχουμε την πιο υψηλή ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί γινόμαστε η ακριβότερη χώρα στην ήπειρο;



Όσο για το εισόδημα και τη φορολογία του μέσου Έλληνα πολίτη, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα κόλπο. Ένα κόλπο έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αύξησε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, αλλά αύξησε τον κατώτατο συντελεστή από 15% στο 29%, αλλάζοντας τη φορολογική κλίμακα.



Θα μπω όμως στο άλλο θέμα κ. Καραμανλή που είναι των ημερών και δυστυχώς όχι μόνο των ημερών, αλλά είναι των τελευταίων ετών, το θέμα της διαφθοράς, ενώ θα έπρεπε πράγματι σήμερα να συζητάμε μόνο για την ακρίβεια. Αλλά ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι αν το πολιτικό σύστημα δεν καθαρίσει, ούτε την ακρίβεια, ούτε την υγεία, ούτε την παιδεία, ούτε την ανάπτυξη θα μπορέσουμε σωστά να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη χώρα.



Διότι με τη διαφθορά, όχι μόνο χάνονται χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν πια σε λειτουργία οι θεσμοί της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε ένα ευνομούμενο κράτος, το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη. Υπηρετείτε πια απλώς τα ισχυρά και αδιαφανή συμφέροντα.



Σας άκουσα. Φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν μας πείσατε κ. Καραμανλή, αλλά προσπαθείτε πια να κοροϊδέψετε και τον κόσμο σε ό,τι αφορά τα θέματα των Εξεταστικών Επιτροπών. Πάνω δηλαδή στον πόνο του κόσμου, υπάρχει και η ύβρις. Σταματήστε να παίζετε αυτό το κακό θέατρο. Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα.



Δεν έχει πια νόημα η παράσταση, ενώ η κοινωνία βοά. Εγώ σας λέω μερικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν έφτασε ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία για τους γαλάζιους χρηματιστές που διακινούσαν μίζες στη SIEMENS; Για τον κ. Ράμμο και τον κ. Δεβλέτογλου, δεν ξέρετε τίποτα; Ούτε για τον κ. Γιαννακάκη; Ξέρει δηλαδή περισσότερα από εσάς ο κ. Φιλιππίδης που πάγωσε τη συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αυτόν και την εταιρεία του;



Μήπως δεν ξέρετε τίποτα για την ΠΗΓΑΣΟΣ Χρηματιστηριακή; Δεν τη θυμάστε; Δεν τη θυμόμαστε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, από το άλλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των ομολόγων; Η ίδια είναι, σας διαβεβαιώνω.



Και όλοι αυτοί κ. Καραμανλή ήταν μόνο διαμεσολαβητές, διακινητές με το αζημίωτο. Το μαύρο χρήμα πέρασε από τους δικούς τους λογαριασμούς, για να καταλήξει σε τσέπες στελεχών. Αυτά, κ. Καραμανλή, γιατί θέλετε να τα συγκαλύψετε; Φοβάστε κ. Καραμανλή; Γιατί δεν αντιδράτε στη σήψη αλλά αναβάλετε; Παραπέμπετε στο μέλλον όλες αυτές τις υποθέσεις.



Ποια συμφέροντα κρατάνε την κυβέρνηση σε ομηρία; Εγώ είπα άμεσα, όποιος εμπλέκεται δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτομάτως, άμεσα αντανακλαστικά. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.



Κρύβεστε συνεχώς πίσω από μια θεωρία «τα ρίχνω όλα στη δικαιοσύνη» και δεν κάνετε Εξεταστική, η οποία είναι μια θεσμική δυνατότητα, θα έλεγα υποχρέωση, ανοιχτής και διακομματικής διαδικασίας κ. πρωθυπουργέ, μιας και μιλάτε συνεχώς για διακομματικά. Όχι εν κρυπτώ, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού.



Να σας ρωτήσω, ξέρετε ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS, αποτελούνται από πολλούς Εισαγγελείς, 20 τον αριθμό και, εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους, με μεγάλη διοικητική υποστήριξη στο έργο τους, ενώ στην Ελλάδα, η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από έναν Εισαγγελέα με υποστήριξη μίας Γραμματέως;



Δεν είναι επίσης αδιανόητο κ. πρωθυπουργέ, ενώ υπάρχουν ομολογημένα εγκλήματα στην Ελλάδα, ομολογημένα εγκλήματα- δεν είναι κάτι το οποίο ψάχνετε, ψάχνουμε κλπ, υπάρχουν ομολογημένα εγκλήματα- να μην βρίσκονται οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης και πιθανώς στον Κορυδαλλό; Για να δούμε μέσα απ? αυτή τη διαδικασία τι θα αποκαλύψουν αυτοί οι άνθρωποι. Όμως ας τους αφήσουμε αυτούς, έτσι λέτε εσείς. Ας αφήσουμε χρόνο να τρέξει και ενδιάμεσα, τι γίνεται στο παρασκήνιο, ουδείς ξέρει. Αλλά για παρασκήνιο μιλάμε κ. Καραμανλή, δεν μιλάμε για Δικαιοσύνη, δεν μιλάμε για διαφάνεια. Μιλάμε για παρασκήνιο, το οποίο εσείς τροφοδοτείτε συνεχώς.



Ομολογημένα εγκλήματα στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις και δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στην Ελλάδα.



Άλλο ερώτημα: προκαταρτική εξέταση στην Ελλάδα, κατά νόμο κ. Καραμανλή, κατά ελληνικό νόμο της Βουλής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες, στους οποίους μπορούν να προστεθούν άλλοι 4 μήνες, με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα.



Σήμερα είμαστε ακόμη στην προκαταρτική εξέταση. Είναι κ. Καραμανλή ή δεν είναι αδιανόητο, πρωτοφανές αυτή η προκαταρτική εξέταση για τη SIEMENS, όχι 4 μήνες, όχι 8 μήνες, αλλά 18 μήνες να διεξάγεται κ. Καραμανλή; Προκαταρτική εξέταση.



Δεν υπάρχει καθυστέρηση; Απαράδεκτη καθυστέρηση για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για την οποία τόσο κόπτεστε; Αυτή δεν είναι καθυστέρηση; Ποιος ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η δική σας κυβέρνηση; Δεν ευθύνεται η Δικαιοσύνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, η πλειοψηφία της Βουλής που δεν θέλει να προχωρήσει;



Κι εσείς προτείνετε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής μετά το τέλος, όχι της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης. Πότε δηλαδή; Όχι στο τέλος της προκαταρτικής εξέτασης, μετά την ανάκριση. Δηλαδή έχουν περάσει 18 μήνες. Πόσο χρόνο θα χρειαστούμε κ. Καραμανλή για την περαίωση της ανάκρισης, ώστε μετά από αυτήν να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, όπως προτείνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας;



Να πούμε 2 χρόνια; 3 χρόνια; 4 χρόνια; Το 2011; Το 2012; Μετά τις επόμενες και μεθεπόμενες εκλογές; Αυτή είναι η αντίδρασή σας κ. Καραμανλή και αυτή δεν κρύβεται με όσα λόγια και να λέτε περί δικαιοσύνης και περί διαφάνειας και αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης. Αυτή είναι η ετοιμότητά σας, αυτά είναι τα αντανακλαστικά σας και στο ενδιάμεσο, ο ανοιχτός κίνδυνος της παραγραφής.



Με βάση τα δεδομένα αυτά, ποιος θα σας πιστέψει, όχι εδώ, στην αίθουσα αυτή, αλλά ποιος στην Ελλάδα μπορεί να στα πιστέψει ότι δεν υπάρχει διάθεση, πρόθεση συγκάλυψης της υπόθεσης και θα έλεγα και διαστρέβλωσης ακόμη της υπόθεσης SIEMENS και αυτού του εγκλήματος;



Ίσως δεν αντέχει η Νέα Δημοκρατία τη διαφάνεια και την αλήθεια, αλλά και ο τόπος δεν αντέχει το συνεχή διασυρμό και τη συγκάλυψη κ. Καραμανλή.



Και σας ρωτώ, ξανά διότι δεν μου απαντήσατε: μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας, δηλαδή κανένας ο οποίος να ασκεί σήμερα εξουσία -και ασκώντας εξουσία να μπορεί να επηρεάσει- δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή;



Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι του ?99, οι ίδιοι με τα ομόλογα, οι ίδιοι σήμερα δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν θα σας το συμβούλευα. Δεν απαντήσατε και δεν απαντάτε.



Παριστάνετε ότι το θέμα αφορά κάποιους άλλους, ή μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ σας είπα: δεν είναι πρόβλημα Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, της αξιοπιστίας μας κ. Καραμανλή. Και εσείς παριστάνετε ότι μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας.



Το ερώτημα είναι: έχετε τη βούληση; Έχετε τη βούληση να πέσει άπλετο φως για το μαύρο πολιτικό χρήμα επιτέλους, ή όχι; Αν ναι, γιατί δεν αξιοποιείτε τα πορίσματα του κ. Ζορμπά, που αναφέρονται σε χρήματα που πήγαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;



Επιμένετε να συνδέετε την Εξεταστική Επιτροπή με τη Δικαιοσύνη, για να παραπέμψετε τις υποθέσεις κ. Καραμανλή, στις καλένδες. Αλλά εγώ να σας θυμίσω τα δικά σας λόγια: «...Πιστεύω ότι κι εσείς κατανοείτε ότι η απλή δικαστική διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, η δια της δικαστικής οδού επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, δεν είναι αρκετή. Και τούτο διότι δεν είναι σε θέση να αναζητήσει πλήρως και να φέρει στο φως σε όλη τους την έκταση τις βαρύτατες πλημμέλειες ως προς τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τα πρόσωπα που οι πλημμέλειες αυτές αγγίζουν και αφορούν. Αντιθέτως η Εξεταστική Επιτροπή ιδίως μέσα από το συνδυασμό των ανακριτικών αρμοδιοτήτων και των λοιπών μεθόδων του κυβερνητικού ελέγχου που παρέχει το κύρος της Βουλής, μπορεί να φέρει σε πέρας μια τόσο σημαντική όσο και ευαίσθητη αποστολή».



Κύριε Καραμανλή, άλλα λέγατε τότε, άλλα λέτε σήμερα. Είναι προφανές ότι τότε απλώς κάνατε μια αντιπολίτευση, σήμερα κάνετε συγκάλυψη. Αυτή είναι η διαφορά κ. Καραμανλή.



Αυτά λέγατε επίσης και για την «υπόθεση Φάλκον» το 2001 και για την «υπόθεση Σάμινα» το 2000 και τότε επρόκειτο για δυστυχήματα, όχι και τόσο πολύπλοκες διαδικασίες και διαδρομές, για να μπορεί να δει κανείς τις οποιεσδήποτε πλημμέλειες. Αυτά λέγατε τότε κι άλλα λέτε σήμερα.



Τώρα βεβαίως μας λέτε για Διακομματική Επιτροπή. Πέντε χρόνια σάς μιλάμε για συνεργασία στο θέμα αυτό κ. Καραμανλή, όχι σήμερα, τέσσερα με πέντε χρόνια, όσο είστε κυβέρνηση. Από την πρώτη μέρα σας λέμε να συνεργαστούμε γι' αυτό το θέμα. Τώρα το θυμηθήκατε;



Το ανέκδοτο ότι το Σύνταγμα φταίει που έχουμε διαφθορά στη χώρα, ποιος θα το πιστέψει; Το Σύνταγμα φταίει; Δηλαδή, αν φτιάξουμε ένα νόμο στο Σύνταγμα, αυτά θα σταματήσουν ως δια μαγείας; Όχι κύριοι. Φταίει η διακυβέρνησή σας, δεν φταίει το Σύνταγμα.



Εσείς υπονομεύσατε τη συνταγματική διαδικασία με τη νοθεία που πήγατε και περάσατε με το άρθρο 24. Δεν μπορούσαμε εμείς με τη δημοκρατική μας συνείδηση να παραμείνουμε σε αυτή την αίθουσα, στο θέμα της αναθεώρησης στο άρθρο 24.



Όσον αφορά τη Διακομματική Επιτροπή, επειδή επανέρχεστε. Ξέρετε πρώτα απ' όλα τι λέει ο Ελληνικός λαός; «Αν έχεις ένα πρόβλημα που δεν θέλεις να το λύσεις, παρέπεμψέ το σε Επιτροπή»! Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας: φέρτε απλά κ. Καραμανλή νομοσχέδιο με τις προτάσεις μας, με τις προτάσεις σας επιτέλους, είστε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, τώρα θέλετε να σας φωτίσουμε για τα θέματα της διαφθοράς; Να σας φωτίσουμε. Αλλά δεν έχετε τη βούληση. Αυτό είναι το πρόβλημα.



Το πρόβλημα δεν είναι οι προτάσεις. Προτάσεις υπάρχουν και είναι γνωστές, είναι απλές, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ζητήματα που αφορούν στη Δημοκρατία σε πάρα πολλές χώρες. Θα ψάξουμε τώρα για καινούργια; Υπάρχουν προτάσεις. Φέρτε αμέσως προτάσεις.



Αλλά εγώ σας λέω: φέρτε προτάσεις μετά από τη διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών, για να δούμε ακριβώς πού είναι οι πιθανές τρύπες στο σύστημα, να τις επουλώσουμε κι αυτές, να τις κλείσουμε κι αυτές και να πάμε επιτέλους σε εκλογές με βάση την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, να ανασυνθέσουμε το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας μια ισχυρή αξιοπιστία για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.



Θέλω μόνο, να δώσω μια απάντηση και στην κυρία Παπαρήγα. Πρώτα απ' όλα, μιλήσατε για τον καπιταλισμό και το θέμα της διαφθοράς, όσο μπορεί να κάνει κριτική στον καπιταλισμό κανείς, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Διότι και στη Σοβιετική Ένωση κυρία Παπαρήγα, πολύ μεγάλη διαφθορά υπήρχε. Το γνωρίζετε. Και στην Ανατολική Ευρώπη. Και είναι θέμα Δημοκρατίας και διαφάνειας.



Γι? αυτό μιλάμε για Δημοκρατία και διαφάνεια, είτε είναι η αγορά, είτε είναι το κράτος. Εάν δεν υπάρχει θεσμικό σύστημα, που είναι βαθιά δημοκρατικό και διαφανές, και η αγορά και το κράτος μπορούν να έχουν ασυδοσία και αδιαφάνεια και διαφθορά.



Σε ό,τι αφορά τη Σοσιαλιστική Διεθνή και την εκπροσώπηση του Πακιστάν. Δεν μετέχει στη Διεθνή ο κ. Μουσάραφ. Αντιθέτως, θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, με επικεφαλής τον Νασίφ Αλί Ζαρνταρί, σύζυγο της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, ο οποίος θα συνοδεύεται από την κόρη της Μπεναζίρ Μπούτο.



Μην δημιουργείτε, λοιπόν, σύγχυση. Σε ό,τι αφορά τους δικαστές και εγώ τους είδα με εκπροσώπους νομικών του Πακιστάν και μου ζητήθηκε να υποστηρίξω το αίτημά τους και βεβαίως έχουν πράγματι σε πάρα πολλά δίκιο.



Κύριε Καραμανλή τολμήστε, αποδεσμευτείτε απ? αυτή την ομηρία. Ο λαός, όλος ο λαός και οι δικοί σας οπαδοί και οι δικοί σας βουλευτές, απαιτούν όλα στο φως. Όχι άλλο κουκούλωμα. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, πάρτε και τις δικές σας, προχωρήστε, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, διότι αλλιώς θα είσαστε εσείς το πρόβλημα και εσείς η αιτία της απαξίωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.



Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα