Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

19ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ



(Πρώτη ημέρα Εργασιών)

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Σούνιο το 19ο Παγκόσμιο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 120 γυναικών από 40 χώρες του κόσμου. Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Pia Locatelli, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και η Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Marlene Haas.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών, διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, ιδρύθηκε το 1907. Ασχολείται ενεργά με την προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την οικοδόμηση και εφαρμογή πολιτικών που αφορούν την σπροστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επίλυση συγκρούσεων και στην ειρήνη, στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών τόνισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αυτή ακριβώς η σχέση που επαναπροσδιορίζει την ίδια την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε στη Συνθήκη του ΟΗΕ, του 1979, για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, που έχει υπογραφεί απ' όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε στις επιτυχημένες δραστηριότητες που η ΣΔΓ έχει ξεκινήσει σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, περιοχές όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Υπογράμμισε τη γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και αναφέρθηκε στην προσωπική στήριξη που έχει από τον Πρόεδρο της ΣΔ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ο οποίος υιοθέτησε τις προτάσεις τους για την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις επιτροπές και σε όλα τα όργανα της ΣΔ.

To μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είπε χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και στις πολιτικές που αφορούν στις γυναίκες. Στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο Καταστατικό μας ψηφίσαμε την ποσόστωση σε όλα τα όργανα του Κινήματός μας, στα ψηφοδέλτιά μας και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Είμαστε, όμως, σε καλό δρόμο και ο δρόμος αυτός αφορά και στις γυναίκες». Υπογράμμισε, ότι «η διαφορά μας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι ότι εμείς αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο, με ίσα δικαιώματα, έναν κόσμο με ενεργή τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη, στον κοινό μας αγώνα».

Την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου τελείωσε με τις κεντρικές ομιλήτριες είναι: Άννυ Ποδηματά, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μόνιμο Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο - Epifania Avomo Biko, Γενική Γραμματέας Οργανισμού Γυναικών από την Ισημερινή Γουινέα - Dawn Black, Aντιπρόεδρος ΣΔΓ, του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος του Καναδά -Lourdes Quinones, Πρόεδρος ONMPRI, του Επανασταστικού Κόμματος από το Μεξικό.

Οι ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, επικεντρώνονται στο ρόλο και τη συμβολή των σοσιαλιστριών γυναικών στα ανθρώπινα δικαιώματα, το βιώσιμο περιβάλλον, το δικαίωμα στην ισότητα για όλους, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση.

Το απόγευμα θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου, της Γραμματέως και των Αντιπροέδρων. Η μοναδική Ελληνίδα που έχει ομόφωνα προταθεί ως υποψήφια Αντιπρόεδρος είναι η Αντιγόνη Καραλή – Δημητριάδη, με περιοχή ευθύνης την Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αντιγόνη Καραλή – Δημητριάδη υπήρξε επί οκτώ χρόνια Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ιδρυτικό μέλος της IWC (Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών) για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και Σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για αυτά τα θέματα, την τελευταία δεκαετία.

Αύριο, δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, στις 10.00 π.μ., θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου. Επίσης θα εκλεγούν τα όργανα της ΣΔΓ και θα μιλήσουν οι εκλεγμένες γυναίκες του νέου προεδρείου.

Στη 1.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν τα ψηφίσματα και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα