Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Προ Ημερεσίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας



Κύριοι συνάδελφοι, είναι δύσκολες οι ώρες για την πολιτική ζωή στη χώρα μας. Ακούσαμε για την ακρίβεια μια έκθεση ιδεών –όπως πάντα- από τον κ. Καραμανλή, που σήμερα όμως ήταν ομολογία αποτυχίας, θα έλεγα, και απολογία αποτυχίας.



Αλλά ακούσαμε, και για το μείζον ζήτημα της διαφθοράς και της SIEMENS, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αναβάλει, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αποφύγει, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή, όχι να υιοθετήσει προτάσεις που επί πέντε χρόνια έχει καταθέσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για τη διαφάνεια, αλλά να πάμε σε Επιτροπές, για να συζητήσουμε και πάλι και, να ενοχοποιήσουμε το Σύνταγμα, ως υπεύθυνο για την ύπαρξη διαφθοράς στη χώρα μας.



Κύριε Καραμανλή, αν υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας, αρνείται στο πώς εσείς κυβερνάτε τη χώρα. Δεν φταίει το Σύνταγμα.



Αλλά ας ξεκινήσουμε, μιλώντας για την ακρίβεια. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα και πάλι. Όσο κι αν δείχνετε βαθύτατα ευτυχισμένος, όταν δραπετεύετε στο εξωτερικό για να γλιτώσετε τις ευθύνες σας, δεν μπορείτε. Γιατί στην Ελλάδα -και το βάζω και ως ερώτημα- όπου έχουμε το ίδιο νόμισμα με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έχουμε την υψηλότερη ακρίβεια. Δεν είναι εισαγόμενο, είναι ελληνικό το θέμα της ακρίβειας.



Αν βγάλουμε δε το πετρέλαιο και τα οπωροκηπευτικά ως παράγοντες της ακρίβειας, τότε η Ελλάδα έχει 35% περισσότερο δομικό πληθωρισμό από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντήστε σε αυτό κ. Καραμανλή. Σε αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες;



Αλλά οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Νάρκες στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη και του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία με την τιμολογιακή σας πολιτική. ΔΕΗ: αύξηση 25% ΟΤΕ: αύξηση 50% στο πάγιο την τελευταία τετραετία ΕΛΤΑ: αύξηση 48% στο βασικό τέλος την τελευταία τετραετία, ΕΥΔΑΠ: αύξηση 80% στα πάγια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: αύξηση 77% την τελευταία τετραετία και το 2009 120% ΤαξίΙ: αύξηση 75% Διόδια: 96% αυξήθηκε η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, από 13 σε 28 ευρώ ΕΡΤ: 45% αύξηση



Αυτές τις τιμές τις επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Καραμανλή; Όχι. Τις επέβαλε η Νέα Δημοκρατία.



Νάρκες στο εισόδημα του μέσου και φτωχότερου Έλληνα με την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Μειώσατε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές, προς όφελος κυρίως των λίγων και ισχυρών Νομικών Προσώπων. Κάνατε βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, μετά την απογραφή και, κατόπιν, καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και το φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών. Πάλι δωράκια στους πλουσιότερους της ελληνικής κοινωνίας.



Για να καλύψετε όσα σας έλειπαν, αυξήσατε τον ΦΠΑ το 2005, αυξήσατε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή από 15% στο 29%, επιβάλατε το 2008 ενιαίο τέλος ακινήτων, δηλαδή νέους φόρους που αυξάνουν το κόστος για τους πολλούς, για τη μεσαία και φτωχότερη τάξη και τροφοδοτούν βεβαίως και την ακρίβεια.



Αυτά τα επέβαλε, κ. Καραμανλή, η διεθνής συγκυρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα επέβαλε η Νέα Δημοκρατία.



Νάρκες στο οικογενειακό εισόδημα από την απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας: ανεξέλεγκτες άδειες σε ιδιωτικά διαγνωστικά και νοσηλευτικά κέντρα, τα οποία εγκαινιάζει μάλιστα ο υπουργός Υγείας, κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Αποτέλεσμα; Το κάθε ελληνικό νοικοκυριό δαπανά ετησίως κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ για ιδιωτικές δαπάνες υγείας.



Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στη δημόσια δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην πρώτη θέση για τις ιδιωτικές δαπάνες της υγείας. Ποιος τα πληρώνει αυτά; Ο λαός.



Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία μας κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι τιμές των φαρμάκων είναι απλησίαστες για τους πολίτες.



Γι' αυτά φταίει η διεθνής συγκυρία, κ. Καραμανλή; Φταίει η Νέα Δημοκρατία.



Δήθεν δωρεάν παιδεία, που κοστίζει για ένα μαθητή Λυκείου από 400 μέχρι 800 ευρώ το μήνα, όσα δηλαδή για ένα μαθητή σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Οι ιδιωτικές δαπάνες ξεπερνούν στο χώρο της παιδείας τα 4 δις ευρώ.



Νάρκες και στο εισόδημα των δανειοληπτών από την πολιτική σας προς τις Τράπεζες. Καταχρηστικά επιτόκια, ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά δάνεια, αδικαιολόγητες προμήθειες σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια, αθέμιτες πρακτικές, τα ψιλά γράμματα όπως λένε, που κρύβουν όμως το αυξημένο κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Όλα αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ακρίβεια, θερίζουν τα εισοδήματα και διευρύνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια. Γι' αυτό φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή εσείς κ. Καραμανλή;



Μιλάτε για εισαγόμενο πληθωρισμό. Οι αυξήσεις που σημειώνονται στη χώρα μας σε σχεδόν όλες τις κρίσιμες κατηγορίες τροφίμων, υπερβαίνουν από 1 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες, τις αντίστοιχες αυξήσεις στην Ευρωζώνη, του ίδιου νομίσματος.



Η Αθήνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Πιο ακριβή από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Λουξεμβούργο, τη Βαρκελώνη, το Ντουμπάι, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Λος Άντζελες.



Στα αγροτικά προϊόντα, η διαφορά τιμών καταναλωτή και παραγωγού είναι τεράστια. Ακούστε: 800% στα δημητριακά, 500% στα ζυμαρικά, τη ζάχαρη και τους χυμούς, 150% σε βασικά είδη κηπευτικών. Υπερκέρδη αστρονομικά για τους μεσάζοντες, που τα πληρώνει ο αγρότης και ο καταναλωτής.



Πραγματικό εισόδημα που εξανεμίζεται, για να καλύπτει ο Έλληνας πολίτης τις βασικές του ανάγκες. Η μεσαία τάξη, που πίστευε ότι είχε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Και να πούμε τι εννοούσε με το ευρωπαϊκό μέλλον: Μια σιγουριά να μπορεί να προγραμματίζει, να μπορεί να σκέφτεται για την προοπτική των παιδιών του, με σιγουριά, με ελπίδα. Αυτό εξανεμίζεται με την πολιτική σας κ. Καραμανλή.



Όπως επίσης, δημιουργείται μια τεράστια νέα φτώχεια. Δύο και πλέον εκατομμύρια συμπολιτών μας ζουν σε κατάσταση φτώχειας και ανέχειας. Το 50% των νοικοκυριών, ιδίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.



Γι' αυτά φταίνε οι Βρυξέλλες, κ. Καραμανλή; Όχι. Φταίει η δική σας πολιτική. Γι' αυτό, όταν εσείς στείλατε επιστολή στις Βρυξέλλες, σας έστειλαν πίσω την επιστολή και σας είπαν «πάρτε εθνικά μέτρα», τα οποία δεν παίρνετε εσείς, δημιουργώντας ανασφάλεια στην εργασία, ανασφάλεια στο κόστος του χρήματος, ανασφάλεια για τη φορολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει άλλος δρόμος. Έχουμε προτάσεις, είναι άλλη η δική μας πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης, που δεν μπορεί και δεν έχει την πολιτική βούληση να σπάσουν τα καρτέλ, να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί θεσμοί, να εξυγιανθεί η αγορά, να αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.



Εμείς δεν θα διστάζαμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων. Εσείς διστάζετε. Εμείς δεν θα φοβόμασταν να καταγγείλουμε τις κάθετες συμφωνίες, τις εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και να διωχθούν και δικαστικά όσοι εμπλέκονται σε αυτές. Εσείς το φοβάστε.



Δεν θα ολιγωρούσαμε στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να προχωρήσει στην άμεση αναδιάρθρωσή της, να αναπτύξει αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Εσείς ολιγωρείτε.



Εμείς λέμε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα αποτελεσματικό σύστημα ιεράρχησης και επιλογής υποθέσεων και καταγγελιών, χρηματικά κίνητρα για όσους προσφέρουν πληροφόρηση ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρτέλ, που θα παρακολουθεί την αγορά, θα δρα προληπτικά για την αποφυγή συγκεντρώσεων και κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης των επιχειρήσεων αυτών.



Να προχωρήσουμε σε μια εθνική συμφωνία για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη σούπερ μάρκετ. Να λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών, να μειώσουμε αμέσως τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ξεκινώντας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ. Να δώσουμε εντολή στις διοικήσεις τους να μειώσουν τα τιμολόγιά τους στο ύψος του 2007 και, άμεσα, τώρα.



Γιατί δεν μειώνετε το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ακυρώνοντας και την επικείμενη αύξηση του Ιουλίου; Γιατί δεν στηρίζετε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων με στοχευμένα μέτρα, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και να τονωθεί η αγορά;



Με ειδικές ενισχύσεις του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενισχύσεις σ? αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, από τα υπερέσοδα που εισπράττετε εσείς ως κράτος από το πετρέλαιο. Με αποδοχή των προτάσεων νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του πολίτη απέναντι στις Τράπεζες και στη μάστιγα της υπερχρέωσης.



Με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή. Με πλήρη αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των Τραπεζών, αντί του απαράδεκτου σημερινού φαινομένου παράτασης διατάξεων προσωρινού χαρακτήρα.



Με εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, η οποία να στηρίζει την δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία. Με επανεξέταση όλων των ρυθμίσεων στην φορολογία της κινητής και ακίνητης περιουσίας, με στόχο να αρθούν οι άδικες φοροαπαλλαγές, οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη περιουσία.



Με επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Με την εισαγωγή από το 2009 ενός νέου μισθολογίου, που θα ενσωματώνει σταδιακά τα πάσης φύσεως επιδόματα στο βασικό μισθό και θα εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Με ονομαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.



Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, αποδεικνύεται καθημερινά πως ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε να λύσετε οποιοδήποτε θέμα. Ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε χθες ότι πέσαμε έξω ως οικονομία. Κανένας σχεδιασμός, καμία διαρθρωτική κίνηση.



Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν ακόμα και το πολυδιαφημισμένο Ταμείο κατά της Φτώχειας, το θυμόσαστε, δεν έχει ενεργοποιηθε; Έχει εξαγγελθεί 14 φορές από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. πρωθυπουργό και όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις, αλλά ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση έταζε 500 εκατομμύρια ευρώ για το 2008, έχει εγγράψει μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.



Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καταρρέει; Πέσαμε 10 θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Σ? αυτά δεν φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Καραμανλή, φταίνε οι δικές σας πολιτικές.



Πώς να λύσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας όταν οι επενδύσεις καρκινοβατούν; Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας πέρσι σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση για το 2007 μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.



Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, έχουν παγώσει. Ρωτήστε τους βουλευτές σας της επαρχίας. Κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από το Γ? ΚΠΣ, ενώ το ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, και βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο από την έναρξή του.



Μας λέτε, για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός επηρεάζει μόνο το 0,7% του εγχώριου, το υπόλοιπο 4,2% οφείλεται στη δική σας αποτυχία, κ. Καραμανλή, να ελέγξετε την ελληνική αγορά.



Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν στα καύσιμα οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι με την ανοχή της κυβέρνησης; Το Μάιο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημείωσε διπλή αύξηση, κύριοι συνάδελφοι, από την αύξηση που είχε στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.



Φταίνε οι Βρυξέλλες γι? αυτή την αύξηση; Φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορεί να ελέγξει αυτή την αγορά. Και η Ελλάδα είναι βεβαίως πρωταθλήτρια της Ευρώπης στις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.



Μιλήσατε εσείς για τα 41 περιβόητα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα συνονθύλευμα ευχών, γενικών διακηρύξεων, γραφειοκρατικών ημίμετρων.



Μιλήσατε και για μεταρρυθμίσεις, πάλι. Ποιους βοηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Τους λίγους και ισχυρούς, πάντως όχι τον Ελληνικό λαό. Δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου στην Ελλάδα.



Πώς να λύσει, κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της ακρίβειας μια κυβέρνηση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα αυτό, ελλείψει πολιτικής βούλησης, λόγω αδράνειας; Δεν μπορείτε, δεν θέλετε, είστε μια κυβέρνηση, όμηρος και εδώ των λίγων και ισχυρών, των καρτέλ και των κερδοσκόπων, όμηροι συμφερόντων.



Και αυτό, κ. Καραμανλή, αποτελεί το βαθύτερο ζήτημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και για άλλα προβλήματα στη χώρα μας. Δεν θα λυθεί το ζήτημα της ακρίβειας, της παιδείας, της υγείας, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, εάν δεν αντιμετωπιστεί ένα βαθύτερο ζήτημα, ένα ζήτημα, κ. Καραμανλή, που με δραματικό τρόπο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησής σας. Το βαθύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζει η πολιτική τάξη στη χώρα μας είναι άλλο. Ποιος κυβερνά τη χώρα;



Είμαστε εμείς, κύριοι συνάδελφοι, γνήσιοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού ή έχουμε μετατραπεί σε απλούς υπαλλήλους διαφόρων συμφερόντων της SIEMENS, της DEUTSCHE TELEKOM, της MARFIN, της JP MORGAN ή άλλων ξένων ή ντόπιων συμφερόντων; Το βαθύτερο ερώτημα είναι, ποιος διαχειρίζεται το δημόσιο πλούτο, τα χρήματα του Ελληνικού λαού και πώς;



Εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού ή κινούμαστε για το βόλεμα των ισχυρών, αδιαφανών συμφερόντων οικονομικών ή μιντιακών παραγόντων; Υπηρετούμε το δημόσιο και ευρύτερο λαϊκό εθνικό συμφέρον ή έχουμε γίνει μόνο κατ? επίφαση εκπρόσωποι;



Είμαστε μια πολιτική τάξη που σέβεται τους δημοκρατικούς και ελεγκτικούς θεσμούς, υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη, τον ακούμε, παλεύουμε γι? αυτόν και τα προβλήματά του ή έχουμε γίνει μεσάζοντες της εξουσίας για κομματικούς ή ιδιοτελείς σκοπούς, μοιράζοντας ρουσφέτια, προνόμια, τα ίδια τα χρήματα του Ελληνικού λαού επιλεκτικά, στους δικούς μας, στους κολλητούς μας, στους κουμπάρους μας, στους πάτρωνές μας;



Είμαστε αυτόνομα, ελεύθερα πολιτικά όντα ή έχουμε γίνει μαριονέτες που χαμογελάμε στο λαό, τον χτυπάμε στην πλάτη, αλλά άλλους υπηρετούμε; Πολύ περισσότερο από το να ηθικολογούμε και να αλληλοβριζόμαστε για το ποιοι είναι οι καλοί και οι κακοί σ? αυτή τη χώρα, φέρουμε την ευθύνη να επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική και να δούμε ποιος έχει τη βούληση, το τονίζω, ποιος έχει τη βούληση να συγκρουστεί με πρακτικές, αντιλήψεις και με ένα πολιτικό σύστημα που καλλιεργεί τη διαφθορά, που αιχμαλωτίζει την πολιτική και τους πολιτικούς, που χειραγωγεί συνειδήσεις και θεσμούς και καταστρατηγεί αρχές και κανόνες.



Ποιος έχει τη βούληση να συγκρουστεί με ένα ξεπερασμένο, αναχρονιστικό και άδικο σύστημα πελατειακής διαχείρισης και διακυβέρνησης που δεν υπηρετεί δημοκρατικά το λαό, τον μέσο πολίτη, αλλά επιτρέπει να παίρνονται αποφάσεις με αδιαφάνεια, στο παρασκήνιο, στο σκοτάδι χωρίς κανόνες και ελέγχους.



Ένα σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτους τους διάφορους ισχυρούς να επιβάλουν την βούλησή τους, όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά με γνώμονα δυστυχώς την καλύτερη μίζα. Και ο λαός, να υποφέρει.



Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ μ? αυτές τις λογικές, μ? αυτές τις αντιλήψεις, μ? αυτές τις πρακτικές και μ? όσους θέλουν να τις διατηρήσουν για να υπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι έτοιμο και έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με όλες αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές.



Είχατε, και το τονίζω κ. Καραμανλή, είχατε, δεν έχετε πια, την ευκαιρία να συμβάλετε προς μια νέα κατεύθυνση σ? αυτή τη χώρα. Κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε και οι δυο μας ιστορικές ευθύνες γι? αυτή τη χώρα, γι? αυτό το λαό.



Σας πρότεινα να προχωρήσουμε μαζί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την SIEMENS. Θα πονέσουν και τα δύο κόμματα, αλλά θα βγαίναμε καλύτεροι, θα έβγαινε καλύτερη η Ελλάδα. Εσείς το στείλατε στις καλένδες, μετά την προανάκριση, μετά από τις διαδικασίες τις δικαστικές κλπ.



Εγώ κ. Καραμανλή ανέλαβα τις ευθύνες μου. Εσείς, παρότι πρωθυπουργός, αποφεύγετε τις ευθύνες σας. Ζημιώνετε τη χώρα κ. Καραμανλή. Κι αυτή τη στάση μου δεν τη διαμόρφωσα ευκαιριακά, σήμερα, ενόψει των κατακλυσμιαίων γεγονότων. Απλώς, αυτή μου η στάση, αυτή μας η στάση, είναι επίκαιρη όσο ποτέ και γίνεται εθνική επιταγή.



Θυμίζω ότι μιλήσατε προεκλογικά για τη διαπλοκή, όπως τη λέτε. Και σας είπα μετεκλογικά, από αυτό εδώ το βήμα, το 2004, στις δικές σας προγραμματικές δηλώσεις, ότι θα σας στήριζα στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Μάλλιασε η γλώσσα μου. Καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις.



Προτάσεις σύγκρουσης και ελπίδας για τη διαφάνεια, για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, για νέο εκλογικό σύστημα, ώστε να μην χρειάζονται τεράστιες δαπάνες οι βουλευτές για να εκλεγούν. Διαφάνεια στη νομοθεσία, όχι 12 τα μεσάνυχτα να ψηφίζονται, μακριά από τα μάτια του Ελληνικού λαού, διάφορες τροπολογίες.



Διαφάνεια και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, όλες οι αποφάσεις, όλες οι αποφάσεις των υπουργών, των γραμματέων να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, στη ροή κρατικών χρημάτων προς τα μέσα ενημέρωσης. Διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.



Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Χρηματοδότηση από το κράτος κι από τα μέλη και φίλους με ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών πάντα, εισφορές. Έλεγχος των εξόδων και εσόδων των κομμάτων και των βουλευτών και του πόθεν έσχες, από Ανεξάρτητη Αρχή. Όχι εμείς οι βουλευτές να ελέγχουμε τους εαυτούς μας. Και όποιος βρεθεί με περίσσια περιουσία, θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου.



Αυτές τις προτάσεις και πολλές άλλες κατέθεσα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μιλήσω για μια ευρύτερη δημοκρατική, διακομματική συναίνεση. Το απορρίψατε τότε κ. Καραμανλή. Τώρα ποιο είναι αυτό το τέχνασμα, που λέτε να κάνουμε μια διακομματική και τα λοιπά; Τώρα το σκεφτήκατε; Τώρα, κάτω από την πίεση, μετά από τη δική μου συνέντευξη χθες, σκεφθήκατε μια διακομματική, η οποία, πότε θα δώσει το πόρισμα; Τώρα, που είναι το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS;



Εμείς αισθανόμαστε την υποχρέωση να συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλήψεις. Υποχρέωση για το αύριο της πατρίδας. Και χάσατε, εσείς χάσατε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όχι για το θέμα της διαφθοράς, γιατί το θέμα της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, το θέμα των προμηθειών, το θέμα όλων των υποθέσεων, δεν είναι συνταγματικό, είναι θέμα διακυβέρνησης των υπουργών σας, των γενικών σας γραμματέων, των δικών σας στελεχών. Χάσατε όμως μια ευκαιρία να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε μία πιο ουσιαστική τομή με το γερμανικό σύστημα.



Εγώ, κ. Καραμανλή, ανέλαβε τις ευθύνες μου. Αναλάβαμε και τις ευθύνες μας ως παράταξη και για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και για να ανοίξουμε ένα νέο μέλλον για τη χώρα. Ποτέ δεν αμφισβήτησα, κ. Καραμανλή, τη δική σας ακεραιότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί.




Κρίνεστε σήμερα και κρίνεστε από το θάρρος σας να πάρετε εσείς πρωτοβουλίες, να αναλάβετε επιτέλους τις δικές σας ευθύνες ενώπιον του Ελληνικού λαού, γι/ αυτά τα οποία μαρτυρά και βλέπει ο Ελληνικός λαός καθημερινά, την απαξίωση των θεσμών, τη διαφθορά, τις μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες σήμερα μιλάμε.



Εγώ είμαι έτοιμος να συγκρουστώ, ήδη συγκρούομαι με νοοτροπίες και πρακτικές που δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάει μπροστά. Εσείς κ. πρωθυπουργέ παραδοθήκατε αμαχητί.



Ομηρία. Ομηρία δεν είναι ότι έχετε αποφασίσει να συγκαλύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα; Διότι άκουσα πάλι περί δικαιοσύνης, αλλά αυτό το άκουσα, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, και για το θέμα των υποκλοπών που κουκουλώσατε, και για το θέμα των απαγωγών που κουκουλώσατε, και για το θέμα των κουμπάρων που κουκουλώσατε, και για τα θέματα των δομημένων ομολόγων που κουκουλώσατε, και για το θέμα της απάτης και για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στους Γερμανούς.



Ή μήπως δεν μπορείτε να συγκρουστείτε, διότι πίσω από αυτά κρύβονται μαύρα κομματικά χρήματα κ. Καραμανλή; Θα περίμενε κανείς μια πιο γενναία στάση. Γιατί περιμένουν από μας απαντήσεις, που η κυβέρνηση δεν δίνει, οχυρωμένη πίσω από την πρόσφατη δήλωση «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή της SIEMENS». Τότε γιατί φοβάται;



Αλήθεια, είστε τόσο σίγουρος κ. πρωθυπουργέ; Μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευθείτε εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή; Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι του /99, οι ίδιοι με τα ομόλογα, οι ίδιοι σήμερα, δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν θα σας το συμβούλευα.



Σε ό,τι μας αφορά και σε ό,τι με αφορά προσωπικά, μίλησα από την πρώτη στιγμή, μίλησα χθες αναλυτικά και θέλω να είμαι και σήμερα απολύτως σαφής. Εξεταστικές Επιτροπές, για να έρθουν όλα στο φως. Δικοί μας, δικοί σας, οποιοιδήποτε. Όποιος βρεθεί επίορκος, να εντοπισθεί και να πληρώσει.



Όχι με επιλεκτικές προκαταρκτικές εξετάσεις της δικαιοσύνης, την οποία δυστυχώς τη βλέπουμε να χειραγωγείται. Και ποιος, ποιος κ. πρωθυπουργέ παλεύει περισσότερο για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Αυτός που φωνάζει ενάντια στη χειραγώγησή της, ή αυτός που την χειραγωγεί καθημερινά; Εμείς φωνάζουμε για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αυτήν θέλουμε.



Το πόρισμα Ζορμπά τι ήταν; Κουκούλωμα δεν ήταν κ. Καραμανλή; Χειραγώγηση της δικαιοσύνης δεν ήταν κ. Καραμανλή; Γι/ αυτό ζητάμε, όχι επιλεκτικές διαρροές δικηγορικών γραφείων, αλλά παράταση της παρούσης Συνόδου της Βουλής, για να έχει αποκλειστική δυνατότητα να μην παραγραφούν, να αποκλειστεί η δυνατότητα εκλογών παραγραφής.



Να σταματήσετε να ψεύδεστε, επίσης, ότι δήθεν εάν εμπλακεί η Βουλή θα παρεμποδιστεί η δικαστική διαδικασία. Η Βουλή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, όχι μόνο μπορούν, όχι μόνο έχουν δικαίωμα, αλλά έχουν και καθήκον να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παράλληλα με τη δικαστική διαδικασία. Για να μην διασύρεται από εξωθεσμικά κέντρα ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος με φημολογίες και εικοτολογίες.



Πάμε κ. Καραμανλή σε Εξεταστικές Επιτροπές για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων. Για τις υποκλοπές, για τους κουμπάρους, για τα δομημένα ομόλογα, για το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Πάψτε να κρύβεστε. Αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα, σε έναν οδικό χάρτη διεξόδου από το αδιέξοδο, που έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα επί κυβέρνησής σας.



Ταυτόχρονα, κ. Καραμανλή, να καθίσουμε και να συζητήσουμε σε αυτή τη Βουλή όλες τις προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εμείς, τις έχουμε καταθέσει. Και τελικά, σας καλώ, αφού έχουν τελειώσει αυτές οι διαδικασίες, να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία, στον Ελληνικό λαό. Το φοβόσαστε, το ξέρω. Το ξέρω ότι το φοβόσαστε. Αυτή τη διαδικασία τη φοβάστε, διότι θα αποκαλυφθεί πραγματικά ποια είναι η Νέα Δημοκρατία.



Στη Δημοκρατία, πάντως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, διότι διέξοδο δίνε πάντα ο λαός με την ψήφο του. Ο Ελληνικός λαός αισθάνεται απόλυτη την ανάγκη ανασύνθεσης, αναδιοργάνωσης και δημοκρατικής εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και σκηνικού. Και σε αυτόν θα πρέπει να αποταθούμε, ώστε ο ίδιος να αποφασίσει για το ποιος και κυρίως για το πώς και με ποιους θα αναλάβει την εθνική αυτή αποστολή της αναγέννησης της Δημοκρατίας μας.



Προσωπικά όμως δεσμεύομαι απέναντι σε κάθε πολίτη, και τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, αύριο, με την ψήφο του λαού ως πρωθυπουργός: οι επίορκοι θα εντοπιστούν, θα αποκαλυφθούν και θα πληρώσουν το τίμημα, είτε έχουν παραγραφεί τα εγκλήματά τους, είτε όχι. Αυτό τους αξίζει. Αυτό θα λάβουν.



Και θα είμαι ακόμα πιο απόλυτος στις αποδεδειγμένες περιπτώσεις δικών μας στελεχών, γιατί εξαιτίας τους, επιχειρείται σήμερα να κηλιδωθεί η ιστορία, η συγκλονιστική ιστορία για τον τόπο και τον λαό, η πορεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.



Γιατί γι? αυτούς υποχρεώνονται να απολογούνται χιλιάδες ανώνυμα και επώνυμα στελέχη, με έργο, διαδρομή, ήθος και δημόσια προσφορά. Στελέχη, που είμαι περήφανος να έχω πλάι μου.



Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αναλάβετε και εσείς τις δικές σας, για να μην διασύρεται, απαξιώνεται και υπονομεύεται η Δημοκρατία μας. Εδώ δεν διακυβεύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή το ΠΑΣΟΚ. Διακυβεύεται η ελπίδα στη χώρα μας. Μήπως αυτό θέλετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Να χειραγωγείτε το λαό, να τον έχετε απογοητευμένο, να είναι ο πιο απαισιόδοξος στην Ευρώπη. Και νομίζετε ότι τις επόμενες εκλογές μπορείτε έτσι να τις κερδίσετε με το μαύρο χρήμα, με τη χειραγώγηση των media, με τα ρουσφέτια;




Εμείς δεν πρόκειται, ούτε μαύρο χρήμα να έχουμε, ούτε να χειραγωγούμε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε να πουλάμε εκδούλευση στη νέα γενιά με ρουσφέτια, απαξιώνοντας την αξιοπρέπειά τους. Εμείς ακολουθούμε τη γνήσια παράδοσή μας, την παράδοση των ανένδοτων αγώνων. Την παράδοση της πορείας στον Ελληνικό λαό. Την παράδοση της λαϊκής συμμετοχής. Με το κεφάλι ψηλά, με το μέτωπο καθαρό, να γυρίσουμε μαζί με το λαό μια νέα σελίδα σε αυτή τη χώρα.



Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας. Και θα το καταφέρουμε. Διότι είναι απαίτηση. Διότι είναι η εποχή. Διότι είναι εθνική επιταγή.



Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα