Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

«Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα»



ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν γυναίκες από τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα από όλον τον κόσμο (αριθμεί 148 συμμετοχές διεθνώς). Διατηρεί οργανική σχέση με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ασκεί συμβουλευτικό ρόλο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ κύριοι στόχοι της αποτελούν οι εξής δράσεις:



- Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της

- Η προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάκρισης μεταξύ των δυο φύλων, καθώς και η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρήνη και την ανάπτυξη

- Η διάχυση γνώσεων και αξιών μεταξύ γυναικών στο πνεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού

- Η διασύνδεση μεταξύ των μελών της και άλλων γυναικείων σοσιαλιστικών οργανώσεων.



Η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών διασφαλίζεται μέσω των ακόλουθων εκλεγμένων δομών:



-Το Συνέδριο (Congress): αποτελεί το ανώτατο όργανο, με συμμετοχή όλων των μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και αποφασίζει την εκπροσώπηση της οργάνωσης και το προγραμματισμό των λειτουργιών.

-Στο πλαίσιο της λειτουργικής υποστήριξης δραστηριοποιούνται το Γραφείο (Bureau) και η Εκτελεστική Γραμματεία (Executive Committee), διαρθρωμένη σε γεωγραφική και θεματική βάση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η προώθηση των σκοπών της οργάνωσης και η διασύνδεσή της με άλλες διεθνείς οργανώσεις κοινού ιδεολογικού προσανατολισμού. Η γραμμματειακή υποστήριξη παρέχεται από τη Γραμματεία (Secretariat)



Το έργο της οργάνωσης



Η δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών ξεκινάει το 1907, αν και η σημερινή της ονομασία υιοθετήθηκε το 1978. Κατά τη μακρόχρονη παρουσία της, η οργάνωση ασχολήθηκε ενεργά με διάφορα ζητήματα σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και διεθνές επίπεδο, καταθέτοντας ολοκληρωμένες απόψεις υπό τη μορφή ψηφισμάτων και διακηρύξεων. Στις προτεραιότητές της συγκαταλέγεται η ανάδειξη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, μέσω της ουσιαστικής προώθησής τους στα εθνικά κοινοβούλια αλλά και στην εκτελεστική εξουσία. Η προστασία των δικαιωμάτων των περισσότερο ευάλωτων μέσα στο κοινωνικό σύνολο ομάδων, όπως των παιδιών και των προσφύγων ή μεταναστών, αποτελεί επίσης βασικό αντικείμενο ενασχόλησης. Κοινωνικά φαινόμενα, με διεθνείς διαστάσεις, όπως η βία και η τρομοκρατία αποτελούν εξίσου σημαντικές θεματικές ενότητες για τις οποίες η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών έχει διατυπώσει συλλογικές θέσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται σε ζητήματα που αφορούν την επίλυση συγκρούσεων, διεθνών ή περιφερειακών και την οικοδόμηση πολιτικών για την ειρήνη. Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής αρμοδιότητας της οργάνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν διατυπωθεί προτάσεις και έχουν ιεραρχηθεί προτεραιότητες σχετικές με τους αναπτυξιακούς στόχους της νέας χιλιετίας, με έμφαση στην αναγκαιότητα υιοθέτησης συγκροτημένων πολιτικών από τις πλουσιότερες χώρες και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς υπέρ των φτωχότερων κρατών.




19o Παγκόσμιο Συνέδριο, Αθήνα, 27- 28 Ιουνίου 2008

«Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα»



Οι πολυετείς δράσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών για τη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης αλλά και της εξασφάλισης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες συνεχίζεται, καθώς διαγράφονται προοπτικές βελτίωσης, αν και έχουν επιτευχθεί πολλοί από τους στόχους. Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της νέας χιλιετίας οι προκλήσεις για μια δημοκρατική διακυβέρνηση είναι αυξημένες, και στο πλαίσιο μιας περισσότερο συγκροτημένης και υπεύθυνης προσέγγισης οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ένα δυναμικό ρόλο, προωθώντας την ανοχή και την κατανόηση της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας. Οι αξίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο χώρο της Μεσογείου, ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Οι στόχοι για τη νέα χιλιετία, όπως έχουν διατυπωθεί από τoν Οργανισμό Ηνωμένων Έθνών, συνεχίζουν να αποτελούν ζητούμενο για τις περισσότερες κυβερνήσεις, από τις οποίες η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών ζητά μεγαλύτερη προσήλωση και εγρήγορση, με την πεποίθηση ότι η συμβολή των γυναικών στην αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, στην εξασφάλιση κοινωνικής ισότητας και στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι όχι μόνο ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και αποτελεσματική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα