Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης στο Ζάππειο Μέγαρο



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προχθές, στον Πειραιά, συνάντησα μια μεγάλη γυναίκα, συνταξιούχο, η οποία μου είπε «πώς θα ζήσω με 300 ευρώ» και ότι επιβιώνει μόνο, διότι γίνεται ρεφενές στη γειτονιά της απ' το υστέρημα - λέω υστέρημα και όχι περίσσευμα - των γειτόνων της. Θα ήθελα να μπορούσα σήμερα να ασχοληθώ με το δικό της πρόβλημα.

Θα ήθελα να μπορούσα να ασχοληθώ με το θέμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα του μέσου Έλληνα και δημιουργεί νέα φτώχεια. Θα ήθελα να ασχοληθώ με την ακρίβεια που χτυπάει τη μεσαία τάξη, μια μεσαία τάξη που είχε την αίσθηση ότι η Ελλάδα προχωρούσε ευρωπαϊκά, δηλαδή πώς; Με μια σιγουριά, με μια σύγκλιση, με μια δυνατότητα να μπορέσει η κάθε οικογένεια, το κάθε νοικοκυριό, να προγραμματίζει για την παιδεία, για την υγεία, για την σύνταξη, για το μέλλον της και που δεν μπορεί να το κάνει σήμερα.

Θα ήθελα να μπορούσα σήμερα να ασχοληθώ με τον υπερδανεισμό αυτών των νοικοκυριών που τους χτυπά αλύπητα. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα της δημόσιας υγείας, που σήμερα απαξιώνεται, που βουλιάζει μέσα στη γραφειοκρατία, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, το φακελάκι, την απαξίωση από την κυβέρνηση.

Θα ήθελα να ασχοληθώ με τα θέματα της παιδείας, όπου έχουμε μια κατάντια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τεράστια προβλήματα για τις οικογένειες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα τα δούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Τραγική η κατάσταση στην παιδεία, όταν θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας.

Θα ήθελα να μπορώ να ασχοληθώ με το θέμα του περιβάλλοντος για το οποίο μιλήσαμε, όπου έχουμε τις τραγικές συνέπειες του περσινού ολοκαυτώματος, της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών, πυρκαγιών που κατέστρεψαν ζωές, περιουσίες και αναπτυξιακές προοπτικές. Είναι εγκαταλειμμένες αυτές οι περιοχές. Και χθες είδαμε την ολιγωρία και πάλι, μιας κυβέρνησης που, παρά το ότι είχαμε πέρσι αυτές τις τεράστιες καταστροφές, δεν έχει κάνει τίποτα. Για να χάσουμε και πάλι έναν ακόμα πνεύμονα στην Αττική. Ένα πνεύμονα οξυγόνου.

Θα ήθελα να μπορώ να μιλήσω για το χωροταξικό, που ξεπουλιούνται τα πιο όμορφα μέρη της χώρας μας.

Να μιλήσω για τα προβλήματα που έχει ο Ελληνικός λαός, που δεν μπορεί να βλέπει τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, ενώ θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Έχουμε μείνει πίσω, έχουμε εκδιωχθεί από το Κιότο.

Θα ήθελα να μπορώ να ασχοληθώ με τον αγροτικό πληθυσμό, την εγκατάλειψη μιας προοπτικής της περιφερειακής ανάπτυξης, που δεν υπάρχει, ενός άλλου μοντέλου τουρισμού που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός τουρισμός, που σήμερα πλήττεται σε μια διεθνή οικονομία και περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο η Ελλάδα.

Θα ήθελα να μπορώ να ασχοληθώ με τον προϋπολογισμό, που χθες μας είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ουσιαστικά, ότι «πέσαμε έξω». Πέσαμε έξω ως οικονομία, πέντε χρόνια μετά την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομίας από τον κ. Αλογοσκούφη, με βασικό θέμα την απογραφή.

Αλλά δεν σας κάλεσα σήμερα για να σας προσφέρω μαγικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Να σας πω όμως ότι οι λύσεις υπάρχουν. Λύσεις γι' αυτά τα θέματα υπάρχουν. Για όλα τα παραπάνω θέματα. Λύσεις πρακτικές, λύσεις ουσιαστικές, λύσεις δίκαιες.

Αλλά σας κάλεσα εδώ, για να απευθυνθώ στον Ελληνικό λαό και στους Έλληνες πολίτες, και να τους πω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα λυθούν, δεν μπορούν να λυθούν, εάν δεν έχουμε μία δημοκρατική, ορθή, χρηστή διαχείριση στη χώρα μας, του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Δεν θα λυθούν, εάν δεν υπάρχει μια κυβέρνηση που πονάει τα προβλήματα του πολίτη.

Δεν θα λυθούν, εάν δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που δημοκρατικά εκφράζει τον πολίτη. Που έχει την έγνοια του.

Δεν θα λυθούν, εάν δεν υπάρχουν κόμματα ανεξάρτητα, αυτόνομα, ελεύθερα να εκφράζουν πράγματι τη βούληση, τις επιθυμίες, τις αγωνίες και τις λύσεις που ζητάει ο Ελληνικός λαός.

Σας κάλεσα εδώ για να στείλω ένα μήνυμα απλό. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της χώρας, εάν αυτοί που κυβερνούν είναι υπό ομηρία. Είναι όμηροι συμφερόντων, είτε οικονομικών, είτε εξωθεσμικών, ισχυρών συμφερόντων.

Και σήμερα, το ερώτημα είναι πάλι επίκαιρο. Ποιος κυβερνά τη χώρα; Ο Ελληνικός λαός, μέσω των γνήσιων εκπροσώπων του; Ή η SIEMENS ή η κάθε SIEMENS; Ή ο κάθε μεγάλος παράγοντας και επιχείρηση; Πάντως όχι ο λαός, δυστυχώς, σήμερα.

Τα προβλήματα του Ελληνικού λαού δεν θα λυθούν μέσα από ένα διάτρητο πολιτικό σύστημα και μια κυβέρνηση σε ομηρία, αδύναμη, αδύναμη να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

Και πέραν της SIEMENS, θέλω να σας υπενθυμίσω τι ζει ο Ελληνικός λαός αυτά τα τελευταία χρόνια. Τους λεγόμενους κουμπάρους στα καρτέλ γάλακτος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Κομματικό χρήμα; Ιδιοτελή συμφέροντα; Κουκουλώθηκε το ζήτημα.

Ομόλογα και εμπλεκόμενοι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας; Κομματικό μαύρο χρήμα; Ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων πολιτικών και κομματικών παραγόντων; Κουκουλώθηκε και αυτό το ζήτημα.

Υποκλοπές; Αυθαιρεσία και παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη μας; Κουκουλώθηκε και αυτό το ζήτημα.

Υπουργείο Πολιτισμού και ο εκβιαστικός ρόλος του τέως ΣΔΟΕ; Κομματισμός, ρουσφετολογία, αδιαφάνεια. Κουκουλώθηκε και αυτό το ζήτημα.

Παράδοση του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM με επιζήμιο, παράνομο τρόπο. Εγώ είχα θέσει και στον κ. Καραμανλή ακόμα και το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, να ανοίξουμε εκεί Εξεταστική Επιτροπή. Να τελειώνει αυτός ο μύθος, ποιος φταίει και ποιος ήταν. Κουκουλώθηκε από τον κ. Καραμανλή.

Καταγγέλλω και πάλι ότι αποκρύπτεται το πόρισμα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, του κ. Ζορμπά, που αποκαλύπτει τη ροή μαύρου χρήματος σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, βεβαίως τον κυβερνητικό χώρο, στην υπόθεση των ομολόγων. Κουκουλώνεται και αυτό από τη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτές οι υποθέσεις δεν είναι απλώς ότι κουκουλώνουν κάποιοι μαύρο χρήμα. Είναι λεφτά του Ελληνικού λαού. Δημιουργούν μεγαλύτερες ανισότητες, ένα ανεξέλεγκτο παρακράτος το οποίο υπονομεύει το εισόδημα, αλλά και τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.

Θέλω να στείλω όμως και ένα μήνυμα ελπίδας. Σας κάλεσα εδώ, για να πω ότι υπάρχουν πολιτικοί που πραγματικά νιώθουν την αγωνία του πολίτη. Παλεύουν για τα προβλήματά του. Δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα. Αποστρέφονται τη λοβιτούρα. Σέβονται κάθε ευρώ που βγαίνει με τον ιδρώτα του λαού.

Πολιτικοί που θέλουν την Ελλάδα των αξιών, των αρχών, των κανόνων, που σέβονται τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού και δεν μοιράζουν κάποια προνόμια στους «ημέτερους».

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους αντιτάσσουμε και αντιτασσόμαστε, μια μειοψηφία που παραβιάζει τον όρκο της. Υπάρχουν παράγοντες που κηλιδώνουν το πολιτικό σύστημα, πρόσωπα. Δεν ξέρω αν έχουν κομματικό χρώμα. Σίγουρα, δεν έχουν μπέσα. Και πολλοί χρησιμοποιούν και τη σημαία την κομματική για να κάνουν τις δουλειές τους.

Σε αυτά, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής. Μάλλον τίποτα, αν συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι το ερώτημα: Τι κάνουμε;

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην υπόθεση της SIEMENS. Άμεσα αντανακλαστικά. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία κωφεύει. Φοβάται; Δεν θέλει; Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου από το 2004, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης, όλων των κομμάτων, και λήψης άμεσων μέτρων για τη διαφάνεια στη χώρα μας. Την καταπολέμηση της διαφθοράς. Την αυτονομία της πολιτικής απέναντι σε πάσης φύσεως ειδικά συμφέροντα.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Μαρτίου του 2004, προσφέρθηκα με προσωπικό κόστος να βάλω πλάτη σε κάθε πρωτοβουλία που θα έπαιρνε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των θεσμών στα μάτια του Ελληνικού λαού. Με αλλεπάλληλες προτάσεις που κατέθεσα όλα αυτά τα χρόνια, ανέδειξα τη σημασία, τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος.

Στην αρχή πολλοί λέγανε, μα τι θέματα είναι αυτά, ασχολείστε τώρα με ένα θέμα που, εν πάση περιπτώσει, όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έτσι γίνεται η δουλειά. Δεν είναι έτσι. Θα περιθωριοποιηθεί η Ελλάδα αν δεν έχει μια χρηστή κυβέρνηση, που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Και πήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα από τον Καραμανλή να συναινέσει σε μια διακομματική συνάντηση για να κάνουμε μια εθνική εκστρατεία κατά της διαφθοράς, αλλά βεβαίως, ξεκινώντας από τα πάνω. Το ψάρι από το κεφάλι βρομίζει. Δεν ήθελε.

Γι' αυτό και σήμερα καταθέτω έναν οδικό χάρτη, θα μπορούσε να πει κανείς, τα πολιτικά βήματα, που θεωρώ σημαντικά για να βγούμε από το αδιέξοδο αυτής της κρίσης. Μιας κρίσης ηθικής, μιας κρίσης του πολιτικού συστήματος, μιας κρίσης στην ίδια την κοινωνία της χώρας μας. Υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής αναγέννησης, μιας δημοκρατικής επανάστασης.

Πρώτα απ' όλα, προκαλώ τον κ. Καραμανλή να αποδεχθεί επιτέλους την Εξεταστική Επιτροπή για την SIEMENS. Και είναι ψέματα αυτά που λέει και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ρουσόπουλος, ότι δεν μπορεί να υπάρχει Εξεταστική Επιτροπή, την ίδια ώρα που γίνεται και η έρευνα της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοιος νόμος.

Αλλά στερεί η κυβέρνηση το δικαίωμα του πολιτικού κόσμου να ξεκαθαρίσει αυτή την υπόθεση. Είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο ψέμα και βεβαίως είναι ένα ψέμα το οποίο είναι για να συγκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις προφανώς της κυβέρνησης.

Δεύτερον, δεν μπορεί να ζούμε υπό το καθεστώς διαρροών γύρω από την υπόθεση της SIEMENS. Έχει πλήξει καίρια τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την περαιτέρω απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας. Δεν θα το αφήσουμε αυτό, δεν θα το αφήσουμε να συνεχίσει.

Διότι, φίλες και φίλοι, οι διαρροές αυτές, από πού προέρχονται; Από μία δικαιοσύνη, που δυστυχώς έχουμε δει, είναι κάτω από την επιρροή ή ακόμα και τη χειραγώγηση της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ή από δικηγορικά γραφεία, ένα απ' αυτά είναι ένας φίλος του κ. Καραμανλή, είναι και υπόδικος, ο κ. Λυκουρέζος, ο οποίος δεν ξέρω με ποιες σκοπιμότητες τα διαρρέει και τι συναλλαγές κάνει για να αποκαλύψει ή να συγκαλύψει τις πραγματικότητες. Είναι απαράδεκτο να είναι στην ομηρία τέτοιων πρακτικών ή τέτοιων παραγόντων η πολιτική ζωή του τόπου.

Και τέλος, η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι μόνο για να δει τις ποινικές ευθύνες, αλλά να δούμε και τις πολιτικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στην πλειοψηφία τους οι έντιμοι δικαστικοί, αυτούς θέλουμε, όπως θέλουμε να αναδείξουμε και στην πολιτική ζωή της χώρας την πλειοψηφία, είμαι σίγουρος, των πολιτικών, την πλειοψηφία των δικαστών, την πλειοψηφία των δημόσιων λειτουργών, που είναι έντιμοι και θέλουν μια κοινωνία αξιών, αλλά είναι όμηροι μιας πολιτικής.

Δεύτερον, Εξεταστικές. Δεν είναι μόνον η SIEMENS, σας ανέφερα όλες τις άλλες υποθέσεις, να μην τις επαναλάβω. Να προχωρήσουμε άμεσα στην διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων, να ξεκαθαρίσει ο τόπος: για τα ομόλογα, για τις υποκλοπές, για το Χρηματιστήριο.

Τρίτον, να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου και αν ανήκουν, σε όποιο πρόσωπο, απ' όποιο κόμμα και αν προέρχεται, ποινικές και πολιτικές. Αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός, είναι σκοπός βεβαίως και αυτός, να προχωρήσουμε στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων επιτέλους, για να μπορέσουμε να δούμε πού πάει στραβά.

Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις. Να καταθέσουμε δηλαδή, με αφορμή αυτές τις υποθέσεις, τις προτάσεις μας το κάθε κόμμα για την αναγέννηση του δημοκρατικού μας συστήματος, που θα υπηρετεί επιτέλους πραγματικά τον Ελληνικό λαό. Να μην ασχολούμαστε μ' αυτά τα ζητήματα, αλλά να ασχολούμαστε με τα πραγματικά θέματα που αφορούν στον Ελληνικό λαό. Δυστυχώς, αυτά έχουν γίνει πραγματικά ζητήματα για τη χώρα μας, τα θέματα διαφθοράς.

Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις, αλλά είναι πια εθνική επιταγή να προχωρήσουμε σ' αυτές τις προτάσεις, να μην κατηφορίζουμε στο βούρκο, να είμαστε μια χώρα που να μπορεί να λειτουργεί υπεύθυνα, σύγχρονα, δημοκρατικά, αποτελεσματικά. Είναι μια δημοκρατική επιταγή.

Καταθέτοντας τις προτάσεις μας, να πάμε μετά κ. Καραμανλή στο λαό, προσφυγή στο λαό και, να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, ποιος μπορεί καλύτερα, αφού γίνουν όλα αυτά, να κυβερνήσει τον τόπο και να αλλάξει αυτό το σύστημα και αυτές τις πρακτικές και αυτές τις αντιλήψεις, που κατατρύχουν την κοινωνία μας και δεν μας αφήνουν να πάμε μπροστά.

Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, είναι προτάσεις και σύγκρουσης και ελπίδας. Διαφάνεια στην χρηματοδότηση της πολιτικής. Διαφάνεια στα δημόσια έργα και στις προμήθειες. Νέο εκλογικό σύστημα με μικρότερες περιοχές, μονοεδρικές, για να μην έχει το κόστος ο βουλευτής να τρέχει από εδώ και από εκεί να ψάχνει για λεφτά για να μπορεί να διαφημίζεται. Γιατί έτσι είναι, το ξέρουμε όλοι και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Διαφάνεια στη νομοθεσία. Να συνδιαμορφώνει, να συμμετέχει ο πολίτης στη νομοθεσία, να ξέρει, να μην ψηφίζονται οι νόμοι 12 το βράδυ χωρίς να καταλαβαίνουμε τι ψηφίζουμε. Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, να ξέρει και ο πολίτης κάθε απόφαση και, ιδιαίτερα, κάθε απόφαση που έχει οποιονδήποτε χρηματικό χαρακτήρα, να τα βρίσκει όλα στο διαδίκτυο, να μην είναι υπό το καθεστώς της αδιαφάνειας.

Διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης. Θέλουμε την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, να υπάρχει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Ροής χρήματος, που πολλές φορές είναι από το κράτος, την κυβέρνηση, προς τα Μέσα Ενημέρωσης, με αδιαφανείς ή αυθαίρετες αποφάσεις, που τελικά έχουν και έναν κομματικό χαρακτήρα χειραγώγησης των Μέσων.

Δεσμευόμαστε αυτά να τα καταθέσουμε και με πρόταση νόμου. Δίνω έμφαση και στο θέμα του αποτελεσματικού ελέγχου εσόδων και εξόδων και των κομμάτων. Και μιλώ για όλα τα κόμματα. Η χρηματοδότηση να είναι δημόσια κατά κύριο λόγο και η ιδιωτική χρηματοδότηση να περιορίζεται στις εισφορές μελών και φίλων, πάντοτε ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Έλεγχος των εξόδων και εσόδων των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών, του πόθεν έσχες των πολιτικών, από Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν μπορεί ελέγχων και ελεγχόμενος να είναι ο ίδιος. Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που είναι εκτός των όσων έχουν δηλώσει, να κατάσχεται αυτή η περιουσία υπέρ του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές για τη διαφάνεια. Ισχύει χωρίς εξαίρεση η απόφασή μου να ενεργοποιήσω την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας του κόμματος προς κάθε κατεύθυνση διερεύνησης κάθε καταγγελίας, για παραβίαση δεοντολογίας από οποιοδήποτε στέλεχός μας, για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά στο κυβερνητικό μας παρελθόν. Με ιδιαίτερη έμφαση, βεβαίως, στην υπόθεση της SIEMENS.

Θέλω να σας τονίσω ότι έχω ζητήσει και ελπίζω σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα, κάθε μέρα, να παρακολουθεί τα έσοδα και τα έξοδα του Κινήματός μας ο πολίτης από το διαδίκτυο. Είναι απλώς η μικρή προσφορά μας και η μικρή απόδειξή μας ότι, αυτά που εφαρμόζουμε στο Κίνημά μας, είναι αυτά τα οποία θα εφαρμόσουμε και αύριο στο κράτος.

Κυρίες και κύριοι, για τον πολιτικό κόσμο τα ψέματα τελειώσανε. Είτε θα δράσουμε, είτε θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες και ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τη Δημοκρατία; Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να μιλώ για τα ζητήματα αυτά, την διαφάνεια και την αυτονομία της πολιτικής.

Και επειδή δεν είμαι ευνοούμενος κανενός, κανενός συμφέροντος, μπορεί να το έχω πληρώσει. Δεν με νοιάζει, δεν θα χάσω ποτέ την ανεξαρτησία μου. Κι αυτό είναι που με νοιάζει, να μπορέσω να εκφράζω γνήσια τις απόψεις μου, αλλά και τις ανησυχίες του Ελληνικού λαού.

Το ζήτημα δεν είναι να γίνεις απλώς πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι να γίνεις και καλός πρωθυπουργός. Και καλός πρωθυπουργός σημαίνει να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα, για να υπηρετήσεις τον Ελληνικό λαό και να μην είσαι όμηρος του κάθε συμφέροντος.

Δεν έχω τίποτε εναντίον των επιχειρηματιών. Εγώ θέλω την υγιή σχέση με τις επιχειρήσεις, την υγιή σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως και την υγιή σχέση με τον πολίτη, να μην αισθάνεται εξαρτημένος, να έχει την αξιοπρέπειά του, τα δικαιώματά του, να τον υπηρετεί η δημόσια διοίκηση.

Αν δυσαρεστώ, και σίγουρα δυσαρεστώ κάποιους, αρκετούς που θα με περίμεναν του χεριού τους, τους ενημερώνω ότι θα εξακολουθώ να τους δυσαρεστώ. Αυτό περιμένει ο λαός από τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό αξιώνει από μένα και, εγώ βεβαίως, αυτό αξιώνω από τον ίδιο τον εαυτό μου.

Και κάτι τελευταίο, πριν σας δώσω το λόγο για τις ερωτήσεις σας. Έρχεται και επανέρχεται ένα ερώτημα εσκεμμένα, ηλιθιωδώς, αν θέλετε, αν ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει αποστάσεις ή όχι από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να πω για τελευταία φορά: Είμαι προσωπικά περήφανος που υπηρέτησα στην κυβέρνηση, και του Ανδρέα Παπανδρέου, και του Κώστα Σημίτη, και σε κρίσιμα Υπουργεία. Είμαι περήφανος για το έργο που επιτέλεσε το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του στη χώρα μας. Κάναμε τόσα, όσα ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε.

Είμαι περήφανος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το ΕΚΑΣ, την ταύτισή μας με το κοινωνικό κράτος. Ότι καταφέραμε το '93, να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό από το 14% στο 3%, να μπούμε στην Ευρωζώνη, παρά τις δυσκολίες - που είχαμε βεβαίως ευθύνη για τον τότε πληθωρισμό που δημιουργήθηκε, αλλά ήταν μόνο εκείνη την εποχή.

Είμαι περήφανος για τη μέγιστη μεταρρύθμιση που κάναμε, με τον Καποδίστρια, το ΑΣΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Ότι η αγροτιά απέκτησε προοπτική, ότι είχαμε μια εξωτερική πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας, πρωτοβουλίας των 6, μέχρι και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ότι γίναμε με επιτυχία Προεδρία της Ε.Ε. πολλές φορές.

Είμαι περήφανος ότι, τους αντιφρονούντες, τους περιθωριοποιημένους της πολιτικής, τους φακελωμένους, τους ξαναφέραμε στην πολιτική ζωή του τόπου. Είμαι περήφανος, γιατί τα έργα που κάναμε άλλαξαν τη μορφή της χώρας. Και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είμαι και είμαστε περήφανοι.

Σε καμιά περίπτωση, δεν θα ισχυριστώ ότι σταθήκαμε πάντα στο ύψος μας. Δεν εθελοτυφλώ και το ξέρει ο Ελληνικός λαός, αλλά είμαι περήφανος που μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να ζητάμε συγνώμη, όταν χρειάζεται, και να αλλάζουμε και να αλλάζει το ΠΑΣΟΚ.

Πράγματι, δεν νιώσαμε περήφανοι που, στη μεγάλη ανάπτυξη που είχε η χώρα, τον πλούτο που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια ως κυβέρνηση, δεν υπήρξε η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, για να μπορέσει ο μέσος Έλληνας, ο φτωχότερος Έλληνας πραγματικά να γευτεί αυτό το περίσσευμα, αν θέλετε, από την ανάπτυξη.

Δεν είμαστε περήφανοι για νέες ανισότητες που γεννήθηκαν, όπως και δεν είμαστε περήφανοι που το κράτος, κάτω από την πίεση του νέου αυτού πλούτου, δημιουργήθηκαν φαινόμενα διαφθοράς, και δεν υπηρέτησε πάντα τις ανάγκες του πολίτη.

Αλλά και δεν είμαστε περήφανοι που επιτρέψαμε στη Νέα Δημοκρατία, που ήρθε το 2004, με αυτά τα συνθήματά της, στα οποία δεν πίστευε, να απαξιώσει πλήρως τον πολιτικό κόσμο, να απαξιώσει πλήρως τους θεσμούς, να απαξιώσει πλήρως τη Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον πολίτη.

Και τώρα είναι η ώρα να αντιστραφεί αυτή η πορεία της χώρας μας. Ξέρουμε και πού έγιναν λάθη και ξέρουμε πού πρέπει να πάμε. Η Νέα Δημοκρατία κορόιδεψε τον Έλληνα πολίτη με τα συνθήματά της. Σήμερα είναι μέρος του μεγάλου προβλήματος. Εμείς γινόμαστε η λύση του αύριο.

Γι' αυτό κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο λαϊκό βάπτισμα, μια πορεία αναγέννησης, ένα κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα τα αρνητικά, με τις αντιλήψεις, με τις πρακτικές, που έχουν χειραγωγήσει το πολιτικό σύστημα, να πάμε σε μια νέα πορεία μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας με ευρύτατες συναινέσεις, μεγάλες συναινέσεις, γύρω από το αύριο της χώρας μας.

Και εγώ θα πορευτώ μπροστάρης σε αυτή την πορεία, σε αυτή τη διαδρομή. Θα οργώσω την Ελλάδα, θα συναντηθώ με κάθε πολίτη, θα συναντηθώ με τους εργαζόμενους, θα συναντηθώ με τους επιχειρηματίες, θα συναντηθώ με τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες, σε ένα νέο προσκλητήριο εθνικής ανάτασης.

Ένα νέο συμβόλαιο διακυβέρνησης της χώρας με το λαό. Διακυβέρνησης της τύχης του, της προοπτικής του, για ένα αύριο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ένα μέλλον με όραμα, με αξίες, μια Ελλάδα των αξιών. Με απόλυτη εγγύηση του δικαιώματος όλων στην ελπίδα.

Σας ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε. Ξεκινάμε τις ερωτήσεις με τον κ. Παπαχρήστο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και θα ακολουθήσει ο κ. Χασαπόπουλος.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα διακινείται και από συνεργάτες σας ότι διέξοδος στην κρίση που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ είναι η επανίδρυσή του.

Θέλω να σας ρωτήσω αν όντως ισχύει αυτό και αν πιστεύετε ότι αλλάζοντας το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αποτελέσει αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση για τον πολίτη. Και επίσης αν πιστεύετε ότι μέσα σ' αυτή τη κρίση τίθεται και πάλι θέμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του κινήματος.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό που είναι ζητούμενο είναι ένα ισχυρό, προοδευτικό ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο, με ποια έννοια; Ότι είναι, πιστεύω, η μόνη ελπίδα για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης νέου κόμματος, υπάρχει η όλο και μεγαλύτερη ανασύνταξη αυτού του χώρου. Περάσαμε πράγματι από αρκετές δύσκολες εσωτερικές διαδικασίες, αλλά τώρα έχουμε μοναδικό στόχο να υπηρετήσουμε τον Ελληνικό λαό. Ενωμένοι, αποφασισμένοι και ισχυροί.

Ισχυροί υπέρ του Ελληνικού λαού. Υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού λαού και απέναντι σε αυτούς που θέλουν ένα κόμμα πλαδαρό, χαλαρό, ομαδαρχών, πολλών ομάδων, που μπορούν να το ελέγχουν. Δεν θα το αφήσουμε. Συγκροτημένα το ΠΑΣΟΚ. Και ανανεωμένο το ΠΑΣΟΚ. Και δόξα τω Θεώ η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ γίνεται, και γίνεται καθημερινά.

Και έρχεται μια νέα γενιά, και εγώ θα το στηρίξω αυτό. Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα στηρίζω συνεχώς τη νεώτερη γενιά στο προσκήνιο της πολιτικής, τους νεώτερους πολιτικούς, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιών, αλλά δίνοντας το προβάδισμα στους νέους. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέρει να αλλάζει, για να αλλάξει την Ελλάδα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA CHANNEL»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω, το τελευταίο διάστημα μετά το διπλό σοκ που υπήρξε στο κόμμα και με τη σύγκρουσή σας με τον Κώστα Σημίτη αλλά και με την υπόθεση της SIEMENS, αυτό που φάνηκε ήταν ένας θα λέγαμε διχασμός μέσα στα στελέχη σας και αυτό φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό που ακούμε εμείς πάρα πολύ και από βουλευτές αλλά και από τους πολίτες, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ισχυρή σκιώδη κυβέρνηση που έχει άποψη για την οικονομία, την ακρίβεια, την παιδεία. Αυτό που δεν έχει το ΠΑΣΟΚ είναι η διαχείριση σε αυτή την κρίση συνοχής που υπάρχει. Έχετε κάποιο σχέδιο για να μην εμφανίζονται συνέχεια τέτοια φαινόμενα; Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Γιατί συνέχεια όταν υπάρχει αυτή η κρίση συνοχής μέσα στο κόμμα ακούμε μόνο απειλές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω απαντήσει σ' αυτό. Σωστή ερώτηση κ. Χασαπόπουλε. Ο Ελληνικός λαός ζητά από το ΠΑΣΟΚ, ο προοδευτικός λαός ζητά από το ΠΑΣΟΚ, ένα ισχυρό, ενωμένο, αποτελεσματικό Κίνημα, που κάνει και κάνουμε ισχυρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και όταν λέω υπεύθυνη, εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις επανειλημμένως, κωφεύει η κυβέρνηση, δεν θέλει να προχωρήσει.

Μακάρι να ήθελε, σε αυτά τα οποία προέχουν, να δεχτεί τις προτάσεις μας. Να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική Ελλάδα και μέσα από συναινέσεις. Αλλά αυτό θέλει ένα ισχυρό κόμμα, που να έχουμε τελειώσει με τις εσωκομματικές μας αντιπαραθέσεις, όχι με το διάλογο. Ο διάλογος είναι ευπρόσδεκτος, κ. Χασαπόπουλε.

Πολλές φορές δαιμονοποιείται - με «αι», δεν το λέω προσωπικά - η διαφορετική άποψη μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Λάθος. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία, ούτε θέλουμε να γίνουμε Νέα Δημοκρατία, ούτε θέλουμε να γίνουμε Κομμουνιστικό Κόμμα. Είμαστε διαφορετικό κόμμα.

Απλώς, αυτές οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια, και μέσα από τις διαδικασίες του κόμματός μας, και όχι να φαίνονται ως κοκορομαχίες για την καρέκλα. Αυτό έχει καταδικάσει ο Ελληνικός λαός. Και θα μας ξανακαταδικάσει αν δεν το τελειώσουμε αυτό. Και αυτό είναι μήνυμα προς όλους.

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, υπονοήσατε κάτι στην εισαγωγή σας και θα ήθελα να γίνει πιο καθαρό και πιο σαφές. Ζητάτε πρόωρες εκλογές με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ζητάω μια διαδικασία που ξεκινά από τις Εξεταστικές Επιτροπές. Μάλιστα, θα συμπληρώσω αυτή την πρόταση, να μείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι, να λειτουργήσει ως Ολομέλεια, για να μπορούν να λειτουργήσουν Εξεταστικές Επιτροπές. Να προχωρήσουμε στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων, να αποδοθούν οι ευθύνες, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να πάμε τότε στον Ελληνικό λαό. Προσφυγή στον Ελληνικό λαό.

Δεν είναι για να αντιμετωπίσουμε μόνο τη διαφθορά. Είναι για να καταθέσουμε προτάσεις και να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαχειριστεί, όχι το πρόβλημα που λέγεται διαφθορά, αλλά το πολιτικό σύστημα, που τελικά θα τον εκφράζει γνήσια και δημοκρατικά, κάτι που δεν γίνεται σήμερα. Και μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει, αφού όμως έχουμε όλοι καταθέσει τις προτάσεις μας με ανοιχτή διαδικασία και έχουν διαλευκανθεί αυτές οι υποθέσεις και έχει δει ο Ελληνικός λαός τι γίνεται σε αυτόν τον τόπο.

Όχι κουκούλωμα. Και μην πάμε σε εκλογές πριν αυτά διαλευκανθούν, για να προσπαθήσει η Νέα Δημοκρατία να παραγράψει αυτές τις υποθέσεις. Πρέπει να γίνουν αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές και μετά να πάμε στις εκλογές.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή τις τελευταίες μέρες ακούγονται διάφορα για μαύρα ταμεία από τη SIEMENS, για χρήματα, μπήκαν δεν μπήκαν στα ταμεία του κόμματός σας, ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν αν ένας Πρόεδρος κόμματος ή πολύ περισσότερο ένας πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες για τους συνεργάτες που επιλέγει οι οποίοι ενδεχομένως να εμπλέκονται σε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες και με την ευκαιρία αυτή ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς ως Πρόεδρος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζετε τα οικονομικά που μπαίνουν στο ταμείο σας. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, έχουμε, με τις νέες καταστατικές μας προϋποθέσεις, πλήρη διαφάνεια στα θέματα των οικονομικών. Δεύτερον, όλοι μας έχουμε τις πολιτικές μας ευθύνες, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει καμία αμφισβήτηση της εντιμότητας και της ακεραιότητας του κ. Σημίτη.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα κάποια στιγμή να μιλάτε για μια ανεξάρτητη Αρχή και να λέτε ότι ο ελέγχων δεν μπορεί να είναι και ελεγχόμενος και ορθώς.

Θέλω να μου πείτε, με δεδομένο ότι όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας και τα πρόσωπα και τα κόμματα, εδώ έχουμε ένα σημαίνων στέλεχος του κόμματός σας, το οποίο ομολογεί μια παράνομη πράξη και στην οποία εμπλέκει και το κόμμα σας σε αυτή την παράνομη πράξη. Είναι σημαίνων στέλεχος, είναι συνεργάτης πρώην πρωθυπουργού. Και το ερώτημά μου είναι γιατί ο ίδιος, εσείς, δεν διενεργείτε αυτόν τον ανεξάρτητο έλεγχο που μας είπατε προηγουμένως, από μια ανεξάρτητη αρχή μέσα στο κόμμα σας, για να λάμψει η αλήθεια.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την έχω ακούσει την ερώτηση, αλλά νομίζω ότι το ίδιο το κόμμα έχει προνοήσει για αυτά τα ζητήματα. Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν οι αρχές. Έχουμε καταστατικά και πρόσφατα διαμορφώσει την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας. Αυτή θα διενεργήσει ό,τι χρειάζεται.

Όμως, σας ρωτώ, ανεξάρτητη αρχή είναι αυτή; Όχι. Η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή είναι ανεξάρτητη. Θα εξετάσει όλες αυτές τις πτυχές και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα εμπλέκεται. Και αυτή την ανεξάρτητη αρχή αρνείται ο κ. Καραμανλής και προσπαθεί, μέσω της Δικαιοσύνης, την οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει, να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη SIEMENS.

Η SIEMENS είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Και εγώ πήρα αποφάσεις αμέσως. Ο κ. Καραμανλής τι έκανε; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, εμείς προχωρήσαμε. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι του πολιτικού συστήματος, με το οποίο είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ για να το αλλάξουμε.

Όλα αυτά, για τα οποία ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι μπορεί να υπήρξαν, δεν ξέρω ακριβώς τις λεπτομέρειες, αλλάζουν. Αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη σημερινή πλειοψηφία. Εάν δεν το δεχθεί, θα είναι αύριο σίγουρα μειοψηφία.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αντιπαράθεση τη δημόσια ηγετικών σας στελεχών, του κ. Βενιζέλου χθες μόλις, που άφησε αιχμές για τον τρόπο που μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει χειριστεί το θέμα αυτό που έχει προκύψει γύρω από το θέμα της SIEMENS αλλά και για τη συνολική του πορεία, σε αντιδιαστολή με στελέχη που ζητάνε εδώ και τώρα πλήρη κάθαρση όλων όσοι στο παρελθόν ενδεχομένως έχουν εμπλακεί, που θεωρήθηκε ουσιαστικά σαν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σίγουρα δεν σας ικανοποιεί μια τέτοια δημόσια εικόνα, αλλά δεν είδαμε και ένα πρακτικό μέτρο απ' την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, ώστε αυτό να μην επαναλαμβάνεται.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Μιχαήλ, ήδη έχω απαντήσει στο θέμα των όποιων εσωτερικών δηλώσεων. Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Αλλά μιλήσατε για πρακτικό μέτρο. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Ούτε είμαστε η Δικαιοσύνη, ούτε η Αστυνομία. Το ύψιστο μέτρο για μας είναι η αποπομπή από την ιδιότητα του μέλους όποιου στελέχους έχει εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, προχωρήσατε προηγουμένως σε μία μείζονα καταγγελία, αν την έχω καταγράψει καλά, ούτε λίγο ούτε πολύ είπατε, ότι ο κ. Λυκουρέζος, γνωστός δικηγόρος, παίζει ένα ρόλο ροοστάτη για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου SIEMENS και μάλιστα για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή.

Έχετε στοιχεία γι' αυτό; Γιατί είναι σοβαρή καταγγελία.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η καταγγελία μου είναι προς την κυβέρνηση, όσο δεν πηγαίνει συντεταγμένα, σύμφωνα με τις δημοκρατικές μας αρχές και τους θεσμούς, για να διαλευκανθεί η υπόθεση της SIEMENS μέσα από μια Εξεταστική Επιτροπή. Τι άλλο θέλει η κυβέρνηση; Εδώ έχει βουίξει ο τόπος. Εδώ έχει συγκλονιστεί το πολιτικό σύστημα. Και δεν προχωράς στη βασική προϋπόθεση, να διαλευκάνεις αυτό το ζήτημα μέσα από Εξεταστική Επιτροπή;

Αυτό νομοτελειακά οδηγεί στο να διαχειρίζονται την υπόθεση της SIEMENS άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και αυτός. Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Λυκουρέζος, αλλά αυτός έχει εξουσία αυτή τη στιγμή επί του πολιτικού κόσμου. Ενώ ο πολιτικός κόσμος έπρεπε να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση ο ίδιος. Και αυτό αρνείται η κυβέρνηση να κάνει. Το αρνείται και έχει ευθύνη για την απαξίωση των θεσμών και έχει ευθύνη για την κατάντια της χώρας.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω, είχατε πει αν θυμάμαι πριν από λίγους μήνες στον πρωθυπουργό στη Βουλή, ότι πιστεύετε ότι είναι καθαρός και τον είχατε προκαλέσει ουσιαστικά για Εξεταστική στην υπόθεση SIEMENS. Συνεχίζετε με όλα αυτά που ακούμε και σήμερα να πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός ή τελικά έχει κάτι να κρύψει και δεν δέχεται άμεσα την Εξεταστική;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρός ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν έχω δει την πολιτική του βούληση να τα βάλει με συγκεκριμένα συμφέροντα, που, δυστυχώς, φαίνεται ότι τον κρατούν όμηρο των καταστάσεων. Και είναι κρίμα.

Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για ευρύτατες συναινέσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει με τη διαφθορά. Ουσιαστικά τη συγκρίνατε και με τη Νιγηρία όπου και εκεί όπως είπατε υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι συναινέσεις και να εκφραστούν κυβερνητικά, όταν αποφεύγετε το διάλογο και καταδικάζοντας κάποια στελέχη σας που ανοίγουν το θέμα με την Αριστερά. Αποφεύγετε το διάλογο με την Αριστερά όταν ουσιαστικά καταδικάζετε κάποια στελέχη που ανοίγουν το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Πρόσφατα, να σας θυμίσω, ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Σκανδαλίδης άνοιξαν το θέμα και υπήρξε μία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που πήρε αποστάσεις για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να διαβάσουμε, κ. Αντύπα, την απόφασή μας. Νομίζω, το αντίθετο. Και επιμένω στην ανοιχτή συζήτηση, στην ανοιχτή πρόσκληση στο διάλογο. Να ένα θέμα, να ένα πολύ βασικό θέμα, στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα σύγκλισης, εγώ έχω τονίσει, ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν θέλει, δεν μπορεί, αδυνατεί.

Υπηρετεί σήμερα τα διάφορα συμφέροντα. Το έχουμε δει με τον ΟΤΕ, το έχουμε δει με τις υποκλοπές, το έχουμε δει με τα ασφαλιστικά Ταμεία, με την JP Morgan, με χίλιες-δυο εταιρείες, τη SIEMENS κλπ. Μακάρι να βοηθούσαν και αυτά τα κόμματα, να συνεργαζόμασταν για μια ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού τοπίου, μέσα από αρχές, για ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα, την έκφραση του Ελληνικού λαού. Και ας ψηφίσει ο Ελληνικός λαός όποιον θέλει, αλλά βεβαίως να ξέρει ότι ο πολιτικός τον οποίο ψηφίζει θα εκπροσωπήσει αυτόν και όχι κάποια άλλα συμφέροντα.

E. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Κύριε Παπανδρέου θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των εκλογών που έθεσε ένας συνάδελφος, για να ρωτήσω, είπατε νωρίτερα ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές, αν το εκλάβω ως προειδοποίηση και στον κ. Καραμανλή, χωρίς να έχουν διαλευκανθεί οι υποθέσεις αυτές όλες που εκκρεμούν. Πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσει ο κ. Καραμανλής ειδικά το θέμα της SIEMENS για να πάει σε πρόωρες εκλογές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Καραμανλής, αν θέλει να προσφέρει στον τόπο, δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει, όπως είπατε κυρία Σαββοπούλου, αυτές τις υποθέσεις, αλλά να συμβάλει στο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων. Όχι κομματικά παιχνίδια εις βάρος ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, για το οποίο δημοκρατικό σύστημα παλέψαμε γενιές, για να μπορεί να είναι αξιόπιστο, για να μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας και να μην είμαστε στην κατάταξη μαζί με τη Νιγηρία στα θέματα της διαφάνειας ή του Κονγκό, όπως είπε ο κ. Αντύπας.

Είναι ένα αίσχος. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το πού πάει η Ελλάδα. Σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου έχουμε άλλες προτεραιότητες, όχι πώς θα μοιράσουμε τα λεφτά του Ελληνικού λαού σε διάφορα συμφέροντα, αλλά πώς θα επενδυθούν για να είμαστε ανταγωνιστικοί, για να είμαστε ικανοί σε μια παγκόσμια οικονομία.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε επανέρχομαι στο θέμα των εκλογών έτσι όπως το θέσατε. Ένα ερώτημα με δύο σκέλη. Πρώτον. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή εμφανίζεται τουλάχιστον να είναι μέρος του προβλήματος που σχετίζεται με τη SIEMENS, τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι ο κόσμος θα στραφεί προς εσάς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεύτερον, εάν οι επανειλημμένες εκκλήσεις σας για συναίνεση προς επίλυση του προβλήματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ως και σε μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά για το συγκεκριμένο στόχο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω επανειλημμένως πει, κ. Κωβαίο, ότι όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή το 2004, έθεσα 4-5 μεγάλα θέματα στα οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όχι σε μια συγκυβέρνηση. Να στηρίξουμε υπεύθυνα. Εξωτερική πολιτική. Έχω επαναλάβει, έγιναν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ενώ μιλούσα καθημερινά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Παπαδόπουλο, ενημερώθηκα για το αποτέλεσμα απ' τον κ. Μολυβιάτη στο τέλος. Καμία ουσιαστική συνεργασία.

Όχι ότι έχω παράπονο. Έχω παράπονο ως Έλληνας, που δεν αξιοποιήθηκαν όχι οι δικές μου, προσωπικές γνώσεις, αλλά χειριζόμουν τα θέματα αυτά μέχρι τις προηγούμενες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Και θα μπορούσα να συμβάλω. Λίγο; Λίγο. Αλλά θα μπορούσα να συμβάλω.

Στο θέμα της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, για το οποίο μιλήσαμε και μιλάμε. Κομματικοποίηση των πάντων. Φύγανε Διοικητές, φύγανε Διευθυντές, βάλανε κουμπάρους παντού στα μεγάλα Ταμεία. Ζητώ αξιοκρατία. Ένα απλό πράγμα.

Αυτός για τον οποίο μιλούσε προηγουμένως ο κ. Ayala, ο Πακιστανός σύζυγος της κυρίας Μπούτο, ξέρετε γιατί πήγε φυλακή στο Πακιστάν; Διότι διόρισε εκτός ΑΣΕΠ - το πακιστανικό ΑΣΕΠ εν πάση περιπτώσει - κάποιους ανθρώπους στην περιοχή του. Αυτός βεβαίως έλεγε ότι δεν το έκανε. Σκεφτείτε στο Πακιστάν να υπάρχει τέτοια διαφάνεια σε σχέση με εμάς και εμείς να μην καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Η πλήρης κατάπτωση των αξιών στη δημόσια διοίκηση. Πώς θα πάει μπροστά ο τόπος; Και λέτε για συνεργασία με αυτές τις λογικές; Και μιλάμε για όλες αυτές τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τη διαφάνεια. Εγώ ήμουν ειλικρινής. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής δεν ήταν ειλικρινείς σε αυτά που υποσχέθηκαν στον Ελληνικό λαό.

Και βεβαίως, είπατε μέρος του προβλήματος. Σήμερα, είμαστε κομμάτι της λύσης. Μαζί με τον Ελληνικό λαό είμαστε η λύση. Έχουμε ξεπεράσει, έχουμε αναγνωρίσει, έχουμε αλλάξει, ξέρουμε τι θέλει και τι χρειάζεται ο τόπος και είμαστε διαφορετικοί - το τονίζω - απ' αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία. Που είναι το πρόβλημα σήμερα. Που αποτελεί μέρος του προβλήματος. Που δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί απ' το πρόβλημα αυτό της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, του κομματισμού στη χώρα μας.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι δεν συμπαθείτε τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αλλά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα το κόμμα σας είναι δεύτερο. Ήθελα να μου πείτε πού το αποδίδεται αυτό και μάλιστα η ψαλίδα ανοίγει, αυτό βλέπουμε, με τη Νέα Δημοκρατία. Φταίει το όλον ΠΑΣΟΚ; Φταίτε εσείς; Φταίει ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει τις προτάσεις σας;

Και επειδή είναι και επίκαιρο τώρα και για το ποδόσφαιρο, αν δεν βάλετε γκολ, δεν νομίζω ότι μπορείτε να κερδίσετε το ματς. Και μέχρι τώρα, περισσότερα αυτογκόλ έχουμε δει απ' το κόμμα σας.

Και ένα δεύτερο, αν ο κ. Σημίτης θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι η ποδοσφαιρική μας ομάδα θα λειτουργήσει συντονισμένα και αποτελεσματικά για να μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε χρειάζεται το γκολ. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις, γιατί ήταν και στο επάγγελμά μου, ως κοινωνιολόγος, αλλά θα ήθελα να δω δημοσκοπήσεις που είναι σοβαρές - μερικές είναι, δεν λέω ότι όλες δεν είναι σοβαρές - σε ό,τι αφορά και τα ερωτήματα, και τον τρόπο με τον οποίο τίθενται, και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται, και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται.

Υπέρ των δημοσκοπήσεων, λοιπόν, αλλά και υπέρ του ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει και πέρασε μια δύσκολη καμπή και υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει κεφάλι, που θέλουν να λένε κάθε εβδομάδα ότι υπάρχει ηττοπάθεια, ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Όχι. Υπάρχει εναλλακτική και αυτό το καταλαβαίνει ο Ελληνικός λαός και θα το δείτε στις επόμενες εκλογές.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Εάν ο κ. Σημίτης θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να μην μπούμε στα ψηφοδέλτια της επόμενης περιόδου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω, ανησυχείτε μήπως για το ενδεχόμενο ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής για αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος όπως πολλοί υποστηρίζουν; Και πιστεύετε ότι πίσω από την υπόθεση SIEMENS υπάρχει κάποιο κέντρο που διακινεί με συγκεκριμένους σκοπούς ή απλώς είναι μια αβλεψία του κ. Καραμανλή; Κι αν υπάρχει αυτό το κέντρο, με τι σκοπό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αβλεψία δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει, όταν ο κ. Καραμανλής δεν αποδέχεται, παρά τις επανειλημμένες μας, και όλης της αντιπολίτευσης, εκκλήσεις για Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα της SIEMENS. Αυτό δεν είναι αβλεψία, αυτή είναι απόφαση συνειδητή, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Καμία αβλεψία.

Εγώ δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να μιλήσουμε περί συνωμοσίας. Νομίζω είναι γνωστά τα γεγονότα, πώς λειτουργούν αυτά και είναι αυτά τα οποία εμείς καταδικάζουμε και για τα οποία λέμε ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν, βεβαίως, συμφέροντα που θέλουν άλλοι να διαβάλλουν, άλλοι να εξαγοράζουν, άλλοι να απαξιώνουν, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Κι εμείς λέμε όχι, αντιστεκόμαστε, θα συγκρουστούμε για να επιβάλουμε τη δημοκρατική τάξη στη χώρα μας, ώστε να υπηρετούν οι θεσμοί επιτέλους τον Ελληνικό λαό.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Ιταλοποίηση βλέπετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ιταλοποίηση. Κάθε χώρα βεβαίως έχει τις δικές της εμπειρίες. Στην Ιταλία υπήρξε ένα ζήτημα, όπως θα θυμάστε λεγόταν «tangentopolis», που ουσιαστικά αφορούσε στα κόμματα, που είχαν γίνει υποχείρια διαφόρων προμηθευτικών διαδικασιών για να χρηματοδοτηθούν.

Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτό, δεν είναι μόνον ελληνικό. Το ερώτημα, που είναι όμως ελληνικό, είναι: Εμείς έχουμε τους θεσμούς που μας προστατεύουν; Πουθενά στον κόσμο, δεν πιστεύω να μην υπάρχει το δέλεαρ, πιθανώς μιας μεγάλης επιχείρησης, να θελήσει να προωθήσει τα συμφέροντά της, όχι μόνο με νόμιμα, αλλά πολλές φορές και με παράνομα μέσα. Θα ήθελα να είμαι πιο ρομαντικός και να πω ότι κανένας δεν θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά του και με πλάγιους τρόπους.

Αυτό είναι υπαρκτό ζήτημα κι, όταν υπάρχει και τεράστιος πλούτος πια, συγκεντρωμένος στα χέρια ολίγων παγκοσμίως, μπορούν να αγοράσουν την Ελλάδα. Αν βάλουμε την Ελλάδα προς πώληση, όπως με αυτό το χωροταξικό, όλη την Ελλάδα μπορούν να την αγοράσουν, είναι τεράστια τα κεφάλαια έξω.

Το ερώτημα είναι, εμείς έχουμε τους θεσμούς, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, ώστε όποια χρήματα υπάρχουν να επενδύονται σωστά, με διαφάνεια και υπέρ της ανάπτυξης του Ελληνικού λαού; Αυτό είναι το δημοκρατικό στοίχημα.

Το δημοκρατικό στοίχημα δεν είναι αν υπάρχουν καλοί και κακοί. Το δημοκρατικό στοίχημα είναι εάν οι θεσμοί προστατεύουν τελικά τα δικαιώματα του πολίτη, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, το δημόσιο συμφέρον, και δεν παραδινόμαστε, όπως παραδόθηκε ο κ. Καραμανλής, στα διάφορα ειδικά και αδιαφανή και ισχυρά συμφέροντα στη χώρα μας και εκτός.

ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε ας μην πάμε στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές, θέλω να σας ρωτήσω αν προτίθεστε να συναντηθείτε με τον κ. Σημίτη. Μάλιστα αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προθυμοποιηθεί να αναλάβουν το ρόλο του διαμεσολαβητή για να γίνει αυτή η συνάντηση και να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει ανοίξει.

Και αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε πληροφορίες που διακινούνται ότι γνωρίζατε για την υπόθεση της SIEMENS και την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ πολύ νωρίτερα από το χρόνο που έσκασε αν θέλετε η υπόθεση. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ξέρω γιατί τα συσχετίζετε. Οι Δικαστές στη Γερμανία έλεγαν ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν εμπλοκή» κι αυτό ήταν κάτι το οποίο είχα αναφέρει στη Βουλή, προκαλώντας, ζητώντας από τον κ. πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουμε τις υποθέσεις και στα δύο μας κόμματα, το οποίο δεν απεδέχθη ο κ. Καραμανλής.

Όπως, ξανά θα αναφέρω, το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που δεν απεδέχθη ο κ. Καραμανλής. Θα είχε μπει σε ένα δρόμο αυτή η υπόθεση. Γιατί το συσχετίζετε; Είναι ένα άλλο θέμα. Δεν είμαι υπέρ αυτών των συνωμοσιολογιών, καθόλου. Κατά τα άλλα, δεν χρειαστήκαμε ποτέ, εγώ και ο κ. Σημίτης, διαμεσολαβητές.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθω στο θέμα του κ. Σημίτη.

Πριν καταλάβαμε όλοι ότι μάλλον ο κ. Σημίτης δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, εγώ ήθελα να σας ρωτήσω αν όμως υπάρχει περίπτωση άρσης της ιδιότυπης ποινής που έχετε επιβάλει στον τέως πρωθυπουργό, ώστε να πάψει να δημιουργείται η εντύπωση ότι με αφορμή την υπόθεση της SIEMENS γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσετε τους λογαριασμούς μας με το εκσυγχρονιστικό παρελθόν.

Και κάτι ακόμη, έχετε μετανιώσει που την περίοδο του 1996 στηρίξατε για υποψήφιο πρόεδρο και πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη κι όχι κάποιον άλλον από τους ανθυποψηφίους του; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το παρελθόν έχω μιλήσει και δεν έχω αλλάξει γνώμη. Για όσα είπατε, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να απαντήσω. Είναι η φαντασία που διαβάζω βεβαίως, πολλές φορές, στην αρθρογραφία.

Δ. ΛΑΓΟΥ («FLASH»): Κύριε Πρόεδρε στο παρελθόν πηγαίνω κι εγώ σε αυτό του ´89. Εξ όσων θυμάμαι τότε ως μέλος της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου ήσασταν αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Βεβαίως πριν από λίγο είπατε πως "σε αυτή τη φάση δεν είστε κυβέρνηση, δεν είστε αστυνομία, δεν είστε δικαιοσύνη για να προχωρήσετε σε αντίστοιχες κινήσεις", όμως ήσασταν μέλος των κυβερνήσεων Σημίτη, κατά πολλούς γνωρίζετε τι έγινε τότε, με ποια στελέχη, είστε διατεθειμένος να δώσετε στοιχεία για πρόσωπα, συντρόφους σας ενδεχομένως, που έχουν συμμετοχή σε γκρίζες υποθέσεις;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι θα ήταν χρέος κάθε πολίτη και, το λέω και σήμερα, αν υπάρχει οποιοσδήποτε που έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, να το καταθέσει αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη, όπως θα έκανα κι εγώ. Άλλα στοιχεία δεν έχω.

Αλλά να θυμίσω, πράγματι, το ´89 είχα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή, είχαν αρχίσει οι δικαστικές διαδικασίες, είχαμε κάνει την Εξεταστική Επιτροπή. Και να θυμίσω και κάτι άλλο, εάν ο κ. Κοσκωτάς πήγε φυλακή οχτώ χρόνια, πήγε μόνο λόγω των δικών μου μηνύσεων και άλλων συντρόφων, όχι λόγω της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι λόγω της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που απλώς το χρησιμοποίησε, όπως προσπαθεί και τώρα, με άλλες συγκυρίες, να αμαυρώσει γενικώς και να απαξιώσει γενικώς την πολιτική ζωή και, βεβαίως, και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα το δεχθούμε. Έχουμε μια άλλη αντίληψη, άλλα αντανακλαστικά, άλλες αξίες, άλλες παραδόσεις. Και θα συγκρουστούμε με κάθε έναν, ο οποίος θα απαξιώνει ή θα αμαυρώνει το έργο και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Και θα διαχωρίσουμε βεβαίως την πορεία μας, από κάθε έναν που έχει κάνει οποιοδήποτε ατόπημα και παρανομία, σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η SIEMENS.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχατε πει ότι κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ομαλοποιεί την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό κάποιοι ανοίγουν θέματα και δημιουργούν σύγχυση.

Ήθελα να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι κάποια στελέχη ή ομάδες λειτουργούν με βάση προσωπικές στρατηγικές εις βάρος της συνολικής πορείας του κόμματος και αν η πρόσφατη απόφασή σας να αποπέμψετε τον κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σχετίζεται με την εκτίμησή σας ότι η παρέμβασή του είχε ως στόχο εσκεμμένως να δημιουργήσει πρόβλημα. Κι αν μου επιτρέπετε, αν θα επαναλάβετε αυτή την απόφαση στο μέλλον αν άλλα στελέχη λειτουργήσουν κατ´ αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ, αλλά νομίζω έχω απαντήσει σε αυτά.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε "δεν έχετε στοιχεία". Ωστόσο, θα σας αναγνώριζε και ο κάθε κακόπιστος ότι δείξατε ιδιαίτερη ζέση και εμμονή στα θέματα διαφάνειας, όταν αναλάβατε Πρόεδρος, που σημαίνει κάτι ξέρατε ή κάτι υποπτευόσασταν. Όντας τόσα χρόνια υπουργός πήγατε στον πρωθυπουργό σας να του πείτε αυτό συμβαίνει ή αυτό υποπτεύομαι ότι συμβαίνει; Αν ναι, τι σας απάντησε; Αν όχι γιατί οι τωρινές σας προσπάθειες να θεωρηθούν τεκμήριο αθωότητας προθέσεων και εχέγγυα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Σιδέρη, να είστε πιο συγκεκριμένος. Τι με κατηγορείτε; Να καταλάβω. Έχετε κάποιο στοιχείο;

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Δεν σας κατηγόρησα κ. Πρόεδρε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, έχετε κάποιο στοιχείο κ. Σιδέρη; Να το καταθέσετε.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Ίσως δεν έγινα κατανοητός.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, κάνατε κάποιες προτάσεις γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, αναφερθήκατε και στο κόμμα σας. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ δεν έχω καταλάβει ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ. Έχει τεθεί ένα θέμα κάθαρσης από στελέχη σας, έχει τεθεί κι ένα θέμα ενότητας και θα ήθελα να μου πείτε τι προηγείται για σας, η ενότητα ή η κάθαρση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, με τον αγώνα του για τη διαφάνεια και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, μιλά για μια νέα ενότητα, βασισμένη στις αρχές και τις παραδόσεις μας, τις δημοκρατικές μας αρχές, τη διαφάνεια και τις παραδόσεις μας, που θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ και ενωμένο και ισχυρό. Και βεβαίως, για το θέμα της κάθαρσης έχω μιλήσει και έχω πάρει και τις αποφάσεις μου και έχω δείξει και στην πράξη τι εννοώ.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε ζητάτε 5 ή 6 Εξεταστικές Επιτροπές, κάθε σκάνδαλο και μια Εξεταστική Επιτροπή. Με το δεδομένο ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή γιατί λειτουργεί με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων και εκεί, σε όλες τις Επιτροπές την πλειοψηφία θα την έχει η Νέα Δημοκρατία, η μέχρι τώρα πρακτική είναι ότι κάθε κόμμα κι ένα πόρισμα, μέχρι τώρα η ιστορία αυτό δείχνει. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί αυτό ν' αλλάξει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστό ερώτημα, όμως είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, η ανοιχτή διαφάνεια και εξέταση όλων αυτών των θεμάτων. Και ας αξιολογήσει ο Ελληνικός λαός μετά, διότι πιστεύω ότι απ' αυτά θα βγουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, εάν η κυβερνητική πλειοψηφία ή, αν θέλετε, και η αξιωματική αντιπολίτευση θελήσει να κουκουλώσει τις υποθέσεις.

Εγώ δεν είμαι καθόλου έτοιμος να κουκουλώσω το οτιδήποτε. Όλα στο φως. Προκαλώ τη Νέα Δημοκρατία και αυτή να το κάνει. Δεν το κάνει; Θα βγάλει δικό της πόρισμα; Θα κουκουλώσει; Μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές θα το έχει δει ο Ελληνικός λαός και θα κρίνει δημοκρατικά αμέσως μετά στις εκλογές.

Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε μιλήσατε στην ουσία έτσι όπως το κατάλαβα για ένα τρίγωνο στο θέμα SIEMENS: Λυκουρέζος, που εκπροσωπεί μια αμερικανική εταιρεία, Δικαιοσύνη, που χειραγωγείται και κυβερνητικές σκοπιμότητες. Πιστεύετε ότι λειτουργεί ένα τέτοιο τρίγωνο με συγκεκριμένες σκοπιμότητες για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα κέντρα και συμφέροντα; Και αν θεωρείτε ότι η αμερικανική εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Λυκουρέζος χειραγωγεί και κατευθύνει τη Δικαιοσύνη.

Και ένα δεύτερο, από μια αποστροφή σας: Θεωρείτε ότι ο κ. Πάγκαλος ο οποίος έχει κάνει την πιο ηττοπαθή δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, είναι αυτός που δεν θέλει να σηκώσει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία τέτοια ηττοπαθής δήλωση δεν έχει γίνει. Εγώ δεν περιέγραψα διάφορα τρίγωνα. Αυτό που περιέγραψα είναι η έλλειψη βούλησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή, να προχωρήσει θεσμικά, αξιόπιστα, υπεύθυνα, συντεταγμένα, μέσα από τους θεσμούς που υπάρχουν στη Βουλή, στη χώρα μας, για να μην υπάρχουν αυτά τα τρίγωνα, αυτές οι παραθεσμικές λειτουργίες, είτε λειτουργούν, είτε έχουν πρόθεση να λειτουργήσουν, είτε δεν έχουν πρόθεση να λειτουργήσουν έτσι.

Όσο δεν πηγαίνουμε θεσμικά, σοβαρά, μέσα από τη Βουλή, με ανοιχτή διαδικασία που θα ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις, θα αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε κάθε έναν να επηρεάζει, ν' απαξιώνει, να συναλλάσσεται, να συγκαλύπτει, ν' αποκαλύπτει, όπως θέλει, τις υποθέσεις αυτές. Και είναι απαράδεκτο ότι δεν αναλαμβάνουμε εμείς, αντρίκια, τις ευθύνες μας ως πολιτική τάξη της χώρας, και τ' αφήνουμε σε διάφορους παράγοντες, για να συγκαλύψουμε δεν ξέρω τι. Είναι απαράδεκτο.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΝΕΤ RADIO»): Σας έχω ακούσει στη Βουλή να λέτε την εξής φράση: «Εξεταστική εδώ και τώρα κ. Καραμανλή για το Χρηματιστήριο και τη SIEMENS».

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια σύνδεση γιατί βλέπω ότι υπάρχουν με βάση τη δραστηριότητα της Δικαιοσύνης κάποιοι χρηματιστές οι οποίοι καλούνται σ' αυτή την υπόθεση ν' απαντήσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων και βεβαίως, το ερώτημα είναι, επί ομολογημένων εγκλημάτων αυτή τη στιγμή, κανένας δεν είναι στη φυλακή. Όμως η κυρία Τσέκου βρίσκεται στη φυλακή. Μήπως καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία;

Το δεύτερο ερώτημα: Δεν επείσθην ότι ισχύει αυτή τη φορά η φράση σας στη Βουλή «όποιος διψάει για εξουσία να ξεδιψάσει αλλού», νομίζω ότι μάλλον τους καλείτε να πιουν νερό από το ποτήρι που προσφέρετε. Ή όχι; Δεν δείξατε να είστε διατεθειμένος να επαναλάβετε αυτή τη φράση, άρα ενδεχομένως κάποια στελέχη τα οποία δεν νιώθουν ότι ανήκουν στο χώρο ή εσείς δεν νιώθετε ότι ανήκουν σ' αυτό το πολιτικό πλαίσιο που θέτετε, θα πρέπει να φύγουν απ' το ΠΑΣΟΚ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έβλεπα σ' ένα βίντεο προχθές, που είχαν «Τα Νέα», για την πορεία του πατέρα μου στην Κρήτη, μια ομιλία του. Κι έλεγε κι αυτός αυτή τη φράση: «Είναι παράδοσή μας στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία». Αυτό έλεγε. Δεν είμαστε για τους υπουργικούς θώκους. Είμαστε για να υπηρετήσουμε τον Ελληνικό λαό. Αυτή είναι η πιο γνήσια παράδοση του Κινήματός μας. Κι έτσι πορευόμαστε. Όλοι αυτό καταλάβαμε. Έχω πει ό,τι έχω πει και αυτά ισχύουν.

Θέσατε κάποια ερωτήματα. Είναι και δικά μου ερωτήματα αυτά. Αλλά πώς μπορεί κανείς ν' απαντήσει εάν δεν υπάρξει φως; Αυτό ζητάω. Ζητάω φως. Ν' αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν και, βεβαίως, εκεί όπου δεν υπάρχουν, να μη μπαίνουν σε διασυρμό. Γιατί είναι και αυτό τραγικό, να κατηγορούνται αδίκως άλλοι και, άλλοι να συγκαλύπτονται, επίσης αδίκως. Φως λοιπόν.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή αρχίσατε την παρέμβασή σας με αναφορά στον Πειραιά και σε μια κυρία συνταξιούχο κι επειδή υπάρχουν πολλά δεδομένα απ' το 2004 μέχρι τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Με δεδομένο ότι διαγράψατε τον κ. Σημίτη και με δεδομένο επίσης ότι ο κ. Σημίτης σε κάθε ευκαιρία δήλωνε τότε ότι αποχωρεί για να δώσει τόπο στην ουσιαστική ανανέωση, και επανέρχομαι σ' ένα προηγούμενο ερώτημα, θα ζητήσετε ν' αποχωρήσουν από τις βουλευτικές λίστες στελέχη της παλαιότερης γενιάς, στελέχη που είναι βουλευτές και 20 χρόνια και άνω;

Κι ένα δεύτερο σκέλος στο ζήτημα αυτό της ανανέωσης για την οποία συνήθως μιλάτε: Αν δεχθούμε ότι το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο είναι προϊόν ανανέωσης γιατί δεν υπάρχουν πρώην υπουργοί σ' αυτό, γιατί δεν συνεδριάζει όταν υπάρχουν κρίσιμα γεγονότα όπως αυτό με τη SIEMENS αλλά συνεδριάζει δυο ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ ότι η συνέντευξη αυτή είναι αρκετά κρίσιμη. Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και θα συνεδριάζει όλο και περισσότερο. Θα ενισχυθούν όλο και περισσότερο τα θεσμικά όργανα του Κινήματος. Και βεβαίως, η ανανέωση γίνεται με έναν τρόπο θεσμικό, σεβασμού στην εμπειρία, αλλά όπως είπα, εγώ ως Πρόεδρος του Κινήματος έχω υποχρέωση και στις νεώτερες γενιές της χώρας και του Κινήματός μας, που προσφέρουν πολύ μεγάλη ελπίδα. Τους πιστεύω και εμπιστεύομαι ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δυναμικό, το οποίο θ' αναδειχθεί και όλο και περισσότερο αναδεικνύεται καθημερινά.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Κύριε Πρόεδρε έχετε επανειλημμένως καταγγείλει ότι οι πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης έχουν καταστήσει τον Ελληνικό λαό από τους πλέον απαισιόδοξους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο αισιόδοξα δικαιούνται να αισθάνονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τ' απλά μέλη του Κινήματος όταν το ΠΑΣΟΚ συχνά πυκνά μετά την 11η Νοεμβρίου παρουσιάζει εικόνα εσωκομματικών χαρακωμάτων όταν μάλιστα εσείς ο ίδιος προ ολίγου ζητήσατε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι εμείς έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να φέρουμε αισιοδοξία και ελπίδα στην Ελλάδα κατ' αρχήν. Και η απαισιοδοξία που διακατέχει την Ελλάδα, βεβαίως διακατέχει όλη την κοινωνία και πάρα πολλούς πολίτες. Αυτή η απαισιοδοξία είναι και μια απαισιοδοξία για τη λειτουργία των θεσμών. Αλίμονο όμως, αλίμονο, εάν εμπεδωθεί η λογική της ισοπέδωσης και της απαξίωσης των πάντων, που η συντήρηση σήμερα καλλιεργεί.

Θα ήταν τραγικό, όχι για το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν τραγικό για την Ελλάδα. Η αίσθηση ότι δεν μπορούμε, τ' ακούω στον κόσμο. Κι επειδή είμαι και Έλληνας της διασποράς κι επειδή έχω συνεχείς επαφές με όλο τον κόσμο, με όλους τους ηγέτες του κόσμου, ξέρω ότι η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, ξέρω ότι δεν δικαιώνει την Ελλάδα αυτή η κατάσταση την οποία έχουμε σήμερα.

Ξέρω ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Και της ακρίβειας, και της υγείας, και της παιδείας. Βεβαίως μέσα από διάλογο και συναινέσεις και πιθανές συγκρούσεις. Αλλά δημοκρατικά. Δεν αποδέχομαι αυτή την ηττοπάθεια, που δεν είναι ηττοπάθεια ΠΑΣΟΚ. Είναι η ηττοπάθεια της χώρας. Και το είπα και στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ότι η ηττοπάθεια της χώρας σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχει η αίσθηση εναλλακτικής λύσης.

Πώς να υπάρχει ελπίδα; Εμείς έχουμε το χρέος να φύγουμε από μια χρονική περίοδο δύσκολη, εσωκομματική. Όμως η κάθε γέννα είναι και δύσκολη, έχει πόνους. Γεννάμε το καινούργιο στο ΠΑΣΟΚ. Φέρνουμε το καινούργιο, φέρνουμε την ελπίδα. Και όλοι μας στρατευμένοι θα υπηρετήσουμε αυτό το στόχο, τον Ελληνικό λαό και τα προβλήματά του, και όχι τις μικροεξουσίες. Αυτός είναι ο στόχος, όχι μόνο ο δικός μου, αλλά και του συλλογικού ΠΑΣΟΚ.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε απαντώντας προηγούμενα σε μια ερώτηση για την υπόθεση του κ. Τσουκάτου, είπατε -και σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι δεν αμφισβητείται η εντιμότητα του κ. Σημίτη. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι πιο απλό: μήπως διακρίνετε κάποια χαλαρότητα -αν μου επιτρέπετε την έκφραση αυτή- κάποια ολιγωρία, κάποια έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου του τέως πρωθυπουργού σε ένα τόσο στενό του συνεργάτη, ο οποίος είχε τόσο ισχυρές εξουσίες σε μια συγκεκριμένη περίοδο;

Πόσο εύκολο είναι δηλαδή ένας άνθρωπος να συναναστρέφεται με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, να ανοίγει λογαριασμούς, να διακινεί χρήματα; Εάν διακρίνετε έστω κάποια χαλαρότητα, δεν μιλάμε για επίπεδο εντιμότητας, αυτό το λύσατε.

Όταν έσκασε αυτή η υπόθεση του κ. Τσουκάτου -επιτρέψτε μου την έκφραση- είχατε μια αντίδραση συγκεκριμένη. Αναστείλατε την κομματική του ιδιότητα, το βράδυ βγήκατε και κάνατε κι ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Η έκφραση λύπης από τον τέως πρωθυπουργό είναι πολιτικά ισχυρή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβα τις ευθύνες μου. Ο τέως πρωθυπουργός έκανε κι αυτός τη δήλωσή του. Δεν έχω κάτι άλλο να συμπληρώσω. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα.

Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ («ΙΣΟΤΙΜΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είστε τηλεθεατής των δελτίων των 8 και ποιο είναι το σχόλιό σας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλετε να δείτε αν αυξάνω τη θεαματικότητα κάποιου καναλιού ή όχι;

Παρακολουθώ όσο μπορώ. Θα ήθελα πράγματι να δω μια τηλεόραση και γενικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μιλώντας μαζί σας εδώ, που είστε κι εκπρόσωποι, είστε λειτουργοί αυτού του χώρου, να πάμε επιτέλους σε ένα σύστημα διαφανών σχέσεων Τύπου, ηλεκτρονικών Μέσων, με την πολιτική, με τους ιδιώτες, με το κράτος.

Είναι θέμα Δημοκρατίας. Εγώ δεν έχω - και το έχω ξαναπεί - προσωπικά με κανέναν. Θέλω, αποδέχομαι, αξιοποιώ την κριτική. Αυτό το οποίο όμως δεν αποδέχομαι είναι να υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούν να χειραγωγούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Και να σας πω κάτι, για να μην ξεκινήσω από τα κεντρικά Μέσα. Σε μια επαρχία, όπου μια τηλεόραση - το συζητάω και με τους βουλευτές, τους συναδέλφους μου - είναι εξαρτημένη από κρατικές διαφημίσεις και, από το γραφείο του κ. Ρουσόπουλου, περνάει το μήνυμα, με όποιο τρόπο περνάει: προσέξτε τι θα γράψετε, αλλιώς δεν θα πάρετε τις κρατικές διαφημίσεις.

Αυτή δεν είναι χειραγώγηση του αισχίστου είδους των δημοκρατικών ελευθεριών μας; Του δικαιώματος του ελεύθερου Τύπου, της ελευθεροτυπίας; Δεν είναι ουσιαστική καταστρατήγηση; Αυτό καταπολεμώ. Δεν καταπολεμώ ούτε ένα δημοσιογράφο, ούτε έναν εκδότη, ούτε έναν επιχειρηματία. Καταπολεμώ τις ανθυγιεινές, κακές, χειραγωγημένες σχέσεις μεταξύ κράτους, ιδιωτών και Μέσων Ενημέρωσης. Και είναι θέμα Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι όλοι θα είμαστε καλύτερα, προφανώς ο Έλληνας πολίτης, εάν αυτές οι σχέσεις ξεκαθαρίσουν και γίνουν διαφανείς, ανεξάρτητες, αυτόνομες.

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε είπατε προηγούμενα ότι δεν είστε υπερήφανοι στο ΠΑΣΟΚ για νέα φαινόμενα διαφθοράς που γεννήθηκαν επί των ημερών σας, μιλήσατε για νέες ανισότητες κ.ά. Γιατί κάνετε αυτή την αυτοκριτική τώρα; Φοβάστε το πολιτικό κόστος από τις τελευταίες αποκαλύψεις και θέλετε να διαχωρίσετε τη θέση σας; Δεν σας είχε δοθεί ως τώρα η κατάλληλη ευκαιρία, ή τώρα ανακαλύψατε αυτή την κατάσταση; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν διαβάσετε την ομιλία μου, προ του Συνεδρίου του 2004, θα δείτε ότι τα έχω ξαναπεί.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ («ΑΞΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε δεδομένου ότι οι πολιτικές ερωτήσεις που είχα στο μυαλό μου έχουν ερωτηθεί κι έχουν απαντηθεί, θέλω να κάνω μια ερώτηση πιο «light», περισσότερο ανθρώπινης φύσεως. Όταν γυρνάτε το βράδυ στο σπίτι σας μακριά από τις υποχρεώσεις του γραφείου σας και την κούραση, σκέφτεστε ή σκεφτήκατε ποτέ την ημέρα που πήρατε απλόχερα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ το Γενάρη του 2004 και έχετε μετανιώσει καθόλου για εκείνη την απόφαση, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και όσα έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ; Άξιζε ο κόπος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αξίζει ο κόπος να αγωνίζομαι γι' αυτή τη χώρα. Δεν μετανιώνω και δεν θα μετανιώσω ποτέ γι' αυτό τον καθημερινό αγώνα που κάνω, ασχέτου αποτελέσματος. Με το κεφάλι ψηλά, με το μέτωπο καθαρό και με γνώμονα τα προβλήματα του Ελληνικού λαού και την υπηρεσία προς την πατρίδα.

Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά από όλα όσα είπατε θα συναινούσατε στο αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εφόσον αυτό διατυπωνόταν ενδεχομένως και από τον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα νομίζω ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές - εάν γίνουν βεβαίως - θα έχουν ως κατάληξη, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις σοβαρές, να πάμε και σε Προανακριτική. Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό επακόλουθο.

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τη γνωστή Ευρωσυνθήκη. Την ίδια στιγμή που εδώ ζητούσατε δημοψήφισμα, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις 20 Φεβρουαρίου του 2008 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είχαν απορρίψει με την ψήφο τους, συμπαρατασσόμενοι με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Πρόεδρε όταν απευθύνεστε στον ελληνικό λαό έχετε άλλη θέση και όταν απευθύνεστε στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν έχετε άλλη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλή ερώτηση, κ. Θεοδωρόπουλε. Να διευκρινίσω τη θέση μας. Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε εθνικά δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες. Ζητάμε κατ' αρχήν δημοψήφισμα στην Ελλάδα και, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, δεν έχουμε κάνει για την Ευρώπη ποτέ δημοψήφισμα, ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάνει κάποια στιγμή δημοψήφισμα, για να πάρουν την έγκριση γι' αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της εμβάθυνσης.

Αλλά έχουμε προτείνει τη δημιουργία του θεσμού του ευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο βέβαια θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την έγκριση όλων των Κοινοβουλίων, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μετά, οι λαοί της Ευρώπης να ψηφίσουν σε ένα ευρωπαϊκό δημοψήφισμα, με μια αυξημένη πιθανώς πλειοψηφία.

Αυτή την πρόταση έχουμε καταθέσει και εκεί είχαμε μια διαφοροποίηση από την πρόταση, δεν ξέρω αν ήταν του Συνασπισμού ή του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την επιβολή εθνικών δημοψηφισμάτων σε κάθε χώρα.

Κ. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως αν το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, πρέπει να αντικατασταθεί. Ο κ. Λαλιώτης μιλάει για επανίδρυση του Κόμματος της 3ης του Σεπτέμβρη και άλλοι υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη νέων κομματικών σχηματισμών.

Εσείς ακούσαμε ότι θέλετε ένα ενωμένο, ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζεστε δηλαδή, έχετε μείνει να φυλάτε Θερμοπύλες; Να κρατάτε ψηλά τη σημαία, έστω κι αν η σημαία έχει αρχίσει να ξεφτίζει; Εν τέλει είστε φορέας αλλαγής, όπως ήρθατε το 2004 ή είστε φορέας συντήρησης των πραγμάτων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για να είμαι ΠΑΣΟΚ, είμαι φορέας αλλαγής. Για να πιστεύω σε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, πιστεύω στις αξίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι διαχρονικές και είναι η Δημοκρατία, είναι η διαφάνεια, είναι η συμμετοχή, είναι μια περήφανη εξωτερική πολιτική, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η λογοδοσία. Είναι γνώμονας της πολιτικής μας, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη.

Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ παλεύω, αυτό το ΠΑΣΟΚ υπηρετώ και αυτό το ΠΑΣΟΚ δημιουργώ και δημιουργούμε συλλογικά. Με συγκρούσεις, με τα λάθη μας, με τα προβλήματά μας, αλλά αυτό είμαστε. Τίποτε άλλο.

ΣΠ. ΝΑΝΟΣ («Η ΧΩΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε στην αρχή μιλήσατε για κουκουλώματα. Θα ήθελα να δανειστώ μια φράση της Βάσω Παπανδρέου σε μια από τις τελευταίες συνδιασκέψεις, ότι «επί κυβερνήσεων Σημίτη κάποια στελέχη σας πλούτισαν». Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Αρκετά στελέχη επί κυβερνήσεων Σημίτη πλούτισαν; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω μιλήσει για τη διαφάνεια και για το ότι, αν υπάρχει οποιοδήποτε στέλεχος του Κινήματός μας, να έχει μια οποιαδήποτε εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις, η απάντηση θα είναι άμεση, όπως ήταν και με τα δυο στελέχη τα οποία αποπέμφθηκαν από το Κίνημά μας.

Μ. ΚΩΝΤΑΝΤΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πέραν όλων των άλλων και μια φθίνουσα πορεία της επιρροής του δικομματισμού και μια πιθανότητα ακυβερνησίας μετά τις επόμενες εκλογές. Βέβαια έχετε ταχθεί κατά της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Στο ενδεχόμενο που η κάλπη θα επιτάσσει μια τέτοια κατάσταση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να μην υπάρξει ακυβερνησία, θα μπορούσατε εσείς να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω απαντήσει σε αυτό ήδη. Και δεύτερον δεν υπάρχουν δύο κόμματα στη χώρα μας, υπάρχουν πολλά κόμματα στη Βουλή. Μ. ΚΩΝΤΑΝΤΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»): Συγνώμη, λέω αν η αριθμητική της Βουλής επιτάσσει κάτι τέτοιο.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι ισχυρά κόμματα και ισχυρό ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα που θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή του τόπου.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ («ΞΕΝΙΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε έχω καλυφθεί από τα θέματα που αφορούν το πολιτικό κομμάτι. Στην αρχή μιλήσατε για θέματα ακρίβειας, υγείας, παιδείας και αναφερθήκατε και στο θέμα του περιβάλλοντος. Ως γνωστόν, εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας που το ΠΑΣΟΚ έκανε κάποια κίνηση και μια πρωτοβουλία υπάρχουν και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, ο Υμηττός, η Πάρνηθα, εχθές είχαμε και μια πυρκαγιά.

Όλο αυτό το πλέγμα το ΠΑΣΟΚ πώς σκέπτεται να το προσεγγίσει; Είναι άλλωστε εδώ και ο κ. Ασκούνης, ένας από τους παλαιότερους Δημάρχους της Αττικής, δεδομένου ότι το πλέγμα αυτό υπάρχει κι εκεί, υπάρχουν ψίθυροι για αδιαφάνεια, εχθές μίλαγα με ένα Δήμαρχο περιοχής που καιγόταν και μας έλεγε ότι πήρε ένα ποσό τάδε, ενώ ένας άλλος Δήμαρχος διπλανός είχε πάρει τριπλάσιο και πολλαπλάσιο ποσό.

Και υπάρχει κι ένα κομμάτι που γνωρίζω ότι προσωπικά το εκτιμάτε, το κομμάτι των εθελοντών. Όχι των εθελοντών πυροσβεστών, αλλά των απλών ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το χρονικό διάστημα, κινδυνεύουν ακόμα και να τραυματιστούν χωρίς να έχουν μία κάλυψη. Για όλο αυτό το πλέγμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό τι σκέπτεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά. Πρώτα απ´ όλα, κ. Πουλάκη, έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία πέρσι μιλούσε για ασύμμετρες απειλές, που όμως δεν είχαμε ασύμμετρες απειλές, δύο φωτιές ήταν που μπήκαν, αλλά είχαμε την αλλαγή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος ένα μήνα προ των πυρκαγιών, με τρόπο απαράδεκτο, κομματικό. Μάλιστα, τσακωθήκανε μεταξύ τους υπουργοί "γιατί έβαλες τον τάδε και τον τάδε".

Δηλαδή, με καθαρά μη αξιοκρατικά και στενά κομματικά κριτήρια, που δεν λέω, μπορεί οι άνθρωποι να είναι ικανοί, αλλά όταν τον βάζεις ένα μήνα πριν από το καλοκαίρι, να αναλάβει ένα πόστο που δεν ξέρει, δεν ξέρει το χώρο, τα δάση, τις περιοχές και τα λοιπά, βεβαίως δεν θα είναι αποτελεσματικός.

Αυτή λοιπόν η λογική του κράτους-φέουδο, ότι κάνω ό,τι θέλω, βάζω όποιον θέλω, απλώς για να εξυπηρετήσω κάποια μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα, είναι αυτό που καταστρέφει μια ευνομούμενη, οργανωμένη Πολιτεία που προστατεύει δικαιώματα, το περιβάλλον, την παράδοσή μας, την ιστορία μας.

Άρα λοιπόν, εμείς λέμε σωστή, συντονισμένη οργάνωση κεντρικά, ενεργοποίηση και χρηματοδότηση με διαφάνεια των τοπικών φορέων, είτε είναι η Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχία, είτε είναι βεβαίως και εθελοντικές ομάδες που πρέπει να βοηθήσουν. Και βοήθεια στους εθελοντές, πρώτα απ´ όλα για να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν, να αυτοεκπαιδευτούν εν πάση περιπτώσει.

Βοήθεια σε αυτούς, για να μπορούν να έχουν και την απαραίτητη προστασία και, τοπικά, τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της πυροπροστασίας, της προστασίας των δασών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά να μπορούν να λειτουργήσουν και καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να αποφευχθούν πυρκαγιές. Γιατί, ουσιαστικά, στο θέμα των πυρκαγιών, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να τις κατασβέσουμε, αλλά να έχουμε την προστασία, ώστε να μην εκδηλώνονται.

Πάντως, έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αναγέννηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, την Ηλεία, την Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές, όπως της Εύβοιας, της υπόλοιπης Πελοποννήσου, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να πούμε ότι το περιβάλλον για μας είναι στο επίκεντρο της νέας ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, είτε της πόλης, είτε της βιομηχανίας, είτε του τουρισμού.

Αντιθέτως, σήμερα, με όλα αυτά που γίνονται παγκοσμίως, η Ελλάδα, όσο έχει διατηρήσει ένα όμορφο περιβάλλον, μπορεί να είναι στην πρωτοπορία ποιοτικών υπηρεσιών τουρισμού, ποιοτικών προϊόντων αγροτικών, ποιοτικών προϊόντων στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών, των νέων τεχνολογιών, που θα δώσουν δουλειές στους νέους, όχι των 700 ευρώ, αλλά ποιοτικές δουλειές, αξιοζήλευτες για κάθε οργανωμένη και αναπτυγμένη χώρα.

Αλλά θα δώσουν και μια ποιότητα ζωής, ώστε να μπορεί ο πολίτης, στις πόλεις αλλά και στην επαρχία, να ζει ποιοτικά, όχι σε ένα γκέτο, ένα γκετοποιημένο οικολογικό απαρτχάιντ, όπου η φτωχότερη και η μεσαία τάξη ζει σε αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες και, κάποιοι πλούσιοι, που βεβαίως μπορούν με τα αεροπλάνα τους και τα ελικόπτερά τους ή τις βίλες τους, να ξεφεύγουν από το ζοφερό τοπίο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στις πόλεις και στις υπόλοιπες περιοχές.

Κι εδώ υπάρχει θέμα κοινωνικής ανισότητας και αδικίας. Γι' αυτό και το περιβάλλον είναι ένα άκρως πολιτικό και ταξικό ζήτημα.

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε στην αρχική σας τοποθέτηση μιλήσατε για τη νέα γενιά κι ότι "τη στηρίζετε". Στις αρχές του μήνα διεξήχθη η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, η οποία ξεκίνησε με πανηγυρικό χαρακτήρα και κατέληξε εντελώς άδοξα.

Είδαμε και ακούσαμε επεισόδια και διαξιφισμούς μεταξύ των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους. Κατ´ αρχάς θέλω να σας ρωτήσω είστε ικανοποιημένος με την εικόνα αυτή; Δεύτερον, από τότε δεν έχουμε δει ούτε επίσημα αποτελέσματα να ανακοινώνονται, κάποιες μόνο προαναγγελίες διαγραφών κι αυτές στα λόγια μένουν.

Το ερώτημά μου είναι: Τι πιστεύετε ότι φταίει κι όλες οι απόπειρες ανασυγκρότησης της νεολαίας αποτυγχάνουν και μήπως τελικά είναι υπεύθυνη και η ηγεσία, που όπως έχει καταγγελθεί προσπαθεί να ελέγξει τις διαδικασίες; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ´ όλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Δεύτερον, αυτό το οποίο δεν θα αφήσω και δεν θα αφήσουμε στο Κίνημά μας είναι πρακτικές προσπάθειας χειραγώγησης ή νοθείας, τις οποίες καταδικάζουμε. Εγώ καταλαβαίνω ότι η νέα γενιά σήμερα - με το κλίμα το οποίο υπάρχει σε αυτή τη χώρα, της απαξίωσης των πάντων, που πολλές φορές νομίζουν μερικοί, είτε εντός, είτε εκτός του ΠΑΣΟΚ, είτε στο φοιτητικό χώρο, ότι μπορούν να μη σέβονται αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες - αντιδρά.

Καταγγέλλουμε τέτοια πράγματα, όπως καταγγείλαμε και τις διάφορες καλπονοθείες που γίνονταν στα πανεπιστήμια ή το κλέψιμο των καλπών, όπως καταγγείλαμε και στη Βουλή τη νοθεία που πήγε να περάσει, και που πέρασε βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Δεν αφήνουμε τέτοιες πρακτικές, είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, γι' αυτό και υπήρξαν και κάποιες διαγραφές, όχι από μένα, από το αρμόδιο όργανο, την «ΕΚΑΠ» τη λεγόμενη, η οποία κοιτά τη δεοντολογία και πιστοποιεί τις διαδικασίες.

Τ. ΣΕΚΟΣ («902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»): Κύριε Πρόεδρε επειδή στην κριτική σας προς τις κυβερνήσεις Σημίτη θέσατε και το θέμα της αναδιανομής αν δεν κάνω λάθος, πιστεύετε ότι η δίκαιη αναδιανομή επιτυγχάνεται με αυξήσεις ενός ευρώ την ημέρα στους μισθούς που εσείς πρώτος σπεύσατε να χαιρετίσετε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ως υπόδειγμα κοινωνικής συμφωνίας με συναίνεση; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σίγουρα δεν αρκούν. Εγώ δεν χαιρέτισα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, γιατί δεν ήταν και στην αρμοδιότητά μου να διαπραγματευθώ εγώ μεταξύ των δύο πλευρών. Χαιρέτισα όμως τη δυνατότητα δύο φορείς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνούν, να συναινούν.

Βεβαίως, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για το φορολογικό σύστημα, για την επιβολή περαιτέρω ΦΠΑ στον πολίτη, για την αύξηση των τιμών στις ΔΕΚΟ, για έναν πληθωρισμό που, ναι μεν είναι κοντά στο 5%, αλλά για τα φτωχότερα στρώματα, στα βασικά είδη μπορεί να φθάνει κι ένα 50%. Βρισκόμαστε σε μια απαράδεκτη κατάσταση κοινωνικής και οικονομικής ανέχειας, νέας φτώχιας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Δεν θεωρώ, βεβαίως, ότι μόνες τους αυτές οι δύο οργανώσεις, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, θα μπορούσαν να λύσουν το ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, χωρίς να υπάρχει μια ουσιαστική προσπάθεια από την κυβέρνηση να συμβάλει στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο. Έχει ανοίξει η ψαλίδα, αισθάνεται τεράστια οικονομικά προβλήματα σήμερα ο Έλληνας πολίτης. Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να συμβάλει - κι αυτό έχει φανεί πια μετά από πέντε χρόνια - στην καλυτέρευση των χαμηλότερων εισοδημάτων των συνταξιούχων ή και της μεσαίας τάξης. Θα βλέπουν την ψαλίδα να ανοίγει, η ακρίβεια να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος βραχνάς και απειλή για το μέσο εισόδημα και, βεβαίως, κάποιοι να πλουτίζουν.

Γι´ αυτό μιλάμε για μια άλλη πολιτική αναδιανομής του πλούτου, με δίκαιο τρόπο, ένα νέο φορολογικό σύστημα, ένα σύστημα που επενδύει στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στο δημόσιο νοσοκομείο και να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες σωστά και να μην είναι βάρος για την τσέπη του.

Σήμερα, ο Έλληνας πολίτης πληρώνει από την τσέπη του όσο κανένας άλλος Ευρωπαίος πολίτης για την υγεία και την παιδεία. Μαζί με τους χαμηλούς - όπως είπες - μισθούς ή συντάξεις, αυτό δημιουργεί μια ζοφερή για τον Έλληνα πολίτη κατάσταση.

Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν θα είναι απλώς μια διαφορετική πολιτική, την οποία εμείς έχουμε. Σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, ώστε να εκφράζονται αυτά τα συμφέροντα των πολιτών.

Σήμερα, δεν υπάρχει οξυγόνο στο πολιτικό μας σύστημα, διότι τα συμφέροντα τα συγκεκριμένα, για τα οποία μίλησα όλη αυτή την ώρα, ουσιαστικά, κρατούν σε ομηρία, ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα με τον τρόπο που λειτουργεί.

Μ' αυτό θα συγκρουστούμε, για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το πολιτικό σύστημα και να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη, να λύσουμε τα προβλήματά του. Και υπάρχουν λύσεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με την ερώτηση του κ. Σέκου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συνέντευξης Τύπου. Να σας ευχαριστήσουμε όλους για την παρουσία σας, να σας ευχαριστήσουμε διπλά για τη βοήθειά σας, γιατί έτσι μπορέσατε όλοι να απευθύνετε ερωτήσεις.

Και να σας ενημερώσουμε, ότι η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα σας διανεμηθεί σε λίγο.

Ευχαριστούμε πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα