Συνέντευξη Μ. Ξενογιανακοπούλου στον Ρ/Σ "ΝΕΤ 105,8" και στον δημοσιογράφο Θ. Σιαφάκα
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Σε αυτό το σημείο να καλημερίσω την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Προφανώς η συζήτηση δεν είναι ευχάριστη, αλλά κρατώ το θετικό στοιχείο το οποίο εξέπεμψε μέσα από τη συχνότητα της «ΝΕΤ» ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης, ότι μέσα απ? αυτή την κρίση, μέσα απ? αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψουν και θετικά για το πολιτικό μας σύστημα. Να οδηγηθεί σε μία τέτοια κάθαρση που πραγματικά να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, μακάρι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να συμβεί, και είναι δύο οι προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση, και απόδοση ευθυνών. Και, απόλυτη διαλεύκανση σημαίνει σε όλες τις πτυχές αυτού του μεγάλου σκανδάλου, αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει όσο φαίνεται ότι ο πολιτικός κόσμος είναι σε ομηρία διαρροών και σκιών. Γι? αυτό, εμείς επιμένουμε σαν ΠΑΣΟΚ και όλη η αντιπολίτευση, ότι πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δεχθεί να υπάρξει μια συντεταγμένη και πλήρης διαλεύκανση, με τη Βουλή να μην παρακολουθεί άβουλη, αλλά να συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Υπάρχουν επιχειρήματα γι? αυτό που λέτε, αλλά δε θα ήθελα να σταθούμε εκεί.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να αναφέρω όμως κ. Σιαφάκα και τη δεύτερη προϋπόθεση. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι, μετά απ? όλη αυτή την ιστορία και αφού γίνει η διαλεύκανση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με συγκεκριμένα μέτρα αναβάθμισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Να σας θυμίσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αύριο θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου πάνω στη διαδικασία αυτή που περιγράφετε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θέλω όμως να επανέλθουμε στην επικαιρότητα, έστω και αν αυτή έχει πολλά και μίζερα χαρακτηριστικά. Θέλω να ρωτήσω, έχετε κατανοήσει εσείς προσωπικά ως πολιτικό πρόσωπο, που πήγαν τα χρήματα απ? τα μαύρα ταμεία της SIEMENS; Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές τοποθετήσεις. Δύο διαφορετικούς ισχυρισμούς. Ο ένας ανατρέπει τον άλλον.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, φαίνεται ότι είναι μία υπόθεση η οποία έχει ευρύτατες διαστάσεις, και διεθνείς και μέσα στη χώρα μας. Αυτά είναι θέματα που μέσα απ? τη διερεύνηση πρόκειται να αναδειχθούν. Αυτό όμως που φαίνεται, είναι ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία διαρροών, αντί να υπάρχει μία συντεταγμένη προσέγγιση της υπόθεσης.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αυτό μας το είπατε, αλλά υπάρχει και μία παραδοχή, μία ομολογία. Βέβαια στα νομικά και αυτό το αποδεικτικό μέσο κρίνεται, αλλά απ? τη μία έχουμε μια παραδοχή, μια ομολογία και απ? την άλλη έχουμε αυτές τις διαρροές.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δε μπορώ, όπως καταλαβαίνετε, και δεν θα ήταν και υπεύθυνο από την πλευρά μου, να σχολιάσω συγκεκριμένες πτυχές. Αυτό που εμείς ζητάμε, είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα και όπου υπήρξαν ευθύνες, να αποδοθούν. Και το είδατε ότι στο ΠΑΣΟΚ λειτουργήσαμε ακαριαία. Δηλαδή, για κάθε στέλεχος που φέρεται να εμπλέκεται, η απόφαση είναι αναστολή της κομματικής ιδιότητας, μέχρις ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Tο ΠΑΣΟΚ δεν ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές και δεν ανέχεται αυτές τις σκιές. Και την ίδια αποφασιστικότητα περιμένουμε και από την κυβέρνηση. Επιμένω σε αυτό, γιατί είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δεν πρέπει κ. Σιαφάκα με τίποτα ο ελληνικός λαός να πιστέψει ότι επιχειρείται κουκούλωμα ή κάποιος συμψηφισμός.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μία ομολογία. Η κυβέρνηση πώς να αντιδράσει; Δηλαδή να πάρει τον τύπο και ουσιαστικά να λειτουργήσει βάσει του τύπου;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω με ποιόν τρόπο οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση. Οφείλει να συμφωνήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή ώστε να υπάρξει μια συντεταγμένη προσέγγιση, για να μην δημιουργείται η αντίληψη στον κόσμο ότι υπάρχει μία μονόπλευρη απλώς ανάδειξη των θεμάτων, αλλά ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αν προχωρήσει η Βουλή στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τότε αυτόματα η διαδικασία η δικαστική θα σταματήσει. Ο Εισαγγελέας θα σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Σιαφάκα δεν ισχύει αυτό. Πρώτα απ? όλα έχουμε ένα κακό προηγούμενο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πόρισμα Ζορμπά για τα Ομόλογα είναι ακόμη στο συρτάρι της δικαιοσύνης. Το ίδιο έγινε στις υποκλοπές, στους Πακιστανούς και σε διάφορα άλλα μεγάλα ζητήματα, μεγάλες υποθέσεις το προηγούμενο διάστημα.
Η Εξεταστική Επιτροπή δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη. Αντίθετα, λειτουργεί ενισχυτικά και συμπληρωματικά γιατί αναδεικνύει την πολιτική διάσταση του θέματος. Οι εισαγγελείς, οι ανακριτές, έχουν ευθύνη να δουν στενά την ποινική διάσταση.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Ναι, αλλά οι εισαγγελείς όταν θα φτάνουν στα πολιτικά πρόσωπα θα λένε, «α, παιδιά η Βουλή». Μήπως έτσι υπάρξει μια δυσλειτουργία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δυστυχώς, σας θυμίζω ότι ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης πριν από λίγες εβδομάδες να βιάζεται να προκαταλάβει ότι δεν εμπλέκονται καθόλου πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι ατόπημα από την πλευρά του Υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι επιχειρείται κάποια γρήγορη διαδικασία να κλείσει όπως - όπως και μεροληπτικά η υπόθεση.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Ίσα-ίσα, αυτό που λέτε, συνίσταται στο ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Σιαφάκα, η Εξεταστική Επιτροπή έχει τον ρόλο να αναδείξει τη συνολική πολιτική διάσταση και να εγγυηθεί την πλήρη διαλεύκανση.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Δηλαδή να σας πω κάτι. Αν η δικαιοσύνη έβγαλε off τον Υπουργό σε αυτό που είπε, σημαίνει ότι πράγματι η δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργού. Γιατί, κανένας Υπουργός δεν πρέπει να προδικάζει και να λέει τι θα γίνει ή δε θα γίνει. Στο κάτω-κάτω είναι θέμα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι θέμα της εθνικής αντιπροσωπείας σε αυτή την υπόθεση να έχει την πλήρη ευθύνη και την καθοριστική συμβολή για τη διαλεύκανση, και στη συνέχεια να αποφασίσει όσον αφορά στις θετικές προτάσεις για το μέλλον.
Για να είμαστε όμως αξιόπιστοι στους πολίτες ότι προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο για το πολιτικό σύστημα, για το πολιτικό χρήμα, για τον εκλογικό νόμο, για την πολιτική αυτονομία των κομμάτων και των βουλευτών, πρέπει πρώτα να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν επιχειρείται κανένα κουκούλωμα και κανένας συμψηφισμός.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Κύρια Ξενογιαννακοπούλου έχω τρία ερωτήματα. Θέλω να με βοηθήσετε να τα θέσω και τα τρία μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά που μας απομένουν μέχρι να κλείσει η εκπομπή.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαρίστως.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Το ζήτημα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος περί εσωτερικής Εξεταστικής Επιτροπής μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πως μπορεί πολιτικά να υλοποιηθεί. Απαιτεί και τόλμη και θάρρος.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, καταρχάς όσον αφορά την πτυχή της αυτοκάθαρσης, δηλαδή του αυτοελέγχου και της απόδοσης ευθυνών εσωτερικά, αυτό είναι μία διαδικασία που ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και πολύ καιρό την έχει δρομολογήσει στο ΠΑΣΟΚ και με την Επιτροπή Δεοντολογίας και με μια σειρά άλλα μέτρα, και σε αυτή τη διάσταση νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, πρέπει να γίνει στη Βουλή. Και αυτό για δύο λόγους, ώστε να μην υπάρξει παρανόηση. Πρώτον, γιατί η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να είναι δεσμευτική, και μια Εξεταστική Επιτροπή μέσα σε ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για κάθε παράγοντα και πολίτη που εμπλέκεται. Και, δεύτερον, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση μεροληψίας. Γιατί, καταλαβαίνετε, ότι αν κάνει το ΠΑΣΟΚ μόνο του μια Εξεταστική Επιτροπή, ποιος θα πειστεί ότι δεν υπάρχει μεροληψία για τα στελέχη του; Γι? αυτό η εγγύηση είναι η Βουλή, όπου μπορεί πραγματικά να δώσει εγγύηση διαφάνειας, αλλά και πλήρους διαλεύκανσης. Εξάλλου, αυτή η υπόθεση αφορά όλα τα κόμματα και συνολικά την Δημοκρατία.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα μπορούσα πάρα πολλά να σας πω γι? αυτό το τελευταίο που είπατε, αλλά δεν έχω το χρόνο. Θέλω να πάω στο επόμενο ερώτημα. Αρκετοί εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου βρήκε την χρυσή ευκαιρία που περίμενε για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Για να καθαρίσει το κόμμα του. Σας το λέω ευθέως. Και μάλιστα υπάρχει και μια δήλωση του κ. Χρήστου Παπουτσή, που λέει ότι η κάθαρση προέχει της ενότητας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Είναι θέμα τιμής συνολικά για τον πολιτικό κόσμο, αλλά είναι και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά.
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, το έργο των κυβερνήσεών του, την συλλογική προσφορά μας στον τόπο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για την προσφορά μας.
Από την άλλη, όμως, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση προς τη δημοκρατία και το λαό, όπου υπήρξαν επιλήψιμες συμπεριφορές να τις στηλιτεύσουμε, να απαιτήσουμε απόδοση ευθυνών και να προχωρήσουμε μπροστά κάνοντας την εσωτερική μας αυτοκάθαρση. Αυτό απαιτεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, αυτό περιμένουν οι πολίτες που πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και αγωνιούν. Αυτή όμως η ανάγκη με τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών. Θα ήταν παράλογο και κανένας δεν το υποστηρίζει. Όλοι μας θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και πιστεύω ότι δεν υπάρχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να μη θέλει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τα περί επανίδρυσης πως τα ακούτε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ όπως ξέρετε έχει περάσει από πολλές διαδικασίες ανασυγκρότησης, και αυτό δείχνει ότι είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Σε κάθε συγκυρία βρίσκει τη δύναμη να προσαρμόζεται, να προχωράει μπροστά. Η διαδικασία ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ είναι μια προσπάθεια που ο Γιώργος Παπανδρέου όπως γνωρίζετε εδώ και πάρα πολύ καιρό την παλεύει και την προωθεί.
Την περασμένη Πέμπτη η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το λαό, από τους πολίτες. Το βλέπω καθημερινά και πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος πιστεύει ότι η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου είναι για το καλό της δημοκρατίας και της χώρας.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Για να δούμε τι λένε και τα γκάλοπ όμως, γιατί δε σας πολυπάνε τα γκάλοπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται την προσπάθεια που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Του αναγνωρίζουν ότι πραγματικά θέλει να συμβάλει στην αναβάθμιση της δημοκρατίας, και σας θυμίζω ότι πρώτος μίλησε για την πολιτική αυτονομία σε ανύποπτο χρόνο.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κα Ξενογιαννακοπούλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ κ. Σιαφάκα.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα