Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Συνέντευξη Χρ. Παπουτσή στον Ρ/Σ "ALPHA 98,9" και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου

Σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, στο Ρ/Σ Alpha 9,89 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, σχετικά με την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ και την κάθαρση, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό σύστημα και την καθυστέρηση των ερευνών στην υπόθεση Siemens.



Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη διαφθορά, δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο. Πρέπει να ηγηθούμε όλος ο πολιτικός κόσμος και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας, είμαστε αποφασισμένοι να ηγηθούμε αυτού του αγώνα για την πλήρη διαφάνεια και για την κάθαρση... Με όποιο τίμημα, ακόμα κι αν ματώσουμε.
Πιστεύω στην ιδεολογική και την πολιτική ενότητα και έχω εργαστεί γι' αυτήν πολλά χρόνια, από τη στιγμή της ένταξής μου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλω να έχω καμία αίσθηση ενότητας με κανέναν ο οποίος πιστεύει στην ιδεολογία της τσέπης του.
Ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ και στον πολιτικό βίο της χώρας, αλλά και στο εσωτερικό του κινήματος που αφορούν την κάθαρση, τη διαφάνεια, το δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κρατούν τη Βουλή όμηρο και να οδηγούν τη Βουλή, να την υποχρεώνουν ουσιαστικά να παραμένει απαθής μέσα σε ένα όργιο φημών, μιας φημολογίας, μιας σκανδαλολογίας η οποία δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο και ταυτόχρονα εμπεδώνει την αντίληψη στον πολίτη ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε ίδιοι. Τι να κάνουμε;
Ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Δεκέμβριο του 2004 ζητάει επιμόνως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δυο βασικά πράγματα. Πρώτον, μια δέσμη προτάσεων που αφορά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος με την ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας, δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου... Και δεύτερον, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, με βασικό στόχο να διαμορφωθεί ένας κοινός αγώνας, μια κοινή προσπάθεια ενάντια στη διαφθορά.
Η υπόθεση της SIEMENS εφάπτεται και με άλλες υποθέσεις με σοβαρότατα σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την ελληνική πολιτική ζωή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το C4I ... Αναφέρομαι στο θέμα των υποκλοπών, γιατί σας υπενθυμίζω ότι οι υποκλοπές έγιναν εκείνη την περίοδο και από αυτό το σύστημα και επιπλέον ο βασικός προμηθευτής και του C4I και εκείνος που υπέγραψε την τελική σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν η εταιρεία SAIC, οι Αμερικανοί, αλλά ήταν η SIEMENS. Το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΤΕ όπου πάλι εκεί υπάρχει εμπλοκή και η επαφή του σκανδάλου SIEMENS με τις προνομιακές συμβάσεις για την τεχνική βοήθεια του ΟΤΕ η οποία είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και που είχε σαν αποτέλεσμα μάλιστα να κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη εις βάρος του κ. Βουρλούμη ακριβώς για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
Η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε κανονικό, σε τακτικό ανακριτή. Όχι σε Εφέτη ανακριτή ο οποίος θα προσδοκά σε λίγους μήνες να πάρει προαγωγή, αλλά σε τακτικό ανακριτή, ενδεχομένως και δυο και τρεις τακτικούς ανακριτές οι οποίοι να προχωρήσουν κανονικά την προανακριτική διαδικασία επί των συγκεκριμένων στοιχείων. Έχουμε ένα όργιο φημών, ο πολιτικός κόσμος είναι εγκλωβισμένος σε μια διάσπαρτη φημολογία και ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία αρνείται την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί παράλληλα εάν υπήρξε η χρηματοδότηση κυβερνητικών παραγόντων ή παραγόντων της Διοίκησης που επηρέασαν κρίσιμες αποφάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι άλλο πράγμα από την ποινική διαδικασία η οποία αφορά τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το σκάνδαλο της SIEMENS με βάση τη γερμανική δικογραφία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω τον κ. Χρήστο Παπουτσή, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα κ. Παπουτσή.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλημέρα σας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πώς είστε;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλά, μια χαρά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, μια χαρά, φαντάζομαι και με γερό στομάχι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντα έχουμε γερό στομάχι.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Χρειάζεται και ειδικά...

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και αισιοδοξία.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και ειδικά τέτοιες ημέρες. Λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, γιατί κάνατε μια παρέμβαση χθες που ουσιαστικά δείξατε και προς τη μεριά των Αμερικάνων γι' αυτά τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τι ακριβώς πιστεύετε γι' αυτό το θέμα;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θεωρώ ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, δεδομένου ότι από τον Ιούλιο του 2007 έχουν στα χέρια τους όλη τη δικογραφία της γερμανικής Δικαιοσύνης και τις αποκαλύψεις και τις καταθέσεις στον ιστορικό έλεγχο που είχε κάνει τότε στη SIEMENS. Έκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη περίμενε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μέχρι τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή πριν από τέσσερις μήνες. Όπως θυμόσαστε, η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε την Εξεταστική Επιτροπή και αμέσως μετά ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Χατζηγάκης διέταξε την κατεπείγουσα διερεύνηση. Ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κατεπείγουσα διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Όμως είμαστε ακόμα στην προανακριτική διαδικασία με έναν Δικαστή και απ' ό,τι φαίνεται αυτό έχει ενοχλήσει και το αμερικανικό γραφείο το οποίο παρακολουθεί για λογαριασμό των υπηρεσιών του αμερικανικού χρηματιστηρίου την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Σας θυμίζω ότι από εκεί ξεκίνησε η αποκάλυψη του παγκόσμιου σκανδάλου της SIEMENS.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό το αμερικανικό γραφείο εκπροσωπείται εδώ στην Ελλάδα και φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει αυτή η καθυστέρηση. Γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι υπάρχει οργανωμένη διαρροή πληροφοριών ούτως ώστε να πιέζεται η ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση. Όπως επίσης είναι απορίας άξιον το γεγονός...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι. Εάν πιέζεται η ελληνική Δικαιοσύνη, λέω εάν πιέζεται, προς όλες τις κατευθύνσεις...

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για την ταχύτητα εννοώ.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για την ταχύτητα εννοείτε.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, ναι, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Γι' αυτό κι εγώ πιστεύω ότι αυτή η ιστορία κάπου πρέπει να σταματήσει γιατί είναι κωμωδία η προανακριτική διαδικασία. Και πρέπει να ανατεθεί η υπόθεση σε κανονικό, σε τακτικό ανακριτή. Όχι σε Εφέτη ανακριτή ο οποίος θα προσδοκά σε λίγους μήνες να πάρει προαγωγή, αλλά σε τακτικό ανακριτή, ενδεχομένως και δυο και τρεις τακτικούς ανακριτές οι οποίοι να προχωρήσουν κανονικά την προανακριτική διαδικασία επί των συγκεκριμένων στοιχείων.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες έπ' αυτού.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Διότι αυτή τη στιγμή τι γίνεται μ' αυτή την υπόθεση; Έχουμε ένα όργιο φημών, ο πολιτικός κόσμος είναι εγκλωβισμένος σε μια διάσπαρτη φημολογία και ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία αρνείται την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί παράλληλα εάν υπήρξε η χρηματοδότηση κυβερνητικών παραγόντων ή παραγόντων της Διοίκησης που επηρέασαν κρίσιμες αποφάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό είναι άλλο πράγμα από την ποινική διαδικασία η οποία αφορά τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το σκάνδαλο της SIEMENS με βάση τη γερμανική δικογραφία. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι δυο διαφορετικά πράγματα όντως. Το θέμα όμως κ. Παπουτσή...

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και επιπλέον, αν μου επιτρέπετε να σας πω..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παρακαλώ.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η υπόθεση της SIEMENS εφάπτεται και με άλλες υποθέσεις με σοβαρότατα σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την ελληνική πολιτική ζωή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι πρώτα απ' όλα στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το C4I ...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Στις προμήθειές του. Αναφέρομαι στο θέμα των υποκλοπών, γιατί σας υπενθυμίζω ότι οι υποκλοπές έγιναν εκείνη την περίοδο και από αυτό το σύστημα και επιπλέον ο βασικός προμηθευτής και του C4I και εκείνος που υπέγραψε την τελική σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν η εταιρεία SAIC, οι Αμερικανοί, αλλά ήταν η SIEMENS.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα ούτως ή άλλως είναι στο τραπέζι όλα αυτά τα οποία λέτε.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, βεβαίως. Και επιπλέον υπάρχει το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΤΕ όπου πάλι εκεί υπάρχει εμπλοκή και η επαφή του σκανδάλου SIEMENS με τις προνομιακές συμβάσεις για την τεχνική βοήθεια του ΟΤΕ η οποία είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και που είχε σαν αποτέλεσμα μάλιστα να κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη εις βάρος του κ. Βουρλούμη ακριβώς για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Όλα αυτά τα θέματα...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κρατώ κ. Παπουτσή αυτή τη διαδικαστική παρέμβαση που κάνετε για το πώς πρέπει να κινηθεί η Δικαιοσύνη, η οποία δεν στερείται καθόλου ουσίας ενδεχομένως, και θέλω να σας ρωτήσω για δυο πολιτικά ζητήματα τα οποία έχουν έρθει στο τραπέζι ανεξάρτητα απ' όλα αυτά.

Ακούσαμε χθες αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι: ας αφήσουμε το εγώ και να πάμε στο εμείς, κι αυτό είναι μια κριτική προς τον κ. Παπανδρέου ότι προσπαθεί να διαχωρίσει προσωπικά τη θέση του από όλα αυτά τη στιγμή που βάλλεται συνολικά το ΠΑΣΟΚ και θα ήθελα την άποψή σας πάνω σ' αυτό.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς ο Γιώργος Παπανδρέου είναι απολύτως σαφής από την πρώτη στιγμή και όχι μόνο τώρα, σε ανύποπτο χρόνο. Από τον Δεκέμβριο του 2004 ζητάει επιμόνως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δυο βασικά πράγματα.

Πρώτον, μια δέσμη προτάσεων που αφορά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος με την ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας, δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και το δεύτερο είναι ότι ζητάει μια εθνική προσπάθεια. Μια σύσκεψη μάλιστα ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, με βασικό στόχο να διαμορφωθεί ένας κοινός αγώνας, μια κοινή προσπάθεια ενάντια στη διαφθορά. Σ' αυτά τα δυο θέματα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι απολύτως σαφής.

Το τρίτο θέμα το οποίο αφορά τις ημέρες μας είναι αυτό το οποίο αφορά τις πληροφορίες οι οποίες ακούγονται για την εμπλοκή διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του παρελθόντος.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, σε ό,τι αφορά τον κ. Τσουκάτο τα πράγματα δεν είναι πληροφορίες και φήμες.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, μιλώ για την περίοδο.. Κοιτάξτε, είναι μια δική του ομολογία, αλλά από κει και πέρα το γεγονός...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, μια δική του ομολογία, η οποία όμως ακόμα δεν ξέρουμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πήγαν στα κομματικά ταμεία, δεν πήγαν;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, η ομολογία αφορά τη δική του εμπλοκή. Από κει και πέρα δεν υπάρχει τέτοια επιβεβαίωση. Αντίθετα, γιατί να πιστέψουμε τον κ. Τσουκάτο για παράδειγμα και να μην πιστέψουμε τον κ. Σουμάκη ο οποίος ήταν υπεύθυνος του οικονομικού του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δηλώνει ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη και καμία τέτοιου είδους σχέση και κανένα τέτοιου είδους αλισβερίσι.

Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή υπάρχουν αυτού του είδους οι εμπλοκές, ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος και όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι, το τονίζω αυτό για να μην έχουμε και τίποτα παρερμηνείες, κι αν διαπιστώνετε εσείς διαφορετικές προσεγγίσεις από διάφορα στελέχη, νομίζω ότι μάλλον είναι λόγω της αγωνίας που έχουμε όλοι να συμβάλλουμε στη διαδικασία της κάθαρσης.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ και στον πολιτικό βίο της χώρας, αλλά και στο εσωτερικό του κινήματος που αφορούν την κάθαρση, τη διαφάνεια, το δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Δεν στέκεται το πολιτικό σύστημα κ. Παπαπαναγιώτου με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει σημασία, σ' αυτό επιμένουμε και γι' αυτό επιμένουμε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κρατούν τη Βουλή όμηρο και να οδηγούν τη Βουλή, να την υποχρεώνουν ουσιαστικά να παραμένει απαθής μέσα σε ένα όργιο φημών, μιας φημολογίας, μιας σκανδαλολογίας η οποία δεν τιμά τον πολιτικό κόσμος και ταυτόχρονα εμπεδώνει την αντίληψη στον πολίτη ότι όλοι ίδιοι είμαστε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν είμαστε ίδιοι. Τι να κάνουμε;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο κ. Παπουτσή. Πιστεύετε ότι αυτές οι αποκαλύψεις που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν υπάρξει και οι δημόσιες ομολογίες και αναφέρομαι κυρίως στην πτυχή του σκανδάλου που αφορά το ένα εκατομμύριο μάρκα με τον κ. Τσουκάτο, ποιον πλήττει πρωτευόντως; Πλήττει τον ίδιο, πλήττει το σύστημα Σημίτη ή πλήττει το ΠΑΣΟΚ;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καταρχάς πλήττει όλο τον πολιτικό κόσμο, διότι ανεξάρτητα από το εάν ή όχι αποδειχθεί οτιδήποτε άλλο απ' όλα αυτά, εκείνο το οποίο μένει στον πολίτη είναι ότι εδώ υπάρχει ένας πολιτικός κόσμος ο οποίος δεν είναι καθαρός, ότι δεν είναι εντάξει, ότι συμμετέχει σε παρασκηνιακές διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές.

Αυτό είναι βαθύτατο πρόβλημα για τη δημοκρατία μας και έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε. Όπως επίσης έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την αλήθεια, γιατί στην πραγματικότητα με όλη αυτή την υπόθεση της SIEMENS υπάρχουν δυο στοιχεία τα οποία πρέπει να κρίνουμε και να τα διακρίνουμε μάλιστα στο δημόσιο λόγο μας.

Το πρώτο θέμα αφορά παράνομες συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση ή να υπάρξουν χαριστικές συμβάσεις υπέρ της SIEMENS ή υπήρξε χρηματισμός πολιτικών προσώπων ή ανθρώπων της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να υπάρχει ευνοϊκή συμπεριφορά στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση όμως και βεβαίως υπάρχει και η μια κατηγορία η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί σε κάποιους για ξέπλυμα χρήματος. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι στη δημόσια συζήτηση και για την τάξη η οποία πρέπει να είμαστε, ότι η περίοδος, η νομοθεσία έγινε διαφορετική για τις περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος μετά το 2001.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άλλαξε η νομοθεσία.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Άλλαξε η νομοθεσία.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και ως εκ τούτου όλες οι προηγούμενες φάσεις...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι πλημμεληματάκια.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ήταν πλημμελήματα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βέβαια.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Από κει και πέρα όμως είναι κακουργήματα, είναι κακουργηματικές πράξεις, τιμωρούνται βαρύτατα και ως εκ τούτου είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση. Γι' αυτό το λόγο κ. Παπαπαναγιώτου θέλω να σας επιστήσω στην προσοχή ότι στη δημόσια συζήτηση αυτή την περίοδο, αν προσέξετε, υπάρχει ένα περίεργο πινγκ – πονγκ το οποίο αφορά παρατάξεις και χρόνους, και χρονικές περιόδους.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μόλις αποκαλύπτονται ή έρχονται στη δημοσιότητα είτε από την πλευρά της «Ντε Μπεβουάζ», δηλαδή του αμερικανικού γραφείου που παρακολουθεί τα θέματα είτε από τη γερμανική πλευρά θέματα που αφορούν την περίοδο 2004 – 2006, διακίνηση λογαριασμών, περίεργων δοσοληψιών, αναζήτηση διαφόρων διαδρομών χρήματος, την ίδια ακριβώς περίοδο εμφανίζονται στη δημοσιότητα άλλου είδους περιπτώσεις με περίεργες διαρροές χρήματος της περιόδου του ´99.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το κακό κ. Παπουτσή δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι και τα μεν και τα δε υπάρχουν.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχουν. Εκείνο το οποίο έχει σημασία και εγώ επιμένω κ. Παπαπαναγιώτου είναι ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη διαφθορά, δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο. Πρέπει να ηγηθούμε όλος ο πολιτικός κόσμος και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να ηγηθούμε αυτού του αγώνα για την πλήρη διαφάνεια και για την κάθαρση...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με όποιο τίμημα υπάρχει σε επίπεδο προσώπων φαντάζομαι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με όποιο τίμημα, ακόμα κι αν ματώσουμε. Αυτό είναι η αλήθεια, είναι η πραγματικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι σ' αυτό και σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να ακούω διάφορες φιλολογίες αυτή την περίοδο περί ενότητας του ΠΑΣΟΚ, διότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οποιουδήποτε άλλου χώρου δεν μπορεί να είναι πέραν από ιδεολογική και πολιτική ενότητα. Και εγώ προσωπικά κ. Παπαπαναγιώτου...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Της ενότητας δηλαδή προέχει η κάθαρση;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως και προέχει η κάθαρση. Και επιπλέον υπάρχει και κάτι άλλο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πιο σημαντική η κάθαρση από την ενότητα του κόμματος.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, εγώ δεν θέλω προσωπικά και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σ' αυτό συμφωνεί όλος ο κόσμος, πιστεύω στην ιδεολογική και την πολιτική ενότητα και έχω εργαστεί γι' αυτήν πολλά χρόνια, από τη στιγμή της ένταξής μου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλω να έχω καμία αίσθηση ενότητας με κανέναν ο οποίος πιστεύει στην ιδεολογία της τσέπης του, κι αυτό το θεωρώ πάρα πολύ καθαρό και πολύ συγκεκριμένο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Παπουτσή.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλή σας ημέρα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γεια σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα