Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Γιάννη Ραγκούση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "ΑΝΤ1" και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο - Απομαγνητοφωνημένο κείμενο


Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο κ. Ραγκούσης είναι κοντά μας και η Μαριάννα Πυργιώτη είναι επίσης εδώ. Κύριε Ραγκούση, μπαίνω αμέσως στο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δια του Προέδρου του και αντιλαμβανόμαστε όλοι τη βαρύτητα της παρέμβασης μίλησε για πραξικόπημα στη δικαιοσύνη. Επειδή δεν αφήνονται οι δύο αντεισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους.
Από την άλλη μεριά θυμόμαστε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε αυτούς τους δύο αντεισαγγελείς ότι είναι κατευθυνόμενοι και ότι οδηγούν την έρευνα στην ουσία στις καλένδες. Και αυτό έγινε πριν από λίγες μέρες. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, νομίζω ότι αναφέρεστε καταρχήν σε μια δήλωση που έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη και είμαι απολύτως βέβαιος, ότι ερμηνεύει τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αυτό πού έγινε σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαύρη Τρίτη για την ελληνική δικαιοσύνη, μαύρη Τρίτη για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν έχει ξαναγίνει πράγματι από το 1974.
Δύο αντεισαγγελείς εφετών να καταγγέλλουν ωμή παρέμβαση στο έργο τους, ένα έργο το οποίο αφορά σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, που άπτεται της περιουσίας του ελληνικού λαού, το γνωστό θέμα στο Βατοπαίδι και την παράνομη ανταλλαγή που απ? ότι φαίνεται έχει γίνει με τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Παρότι ήδη έχουμε δείξει την παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιμένω στο ερώτημά μου και θα ήθελα μια απάντηση.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα λεπτό κ. Ραγκούση και αν δε θέλετε να μου απαντήσετε...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία δυσκολία.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το κόμμα σας κατηγορούσε αυτούς τους δύο εισαγγελείς.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς δεν είναι ακριβές;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είναι ακριβές. Εμείς...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ότι είναι κατευθυνόμενοι ένα λεπτό και ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί κατευθυνόμενη σε αυτή την ιστορία δια των δύο αντεισαγγελέων και η έρευνα στην ουσία χειραγωγείται. Τώρα σήμερα που οι δύο εισαγγελείς παραιτούνται εσείς βγαίνετε και τους στηρίζετε. Τελικά είναι δυο έντιμοι εισαγγελείς που έκαναν τη δουλειά τους ή είναι δυο κατευθυνόμενοι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αν ήταν έτσι, θα είχατε δίκιο να επισημαίνετε αυτή την αντίφαση. Δεν είναι έτσι. Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σανιδάς, προβαίνει σε πόρισμα επί της υποθέσεως, μιλώντας για παραπλανηθέντες - σας θυμίζω - υπουργούς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στους δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν σας ρωτώ δεν απαντάτε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, απαντώ κ. Ευαγγελάτε. Και τότε ο κ. Σανιδάς, ως μη όφειλε, γιατί όφειλε να στείλει από τις 9 Σεπτεμβρίου τον φάκελο στη Βουλή, αναθέτει την υπόθεση στους δύο συγκεκριμένους αντεισαγγελείς. Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι, αυτό που έκανε από τότε ο κ. Σανιδάς, ο οποίος ουσιαστικά παραβίασε την κείμενη νομοθεσία και το σύνταγμα, ήταν μια απαράδεκτη πράξη.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γιατί από τότε έπρεπε το θέμα να έρθει στη Βουλή. Να με καταλάβετε σε αυτό. Δεν δικαιούται ο κ. Σανιδάς και κανένας, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον νόμο, να αποφαίνεται.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ θα ρωτήσω...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Φέρνει το θέμα στη Βουλή. Δεν το έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου, δεν το έκανε και σήμερα. Δεν το έκανε για την ακρίβεια όλη την περασμένη εβδομάδα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα ρωτήσω για τρίτη φορά και αν δε μου απαντήσετε δε θα το ξαναρωτήσω. Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλούσε τότε μόνο για τον κ. Σανιδά...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Για τον κ. Σανιδά.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Ραγκούση μιλούσε και για τους δύο αντεισαγγελείς και έλεγε ότι ποδηγετείται η έρευνα ότι είναι κατευθυνόμενοι αυτοί οι δυο αντεισαγγελείς και σήμερα που οι δυο αυτοί άνθρωποι παραιτήθηκαν με τον τρόπο που παραιτήθηκαν και με τα σοβαρά που λένε στην επιστολή τους τούς έχετε θεοποιήσει. Λέω λοιπόν, πότε είχατε δίκιο τότε ή τώρα; Γιατί είναι άλλη στάση πριν από ένα μήνα και άλλη στάση σήμερα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και τότε και τώρα. Σας παρακαλώ να κατανοήσετε ότι και τότε και τώρα διαπράχθηκε ουσιαστικά και τυπικά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας. Όχι αυτή τη φορά από τους δύο αντεισαγγελείς, αλλά και αυτή τη φορά από την ηγεσία της δικαιοσύνης. Από τον κ. Καρούτσο και τον κ. Σανιδά.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καρούτσος τότε δεν υπήρχε πάντως. Τους αντεισαγγελείς είχατε βάλει στο στόχαστρο. Καρούτσος αργότερα προέκυψε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ο κ. Σανιδάς, κ. Ευαγγελάτε, αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα ...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το να καταγγέλλει ένα κόμμα δύο λειτουργούς της δικαιοσύνης ως κατευθυνόμενους και μετά να θεωρεί ότι είναι οι καλύτεροι των λειτουργών είναι ένα θέμα κ. Ραγκούση, αλίμονο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, εμείς τιμούμε την πράξη των δύο αντεισαγγελέων, η οποία δεν έχει προηγούμενο, και πραγματικά τους τιμά το γεγονός ότι δεν υπέκυψαν στις συγκεκριμένες πιέσεις και απεναντίας τις κατήγγειλαν.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σήμερα τους τιμάτε. Πριν...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, κ. Ευαγγελάτε, δεν θυμάστε καλά, σας παρακαλώ. Στις 9 Σεπτεμβρίου καταγγείλαμε το πόρισμα Σανιδά, ως μη όφειλε, το παράτυπο και παράνομο πόρισμα.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ο κ. Σανιδάς, κ. Ραγκούση, διευκρίνισε και έχει διευκρινίσει τουλάχιστον τέσσερις φορές από τις 9 Σεπτεμβρίου...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έχω τη δήλωση στις 9 Σεπτεμβρίου...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Δε με αφήνετε να μιλήσω. Ο κ. Σανιδάς για τον κ. Σανιδά μιλάω...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς, ο οποίος μίλησε...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ο κ. Σανιδάς από τις 9 Σεπτεμβρίου και εντεύθεν, διευκρίνισε ότι αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που έπρεπε να γίνει η ανάκριση προκύψουν ευθύνες οι οποίες θεωρούνται πέραν των υπογραφών εννοούμε για Υπουργούς πρέπει να πάει η υπόθεση στη Βουλή. Το ξανά είπε. Δηλαδή η αρχική του δήλωση ήταν ότι επί των στοιχείων που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή δε θεωρούσε ότι η υπόθεση αυτή...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είναι ακριβές αυτό, κ. Πυργιώτη. Δεν είναι ακριβές. Ο κ. Σανιδάς προέβη σε συμπέρασμα...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Μη διαστρεβλώνετε...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ; Θα είχαμε γλιτώσει πολύ χρόνο αν με αφήνατε να διαβάσω τη δήλωση του κ. Σανιδά στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην οποία αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις και τις τελικώς συναφθήσεις συμβάσεις, πρόκειται για παραπλανηθέντες υπουργούς, που αποδέχτηκαν τις γνωμοδοτήσεις. Δεν έχει δικαίωμα να το πει αυτό ο κ. Σανιδάς. Παραβιάζει τον νόμο όταν το λέει.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Από εκεί και πέρα...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μαριάννα και κ. Ραγκούση...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αν είναι παραπλανηθέντες ή όχι οι υπουργοί, θέλω να καταλάβετε, κ. Ευαγγελάτε, μόνον η Βουλή μπορεί να το πει. Μπορεί να είναι, αλλά μόνο η Βουλή μπορεί το πει. Όχι ο κ. Σανιδάς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε αυτό έχετε...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Παρακαλώ να γίνει κατανοητό ότι αυτό που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και δικαιώνει την αρχική μας θέση είναι ότι, ορίστε, οι δύο αντεισαγγελείς είπαν ότι έχουν πέσει πάνω σε ευθύνες υφυπουργών συγκεκριμένα και προφανώς αν συνέχιζαν μπορεί να έπεφταν και πάνω σε άλλες ευθύνες και το θέμα πάλι δεν πήγε στη Βουλή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για να πάμε λίγο την κουβέντα παρακάτω. Σε όλα αυτά που λέτε έχετε απόλυτο δίκιο άλλο ήταν το δικό μου ερώτημα. Έρχομαι τώρα στα σημερινά. Και έρχομαι σε αυτό το κομμάτι που λέγεται πόρισμα και Βουλή.
Υπάρχει ένας φόβος. Ο φόβος ότι αν η υπόθεση έρθει στη Βουλή δε θα βγει τίποτα. Γιατί μέχρι τώρα, θέλω την απάντησή σας σε αυτό, γιατί είμαι σίγουρος ότι θέλετε να βγουν πράγματα. Μέχρι τώρα ό,τι ήρθε στη Βουλή δυστυχώς δεν έβγαλε άκρη. Εδώ να μας πείτε τι διαφορετικό θα γίνει και κάτι ακόμα.
Αν προκύπτουν ονόματα υφυπουργών μελών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ραγκούση, που μπορεί να έχουν παραγραφεί οι ευθύνες τους γιατί έχουν μεσολαβήσει οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις δε θα είναι πολιτικό ζήτημα και για το δικό σας κόμμα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, καταρχήν νομίζω - και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά - ότι μπορεί να υπάρχουν όσοι φόβοι θέλει ο καθένας να νιώθει σε μία υπόθεση. Υπάρχει όμως και νόμος και ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια.
Οι συγκεκριμένοι αντεισαγγελείς σήμερα δεν παραιτήθηκαν για πλάκα...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κατανοητό αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν μπορεί κανείς ό,τι και αν φοβάται να μη στέλνει το φάκελο στη Βουλή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πήγαμε παρακάτω, κ. Ραγκούση προχωρήστε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και κάτι ακόμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι, σήμερα με την παραίτησή τους οι δύο αντεισαγγελείς δεν παραιτήθηκαν μόνο, αλλά ουσιαστικά κατήγγειλαν την παραβίαση του νόμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση τι έκανε; Τοποθετήθηκε επί της παραίτησης και είπε πάρτε την πίσω. Επί της καταγγελίας, που όφειλε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη - και αυτό είναι μια νέα πλευρά που θέλουμε οπωσδήποτε να φωτίσουμε και να υπογραμμίσουμε - δεν έκανε το παραμικρό. Όφειλε αυτεπάγγελτα σήμερα. Η κυβέρνηση έχει από το πρωί στα χέρια της μια ενυπόγραφη καταγγελία δύο αντεισαγγελέων που λέει ότι παραβιάστηκε ο νόμος και δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Ραγκούση επιτρέψτε μου γιατί είστε χειμαρρώδης πραγματικά. Θέλω να σας πω το εξής. Είστε προσκεκλημένος μας και μας τιμάτε που είστε εδώ και έχετε κάθε λόγο και είναι δική μας διάθεση να πείτε τις θέσεις σας.
Από την άλλη μεριά επειδή θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα το να επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια και να μην απαντάτε στα ερωτήματα, νομίζω ότι δεν είναι...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το πρώτο σκέλος που σας παρακαλώ να διευκρινιστεί στο μυαλό όλων μας είναι ότι δεν υπάρχει θέμα φόβου ή μη φόβου. Ό,τι και να φοβάται δεν μπορεί να παρανομήσει κανείς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα το πείτε τέταρτη φορά; Τέταρτη φορά θα το πείτε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Για τους υφυπουργούς που λέτε, κ. Ευαγγελάτε, νομίζω ότι η υπόθεση αυτή, επειδή πάει τώρα ένας μήνας, έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, οι λεπτομέρειες έχουν αποσαφηνιστεί. Είναι ολοφάνερο ότι αν υπάρχει ένα μέγα σκάνδαλο στην υπόθεση του Βατοπεδίου, το μέγα σκάνδαλο έχει να κάνει με τις παράνομες ανταλλαγές ακινήτων του δημοσίου που έγιναν την λίμνη Βιστωνίδα...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Ραγκούση, επιμένω στο ερώτημα που είναι το τρίτο που θέτω και δεν απαντάτε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα απαντήσω. Αν αφορούσε Υφυπουργούς ή οποιονδήποτε αφορούσε και να είστε βέβαιος ότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα είχε δισταγμό, ειδικά όπως είναι σήμερα τα πράγματα στην ηγεσία της δικαιοσύνης, βεβαίως, και το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε καμία αντίρρηση, το θέμα να έρθει στη Βουλή ακόμα και αν αφορούσε οποιονδήποτε. Όμως έχει ξεκαθαριστεί...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Ραγκούση ακούστε με λίγο παρακαλώ και ας το συζητήσουμε πιο ήρεμα νομίζω ότι μπορούμε. Όσο κακό θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία να εμπλέκονται ονόματα Υφυπουργών από αυτούς τους καλούς όπως μας λέτε αντεισαγγελείς σήμερα, θέλω να σας πω ότι το δικό μας ρεπορτάζ λέει ότι εκτός από τα ονόματα των κ. κ. Δούκα και Μπασιάκου προκύπτουν και τα ονόματα δύο άλλων τόσων δηλαδή Υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ. Που είναι οι κύριοι Φωτιάδης και Δρυς που άνοιξαν το δρόμο σε αυτά που έγιναν από το ?04 και μετά στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κανέναν δρόμο δεν άνοιξαν, δεν έχουμε αυτή την εντύπωση εμείς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό, κύριε Ραγκούση. Και ότι γι? αυτά τα δύο πρόσωπα τα πολιτικά υπάρχει και κάτι άλλο. Επειδή το ΠΑΣΟΚ έφερε και πρόταση νόμου πριν από λίγο καιρό για να μην υπάρξουν παραγραφές αν γίνουν έκτακτες εκλογές. Για τους δικούς σας πολιτικούς έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. Εκεί λοιπόν τι λέτε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς λέμε, κύριε Ευαγγελάτε, ότι η υπόθεση αυτή, σας ξαναλέω, έχει πλήρως ξεκαθαριστεί σε όλες της τις λεπτομέρειες. Αν αφορά υπουργούς, πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα το θέμα να έρθει στη Βουλή. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Όμως δεν αφορά, είναι σαφές ότι οι ανταλλαγές έγιναν όλες μετά το 2005. Και αυτό εν πάση περιπτώσει που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Δικαιοσύνη...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό, όπως πολύ σωστά είπατε...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επίσης κύριε Ευαγγελάτε δεν έχει σχέση μόνο με το Βατοπέδι. Δηλαδή, το ότι σήμερα έχουμε μία ωμή παραβίαση νόμων του Συντάγματος...
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άλλο θέμα αυτό. Έχετε δίκιο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η Ένωση Εισαγγελέων, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχετε δίκιο. Είναι άλλο θέμα. Να δούμε τη Μαριάνα παρακαλώ.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Κύριε Ραγκούση, εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Επειδή είπατε - και θα συμφωνήσω μαζί σας- ότι οι παραβιάσεις του Συντάγματος είναι υπεράνω κομμάτων και χρωμάτων.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω το εξής: Την ώρα που εσείς καταγγέλλετε ότι γίνεται αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, και έμπρακτα, κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που καταγγέλλετε. Δηλαδή τι κάνουν; Δεν δέχονται τις παραιτήσεις των Εισαγγελέων, δίνοντας σαφέστατο μήνυμα και λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα όπως την πήραν οι κύριοι Εισαγγελείς και τη λειτουργούν και δίνει ένα τέτοιο μήνυμα πολιτικό η κυβέρνηση. Αυτό κατά τη γνώμη σας είναι πραξικόπημα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό κατά τη γνώμη μας, κυρία Πυργιώτη, είναι...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ή μήπως αυτό είναι το μήνυμα που λέει ότι δεν επιτρέπονται πραξικοπήματα στη Δικαιοσύνη από όπου και όπως αν μεθοδεύονται; Αυτό θέλω να σας ρωτήσω.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν, η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για έναν υποκριτικό ελιγμό.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: «Υποκριτικό ελιγμό».
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επειδή, ακριβώς, παραιτήθηκαν οι δύο Αντιεισαγγελείς δεν μπορούσαν πια να συγκαλύψουν την πραγματικότητα και αποδεικνύεται ότι είναι υποκριτικός...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Οι διορισμένοι από τους...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επιτρέψτε μου, παρακαλώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μαριάννα, να ακούσουμε την απάντηση.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και αποδεικνύεται ότι είναι υποκριτικός ελιγμός, όπως σας είπα προηγουμένως, από το γεγονός ότι δεν προέβη η κυβέρνηση σήμερα σε άσκηση πειθαρχικού ελέγχου για την καταγγελία, που επίσης πήγε στα χέρια τους από τους δύο Αντιεισαγγελείς και σύμφωνα με την οποία παραβιάζεται ο νόμος και το Σύνταγμα.
Και ουσιαστικά τι λέει σήμερα η κυβέρνηση στους δύο Αντιεισαγγελείς: Γυρίστε πίσω να κάνετε αυτό που λέτε εσείς ότι δεν σας επιτρέπει να κάνετε ο νόμος. Μα δεν μπορούν να το κάνουν. Γιατί οι άνθρωποι - και παρακαλώ να το προβάλλετε ξανά - είπαν ότι δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τον νόμο. Και έρχεται η κυβέρνηση και τους λέει: Όχι, γυρίστε πίσω, και συνεχίστε να παραβιάζετε τον νόμο.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Δεν λέει φυσικά ... η κυβέρνηση.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ουσιαστικά αυτό λέει, κυρία Πυργιώτη, αυτό λέει. Γιατί αν δεν...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Όχι κύριε Ραγκούση, δεν λέει αυτό. Η κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει πολιτικά, και μπράβο της που απήντησε πολιτικά...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατά τη γνώμη σας.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Και καλό θα ήταν να απαντάνε πολιτικά οι κυβερνήσεις όταν πέφτουν σκιές για τις κατευθυνόμενες έρευνες τις οποίες λέμε ότι κάνει η Δικαιοσύνη. Ορθώς λοιπόν μία κυβέρνηση αντιδρά έτσι. Και αυτό είναι ευθιξία και μήνυμα για παιχνίδια που πιθανόν να παίζονται ή να μην παίζονται εν ονόματι οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Και να σας υπενθυμίσω ότι με την ίδια καχυποψία και με την ίδια κατηγορηματικότητα που εσείς τώρα λέτε ότι αυτά που έγιναν είναι απαράδεκτα, είχε σταλεί μία επιστολή από τον καθ? όλα νομίζω άριστο Απόστολο Κακλαμάνη, που ήταν Πρόεδρος της Βουλής, κανείς δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος του, που τι είχε πει στον κ. Λινό: Μη μου στέλνετε υποθέσεις οι οποίες έχουν ονόματα Υπουργών μέσα για ψύλλου πήδημα. Ερευνήστε τις πρώτα και μετά στείλτε της. Τον κ. Κακλαμάνη για παράδειγμα θα έπρεπε τότε να τον κατηγορήσει το οποιοδήποτε κόμμα αντιπολίτευσης ότι πάει να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Πυργιώτη;
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Θα έπρεπε να το κάνει αυτό; Έναν άριστο κοινοβουλευτικό; Γιατί με τόση ευκολία βλέπετε ... με την κυβέρνηση; Με κάθε κυβέρνηση.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ακούσουμε την απάντηση και να κλείσουμε με αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Διαφωνούμε, νομίζω ότι είναι προφανές, ότι διαφωνούμε...
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Φυσικά διαφωνούμε, διότι εγώ...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Διαφωνούμε ριζικά. Εκείνο που θέλω να σημειώσω όμως - και παρακαλώ αυτό ας κριθεί και από σας και από όποιον τηλεθεατή μας νομίζει - μαζί σας διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι το σαββατοκύριακο, χωρίς να έχουν γίνει και όλα αυτά, είδατε τι έκρηξη έβγαλαν από μέσα τους.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Σας ρώτησα κάτι κύριε Ραγκούση, σας ρώτησα κάτι. Όπως θέλει διαβάζει κανείς τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως θέλει.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι κυρία Πυργιώτη, αυτό που έγινε σήμερα είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο από το 1974. Η Ένωση Εισαγγελέων το αναφέρει, οι ίδιοι οι Εισαγγελείς, το ίδιο το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά τα πράγματα.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ποιος διαφωνεί ότι είναι σοβαρότατο θέμα; Για την πολιτική παρέμβαση διαφωνούμε κύριε Ραγκούση. Όχι για το ότι είναι σοβαρό θέμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εντάξει, σε αυτό κρατήστε τη διαφωνία σας. Κι εγώ θα κρατήσω τη δική μου.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λοιπόν, κλείνουμε εδώ. Θα ευχαριστήσω πολύ τον κ. Ραγκούση γι? αυτή την κουβέντα...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κι εγώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Που ήταν σε υψηλούς τόνους, αλλά νομίζω πολύ χρήσιμη και ούτως ή άλλως, μη γελιόμαστε, βρισκόμαστε προ ενός σοβαρότατο ζητήματος, είναι μείζονος σημασίας, αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, γιατί η Δικαιοσύνη είναι ένα από τα τρία πόδια της δημοκρατίας μας...
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Περί αυτού πρόκειται.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και ευχόμαστε πραγματικά να ξεκαθαρίσει απόλυτα και γρήγορα. Ένα ερώτημα είναι, ακόμα το θέσαμε, δεν έχουμε απάντηση, τι γίνεται με τον κ. Καρούτσο. Είναι δική του πρωτοβουλία; Γιατί το έκανε, πώς το έκανε, μένει να το δούμε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προφανώς δεν είναι κύριε Ευαγγελάτο, προφανώς δεν είναι δική του πρωτοβουλία.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάντως απάντηση δεν έχουμε ακόμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προφανώς δεν είναι δική του πρωτοβουλία. Δεν έχει κανένα πρόβλημα ο κ. Καρούτσος το θέμα να έρθει στη Βουλή, άλλοι έχουν πολιτικό πρόβλημα να ερχόταν μέσα σε αυτό το επταήμερο αυτό το θέμα στη Βουλή και να αποκαλυπτόταν ότι υπάρχει τελικά εντοπισμός πολιτικών ευθυνών. Ευθύνες προσώπων, δηλαδή, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τώρα αυτό είναι «τι κάνει νιάου - νιάου» κατά την ταπεινή μας γνώμη.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κι εγώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα