Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Δήλωση Σπ. Κουβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα, 22 Απριλίου, η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με μια ακόμη αρνητική πρωτιά στο περιβάλλον.

Την περασμένη Παρασκευή, η χώρα μας καταδικάστηκε από την Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Είναι η πρώτη φορά που χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζεται και ως αποτέλεσμα τίθεται εκτός των μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Θα περίμενε κανείς σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, η Ελλάδα να μπορεί να δείξει κάποια θετικά βήματα στην προστασία και διαχείριση του Περιβάλλοντος. Δυστυχώς, και ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πολιτικής της κυβέρνησης για το περιβάλλον, που επιμένει να διατηρεί ένα υποβαθμισμένο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως φτωχό συγγενή του Υπουργείου Δημόσιων Έργων, τα προβλήματα συσσωρεύονται:


· Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί στο τέλος του 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών μέχρι αυτή την καταληκτική ημερομηνία. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε και απέτυχε να εφαρμόσει τον ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό, που είχε νομοθετηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


· Στον τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ αναγκάστηκαν, από την πίεση των τοπικών κοινωνιών και της αντιπολίτευσης, να εγκαταλείψουν τα σχέδια για ρυπογόνες μονάδες λιθάνθρακα, χωρίς όμως να έχουν εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο και οραματικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


· Στον τομέα των υδάτων, η χώρα βρίσκεται πολύ μακριά από το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς έρχεται στο φως η ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων, ενώ προβλήματα που χρονίζουν, όπως η Κορώνεια και ο Ασωπός, παραμένουν χωρίς λύση. Στο πρόβλημα της λειψυδρίας, η κυβέρνηση απαντά με κατασκευαστικά έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ενώ αφήνει τη ΔΕΗ να σπαταλά τα αποθέματα νερού στα φράγματα.


· Ένα χρόνο μετά, το κουφάρι του Sea Diamond συνεχίζει να διαρρέει καύσιμα και άλλους ρύπους στο Αιγαίο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις επιστημονικών φορέων για την άμεση ανάγκη απάντλησης των καυσίμων.


· Και τέλος, ένα σχεδόν χρόνο μετά τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μακράς και επικίνδυνης περιόδου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την αποφυγή μιας παρόμοιας καταστροφής.


Η κυβέρνηση, που έχει πολλές αρνητικές διακρίσεις στην πολιτική για το περιβάλλον, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση των προβλημάτων, έρχεται να προτείνει μια προσέγγιση για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, που καταγγέλλεται από σωρεία φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, γυρίζει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, σε αναπτυξιακά πρότυπα περασμένων δεκαετιών, και οδηγεί σε εμπορευματοποίηση των ομορφότερων κομματιών της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους στα σοβαρά το περιβάλλον, και να πάψει να αποδέχεται την υποβάθμισή του για εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών. Η παγκόσμια και εθνική περιβαλλοντική μας ευθύνη αντιμετωπίζεται με όραμα και δουλειά, και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα