Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Προειδοποιεί νομικά αγοραστές, κυβέρνηση

Προειδοποίηση όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και σε όσους αγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς στρατηγικού χαρακτήρα με αδιαφανείς διαδικασίες και εις βάρος του δημόσιου ελέγχου, ότι ως κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να καταγγείλει τις συμφωνίες, απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να αποτρέψει την απώλεια του δημόσιου ελέγχου αυτών των επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Ταμιευτήριο κ.λπ.).

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ



Για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση απέναντι στους μεσάζοντες και στους αγοραστές έχει μιλήσει σε πρόσφατες ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου. Ομως η προειδοποίηση περιέχεται με κατηγορηματικό τρόπο και σε επίσημο κομματικό έντυπο που διανέμεται από χθες σε όλη τη χώρα από τα κλιμάκια των στελεχών του κόμματος, που περιοδεύουν και έχουν επαφές με τους πολίτες.

«Προειδοποιούμε εκείνους που θα αγοράσουν σήμερα με αδιαφανείς διαδικασίες από μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, ότι αύριο μετά τις εκλογές, θα βρουν απέναντί τους τη νέα πολιτική πλειοψηφία και τη νέα κυβέρνηση της αλλαγής, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να το έχουν υπόψη τους όλοι», αναφέρει το έντυπο και συνεχίζει:

«Για μας το ζητούμενο είναι οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, αλλά το κάνουν σε πλαίσιο διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου ελέγχου».

«Απαξίωση»

Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί, όμως, την κυβέρνηση ότι θα το βρει απέναντί της σε κάθε προσπάθεια εκποίησης της δημοσιας περιουσίας και θα δώσει τη μάχη με κάθε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και νομικό τρόπο. Την καταγγέλλει για συνειδητή επιλογή απαξίωσης της ΔΕΗ, για να διευκολυνθεί το ξεπούλημά της σε ξένες εταιρείες και για παιχνίδι με μεσάζοντες για την εκχώρηση του δημόσιου ελέγχου του ΟΤΕ σε ξένη εταιρεία. Ανάλογες μεθοδεύσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και για άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια κ.λπ.

Ολα αυτά τα θέματα θα τα αναδείξει ο Γ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή για την οικονομία. Χθες 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησαν την άμεση σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, και του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της MIG Α. Βγενόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ (βλ. σελ. 4).

Η πολιτική αυτή της διασφάλισης του δημόσιου ελέγχου, στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, είναι για μια αντιπολιτευτική επιλογή που το διαφοροποιεί σαφώς από την κυβέρνηση και τις νεοφιλεύθερες επιλογές της και το δεσμεύει για την πολιτική που αυτό θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση.

Παράλληλα ο στόχος του είναι με αυτές τις θέσεις να επανασυνδεθεί με τους πολίτες, να αναδείξει πιο καθαρά το κεντροαριστερό στίγμα του, να αποκτήσει ένα κινηματικό χαρακτήρα ως αντιπολίτευση και να εκφράσει τις ανάγκες όχι μόνο των μεσαίων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, που, όπως υπογραμμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, πλήττονται από τη λογική της ασύδοτης αγοράς και του ξεπουλήματος σε ιδιώτες εργαλείων εθνικού σχεδιασμού.

«Παγκόσμια στροφή»

Επίσης κορυφαία στελέχη του κόμματος βλέπουν και μια διαφοροποίηση από την πολιτική που το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να ακολουθεί ως κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι ποτέ δεν είχε εκχωρήσει τον δημόσιο έλεγχο και σημειώνουν:

«Αυτό πράγματι δεν είχε γίνει. Ομως, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν το επόμενο βήμα. Αυτό το βήμα εμείς δεν θα το κάνουμε γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη και η τάση πια διεθνώς είναι άλλη».

Υποστηρίζουν ότι παγκοσμίως υπάρχει μια τέτοια στροφή και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, μηδέ και αυτής των ΗΠΑ, έχουν πλέον στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου. Τα ίδια στελέχη μάς έλεγαν ότι είναι ουσιαστικά η πρώτη σαφής διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου από την κυβερνητική οικονομική πολιτική Σημίτη, που είχε προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι όμως την απώλεια του δημόσιου ελέγχου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/04/2008

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα