Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ρ/Σ "ΝΕΤ 105.8" και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα

. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα συνδεθούμε με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα, τι κάνετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα, κ. Σιαφάκα. Μια χαρά εσείς.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση για άλλη μια φορά. Θέλω να ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πράγματι σε τροχιά ανάκαμψης ή απλώς υπάρχει αυτή η συγκυρία, υπήρξε το θέμα με το ζήτημα των Σκοπίων, που το ΠΑΣΟΚ έδειξε μια υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά στα εθνικά θέματα και πράγματι μπορούμε να μιλάμε έτσι για τροχιά ανάκαμψης ή απλώς σταμάτησε η πτώση και έγινε ξεκάθαρο ποιος αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, θα μου επιτρέψτε, κ. Σιαφάκα, ένα πολύ γρήγορο σχόλιο, γιατί άκουγα πριν τον κ. Τραγάκη να σας μιλάει.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Παρακαλώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δύο πράγματα. Νομίζω πως αυτό που είπε ο κ. Τατούλης είναι ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο κ. Τατούλης πολύ απλά είπε κάποια πράγματα, που τα σκέφτεται όλος ο κόσμος. Και αν αυτή η κυβέρνηση δεν είχε μια οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών, ο κ. Τατούλης σήμερα δεν θα ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τα πράγματα είναι απλά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αυτό πήγα να σας ρωτήσω, αν πιστεύετε ότι η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εκείνο το στοιχείο που δεν σηματοδοτεί κάποια πιο έτσι ρηξικέλευστα μέτρα, κάποιες πιο ενδεχομένως επώδυνες λύσεις σε ότι αφορά τις θέσεις και τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν προχθές στην Κεντρική Επιτροπή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα είναι σαφές αυτό, γιατί ο κ. Τραγάκης επιχείρησε να τα δικαιολογήσει, λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και όλα αυτά. Όχι, ο κ. Τατούλης είπε κάποια προφανή πράγματα, για παράδειγμα, ότι ακυρώθηκαν μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνουμε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μ' ακούτε;

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Ναι, σας ακούω. Θέλω ...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να επανέλθω όμως στο προηγούμενο ερώτημά σας.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αν έχετε την καλοσύνη. Παρακαλώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς, εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρατηρούμε στον κόσμο μία μεταστροφή, δηλαδή, βλέπουμε ότι μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε, ανακτούμε την ψυχική μας ενότητα, το κάνει και η βάση μας και αυτό, λίγο – πολύ, το βλέπουμε στον κόσμο.

Αυτό που είδαμε στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών είναι, ότι αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται και στα νούμερα. Εμείς δεν θα βγούμε να πούμε, ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Θα πούμε, όμως, ότι φαίνεται, πως αρχίζει μία δυναμική ανάκαμψης και από εμάς εξαρτάται με πολύ δουλειά, αυτό να μην μείνει εκεί όπου είναι τώρα, αλλά κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα και σε κάθε επόμενη, αν θέλετε, δημοσκόπηση, να πηγαίνουμε καλύτερα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Σύμφωνοι. Υπάρχει αυτό το στοιχείο της ανάκαμψης, αλά δεν ξέρω πόσο μπορεί να δικαιολογήσει πανηγύρια και χαρές με την έννοια, ότι ο στόχος σας δεν είναι απλά να ξεπεράσετε και να αποκτήσετε μία απόσταση ασφαλείας από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά ο στόχος σας είναι, φαντάζομαι, να γίνετε Κυβέρνηση.

Και σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, ότι συνεχίζει να απέχει το ΠΑΣΟΚ 4 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Παπανδρέου υστερεί, αν δεν κάνω λάθος, 24 μονάδες του κ. Καραμανλή στην επιλογή του Πρωθυπουργού.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γι αυτό με ακούσατε πολύ προσεκτικό. Είπα ότι ξεκινά, ελπίζουμε, μία δυναμική ανάκαμψη και η δουλειά αρχίζει από τώρα. Είναι προφανές ότι, το ΠΑΣΟΚ, θέλει να είναι πρώτο κόμμα. Ο βασικός μας στόχος δεν είναι πώς θα προσδιοριστούμε απέναντι στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο διεκδικεί την εξουσία, με μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Άρα, λοιπόν, ευχαριστημένοι θα είμαστε, όχι όταν οι δημοσκοπήσεις μάς βγάζουν μπροστά, αλλά όταν πάμε στις εκλογές και τις κερδίσουμε. Απλώς, μετά από πολύ καιρό όπου είχαμε προβλήματα στις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ότι αρχίζει μία διαφορετική δυναμική. Εμείς αυτό βλέπουμε να αποτυπώνεται και αυτό μας ικανοποιεί.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Και δεν υπάρχουν απώλειες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και δεν υπάρχουν απώλειες και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα φαίνεται, πώς όταν το ΠΑΣΟΚ, επειδή είπατε νωρίτερα, ότι δεν θέλετε εσείς να τοποθετηθείτε δημοσκοπικά απέναντι στα κόμματα της αριστεράς, φαίνεται όμως ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σημειώνεται κάμψη.

Να ρωτήσω, πώς εξουδετερώνεται, το λέω με την καλή έννοια πολιτική, πλήρως η απειλή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αριστερές στροφές κατά την κρίσή σας ή με πολιτικές με άξονα το κέντρο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, εσείς μπορεί να το λέτε ευγενικά, αλλά εμένα αυτή η λέξη, είναι προφανές ότι, δεν μου αρέσει. Το ζητούμενο για μας δεν είναι να εξουδετερώσουμε κανέναν. Το ζητούμενο για μας είναι να πούμε πολύ καθαρά το πολιτικό μας στίγμα και πειστικές προτάσεις.

Νομίζω πως αυτό που βλέπουμε, σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όταν ένα κόμμα αρχίζει και δημοσκοπικά να «φουσκώνει», ο κόσμος κοιτάει πολύ προσεκτικά αυτά που λέει και κοιτάει προσεκτικά τις προγραμματικές του θέσεις. Και εκεί είναι που βλέπει και βρίσκει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ελλειμματικό και αυτό, εν μέρει, εξηγεί και την κάμψη που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις.

Για μας, το ζητούμενο είναι να εκφράσουμε μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτό κάναμε πάντα, εξάλλου, κ. Σιαφάκα, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν κέρδισε, όταν εξέφραζε μονάχα ένα μικρό τμήμα του Ελληνικού λαού. Εκ των πραγμάτων, πρέπει να εκφράσουμε μία πλειοψηφία της σύγχρονης ελληνικής προοδευτικής δύναμης.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Μα για ένα εκ των πραγμάτων, όπως το είπατε, για ένα Κόμμα εξουσίας απαιτείται διευρυμένο ακροατήριο. Διότι εάν το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ είναι το ακροατήριο του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενδεχομένως το παιχνίδι να έχει χαθεί.

Γι' αυτό ρώτημα, αυτό επιτυγχάνεται με αριστερές στροφές ή με πολιτικές με άξονα το κέντρο, το διευρυμένο ακροατήριο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ πάντα είχα μία απέχθεια σε ταμπέλες, κ. Σιαφάκα, θα μου επιτρέψετε να πω. Το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο των προτάσεων.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Με κάποιο τρόπο όμως θα πρέπει να μιλάμε, έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως, να μιλάμε όμως επί της ουσίας, να μιλάμε, για παράδειγμα, για το πώς διαφοροποιούμαστε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τα δημόσια αγαθά σ' αυτή τη χώρα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Και τις αριστερόστροφες ταμπέλες το ΠΑΣΟΚ τις έβαλε πρώτο, όχι εγώ, έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι τις έβαλαν κυρίως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Ε, όχι – όχι, δεν είναι έτσι.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και απέναντι στο Συνασπισμό σε σχέση με τις πολιτικές μας. Μιλάμε για διαφορετικές πολιτικές υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα σας ζητήσω καλόπιστα να ανατρέξετε στις δηλώσεις και του Βενιζέλου και του κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια της κρίσης, που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την ανάδειξη του Αρχηγού. Εκεί πραγματικά έγινε ένας διάλογος στην κατεύθυνση αυτή που σας περιέγραψα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ακολουθήσει μια αριστερή κατεύθυνση, να υιοθετήσει μια πιο αριστερή γραμμή. Τα θυμάστε όλα αυτά, δεν είναι δικά μου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και θα σας παρακαλέσω να ανατρέξετε στις ομιλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα δείτε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε στροφές. Υπάρχει αναφορά σε πολιτικές.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Σύμφωνοι, εντάξει.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι πολιτικές, οι οποίες εκφράζουν συγκεκριμένα πράγματα, μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αυτό το δέχομαι κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διότι, άμα δεν έχουμε μία συμμαχία ανάμεσα σ' αυτούς, τους οποίους αφήνει πίσω η ανάπτυξη, και έχουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, αν δεν έχουμε λοιπόν μια τέτοια συμμαχία με τα πιο δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αυτό το δέχομαι που λέτε, θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρώτη θέση για τις ευρωεκλογές θα ήταν αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ, περίπου αυτό είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Το υιοθετείτε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Σιαφάκα, ένα κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα εξουσίας, που κυβέρνησε και θα κυβερνήσει και πάλι, έχει ένα και μοναδικό στόχο, να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Μήπως όμως τώρα αυτός ο στόχος μπαίνει σαν ένας σταθμός, αλλά και σαν μία αφετηρία μιας νέας εσωκομματικής αναζήτησης; Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος ανεβάζει τον πήχη, λέει, ότι επιθυμώ, θέλω και επιδιώκω το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει στις ευρωεκλογές και να είναι πρώτο κόμμα, αλλά αν δεν είναι αρχίζει ενδεχομένως ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης. Θα μπορούσε κάποιος να δώσει αυτή την ερμηνεία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω, αδικείτε τον κ. Βενιζέλο και όλα μας τα στελέχη, εάν τα ανάγουμε όλα σε εσωκομματικά ζητήματα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Όχι εγώ, ρωτάω εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω, πως αυτό που ειπώθηκε έχει και την έννοια του αυτονόητου. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Από εκεί και πέρα, το ποιες εκλογές θα έχουμε πρώτες, ποιες θα έχουμε δεύτερες, το αν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή όχι, είναι ένα θέμα μιας στρατηγικής επιλογών, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει, την οποία ξεδιπλώνει σιγά – σιγά και με βάση αυτήν πορευόμαστε.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Πάντως εάν δεν είναι πρώτο κόμμα τις Ευρωεκλογές, δεν χάλασε και ο κόσμος, τουλάχιστον εγώ αυτό εισπράττω;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από ποιον το εισπράττετε;

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Από σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, κάνετε λάθος. Σας επαναλαμβάνω αυτό που είπα, μήπως δεν το είπα αρκετά καθαρά, να το ξαναπώ.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Μπορεί – μπορεί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος στόχος για ένα κόμμα, όπως είμαστε εμείς, που θέλει να είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, πολύ απλά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα βλέπατε το ενδεχόμενο διπλών εκλογών το 2009 με αφορμή και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόσκληση – αδιέξοδο δικαιολογία οι μεταρρυθμίσεις, άρα εκλογές; Χθες αυτό το σενάριο το είδαμε σε δύο μεγάλες εφημερίδες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, σήμερα, είναι πάρα πολύ μεγάλα και το χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές και το κοινό αίσθημα μεγαλώνει κάθε μέρα. Συνεπώς, δεν αποκλείω τίποτα και δεν μπορούμε εμείς να αποκλείουμε τίποτα.

Αλλά όποιος παίρνει το κόστος, να μπει σε μια διαδικασία διπλών εκλογών, πρέπει να έχει μετρήσει τα δεδομένα πολύ καλά. Φοβούμαι ότι, με τον ισχύοντα και με τον επόμενο εκλογικό νόμο και με τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι ένα υψηλό κόστος, και δεν είμαι σίγουρος αν θα το πάρει ο κ. Καραμανλής.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή κ. Παπακωνσταντίνου, να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Γεια και χαρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα