Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος



Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται σε μια συγκυρία καθοριστική. Ο τόπος ζει μια πρωτόγνωρη κρίση, μια πρωτοφανή κρίση για τα τελευταία 35 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν εννοώ τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι μπροστά μας. Εννοώ τη δική μας, την εσωτερική κρίση. Την κρίση που οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Μπροστά σ' αυτή την κρίση, κρίση θεσμών, κρίση της πολιτικής ζωής του τόπου, κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, κρίση που αγγίζει τις τσέπες του φτωχότερου Έλληνα και Ελληνίδας, μια κρίση εσωτερική που παράχθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπροστά σ' αυτή την κρίση, οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους σ' εμάς, στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ. Στηρίζουν τις ελπίδες τους στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Είναι η ώρα που προσβλέπουν στο δικό μας σχέδιο. Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Σχέδιο για την αλλαγή πορείας της χώρας. Το σχέδιο αυτό, το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη και, τα πρώτα μηνύματα εμπιστοσύνης, τα βλέπουμε στα μάτια των συμπολιτών μας.

Η ανατροπή δεν είναι στατιστική. Η ανατροπή είναι πολιτική. Σήμερα, ο πολίτης ξέρει, ξέρει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αξιόπιστος, αλλά και οραματικός για την Ελλάδα, ότι αξίζουμε καλύτερα σ' αυτή τη χώρα. Σήμερα, ο Έλληνας πολίτης ελπίζει ξανά στις δυνάμεις της προόδου και έχει τη δύναμη της απόφασης να αλλάξει τη σημερινή καταστροφική πορεία της χώρας μας. Σήμερα, ο πολίτης ξέρει ότι υπάρχει άλλη πρόταση. Υπάρχει άλλος δρόμος.

Αυτή η πολιτική ανατροπή μάς γεμίζει ευθύνες και θέλω εδώ, από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να στείλουμε το μήνυμα. Είμαστε εδώ για να στείλουμε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στον κάθε πολίτη, ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα, ξέρουμε πώς θα την πάμε εμείς, ξέρουμε και με ποιους. Και θα την πάμε μαζί μπροστά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πώς συντελέστηκε αυτή η ανατροπή; Πρώτα απ' όλα, διότι αναγνωρίσαμε, εντοπίσαμε και, εντοπίσαμε μαζί με τον Ελληνικό λαό, τον χαρακτήρα της κρίσης. Δεν φοβηθήκαμε να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα που ζει σήμερα ο Έλληνας και για τις αιτίες του.

Δεν κρυφτήκαμε πίσω από δικαιολογίες, του τύπου φταίει η διεθνής κρίση, φταίει η ενεργειακή κρίση, φταίνε οι συνδικαλιστές, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, φταίνε οι διαδηλώσεις, φταίνε οι φοιτητές.

Δεν κρυφτήκαμε, ούτε φοβηθήκαμε τις δικές μας ευθύνες. Μιλήσαμε καθαρά. Είπαμε, πρώτα απ' όλα, ότι φταίει ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, ότι η εξουσία πρέπει επιτέλους να ελέγχεται και να ελέγχεται δημοκρατικά. Και η πολιτική να εκπροσωπεί γνήσια τον πολίτη.

Μιλήσαμε για την ανατροπή στο πολιτικό σύστημα, για τον δημοκρατικό έλεγχο, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Είπαμε απλά, πρέπει να τελειώνει η εποχή που μια κυβέρνηση μπορεί να βάζει στο περιθώριο τον άνθρωπο, για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και τους δικούς της.

Να τελειώνει επιτέλους η εποχή που μια κυβέρνηση μπορεί να συμπεριφέρεται με την περιουσία του Ελληνικού λαού σαν να ήταν δική της περιουσία, χωρίς σεβασμό στον πολίτη, με τους υπουργούς να κάνουν δουλειές και, ταυτόχρονα, να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που εξαπολύουν νέα φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Να τελειώνουμε με τέτοιου είδους λογικές, με τέτοιου είδους διακυβερνήσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μιλήσαμε και για το ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης, την ανάγκη ενός νέου προτύπου. Και δεν μας έπεισε ποτέ και δεν πείθει κανέναν η ρητορική των δήθεν μεταρρυθμίσεων. Πίσω από τα μεγάλα αυτά λόγια, κέρδισε το παρασιτικό κεφάλαιο, οι ευκαιριακοί κερδοσκόποι και οι «ημέτεροι».

Έχασε ο παραγωγικός Έλληνας, ο σκληρά εργαζόμενος, ο συνεπής επαγγελματίας και ο δημιουργικός επιχειρηματίας. Έχασε η παραγωγική και η δημιουργική Ελλάδα. Έχασε η Ελλάδα μιας άλλης «πράσινης ανάπτυξης».

Χθες, η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009. Θα έπρεπε το κείμενο αυτό να είναι ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένα κείμενο - οδηγός για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, για την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, μια βάση για να ξαναβρεί η χώρα μας τη χαμένη αναπτυξιακή της δυναμική. Για τη θωράκιση της χώρας από πιθανές επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δυστυχώς, δεν είναι τίποτα απ' όλα αυτά. Είναι ένας προϋπολογισμός φόρων, ένας προϋπολογισμός ανέχειας. Αφαιρεί αντί να προσθέτει εισοδήματα. Με 7,5 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους, παίρνοντας από τους πολλούς, αντί να παίρνει από τους έχοντες και κατέχοντες.

Μα πού πάνε τα χρήματα αυτά; Μήπως πάνε στην παιδεία; Όχι. Μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ για πέμπτο συνεχή χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μήπως στην υγεία; Μήπως στην πρόνοια; Και πάλι όχι. Στις δημόσιες επενδύσεις; Στην Περιφέρεια; Ούτε κι εκεί.

Ένα δις ευρώ μειώνονται το 2009 οι δημόσιες επενδύσεις. Επενδύσεις, που θα μπορούσαν να πάνε στην ανάπτυξη και την Περιφέρεια. Μήπως πάνε τα λεφτά σε μισθούς και σε συντάξεις; Ούτε κι εκεί. Οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Για μια ακόμη χρονιά, μειώνονται τα εισοδήματα. Μειώνονται δραματικά. Αυτός ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος καθρέφτης όλης της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Αδιέξοδος, χωρίς ελπίδα και προοπτική, αδιαφανής και βαθιά άδικος.

Και βέβαια, υπάρχει πάντα και ο απολογισμός που μας βάζει στα πρόθυρα της επιτήρησης. Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από πέντε χρόνια, αυτή η ζοφερή εικόνα έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας. Και ο Ελληνικός λαός είναι θυμωμένος. Δικαίως είναι θυμωμένος ο Ελληνικός λαός. Είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση, με την Νέα Δημοκρατία, που άλλα είπε κι άλλα έκανε, που τον οδήγησε στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα για το αύριο, στη υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου.

Είδαμε διάφορους στην κυβέρνηση, την ηγεσία της κυβέρνησης, να κάνουν κι αυτοί τους θυμωμένους. Με ποιους; Με τους υπουργούς τους, που πλουτίζουν και δίνουν μαθήματα φοροδιαφυγής; Με τους υπεύθυνους για τα δομημένα ομόλογα; Με τους υπεύθυνους για τις υποκλοπές; Με όσους σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση Βατοπέδι; Με τις συμπεριφορές των στελεχών τους, που έγιναν πρότυπα διαφθοράς; Με τους υπεύθυνους για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΤΕ, της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας; Με τις πολιτικές που ευνοούν τους πλουσιότερους και ρίχνουν τα βάρη στους πολλούς;

Με αυτούς δεν είναι θυμωμένοι. Με ποιους είναι θυμωμένοι; Διότι, δυστυχώς, αυτή είναι η κυβέρνηση που παράγει χάος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Αυτή είναι η κυβέρνηση που παράγει παραπολιτική και υποχρεώνει όλους μας ν' ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα, που η ίδια όμως παράγει.

Και δεν αρκεί να δηλώνεις, ότι θέλεις να είσαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, όταν έχεις επιλέξει να είσαι χρήσιμος και ευχάριστος στους λίγους και ισχυρούς και τους «ημέτερους». Να δηλώνεις ότι δεν δέχεσαι πιέσεις, αλλά «πιέσεις», να εννοείς το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή, ν' αντιμετωπίσεις τις πραγματικές ανάγκες του δοκιμαζόμενου λαού. Αλλά ν' αποδέχεσαι τις πιέσεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του λαού μας.

Θυμωμένη είναι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά θυμωμένη μόνο με εκείνους που επισημαίνουν τα παραπάνω. Με όσους διαμαρτύρονται και λένε «δεν πάει άλλο».

Ένα πράγμα γίνεται κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρο: Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση μπορεί να έχει με το ζόρι την δεδηλωμένη στη Βουλή. Δεν έχει, όμως, την ουσιαστική εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Και αυτό δεν αποτελεί μια συγκυριακή διαπίστωση. Εδράζεται σε γεγονότα και αιτίες. Διότι βιώνουμε σήμερα όλοι μας μια παρωδία κυβέρνησης, που ευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής διακυβέρνησης, συντεταγμένης, ευνομούμενης Πολιτείας, κάθε έννοια σοβαρότητας και ευθύνης.

Ο δεύτερος λόγος της πολιτικής ανατροπής είναι η κατάθεση των δικών μας προτάσεων. Έχουμε προτείνει μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που απευθύνονται στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

· Προτάσεις μας, για προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες πρακτικές των Τραπεζών.

· Για τη μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων.

· Για την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων για χαμηλότερες τιμές στην αγορά, για να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό.

· Για την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη.

Χθες, καταθέσαμε πρόταση νόμου για την άμεση στήριξη των ασθενέστερων, με τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, την θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα, την άμεση και με δίκαιο τρόπο επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Ο τρίτος λόγος της ανατροπής είναι η αξιοπιστία των προτάσεών μας. Έχουμε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, που αποτυπώνει το κάθε βήμα μας, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Ξέρουμε ποιους στόχους θέτουμε, πού θα βρούμε τους πόρους, ποιους θα στηρίξουμε.

Γιατί αυτές είναι επιλογές. Είναι επιλογές πολιτικές. Δεν είναι μονόδρομος. Επιλογή της κυβέρνησης είναι η φοροεπιδρομή στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, με την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας σε εκατομμύρια Έλληνες.

Επιλογή της ήταν η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, η κατάργηση της φορολογίας των μεγάλων κληρονομιών, η μείωση της φορολογίας στα κέρδη των μετόχων των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Επιλογή της είναι η παροχή ασυλίας στα καρτέλ της αγοράς, που κερδοσκοπούν και εκτινάσσουν τον πληθωρισμό. Επιλογή της είναι η αποσάθρωση της δημόσιας παιδείας, των προνοιακών δομών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιλογή της είναι το ξεπούλημα όλων των βασικών υποδομών της χώρας μας σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα.

Επιλογή της είναι η υποβάθμιση των ανεξάρτητων θεσμών, των θεσμών ελέγχου, της εποπτείας των αγορών.

Επιλογή της είναι η δραματική μείωση των δημόσιων επενδύσεων, η πρωτοφανής καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, αλλά και η καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όπως επιλογή δική μας, θα είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τέταρτος λόγος της ανατροπής είναι η σιγουριά μας. Η σιγουριά και η πολιτική μας βούληση. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Για μας, ο άνθρωπος είναι η υπέρτατη αξία. Θέλουμε τον πολίτη ελεύθερο, ενεργό, σίγουρο, ασφαλή. Ελεύθερο, κυρίαρχο, δημιουργικό. Να μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του, να μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του, να μεγαλώσει τα παιδιά του με αξιοπρέπεια. Να είναι περήφανος για το έργο του.

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη θέση του, να του δώσουμε δύναμη και δυνατότητες να αναπτυχθεί, σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, δημιουργίας, με την ενίσχυση του εισοδήματός του, με σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικού κράτους.

Εμείς θέλουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια κοινωνία με συνοχή, με ταυτότητα, με σεβασμό για τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, με θεσμούς που λειτουργούν, ελέγχουν, προστατεύουν. Μια κοινωνία με αξίες, ένα κράτος με διαφορετική, δημοκρατική νοοτροπία.

Θέλουμε να ζούμε σε μια Ελλάδα με λόγο και ισχύ στην ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Μια Ελλάδα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξέρει να διαπραγματεύεται, να διεκδικεί, να προασπίζεται τα συμφέροντά της, να προωθεί τις αξίες της.

Ο λόγος μας δεν είναι απλά προεκλογικές υποσχέσεις, προεκλογικές εξαγγελίες. Είναι δεσμεύσεις αξιών, δεσμεύσεις παράδοσης, δεσμεύσεις ιδεολογίας.

Και ο πέμπτος λόγος της ανατροπής είναι η βαθιά αίσθηση μιας κοινωνίας δικαίου.

Τίποτα δεν θα αλλάξει, αγαπητοί συνάδελφοι, καμιά σοβαρή πολιτική δεν θα πιάσει τόπο, αν δεν έχουμε ένα κράτος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που σχεδιάζει, ελέγχει, έχει τη δύναμη και τη βούληση να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών του. Κι όχι ένα κράτος διογκωμένο, συγκεντρωτικό, σπάταλο, πελατειακό.

Θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα:

· Πρώτον: Η διαφάνεια να γίνει ζωτική αρχή λειτουργίας του κράτους παντού.

· Δεύτερον: Αξιοκρατία παντού. Δεν μπορούμε πια να στελεχώνουμε διοικήσεις με ρουσφέτια και κουμπάρους.

· Τρίτον: Έλεγχος για όλα τα πρόσωπα της εξουσίας.

· Τέταρτον: Αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο. Θα ξέρει ο Έλληνας πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του.

· Πέμπτον: Αποκέντρωση. Ισχυρό, επιτελικό ό κεντρικό κράτος, με μια ριζική αλλαγή στη δομή και λειτουργία του, κι όχι απλά ασκήσεις επί χάρτου που μπερδεύουν, που είναι αδιέξοδες για τον αριθμό και τα όρια των Δήμων.

Έτσι θα αναστρέψουμε την πορεία που έχει πάρει η χώρα. Έτσι θα δώσουμε σιγουριά και ελπίδα στον Έλληνα πολίτη. Έτσι θα βγούμε από την κρίση. Την κρίση, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση και οι πολιτικές της επιλογές.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα, όπως και κάθε ελπίδα για προοδευτικές λύσεις, κάτω από το χαλί που λέγεται "διεθνής κρίση". Δεν φταίει η διεθνής κρίση, που τα καρτέλ ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων πιο πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν φταίει η διεθνής κρίση, που μια οικογένεια δεν βρίσκει θέση για το παιδί της στον βρεφονηπιακό σταθμό. Δεν φταίει η διεθνής κρίση, για τα σκάνδαλα και τις offshore των υπουργών.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η διεθνής κρίση δεν έχει ακουμπήσει ακόμα την μέση ελληνική οικογένεια. Και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ευτυχώς, απέφυγε τα δομημένα ομόλογα, έπραξε σοφότερα επενδύοντας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οφείλουμε όμως να θωρακίσουμε τους Έλληνες πολίτες και να τους δώσουμε σιγουριά, όχι με κραυγές και ψευτοδιλήμματα, αλλά με ηρεμία και με σωστές επιλογές. Όχι με μέτρα, που τη μια μέρα τα λέμε, και την άλλη τα παίρνουμε πίσω, αλλά με μέτρα αποτελεσματικά, που έχουμε μελετήσει προσεκτικά.

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τα νεύρα των καταθετών, την ώρα που έχουμε ανάγκη από αποφασιστικότητα και σταθερότητα. Σε μια κρίση, το παν είναι η αξιοπιστία, η ψυχραιμία. Κι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει και τα δύο. Μπροστά στις μεγάλες ευθύνες της, παραλύει. Την ώρα που χρειάζεται νηφαλιότητα, ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις, αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλίες και σχέδιο, αυτή η κυβέρνηση παραπαίει και ασχολείται με τα δικά της αδιέξοδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και υπεύθυνα, ώστε αν χτυπήσει η διεθνής κρίση τη δική μας πόρτα, να βγει αλώβητος από την κρίση ο Ελληνικός λαός. Προτείνουμε και στηρίζουμε κάθε μέτρο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας, εάν βρεθεί στη δίνη της κρίσης.

Και παρά τις διαφορές μας, το καθήκον μας είναι εθνικό, μπροστά σε μια πιθανή κρίση. Το ΠΑΣΟΚ, αξιόπιστα, και σήμερα καταθέτει προτάσεις, που θωρακίζουν την ελληνική οικονομία απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Σήμερα, αυτό που προέχει είναι να καθησυχάσουμε τους καταθέτες, ότι οι καταθέσεις τους δεν κινδυνεύουν, ότι καμιά τράπεζα δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αλώβητο από τη διεθνή και ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.

Γι´ αυτό και δεν θα αμφισβητήσουμε την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και θα στηρίξουμε επί της αρχής την όποια νομοθετική πρωτοβουλία χρειαστεί, για να μετατραπεί αυτή η πολιτική δέσμευση, σε θεσμοθετημένο πολιτικό πλαίσιο που εγγυάται τις καταθέσεις.

Έχουμε πει, όμως, πως ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση, το σημερινό ελάχιστο ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, είναι χαμηλό και ξεπερασμένο. Προτείνουμε να αυξηθεί πολλαπλάσια, με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Προτείνουμε, επίσης:

Πρώτον. Ένα πλαίσιο, στο οποίο οι σημερινές διαφορετικές - πολλές, δυστυχώς - εποπτικές αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Επιτροπή Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών, Εποπτεία Ασφαλιστικών Ταμείων, να λειτουργούν ενιαία, συντονισμένα, για την αποτελεσματική εποπτεία όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεύτερον. Προτείνουμε ένα πλαίσιο με νέους κανόνες, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Τρίτον. Με κύρωση από τη Βουλή, την ενίσχυση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που θα φροντίζει έγκαιρα για την αποφυγή συνθηκών χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τέταρτον. Μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, για να μην πηγαίνουν οι συντάξεις σε «τοξικά» δομημένα ομόλογα.

Πέμπτον, ένα πλαίσιο εποπτείας που θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα συμβάλλει στην προστασία όλων των καταθετών.

Ένα πλαίσιο, όμως, ο τρόπος εφαρμογής του οποίου και κυρίως ο τρόπος χρηματοδότησής του θα διασφαλίζει το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου. Ένα πλαίσιο, που σύντομα θα αποτυπώσουμε και σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα καταθέσουμε στην ελληνική Βουλή.

Αυτό το λέμε, διότι είμαστε δύναμη ευθύνης. Θυμηθείτε: όταν εμείς, ασκώντας υπεύθυνα το καθήκον μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αποκαλύπταμε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων -θα το θυμάστε- η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για λαϊκισμό. Τώρα, όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μας τότε, σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση, έχοντας επενδύσει στα λεγόμενα τοξικά και δομημένα προϊόντα, σε άχρηστα χαρτιά.

Αλλά κι αυτές οι πρωτοβουλίες μας, δεν αρκούν. Χρειάζονται και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Γιατί το λογαριασμό της ασυδοσίας και της έλλειψης ρυθμίσεων στην αγορά, δεν μπορεί να τον πληρώσουν οι απλοί πολίτες, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε διεθνώς.

Γι' αυτό κινούμαι, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορεί να φεύγουν από τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις οι managers με δις στην τσέπη, και να διευρύνεται η φτώχεια στις υπόλοιπες περιοχές της γης. Είναι σήμερα παγκόσμια η απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια, για νέους κανόνες στις αγορές. Κανόνες, που θα προστατεύουν τον απλό πολίτη, που θα προσαρμόσουν την παγκοσμιοποίηση στον άνθρωπο, και όχι τον άνθρωπο στην παγκοσμιοποίηση.

Μέσα από την Επιτροπή Stiglitz που δημιουργήσαμε στην Σοσιαλιστική Διεθνή, θα προτείνουμε τη θέσπιση νέων κανόνων διαφάνειας, θεσμούς ελέγχου και εποπτείας των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα καθορίσουμε έναν Οδικό Χάρτη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο πεδίο.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμβάλουν. Από τα κινήματα των πολιτών, τους Πράσινους, τους Αριστερούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ώρα να διαμορφώσουμε μια ευρύτατη και ισχυρή προοδευτική φωνή για αλλαγές και στην Ευρώπη και στον πλανήτη μας.

Εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, αλλά θα έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να έχει κινηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απουσιάζει. Να ζητήσει ενίσχυση της εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργεί πια ως ένας τεχνοκρατικός οργανισμός μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης. Αυτή ήταν η θέση των Σοσιαλιστών εδώ και χρόνια. Πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Και η κυβέρνηση θα έπρεπε ακόμη να ζητήσει την εγρήγορση της Ευρώπης και την κοινή γραμμή πλεύσης για αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θεσμικές αλλαγές και νέες πολιτικές για ένα ανανεωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα πολιτικά πλαίσια, με αποτελεσματική βεβαίως εποπτεία.

Μια Ευρώπη, δηλαδή, που θα εγγυάται με αυτούς τους θεσμούς πολιτικούς στόχους. Αυτούς της απασχόλησης, των αναπτυξιακών επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς όπως της «πράσινης ανάπτυξης», της εναλλακτικής ενεργειακής πολιτικής. Μια Ευρώπη, που θα διασφαλίζει οικονομικά και με συγκεκριμένες πολιτικές την κοινωνική συνοχή, τη διατροφική επάρκεια και υγεία, δίπλα στους στόχους της σταθερότητας των τιμών.

Τέλος, είναι ώρα να ξεπεράσουμε τις φοβίες των συντηρητικών για μια πολιτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη, που δεν είναι μόνον η αγορά, δεν είναι μόνο νομισματική ένωση, αλλά είναι και ένωση πολιτική. Μια τέτοια Ευρώπη, μια παρόμοια Ευρώπη, θα αντιμετώπιζε ριζικά την κρίση και θα είχε και ισχυρή επιρροή διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν θα δεχτούμε, και προειδοποιούμε την κυβέρνηση, είναι να βρεθούν πάλι θύματα τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, να βρει δηλαδή άλλοθι η κυβέρνηση και πάλι για την άδικη πολιτική της.

Και γι' αυτό, δεσμευόμαστε απέναντι στον Έλληνα πολίτη: είμαστε κοντά του, μπορεί να βασίζεται στη στήριξή μας, στον αγώνα μας, διότι σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλά ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση.

Θα πληρώσει αυτός που πράγματι είναι υπεύθυνος; Το μεγάλο κεφάλαιο; Οι κερδοσκόποι της Wall Street; Ή θα πληρώσει και πάλι η μεσαία και οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις; Και αυτό, διότι η κρίση έχει σαφές πολιτικό πρόσημο. Η κρίση είναι αποτέλεσμα της υποταγής του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Είναι αποτέλεσμα της απουσίας ρύθμισης και ελέγχου από το κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι αποτέλεσμα της πλήρους παράδοσης της πολιτικής στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Και δεν θα πληρώσει ο μέσος Έλληνας για την ευθύνη άλλων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πολιτικές ανατροπές έρχονται στη διεθνή σκηνή. Απέναντι στη φοβία, στην ανασφάλεια που καλλιεργεί επιμόνως η νεοσυντήρηση και την καλλιεργεί για να κρατήσει τα ηνία της εξουσίας, εμείς, οι προοδευτικοί όλου του κόσμου, αντιπαραθέτουμε τη σιγουριά, τη δημοκρατία και την ανθρωπιά.

Για το λόγο αυτό, η ανατροπή του πολιτικού κλίματος στη χώρα μας αποτελεί συνέχεια και της συνειδητοποίησης των πολιτών, ότι η Ελλάδα αξίζει πολύ περισσότερα και μπορεί.

Ξέρουμε να προχωρήσουμε, κάνοντας ξανά την Ελλάδα έναν αξιόπιστο, σοβαρό, υπολογίσιμο παίκτη. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα γίνει μεγάλη ηθική δύναμη, μια δύναμη δικαίου και αξιών. Θα διεκδικεί, θα κατοχυρώνει αυτό τον ρόλο, με τη δράση και τις πρωτοβουλίες της, με τα προϊόντα της, την παιδεία της, τον πολιτισμό της, με τις υπηρεσίες της, με το κράτος της, ένα κράτος δικαίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς δεν ψάχνουμε για αποστάτες στη Νέα Δημοκρατία. Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι. Απέναντι σ' αυτή την ομάδα, απέναντι σ' αυτό το σύστημα εξουσίας και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους πολίτες, δίπλα στους πολίτες, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, διότι εμείς θέλουμε την θετική ψήφο των πολιτών για τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, το Πρόγραμμά μας, το σχέδιό μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Και η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελεί δύναμη σιγουριάς, εμπειρίας και νέου δυναμισμού, συνεκτική, συντεταγμένη, αποφασισμένη.

Σήμερα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα δώσουμε με συνέπεια τη μάχη που αντιστοιχεί στο ρόλο μας και θα την δώσουμε παντού. Θα ξεδιπλώσουμε το Πρόγραμμά μας με σαφήνεια και διαβούλευση. Θα παλέψουμε για τους στόχους μας μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω απ' αυτήν. Θα βγούμε στο δρόμο, στις γειτονιές μαζί με τους πολίτες. Θα αντισταθούμε στα σχέδια και στις πολιτικές της κυβέρνησης, στη λεηλάτηση της δημόσιας περιουσίας, στη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, στην ποδηγέτηση και στη χειραγώγηση των δημοκρατικών θεσμών.

Θα είμαστε παρόντες παντού, στους χώρους δουλειάς, στα χωριά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, ενημερώνοντας τον πολίτη, προστατεύοντάς τον από την αδικία, υπερασπίζοντας την αξιοπρέπειά του, φέρνοντας το μήνυμα της ελπίδας, πρωτοπόροι στους αγώνες για τα δικαιώματά του.

Μπροστά μας, είναι η μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού. Έτσι θα την δώσουμε κι αυτήν, με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας.

Αύριο, μετά τις επόμενες εκλογές, ως κυβέρνηση πια, θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας μέχρι την τελευταία λέξη.

Και βέβαια, σε θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας, σε θέματα παράνομου πλουτισμού και κατάχρησης εξουσίας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, δεν λέμε λόγια. Θα σεβαστούμε κάθε δραχμή του Έλληνα πολίτη. Θα εγγυηθούμε την καλύτερη αξιοποίηση της δικής του περιουσίας, πάντα προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, διαμορφώνοντας ένα νέο πεδίο, μια νέα βάση, ένα νέο πυλώνα εμπιστοσύνης και σχέσης με τον πολίτη.

Πάνω σ' αυτό τον πυλώνα θα στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, μέσα από ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες.

Έτσι πορευόμαστε.

Έτσι πορεύτηκα και εγώ πάντα, και έτσι θα συνεχίσω και αύριο, ως πρωθυπουργός της χώρας. Το έχω αποδείξει με πράξεις και θα το ξανακάνω όποτε και αν χρειαστεί, χωρίς ανέξοδους εντυπωσιασμούς, αλλά με αποφασιστικές, αποτελεσματικές πράξεις και κινήσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κάθε ένας από εμάς είναι εδώ για να εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό. Αυτούς εκπροσωπούμε, αυτούς υπηρετούμε, αυτούς εκφράζουμε. Μαζί με τον πολίτη.

Έτσι θα προχωρήσουμε.

Και σήμερα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και αύριο, ως κυβέρνηση, θα δώσουμε τον αγώνα για τη νίκη, για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, για μια διακυβέρνηση της χώρας με τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.

Έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας.

Έχουμε πίστη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού.

Γι' αυτό και θα πετύχουμε.

Καλή μας δουλειά. Σηκώνουμε τα μανίκια για δουλειά, υπεύθυνη, σίγουρη δουλειά.

Να είστε καλά.

Ευχαριστώ πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα