Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΚΕ: Ανατρέπουν τους κανόνες οι νέοι φόροι




Στην ανατροπή του προγραμματισμού, που κάθε φορολογούμενος πολίτης και κάθε επιχείρηση δικαιούνται να έχουν, οδηγεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, η οποία αφήνει στα «χαρτιά» τη δέσμευσή της για σταθερό φορολογικό περιβάλλον που αποτελεί και πάγιο αίτημα όλων των παραγωγικών τάξεων.
Ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΟΚΕ.
Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το πρώτο βασικό συμπέρασμα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που συνεδρίασε χθες για να εκφράσει τη γνώμη της επί του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση της Διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, Έλεγχος των Δημοσίων Δαπανών, Μέτρα Φορολογικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΟΚΕ χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το πώς καταρτίστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ θεωρούν αναποτελεσματικό τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανάγκες.

Ειδικότερα, η ΟΚΕ επισημαίνει στην έκθεσή της ότι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο κατά της Φοροδιαφυγής, που είχε συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου, είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ξανασυνεδριάσει το Σεπτέμβριο για να συζητήσει τα φορολογικά μέτρα που θα εξαγγέλλονταν εν όψει και της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2009, ουδέποτε έλαβε τέτοια πρόσκληση και επομένως δεν υπήρξε ποτέ κοινωνικός διάλογος για τα μέτρα που αποφασίστηκαν.
Ταυτόχρονα, η ΟΚΕ θεωρεί απαράδεκτο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες με πάγιου χαρακτήρα δυσμενείς μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς.
Δελτία παροχής
Οι έκτακτες συνθήκες πρέπει να αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την ΟΚΕ, με έκτακτα μέτρα (π.χ. μία έκτακτη εισφορά) που θα έχουν όμως πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα.
Το αντίθετο όμως συνέβη με το νομοσχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο αφού με τα νέα μέτρα, εκτός από τις μακροπρόθεσμες δυσμενείς μεταβολές στο φορολογικό σύστημα, επέρχονται και με τις τροπολογίες που εξαγγέλθηκαν στην προσπάθεια μείωσης των αδικιών του σχεδίου νόμου, ρωγμές στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων αφού για πρώτη φορά ο νομοθέτης αναγνωρίζει το παράνομο καθεστώς της απασχόλησης εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Από την άλλη πλευρά τα μέλη της ΟΚΕ θεωρούν ότι ένα νομοσχέδιο με τόσο σημαντικές παραμέτρους στο εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, την επιχειρηματική δράση, την κεφαλαιαγορά κ.λπ., δεν μπορεί να συνοδεύεται μόνο από την τυπική λογιστική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και όχι και από μια έκθεση που θα εκτιμά τις συνέπειες που οι διατάξεις του θα έχουν σε καίριους κλάδους της οικονομίας. Γι' αυτό κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών του νόμου, σύμφωνα άλλωστε και με τις αρχές της καλής διακυβέρνησης.

Η έκθεση
Αναλυτικότερα πάντως για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου η γνώμη της ΟΚΕ είναι η εξής:
1. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους (άρθρο 14) που οδηγεί στην αδιάκριτη επιβάρυνση, με ένα ποσό έως και 1.050 ευρώ, όλων των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας με την επίκληση του φαινομένου της φοροδιαφυγής:
α) αποτελεί παραδοχή αδυναμίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
β) αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αφού επιβαρύνονται εξ ίσου άνθρωποι με διαφορετικό εισόδημα
γ) παραβιάζει την επί δεκαετίες τηρούμενη αρχή ότι κάθε πολίτης δικαιούται ενός αφορολογήτου ορίου που θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Επιπλέον δε, ενδέχεται το άδικο αυτό μέτρο να μην πετύχει ούτε τους εισπρακτικούς του στόχους γιατί θα δώσει κίνητρα φοροδιαφυγής με αρνητικές επιπτώσεις στον εισπραττόμενο Φ.Π.Α.
2. Η περαίωση, για μια ακόμη φορά, των φορολογικών υποθέσεων (άρθρα 28-29) δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
3. Οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (άρθρα 23-27), που δεν εισάγονται για πρώτη φορά, δε συμβάλλουν στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.
4. Οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (άρθρα 16-21) αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα ξαφνικής και πάγιας μεταβολής του φορολογικού πλαισίου στο όνομα έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών και μάλιστα προς κατεύθυνση που εν πολλοίς είναι αντίθετη από τη μέχρι τώρα κατεύθυνση των φορολογικών νόμων των τελευταίων ετών.
Τα μέλη της ΟΚΕ επισημαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από εξαντλητικό διάλογο, να εκτιμώνται οι επιπτώσεις τους στην αγορά και βεβαίως να μην επηρεάζονται από πρόσκαιρες σκοπιμότητες που θα έπρεπε να εξυπηρετούνται με προσωρινά μέτρα αλλά από πάγιες αρχές.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα