Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Χαλκίδα

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φίλες και φίλοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι' αυτή τη μεγαλειώδη υποδοχή εδώ στη Χαλκίδα, εδώ στην Εύβοια.
Σήμερα η Χαλκίδα, σήμερα η Εύβοια, λέει το μεγάλο Ναι. Λέει ναι στο σχέδιό μας για τη χώρα, λέει ναι στο σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση, λέει ναι στη σταθερή και συνετή πορεία μας, που απελευθερώνει την Ελλάδα από την ακυβερνησία και την αυθαιρεσία.
Σήμερα η Χαλκίδα λέει ναι στο σχέδιό μας, που παρουσιάσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Η Χαλκίδα, η Εύβοια λέει ναι στο όραμα και την ελπίδα. Το μήνυμά σας απόψε από την Χαλκίδα, απευθύνεται σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Kαι το μήνυμα απόψε είναι ένα: Δεν είμαστε καταδικασμένοι, υπάρχουν επιλογές, μπορούμε ως Έλληνες να βρούμε ξανά την αισιοδοξία, την ανάπτυξη, την ελπίδα, τη σιγουριά.
Είμαστε εδώ στη Χαλκίδα, στην Εύβοια, εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες που βλέπουν στην πρότασή μας ξανά τον ήλιο, την ελπίδα για το αύριο.
Ξέρω και ξέρουμε, φίλες και φίλοι, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, αρκεί να υπάρχει πολιτική ηγεσία αφοσιωμένη σε αυτό το σκοπό, αρκεί να υπάρχει πολιτική ηγεσία, αποφασισμένη να κάνει το πρώτο θαρραλέο βήμα, αποφασισμένη να πετύχει.
Ξέρετε, φίλες και φίλοι, πολύ καλά ότι και είμαι και είμαστε αποφασισμένοι. Θα πετύχουμε. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα πάμε τη χώρα μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι.
Τα πρώτα μηνύματα εμπιστοσύνης στη συνέπειά μας, στη βούλησή μας, στην αφοσίωσή μας, τα είδατε, τα είδαμε όλοι. Αλλά εδώ στη Χαλκίδα δεν ήρθαμε ως σχολιαστές των σημερινών δημοσκοπήσεων, είμαστε εδώ ως εγγυητές της διαφορετικής πορείας που πρέπει να πάρει η χώρα.
Δεν είμαστε εδώ απόψε, απλά για να γιορτάσουμε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, αλλά για να εγγυηθούμε την ελπίδα και να αναλάβουμε τις μεγάλες ευθύνες που μας αναλογούν. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε σκληρά, με συνέπεια, με σιγουριά, με σεβασμό στον πολίτη, με ενότητα και με όραμα.
Ακούστε με, ακούστε με προσεκτικά: Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στη μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα μας. Μια κρίση, που μας πληγώνει όλους, από όποια παράταξη κι αν προερχόμαστε. Μια κρίση οικονομική, μια κρίση πολιτική, μια κρίση αξιών, μια κρίση εμπιστοσύνης, μια κρίση διακυβέρνησης. Το βλέπουμε πια γύρω μας, παντού. Το ακούω, το ακούμε παντού.
Η ελληνική οικογένεια συνθλίβεται. Συνθλίβεται κάτω από την πίεση των πολιτικών της κυβέρνησης αυτής. Συνθλίβεται το εισόδημα, συνθλίβεται η αξιοπρέπεια, συνθλίβεται η ανθρωπιά και η ελπίδα.
Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα στην Εύβοια, στην Χαλκίδα, για να δηλώσουμε ότι το σχέδιό μας θα φτάσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας, σε κάθε χωριό, σε κάθε πολίτη, για να δώσει ξανά ελπίδα.
Και μέσα απ' τη διαβούλευση με τον πολίτη, το σχέδιό μας να κερδίσει τη στήριξή του, τη συμμετοχή του, να κερδίσει την ψυχή του και την εμπιστοσύνη του.
Και η αυριανή κυβέρνηση, φίλες και φίλοι, η αυριανή κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, θα είναι μια κυβέρνηση που δεν στηρίχθηκε σε επικοινωνιακές προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει οικοδομήσει γερές, στέρεες βάσεις για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου, απαραίτητου, δημοκρατικού προοδευτικού σχεδίου.
Σχέδιο ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο, προοδευτικό. Αποδεκτό από μια ευρύτερη πλειοψηφία. Μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων, που απαιτούν την αλλαγή και το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό είναι το χρέος μας, το χρέος όλων μας από εδώ και πέρα.
Αλλά, φίλες και φίλοι, μετά την Δ.Ε.Θ., είμαι εδώ σήμερα μαζί σας, για να δώσουμε μαζί το έναυσμα και για μια άλλη, την επόμενη μεγάλη μάχη του Κινήματός μας. Από σήμερα, από τη Χαλκίδα, ξεκινάμε τη μάχη για τον προϋπολογισμό. Τον προϋπολογισμό του κράτους.
Και αυτή τη μάχη την δίνουμε δυναμικά. Διότι ξέρουμε όλοι μας ότι, τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο προϋπολογισμός του κράτους : Δεν υπολογίζει τις ανάγκες του πολίτη.
Δεν υπολογίζει το οικογενειακό εισόδημα του μέσου Έλληνα.
Δεν υπολογίζει τη μάχη, την μάχη της παιδείας και της υγείας που δίνει η οικογένεια.
Δεν υπολογίζει αν τα βγάζει πέρα με την ακρίβεια.
Δεν υπολογίζει τις ανάγκες ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Δεν υπολογίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης της χώρας.
Απλά, δεν μας υπολογίζουν.
Γι' αυτό τον λόγο, θα αποκαλύψουμε στη μάχη αυτή κάθε πτυχή του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα. Tι σημαίνει για τον πολίτη.
Διότι για μας, η μάχη του προϋπολογισμού, για τον οποίο πήγαμε πέρυσι σε εκλογές, είναι μια μάχη για την υπεράσπιση του οικογενειακού εισοδήματος.
Είναι μάχη για τη υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.
Είναι μάχη για την υπεράσπιση της ανάπτυξης, της περιφερειακής ανάπτυξης.
Και αυτή την μάχη, θα τη δώσουμε μαζί. Ταυτόχρονα, θα αναδείξουμε και τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας συγκεκριμένες λύσεις. Λύσεις για τα προβλήματα του πολίτη.
Αλλά προειδοποιώ την κυβέρνηση:
Όχι άλλη μείωση στις δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια. Όχι άλλη μείωση στις δαπάνες για την παιδεία.
Όχι άλλη μείωση στις δημόσιες επενδύσεις.
Είμαστε εδώ, στη Χαλκίδα, για να πούμε απλά και ξεκάθαρα: Ο λογαριασμός της δικής σας αποτυχίας, δεν μπορεί να καταλήγει κάθε μέρα στην πόρτα καθενός μας, ενώ κάποιοι άλλοι να λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα.
Είμαστε εδώ και λέμε:
Ως εδώ, φτάνει πια!
Όλοι μας αισθανόμαστε ανασφάλεια. Ανασφάλεια για το σήμερα, πολύ περισσότερο για το αύριο. Το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται. Εξανεμίζεται από την ακρίβεια, αλλά και από τις άγριες φοροεπιδρομές.
Οι νέοι δεν έχουν δικαίωμα πια σε μια αξιοπρεπή εργασία. Νιώθουν ότι η ζωή τους δεν έχει προοπτική.
Οι αγρότες συμπιέζονται μεταξύ του κόστους παραγωγής που αυξάνεται, και σε τιμές που μειώνονται από τα καρτέλ και τους μεσάζοντες.
Τα μικρά και μεσαία εισοδήματα συμπιέζονται ασφυκτικά. Ζουν τον εφιάλτη της φτώχιας.
Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς θεωρεί πια βάρος.
Την οικονομική κρίση, την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και η κρίση στο κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος που έχει καταρρεύσει και αυξάνει συνεχώς το κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό για αγαθά που θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν το Δημόσιο, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.
Την κοινωνική κρίση, επιβαρύνει και η κρίση στη λειτουργία του κράτους. Οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Βλέπουν, όμως, τον τζίρο να συρρικνώνεται και το κράτος να τους βάζει και νέα φορολογική τρικλοποδιά. Κάθε πολίτης αισθάνεται πια έρμαιο στο φακελάκι, το γρηγορόσημο, το ρουσφέτι.
Σήμερα, οι Έλληνες βιώνουμε μια βαθιά κρίση. Μια Πολιτεία που δεν σχεδιάζει, που δεν νοιάζεται.
Θέλω, όμως, ν' αναφερθώ ειδικότερα στις γυναίκες. Οι γυναίκες - ξέρουμε - κουβαλάνε και το βάρος της δουλειάς, και το βάρος της οικογένειας. Τις επιβαρύνει, όμως, με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ακόμα περισσότερο. Διαβάζουν τα παιδιά τους για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται την παιδεία σαν να είναι καταναγκαστικά έργα και όχι χαρά. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν εγγυάται προοπτική. Oι γυναίκες στηρίζουν τους νέους της οικογένειας που ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά. Φροντίζουν τον παππού και τη γιαγιά, γιατί η σύνταξη δεν φτάνει πια για τα βασικά. Όλα αυτά, μαζί με το βάρος της καθημερινότητας που ζουν στη δική τους δουλειά.
Αν κάποιος κουβαλάει το βάρος της σημερινής κατάστασης, αν κάποιος αισθάνεται τις δυσκολίες αυτής της κρίσης, αυτή είναι η Ελληνίδα μάνα. Και σε αυτήν εμείς συμπαραστεκόμαστε σήμερα με το μήνυμά μας από τη Χαλκίδα.
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η κυβέρνηση μάς λέει ότι «για όλα αυτά, φταίει η διεθνής κρίση». Μετά από κοντά πέντε χρόνια στην κυβέρνηση, είναι πια πεποίθησή μας, πεποίθηση όλων, ότι δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις στοιχειώδεις, δικές τους ευθύνες. Κάποιος άλλος πάντα φταίει: το κακό ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια προβλήματα, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι φορολογούμενοι και, τώρα, η διεθνής κρίση. Μα ποιον κοροϊδεύουν; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που η εργαζόμενη μητέρα πρέπει να ζητήσει ρουσφέτι για να βάλει το παιδί της σε βρεφονηπιακό σταθμό;
O Φταίει η διεθνής κρίση, για τη γραφειοκρατία που σκοτώνει κάθε καλή ιδέα, πριν καν αυτή γεννηθεί;
O Φταίει η διεθνής κρίση, για ένα σύστημα στο οποίο ο απλός πολίτης δεν μπορεί ποτέ να βρει το δίκιο του;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που μόνο με μέσο μπορείς να κάνεις αυτό που κανονικά δικαιούσαι;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που τα λεγόμενα STAGE έχουν γίνει μηχανή εξαγοράς των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων στη χώρα μας;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που στις δύσκολες στιγμές για την υγεία μας δεν έχουμε δίπλα μας άμεσα την κρατική υποστήριξη;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που βρίσκουμε λεφτά για αγροφύλακες, αλλά όχι για προσωπικό στα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα να τρέχει ο ασθενής όλο και περισσότερο σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που η ελληνική οικονομία αιμορραγεί, που η ελληνική οικογένεια αιμορραγεί οικονομικά, πληρώνοντας τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που δεν χρηματοδοτείται από τη σημερινή κυβέρνηση;
O Φταίει η διεθνής κρίση, για τα σκάνδαλα; Τα σκάνδαλα, που κυριαρχούν πια στην πολιτική μας ζωή, που μας πνίγουν κάθε μέρα και μας στερούν τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά μας;
O Φταίει η διεθνής κρίση, που η Κυβέρνηση ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, παρά με τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής κοινωνίας;
Δυστυχώς, όχι μόνο μας κοροϊδεύουν, αλλά έχουμε πάρει τον κατήφορο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούτο, αλλά η ελληνική οικονομία χρεοκοπεί. Οι Έλληνες φτωχαίνουν, ενώ οι υπουργοί μάς δίνουν το «καλό παράδειγμα» για το πώς θα ξεφύγουμε από τους φόρους, που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε.
Φίλες και φίλοι,
Υπάρχει ένα μεγάλο γιατί. Γιατί η Ελλάδα της ανάπτυξης, γιατί η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί η Ελλάδα του κύρους και της αισιοδοξίας βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Γιατί;
Γιατί στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους. Δεν είναι απλά η ανικανότητά τους - υπάρχει κι αυτό - είναι οι πολιτικές τους επιλογές. Πολιτική και επιλογή, που υπηρετεί τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα, που κάνει στραβά μάτια στους κερδοσκόπους και τα καρτέλ, που πουλάει σαν μεσίτης τη δημόσια περιουσία, που βάζει το χέρι στην τσέπη του οικογενειάρχη, για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Μαύρες τρύπες, που η ίδια δημιούργησε, όταν χαρίζει δισεκατομμύρια στους έχοντες και κατέχοντες και μετά ζητά να πληρώσετε εσείς τα σπασμένα, να κάνει φοροεπιδρομές στα δικά σας χρήματα, στο δικό κόπο, στο δικό σας ιδρώτα.
Ακούγεται το σύνθημα:
«Γερά – Γερά να πέσει η Δεξιά»
Και να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο που έχει ανάγκη ο κόσμος και ο τόπος.
Αλλά φίλες και φίλοι, δεν φτάνει μόνον αυτή η αδικία. Υπάρχει κι άλλη: η κάθε κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο πλούτο. Και είναι μεγάλος. Είναι τα χρήματα των φορολογουμένων, είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, είναι τα νοσοκομεία, είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι η δημόσια ακίνητη περιουσία, οι συγκοινωνίες μας, τα δάση μας, οι παραλίες μας. Αυτός είναι ο δικός μας, ο δικός σας πλούτος. Αυτή είναι η κληρονομιά του Ελληνικού λαού.
Ο λαός απαιτεί την ορθή και διάφανη διαχείριση του δικού του πλούτου, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, η παραγωγική Ελλάδα. Και όχι η παρασιτικοί «ημέτεροι».
Ανάπτυξη για δουλειές, για επενδύσεις, για υποδομές, για κοινωνική πολιτική. Για κέρδος, για τον πολίτη.
Ο λαός δεν ψήφισε κυβέρνηση που να διαχειρίζεται τον δημόσιο πλούτο σαν να ήταν δική της κληρονομιά. Ο λαός δεν ψήφισε κυβέρνηση για να βγάλει την Ελλάδα στο σφυρί.
Φίλες και φίλοι,
όλοι μας ξέρουμε καλά. Τα υπουργικά συμβούλια εύκολα ανασχηματίζονται. Οι νοοτροπίες, όμως, μιας κυβέρνησης μένουν ίδιες. Και σήμερα, ο πολίτης απαιτεί αλλαγή πολιτικής, όχι αλλαγή υπουργών. Ο πολίτης απαιτεί αλλαγή πορείας της χώρας, όραμα και σχέδιο. Σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Δικό μας όραμα και διαχρονική μας υπόσχεση, είναι να εγγυηθούμε το δικαίωμα κάθε Έλληνα σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Έναν πολίτη απελευθερωμένο από την ανασφάλεια και τον φόβο της καθημερινότητας, απ' το βάρος της ανομίας, της αυθαιρεσίας και της γραφειοκρατίας.
Έναν πολίτη δημιουργικό, που αναπτύσσει το ταλέντο του, δίνει ζωή στις ιδέες του, καθορίζει το μέλλον του. Έναν πολίτη κυρίαρχο, ενεργό μέσα στην καθημερινότητά του, στη γειτονιά του, στη δουλειά του, στο σχολείο των παιδιών του, παντού. Έναν πολίτη Έλληνα, που στέκεται επί ίσοις όροις στην διεθνή κοινότητα, με ταυτότητα, ισχύ, λόγο και κύρος.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα κράτος που μας σέβεται, ένα κράτος που σέβεται τα δικαιώματά μας. Ένα κράτος που μας προστατεύει, που καλύπτει τις θεμελιώδεις ανάγκες στην γνώση, στην υγεία, στη εργασία, στη σύνταξη, στην πρόνοια.
Προϋποθέτουν ένα κράτος που μας στηρίζει, που στηρίζει τις δημιουργικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, την εξέλιξή μας, την ανάπτυξή μας. Και αυτό είναι το όραμά μας. Μια κοινωνία που έχει πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο της προσοχής της.
Και αυτή, φίλες και φίλοι, είναι και η διαφορά μας με τη συντήρηση. Δικός τους θεός, η εξουσία. Δικός μας, ο άνθρωπος.
Από το όραμά μας πηγάζει και το σχέδιό μας. Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Το σχέδιό μας έχει τέσσερις ξεκάθαρες και άμεσες προτεραιότητες.
Πρώτον, την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Δεύτερον, την αποκατάσταση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Τρίτον, την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, μέσα από μία νέα αντίληψη, την «πράσινη ανάπτυξη».
Τέταρτον, το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, που προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη.
Πρώτη προτεραιότητα: Η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με τέσσερις βασικούς τρόπους:
1) Με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
2) Με την στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων ομάδων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης, που θα μπορεί να μετατρέπεται και σε χρηματοδότηση εγκατάστασης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
3) Με την ενίσχυση της αξίας του χρήματος μέσα από την καταπολέμηση της ακρίβειας.
4) Με ένα πλέγμα προστασίας των υπερδανεισμένων νοικοκυριών.
Βασική μας αρχή είναι να νιώθει ο πολίτης ότι πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους, δίκαια. Όσο πιο μεγάλο εισόδημα, όσο πιο μεγάλη περιουσία, τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει κανείς. Όσο πιο μικρό εισόδημα, τόσο μικρότερος και ο φόρος.
Βασικός μας στόχος, να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Προτείνουμε, λοιπόν, μια δέσμη επτά συγκεκριμένων μέτρων.
1) Όλα τα εισοδήματα, από εργασία, μερίσματα, ενοίκια, υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέρμα στο καθεστώς, τα εισοδήματα από εργασία να φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο.
2) Θα καθιερώσουμε ένα όριο αφορολόγητου εισοδήματος που θα ισχύει για όλους. Θα επαναφέρουμε έτσι το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατήργησε η κυβέρνηση.
3) Κάθε χρόνο, οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.
4) Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα μειώσουμε τον φόρο στα κέρδη, αυτά όμως που μένουν στην εταιρεία, δηλαδή, που επενδύονται και άρα βοηθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων για τους νέους.
5) Φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, και όχι αυτοτελώς, με 10% για όλους, όπως η σημερινή κυβέρνηση, που δημιουργεί ανισότητες και νέες αδικίες.
6) Θα φορολογήσουμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
7) Θα καταργήσουμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση στα ακίνητα και θα επαναφέρουμε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος.
Ανάλογη θα είναι και η στάση μας για τα τεκμήρια. Θα καταργήσουμε τα άδικα, αναχρονιστικά και αναποτελεσματικά τεκμήρια της σημερινής κυβέρνησης, που πνίγουν την οικονομία. Δεν μπορεί τη σημερινή ανικανότητα του κράτους, να την πληρώσει έστω και ένας τίμιος φορολογούμενος. Είναι ανήθικο, είναι απαράδεκτο. Και η δική μας δέσμευση είναι ένα δίκαιο και ειλικρινές φορολογικό σύστημα, που θα βλέπει και τον πολίτη ως ειλικρινή.
Μια μικρή παρένθεση για το Άγιο Όρος. Η υπόθεση του Βατοπεδίου πρέπει να ξεκαθαριστεί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης, όχι μόνο για να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Θα έλεγα, εθνικό λόγο. Το Άγιο Όρος αποτελεί παρακαταθήκη μας, κοιτίδα πνευματικής παράδοσης, αλλά και κύρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, σημείο αναφοράς ηγετών, αλλά και απλών προσκυνητών, που έρχονται από κάθε γωνιά της υφηλίου για να επισκεφτούν τη χώρα μας και το Άγιο Όρος.
Είναι ανάγκη αυτή η κοιτίδα πολιτισμού και, οι άνθρωποι που πασχίζουν ειλικρινά γι' αυτές τις αξίες, να προστατευτούν και να περιφρουρηθούν. Είναι χρέος μας, είναι χρέος μιας ευνομούμενης Πολιτείας, χρέος μιας χώρας που τιμά τις παραδόσεις της, που τιμά τον πολιτισμό της.
Φίλες και φίλοι,
κλείνω αυτή την παρένθεση και συνεχίζω με ένα μεγάλο καθημερινό πρόβλημα: η ακρίβεια. την ακρίβεια δεν είναι μοιραία. Οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη, να διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να επιτρέψει σε δημόσιες επιχειρήσεις, που ήταν πλεονασματικές όταν τις παραδώσαμε, και είναι σήμερα ελλειμματικές - όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και οι δημόσιες συγκοινωνίες - να αυξάνουν ανεξέλεγκτα τα τιμολόγιά τους.
Εμείς θα προχωρήσουμε σε μειώσεις τιμών, εδώ και τώρα, ξεκινώντας από τα κρατικά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά το βραχνά του υπερδανεισμού, θα προστατέψουμε τον πολίτη από τη δύναμη επιβολής και την αυθαιρεσία, πολλές φορές, των Τραπεζών και έχουμε ανακοινώσει και σχετικά μέτρα. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, θα εισάγουμε ακόμη ένα νέο θεσμό για τους δανειολήπτες, γι' αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους: θα τους δώσουμε το δικαίωμα να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους και να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα χρέη.
Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους: παιδεία, εργασία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια. Θέλουμε το κράτος να προσφέρει εκπαίδευση ποιότητας και για όλους. Μια εκπαίδευση που προάγει όμως την κριτική και τη δημιουργική σκέψη, που δημιουργεί ελεύθερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες. Εκπαίδευση ποιότητας, που δεν θα κοστίζει στους γονείς, διότι το κόστος στους γονείς αποτελεί μια ταξική πολιτική, μια άδικη πολιτική, που δεν επιτρέπει σε κάθε νέο που έχει τη σφραγίδα της δωρεάς να μπορεί να προχωρήσει μπροστά, όπως έλεγε παλαιότερα ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν θέσπιζε τη δωρεάν παιδεία.
Για μας, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Ολοήμερα Σχολεία παντού, τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησής μας. Είναι οι γέφυρες για το μέλλον. Και μπορούμε να μειώσουμε το κόστος, την αιμορραγία του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική εκπαίδευση και την παραπαιδεία. Ξέρω, ναι, μπορούμε!
Η αξιοπρεπής δουλειά για όλους είναι δέσμευσή μας. Θέλουμε πρωτίστως να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά, να μην μένουν στο σπίτι μέχρι τα 30 και τα 35. Γι' αυτό, θα χρηματοδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων τμηματικά, για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, προκειμένου να τους διευκολύνουμε να βρουν γρήγορα την πρώτη τους δουλειά.
Βάζουμε τέλος στη ζούγκλα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεσμευόμαστε για τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό. Βάζουμε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων που δουλεύουν με μπλοκάκι στο Δημόσιο, τερματίζοντας και αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα.
Στην υγεία, θα αποκαταστήσουμε και θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε και εμείς θα το καλυτερεύσουμε, θα το διορθώσουμε, θα το εκσυγχρονίσουμε. Διότι θέλουμε ο κάθε πολίτης να είναι σίγουρος ότι, την κρίσιμη στιγμή για την υγεία του, για την υγεία των παιδιών και της οικογένειάς του, θα υπάρχει ασθενοφόρο, θα υπάρχει ο νοσοκόμος, θα υπάρχει ο γιατρός, θα είναι στη διάθεσή του, άμεσα. Αυτό απαιτεί ο πολίτης. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας Πολιτείας, που θέλει να λέγεται και σύγχρονη, και ευρωπαϊκή.
Θα στηρίξουμε, επίσης, όλες τις προνοιακές δομές που εμείς δημιουργήσαμε και που, τώρα, στραγγαλίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Ειδικότερα, θα ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια και βάρος στα προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία, που ξεχάστηκαν από τη νεοσυντήρηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στο ασφαλιστικό, θα καταργήσουμε άμεσα τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οδηγούν σε μείωση των παροχών και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εμείς θέλουμε ένα οικονομικά βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Το κράτος θα αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το ίδιο θα επιβάλλουμε να κάνουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι Τράπεζες. Όχι πια χαριστικές ρυθμίσεις.
Η βάση του νέου ασφαλιστικού, που θα οικοδομήσουμε, θα είναι η καθιέρωση της βασικής σύνταξης, ως κοινή αφετηρία όλων των συντάξεων. Αναμορφώνουμε και επεκτείνουμε το ΕΚΑΣ, για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους.
Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, αλλά και των δαπανών υγείας που σπαταλώνται πολλές φορές μέσα από διαφθορά. Και βεβαίως, αυτά θα τα κάνουμε με κοινωνικό διάλογο και με συναίνεση.
Μας ρωτάνε: Καλά όλα αυτά, αλλά πού θα βρείτε τα λεφτά; Απαντώ ευθέως: Στην πολιτική, υπάρχουν πάντα επιλογές. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε επιλογή. Επέλεξε να μειώσει την φορολογία στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα, στην μεγάλη περιουσία και στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Να αυξήσει τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους, φορτώνοντας τον λογαριασμό στον απλό πολίτη.
Έκανε αυτή η κυβέρνηση επιλογή: Χάρισε δισεκατομμύρια ευρώ και χαρίζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ στους πλούσιους και φόρτωσε με φόρους τους πολλούς που είχαν λίγα.
Εμείς, αντιθέτως, θα φορολογήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει, και ας δυσαρεστήσουμε και κάποιους. Θα εξαντλήσουμε τα τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Και ξέρω, ναι, μπορούμε!
Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στις αμυντικές δαπάνες. Και ξέρω, ναι, μπορούμε!
Θα αποκαταστήσουμε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής με δίκαια φορολόγηση, με διαφάνεια και φορολογική δικαιοσύνη. Και ξέρω, και ξέρουμε, ναι, μπορούμε!
Θα αξιοποιήσουμε σωστά, αποτελεσματικά και με διαφάνεια τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Και εδώ ξέρουμε, ναι, μπορούμε!
Και όλα αυτά, για να κάνουμε μια νέα μεγάλη αναδιανομή. Μπορούμε. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε επιτέλους το κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο.
Τρίτη μας βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη για τον άνθρωπο. Και γνωρίζω πόσο πληγώνει όλους τους κατοίκους της Εύβοιας η έλλειψη ανάπτυξης στον τόπο τους.
Έχουν δοθεί κατά καιρούς υποσχέσεις από κυβερνήσεις, χωρίς να τηρηθούν. Γνωρίζω την οργή τους για την εγκατάλειψη, για την αποβιομηχάνιση, για την ανεργία. Γι' αυτή την κατάσταση που τους επεφύλασσε η σημερινή κυβέρνηση.
Γνωρίζουμε όλοι την εγκατάλειψη, μετά από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν. Καθυστερούν αδικαιολόγητα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει την δική μας πρόταση νόμου, την οποία καταθέσαμε για τις πυρόπληκτες περιοχές που περιλαμβάνει βεβαίως και την Εύβοια.
Και βλέπουμε την συνεχή εγκατάλειψη με τη δραματική υστέρηση στα οδικά έργα, στα αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους αγρότες, στο πρόγραμμα σχολικής στέγης, αλλά και στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Δεν είμαι εδώ, φίλες και φίλοι, για να μπω σε μία λογική υποσχεσιολογίας. Είναι όμως ηθική μας υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν. Για μας, αιχμή του δόρατος στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι η Περιφέρεια.
Θέλουμε η κάθε Περιφέρεια να αποκτήσει την δική της ισχυρή αναπτυξιακή ταυτότητα, παραγωγική ταυτότητα. Να ξέρει, να έχει στόχο, να έχει σχέδιο για το ποια θα είναι η παραγωγική της βάση, ποια θα είναι η ταυτότητα για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Ποια θα είναι τα επαγγέλματα, ποια θα είναι η έρευνα, ποια θα είναι η παιδεία, ποιες θα είναι οι υποδομές, για να ξέρει η κάθε περιοχή πού βαδίζει, ποιο σχέδιο υπάρχει και πώς θα οργανωθεί καλύτερα, για να μπορεί να είναι πράγματι η αιχμή του δόρατος σ' ένα ευρύτερο παραγωγικό σχέδιο για τη χώρα μας. Και αυτό, βεβαίως, με την υποστήριξη ενός νέου αναπτυξιακού νόμου και ενός σύγχρονου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
Η Εύβοια χρειάζεται και οι κάτοικοί της απαιτούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, κάτι για το οποίο εμείς δεσμευόμαστε, που θα την θέσει ξανά σε μια πορεία ποιοτικής ανάπτυξης, θα διαμορφώσει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα.
Προτεραιότητά μας και πάλι ο άνθρωπος. Διότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Και η Εύβοια μπορεί, αν συμβάλλει σε τομείς όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν αγορές. Να μιλά για τα προϊόντα μας ο καταναλωτής στο εξωτερικό, στις διεθνείς αγορές. Να βλέπει ελληνικό προϊόν και να λέει: «Το ελληνικό προϊόν ταυτίζεται με την ποιότητα και την αξία». Αυτό θέλουμε για τα δικά μας προϊόντα, να είναι γευστικά, υγιεινά, παραδοσιακά αλλά και ποιοτικά.
Αλλά βεβαίως, και για τις υπηρεσίες μας. Και αυτές ποιοτικές. Ποιοτικές υπηρεσίες, στον τομέα που εγώ αποκαλώ «φιλοξενία», που είναι ένας ευρύτατος τομέας από ποιοτικές υπηρεσίες στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες θα επιτρέπουν την ποιοτική φιλοξενία όσων έρχονται στην χώρα μας και θα ανοίξουν το δρόμο ουσιαστικά για την αξιοποίηση των υπηρεσιών μας, και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και στο χώρο της υγείας, και στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού.
Να γίνουν, και τα Πανεπιστήμιά μας, και τα νοσοκομεία μας, διεθνούς κύρους Ιδρύματα, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους. Άρα, λοιπόν, και ποιοτικά και ακόμα πιο ουσιαστικά για τον Έλληνα πολίτη.
Η Εύβοια, ακόμα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη, μπορεί να αναπτυχθεί με νέες προδιαγραφές που εγγυώνται ποιότητα, επενδύσεις, δουλειές και την ομορφιά της παράδοσης και του περιβάλλοντος. Αλλά και σε έναν άλλον τομέα, την ενέργεια, κυρίως με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών της, που θα συνδυαστεί και αυτή με τον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας και της αγροτικής ανάπτυξης.
Η Εύβοια με τον ήλιο, την ηλιακή ενέργεια και, τους ανέμους, την αιολική ενέργεια, μπορεί να πρωτοστατήσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Να αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Να αποκτήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη εθνική αυτονομία στην ενέργειά μας, που είναι ο στόχος κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.
Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στο Νομό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα στηρίξουμε ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Να αναπτύξουμε την αιολική ενέργεια με ανεμόμυλους, που όμως θα σχεδιαστούν για το ελληνικό και ευβοϊκό περιβάλλον και πολιτισμό.
Γι' αυτό και θα συγκροτήσουμε ειδικό Ταμείο, με τη σύμπραξη του κράτους, των ιδιωτών, των Τραπεζών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών κέντρων και των Πανεπιστημίων. Και θέλουμε όλους σας συμμάχους στην προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας.
Πρώτος στόχος θα είναι η ίδια η ενεργειακή αυτονομία της Εύβοιας και, βέβαια, σε δεύτερη φάση, να ανοίξει η αγορά για την Αττική και στο εθνικό δίκτυο της ενέργειας. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Μπορούμε έτσι να αποφύγουμε τις ρυπογόνες επιλογές, όπως ο λιθάνθρακας, που επιβαρύνει το περιβάλλον, αυξάνει την ενεργειακή μας εξάρτηση, διότι δεν ανοίγει το δρόμο στις ανανεώσιμες πηγές.
Αυτοί οι τομείς συνθέτουν το νέο μας πρότυπο, που ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη». Ανάπτυξη με ποιότητα, βεβαίως, σημαίνει να επενδύσουμε στο πολύτιμο αγαθό που λέγεται άνθρωπος, στην παιδεία, στην καινοτομία, στην έρευνα, στη δημιουργικότητα των Ελλήνων της Περιφέρειας, του επιχειρηματία της Περιφέρειας, του Έλληνα και της Ελληνίδας. Να διευκολύνουμε κάθε επιχειρηματική βιώσιμη ιδέα και να την στηρίξουμε, μέσα από τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις δημόσιες επενδύσεις. Διότι εμείς, αυτά τα θεωρούμε στρατηγικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, και όχι απλώς εργαλεία προς πώληση σε κάποιους ξένους.
Δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν στο 5% του ΑΕΠ, και επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013.
Τέταρτη βασική μας προτεραιότητα είναι το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.
Φίλες και φίλοι,
τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά στον τόπο μας, αν δεν αλλάξει επιτέλους το ίδιο το κράτος. Δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από αυτά που μας κρατάνε πίσω, αν πρώτα το κράτος δεν αλλάξει πρακτικές και νοοτροπίες. Αν δεν ξεφύγει από ένα συγκεντρωτικό και πελατειακό τρόπο διαχείρισης και επαφής με τον πολίτη.
Και αυτή είναι η τέταρτη και ίσως η πιο θεμελιώδης προτεραιότητά μας: ένα διαφορετικό, δίκαιο, αποτελεσματικό, ευνομούμενο κράτος. Αυτό δεν κοστίζει. Μπορεί να κοστίζει πολιτικά, αλλά είμαστε έτοιμοι γιατί έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, όχι όπως αυτή η κυβέρνηση.
Μια πρώτη αρχή: διαφάνεια παντού. Όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις, όλες οι αποφάσεις των Γραμματέων των Υπουργείων, όλες οι αποφάσεις των Διευθυντών των Υπουργείων θα δημοσιοποιούνται άμεσα στο Διαδίκτυο, χωρίς εξαίρεση. Θα μας γλίτωνε από πολλά, θα κερδίζαμε πολλά, δεν θα χάναμε τόση περιουσία και τόσο πλούτο, που έχουμε χάσει με την κυβέρνηση αυτή.
Διαφάνεια σημαίνει καθαρές σχέσεις μεταξύ κράτους και αγοράς, μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών. Θα εγγυηθούμε ότι οι πολιτικοί είναι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, δεν είναι υποχείρια κανενός επιχειρηματία. Και οι επιχειρηματίες θα ξέρουν ότι θα έχουν κι αυτοί τον απόλυτο σεβασμό για το δικό τους ρόλο, μέσα από κανόνες, κανόνες, όμως, που θα σεβόμαστε και θα σέβονται όλοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς τις λεγόμενες «εξυπηρετήσεις».
Δεύτερον. Αξιοκρατία παντού. Απαράδεκτο να στελεχώνονται οι διοικήσεις, που τόση σημασία έχουν για τον πολίτη και για την ανάπτυξη και για τις υπηρεσίες, από κουμπάρους, φίλους και συγγενείς, με ρουσφέτια. Να τελειώνουμε με αυτή την τριτοκοσμική πρακτική!
Τρίτον. Έλεγχος και αξιολόγηση παντού, σε όλο το δημόσιο τομέα, ξεκινώντας από την κυβέρνηση. Θα βάζουμε στόχους μετρήσιμους, θα τους ξέρει ο Έλληνας πολίτης και θα μπορεί να αξιολογεί, να ελέγχει πού πάνε τα λεφτά, πού πιάνουν τόπο και κατά πόσο φτάσαμε τους στόχους τους οποίους βάλαμε.
Και τέλος, αποκέντρωση, πραγματική βιώσιμη αποκέντρωση, με ένα ισχυρό, αλλά επιτελικό κράτος, όχι ένα υδροκέφαλο κράτος. Ένα κράτος που θα είναι επιτελικό και μία Αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκή, με ισχύ, με διαφάνεια, που μπορεί να εξυπηρετεί, να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας, όπως γίνεται σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Και οι πόροι να διαχειρίζονται με διαφάνεια και έλεγχο από τον πολίτη.
Φίλες και φίλοι,
Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Και προφανώς, τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτε δεν είναι μοιραίο. Μπορούμε. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το κάναμε το 1981, το κάναμε το 1993, όταν παραλάβαμε και πάλι την Ελλάδα σε κρίση, και τα καταφέραμε. Και μπορούμε και τώρα!
Ξέρουμε, όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει οργάνωση, όταν υπάρχει σύστημα, όταν υπάρχει αξιοκρατία, όταν υπάρχει διαφάνεια, όταν υπάρχει η βούληση, ξέρουμε ότι ως Έλληνες μπορούμε! Βήμα-βήμα, με σκληρή δουλειά, με κόπο, με σεβασμό ο ένας για τον άλλο, με αξιοπρέπεια και με αυτοπεποίθηση.
Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, στην Χαλκίδα, καλώ όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αλλάξουμε πρακτικές και νοοτροπίες, αυτές που μας κρατάνε αιχμάλωτους στο χθες.
Να πιστέψουμε στο μέλλον μας. Να πιστέψουμε ότι εμείς κρατάμε το μέλλον μας στα δικά μας τα χέρια κι ότι έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο. Έχουμε τη βούληση, έχουμε και το θάρρος, για να πετύχουμε αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως στόχους.
Και θα πετύχουμε. Πριν απ' όλα, χρειάζεται μια άλλη πολιτική ηγεσία. Ικανή να δείξει αποφασιστικότητα. Να εμπνεύσει με το παράδειγμά της όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικούς χρωματισμούς.
Μια πολιτική ηγεσία, που δεν ζητάει χωρίς να δίνει, που δεν ζητάει εμπιστοσύνη, ενώ θα προσφέρει καχυποψία, που δεν ζητάει στήριξη, ενώ η ίδια θα είναι άφαντη στην κρίσιμη ώρα.
Και βέβαια, φίλες και φίλοι, είμαι εδώ για να πω και κάτι που όλοι μας ξέρουμε: Δεν αρκεί η δύναμη του ενός. Χρειάζεται να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Και απόψε, ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, με ομοψυχία, με εμπιστοσύνη.
Είμαι και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το πρώτο βήμα. Θα κάνουμε και τα υπόλοιπα βήματα, όλοι μαζί.
Όλοι μαζί για τη νέα πορεία.
Όλοι μαζί για τη νίκη.
Όλοι μαζί, για να βγούμε από την κρίση.
Με σχέδιο, με σιγουριά, με ελπίδα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον λαό της Χαλκίδας, στην λαό της Εύβοιας, για την στήριξη, για τον κοινό μας αγώνα, για την ελπίδα του αύριο, την ελπίδα που στέλνουμε ως μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.
Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα