Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Συνέντευξη Τύπου Χρήστου Παπουτσή στο Ηράκλειο Κρήτης


Για την πολιτική της ΝΔ :
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα πολύ σοβαρά, που ούτε καν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συναντούσαν στη σύγχρονη κοινωνία, του 2008. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν είχαν συνηθίσει να λειτουργούν, στα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ως πολίτες μιας ισχυρής χώρας. Σήμερα αμφισβητούνται θεμελιώδεις αξίες τους σύγχρονου ελληνικού κράτους αλλά και βασικές αξίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αναφέρομαι στην πολιτική πρακτική της ΝΔ που αμφισβητεί τις αξίες του κοινωνικού κράτους, που αμφισβητεί την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής στην κοινωνία. Αναφέρομαι στην πολιτική που έχει οδηγήσει την αγορά σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε ανασφάλεια. Αναφέρομαι στην πολιτική της ΝΔ που έχει στερήσει από κάθε ελληνική οικογένεια την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που σε μια ηλικία που θέλουν να δημιουργήσουν, να σχεδιάσουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και σιγουριά, η ΝΔ δεν τους επιτρέπει να ζουν το σήμερα, πόσο μάλλον να σχεδιάζουν το αύριο. Και είναι οι νέοι που στηρίχθηκαν από το υστέρημα των οικογενειών τους για να σπουδάσουν και δεν μπορούν τώρα να βρουν δουλειά. Κι έτσι φτάνουμε στο κατάντημα να καπελώνουμε τη νεολαία μας μιλώντας για τη γενιά των 700ων ευρώ. Αυτό είναι κατάντια για τη σημερινή Ελλάδα. Γιατί αλίμονο εάν εφησυχάζουμε θεωρώντας ότι κάποιοι νέοι εργάζονται και παίρνουν 700 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από αυτά που αξίζουν.
Όμως αυτή η αντίληψη που αναδεικνύει τη γενιά των 700ων ευρώ, βολεύει για να ξεχνούν κάποιοι ότι υπάρχουν και οι άνεργοι νέοι, και οι άνεργοι μεσήλικες, και οι απολυμένοι, και οι αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει χρόνο με το χρόνο με τη ΝΔ στην κυβέρνηση.

Για τις δημοσκοπήσεις :
Υπάρχει κατακραυγή για τη ΝΔ. Αυτό τώρα πλέον καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Το βλέπαμε παντού. Ήταν θέμα χρόνου να εκφραστεί.
Στην επιστήμη της στατιστικής και ιδιαίτερα των δημοσκοπήσεων υπάρχει ένας κανόνας. Πάντοτε πρέπει να κρίνει κανείς με βάση τη συγκυρία, το μέγεθος του δείγματος, και βεβαίως τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα ερωτήματα. Υπάρχουν όμως πάντα τα δομικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Εχουν μία ερμηνεία. Και στην προκειμένη περίπτωση η ερμηνεία είναι ότι μπήκαμε σε μια νέα πορεία που δεν έχει γυρισμό για τη ΝΔ.
Ετσι κι αλλιώς έχει απολέσει την πλειοψηφία στην κοινωνία. Στη Βουλή έχει οριακή πλειοψηφία, η οποία όπως βλέπετε αμφισβητείται εκ των έσω. Εκτός βέβαια εάν έχουν μοιράσει ρόλους σε κάποιους βουλευτές ώστε να μαζεύουν τις αντιδράσεις του κόσμου.
Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ήταν σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει και ξαφνικά σκάει. Αν σκάσει όμως το μπαλόνι δεν μπορεί να ξαναφουσκώσει. Έτσι συνέβη και με τη ΝΔ.
Η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους μη έχοντες. Και αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε. Και σε αυτούς στεκόμαστε δίπλα. Σε αυτούς ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεσμευόμαστε για μια άλλη οικονομική πολιτική. Όπως ακριβώς την παρουσίασε ο πρόεδρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Που οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά με την προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Που οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε τους πολίτες να σταθούν δίπλα μας για να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Όσο κυβερνά η ΝΔ θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Δεν υπάρχει λύση για τα προβλήματα της χώρας με τον κ. Καραμανλή, με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Τη λύση θα τη δώσει ο λαός. Ζητούμε το ταχύτερο δυνατόν εκλογές.

Για τα σκάνδαλα :
Γιατί καθυστερεί η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Siemens. Μας κάνει εντύπωση. Αφού εδώ και καιρό είναι γνωστά τα ονόματα. Γιατί οι ίδιοι δεν καλούνται και εξεταστούν ως κατηγορούμενοι;
Όταν ήδη έχουν ονομαστεί και υπάρχουν καταγεγραμμένες οι μαρτυρίες των γερμανών συνεταίρων. Τι ψάχνει να κρύψει η δικαιοσύνη; Θέλει να προστατέψει κάποιον;
Εμείς έχουμε ζητήσει να χυθεί άπλετο φως. Σε όλα τα σκάνδαλα. Στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ. Η ΝΔ αρνείται το ρόλο της Βουλής και τη συζήτηση με θεσμικούς όρους. Κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα ή μερικές φορές πίσω από την καθυστέρηση και την ολιγωρία της δικαιοσύνης.
Για το Βατοπαίδιο
Το ίδιο και στο Βατοπαίδιο. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία; Και νέες αποκαλύψεις; Υπήρχε σχέδιο, μεθόδευση, συνέταιροι. Υπήρχαν κάποιοι που διαβεβαίωναν τους μοναχούς ότι θα λάβουν κυβερνητική στήριξη. Προφανώς υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι θησαύρισαν.
Γιατί η ΝΔ αρνείται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να έρθει ο φάκελος στη Βουλή; Γιατί ο κ. Σανιδάς έσπευσε να πει ότι δεν υπάρχει πολιτική εμπλοκή; Μήπως γιατί, αν υπήρχε πολιτική εμπλοκή, τότε ο φάκελος θα πήγαινε κατευθείαν στη βουλή και τότε η συζήτηση θα γινόταν για προανακριτική επιτροπή.

Για το ΠΑΣΟΚ :
Χρειάζεται νέα προοδευτική κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, που να μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σιγουριά και στο παρόν και στο μέλλον. Και κυρίως με σεβασμό στον άνθρωπο. Η ΝΔ απέδειξε ότι θεός της είναι ο πλούτος και η εξυπηρέτηση των μεσαζόντων και των φίλιων συμφερόντων. Εμείς έχουμε ένα θεό τον άνθρωπο και το διακίωμά του να προδεύσει, να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα σκάνδαλα της ΝΔ έχουν έρθει στο φως μετά την οργανωμένη παρουσία των συναδέλφων βουλευτών στη Βουλή. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Δεν είναι μόνο στη Βουλή. Είναι στο χώρο των συνδικάτων, των αγροτών, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα λιμάνια.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη παντού. Υπήρχαν προβλήματα και στη δική μας λειτουργία αλλά ξεπερνιούνται οριστικά. Επιπλέον υπάρχει και μια αντίληψη του κόσμου , ότι τα πάντα γίνονται στην κορυφή και δεν συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες. Θεωρώ ότι αυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της συντηρητικής παράταξης. Γιατί έτσι στερούν από τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως από ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ, τη ζωογόνο συμμετοχή των πολιτών. Για αυτό το κάλεσμά μας είναι δυνατό προς κάθε δημοκράτη πολίτη ανεξάρτητα τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές, για μια μεγάλη νέα προοδευτική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Είναι δική μας υποχρέωση αλλά και υποχρέωση των πολιτών, αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να το μετατρέψουμε σε ρεύμα νίκης. Αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων . Σε ό,τι μας αφορά , σε ότι, αφορά το Γιώργο Παπανδρέου, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση: Προχωράμε μπροστά και προχωράμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, για προσωπικό σχεδιασμό, για προσωπικές στρατηγικές. Δεν θα μας συγχωρήσει ο κόσμος, αν αυτή την ώρα εμφανιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα που μας ταλάνισαν στο παρελθόν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα