Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σας. Όταν μια οικονομία είναι σε κρίση, οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα. Στη χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο. Αντί να στηρίξει, η κυβέρνηση φορολογεί. Εμείς γι' αυτό μιλάμε για κυβέρνηση των φόρων.
Με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και την παρουσίαση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει αύριο στη Βουλή, γίνεται εμφανές με τον πιο καθαρό τρόπο το Βατερλό της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.
Γίνεται εμφανές ότι, καταρρέει ο μύθος περί θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει στους πολίτες τα δικά της αδιέξοδα. Επιχειρεί να πείσει τους πολίτες, ότι αυτοί φταίνε και τελικά αυτοί θα πληρώσουν για μια αποτυχημένη πενταετή οικονομική πολιτική.
Στο ζήτημα αυτό θα σας διανεμηθεί δελτίο Τύπου της πολιτικής εκπροσώπου για θέματα οικονομίας, της κας Κατσέλη. Εγώ θα ήθελα να κάνω μερικές αναφορές. Θα ήθελα να αναφερθώ στα τέσσερα ψέματα του κ. Αλογοσκούφη.
Πρώτο ψέμα. Για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Είναι γνωστό ότι, η κυβέρνηση πάντα προσπαθεί να δραπετεύσει από τα δικά της προβλήματα επικαλούμενη άλλοθι. Πότε «φταίει το ΠΑΣΟΚ», σήμερα φταίει η διεθνής κρίση.
Σε καμία άλλη χώρα όμως, όπου πράγματι υπάρχει διεθνής κρίση, σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν παρθεί παρόμοια μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτά που πάρθηκαν σήμερα με την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.
Διεθνής κρίση υπάρχει, αλλά δεν είναι η διεθνής κρίση που ευθύνεται για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας. Είναι οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.
Δεύτερο ψέμα. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις στη διεθνή κρίση. Όποιον οικονομικό δείκτη και αν πάρει κανένας θα δει ότι, το 2008 είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2004.
Η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει επιβραδυνθεί πολύ σοβαρά. Οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει. Όχι μόνο οι δημόσιες τις οποίες έχει σταματήσει η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, έχουμε συνεχή μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται σε καθοδική τάση. Η Ελλάδα κάθε χρόνο χάνει «σκαλιά» στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης, πλην ενός. Και αυτός υποτίθεται πως είναι η ανεργία.
Εδώ θα ανατρέξω -θα μου επιτρέψετε να το κάνω- στην οικονομική μου παιδεία, για να πω ότι, δεν υπάρχει περίπτωση κράτους στο οποίο όταν συρρικνώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, όταν επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα, ταυτοχρόνως να πέφτει και η ανεργία. Αυτά λυπάμαι πολύ, δεν τα πιστεύει ούτε ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών.
Η ανεργία πέφτει, γιατί ο κόσμος, οι άνεργοι, είναι απογοητευμένοι και δεν εγγράφονται πλέον. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι, η πραγματική ανεργία στη χώρα μας επί Νέας Δημοκρατίας έχει αυξηθεί.
Τρίτο ψέμα του κ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης.
Είναι απορίας άξιο, πώς αυτό συνάδει με το γεγονός ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, απολύτως νόμιμος, απολύτως σωστός, ο οποίος έβγαλε κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς 10.000ευρώ, μέχρι σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, αλλά του χρόνου θα πληρώνει 1.000ευρώ, φόρο. Αυτό πώς ακριβώς συνάδει με τη φορολογική δικαιοσύνη; Αυτό, πώς ακριβώς καταπολεμά τη φοροδιαφυγή;
Επί πέντε χρόνια, ο κ. Αλογοσκούφης και αυτή η κυβέρνηση μιλούν για τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τίποτε. Αντιθέτως, έχουν ευνοήσει τη φοροδιαφυγή με μια σειρά μέτρα που έχουν πάρει, όπως αυτά για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Έχουν ιδρύσει Εθνικές Επιτροπές, οι οποίες δεν κάνουν απολύτως τίποτα και έρχονται σήμερα να φορολογήσουν επί δικαίων και αδίκων.
Έρχονται να επαναφέρουν ρυθμίσεις και περαιώσεις που γνωρίζουμε ότι είναι λάθος, διότι δημιουργούν λανθασμένες συμπεριφορές και λανθασμένα κίνητρα στον πολίτη, διότι αποθαρρύνουν και αυτόν ο οποίος θέλει να είναι φορολογικά έντιμος, στο να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο και επιβραβεύουν όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε να λειτουργούν, δηλαδή να πληρώνουν ο καθένας το φόρο που του αναλογεί.
Τέταρτο ψέμα του κ. Αλογοσκούφη. Τα μέτρα αυτά δεν αγγίζουν τους μισθωτούς. Είναι προφανές ότι, για τον κ. Αλογοσκούφη, οι μισθωτοί δεν οδηγούν, δεν έχουν αυτοκίνητο, γιατί αν καταλάβαμε όλοι καλά σήμερα, έχουμε μια αύξηση τελών κυκλοφορίας 20%. Και βέβαια, πρέπει να πούμε ότι, οι μισθωτοί σε αυτή τη χώρα, επί 4 χρόνια, σταθερά, πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού τιμήματος αυτής της οικονομικής πολιτικής.
Το 2004, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μισθωτοί πλήρωναν το 43% των φορολογικών εσόδων με τους εργοδότες να πληρώνουν το 44%. Το 2007, οι μισθωτοί πληρώνουν πάνω από 50% και το μερίδιο των εργοδοτών έχει πέσει στο 36%. Αυτή είναι η δικαιοσύνη της φορολογικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη.
Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν μια σειρά από πτυχές. Στο φορολογικό κομμάτι γίνεται αναφορά στη φορολογία του δικαιώματος προαίρεσης μετοχών.
Είναι κάτι το οποίο το έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα έχουμε επισημάνει ότι, η μη ενεργοποίηση του, η φορολόγηση δηλαδή των stock options, είναι απώλεια εσόδων για το Δημόσιο περίπου 200 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.
Υπάρχει η πρόνοια φορολόγησης μερισμάτων και φόρου υπεραξίας μετοχών. Είναι δύο μέτρα τα οποία με τον τρόπο με το οποίο γίνεται, γίνεται λανθασμένα. Στη φορολόγηση των μερισμάτων, εμείς έχουμε ζητήσει να ενταχθούν στην κλίμακα φυσικών προσώπων, διότι έτσι επιτάσσει η πραγματική φορολογική δικαιοσύνη και όχι να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως λέει η κυβέρνηση.
Και στον φόρο υπεραξίας μετοχών, έχουμε ζητήσει να συμψηφίζονται τα κέρδη και οι ζημίες, διότι αυτό επιβάλει η δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση δεν κινείται από μια λογική φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά από μια εισπρακτική λογική, προσπαθώντας σε ένα κλίμα πανικού να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα.
Στο νομοσχέδιο αυτό, γίνεται και μια αναφορά στους ειδικούς λογαριασμούς. Θυμίζουμε ότι, είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη δημιουργία προγραμματικών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο.
Υπήρξε ένα εξαιρετικά δειλό βήμα πέρυσι στον προϋπολογισμό, αναρωτιόμαστε αν στον φετινό προϋπολογισμό θα δούμε επιτέλους τη γενίκευση της λογικής των προγραμματικών προϋπολογισμών, για να μπορέσουμε πράγματι να έχουμε μία εικόνα για το τι ξοδεύεται, που ξοδεύεται, για ποιο σκοπό και τι απολαμβάνει ο πολίτης.
Έτσι ώστε, να μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για σπατάλη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο που θα μπορούσε να συμμαζέψει, αντί γι´ αυτό, έχει αυξήσει το χρέος της κυβέρνησης, έχει αυξήσει αυτά που χρωστάει κάθε Έλληνας πολίτης και το έχει αυξήσει περικόπτοντας τις δαπάνες του δημοσίου που θα έπρεπε να παραμένουν, δηλαδή τις δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, για την παιδεία, για την υγεία, και αφήνοντας να εκτιναχθούν οι καταναλωτικές δαπάνες.
Είναι απορίας άξιον, γιατί το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα αυξάνεται. Επί ΠΑΣΟΚ, οι όποιες αυξήσεις του δημοσίου χρέους είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η χώρα έκανε επενδύσεις, ότι η χώρα έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα που δεν γίνονται επενδύσεις, που δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, γιατί αυξάνεται το χρέος της κυβέρνησης;
Και τέλος, υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό μία πρόνοια δημιουργίας ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για τον έλεγχο των ελλειμμάτων της Γενικής Κυβέρνησης, νοσοκομεία και ούτω καθεξής. Αυτό, είναι η πιο ξεκάθαρη ομολογία που έχουμε ακούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για τα κρυφά χρέη που δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά.
Το λέμε χρόνια τώρα στη Νέα Δημοκρατία, όταν μετά την υποτιθέμενη δημοσιονομική απογραφή, επιχειρούσε να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς στα δημοσιονομικά της χώρας. Στην πράξη έχουμε μία δημοσιονομική διαχείριση, η οποία κάθε άλλο παρά χρηστή είναι, είναι μια δημοσιονομική διαχείριση η οποία συσσωρεύει προβλήματα για τη χώρα, την οποία πληρώνει ο πολίτης, την οποία πληρώνει ο μισθωτός, πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, από ότι βλέπουμε και από τις σημερινές ανακοινώσεις και μία φορολογική πολιτική η οποία δεν ενθαρρύνει την ανάπτυξη και δεν αφήνει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Αυτά από μένα, παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ την ανάγκη να απολογηθεί; Και τι εννοώ: Για το γεγονός ότι δεν είχε ενδεχομένως ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ακριβή εικόνα για το πόσο άσχημα είναι τα οικονομικά της χώρας, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά όπως είπατε κι εσείς είναι πρωτοφανή. Δε γνωρίζατε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας όντως; Ή θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα είναι αναμενόμενα από την κυβέρνηση;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα μέτρα αυτά είναι αναμενόμενα, στο βαθμό που η κυβέρνηση είναι απολύτως ανίκανη να κάνει μία ελάχιστη διαχείριση. Είναι αναμενόμενα, στο βαθμό που η κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει χρόνια τώρα -δεν είναι σημερινό φαινόμενο αυτό- ότι κάποιοι θα έχουν φορολογική ασυλία σε αυτή τη χώρα. Με αυτή την έννοια είναι αναμενόμενα.
Από κει και πέρα να σας θυμίσω ότι, ο τελευταίος προϋπολογισμός τον οποίον υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ είναι το 2003. Από κει και πέρα έχουμε προϋπολογισμούς που υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν έχει να απαντήσει για την κατάσταση του δημοσιονομικού στη χώρα μας κι όχι το ΠΑΣΟΚ.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ´ αυτού όμως και η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να βρει τα στοιχεία τα πραγματικά του προϋπολογισμού για να ξέρει την πραγματική εικόνα της οικονομίας, εξ´ αυτού και πήρε τα πρώτα μέτρα όταν βγήκε στην κυβέρνηση διαφορετικά από εκείνα που είχε υποσχεθεί γιατί βρήκε καμένη γη για να πω μια έκφραση κλισέ. Το ίδιο θα επικαλεστείτε κι εσείς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η διαφορά μας είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία κάθε χρόνο εκπλήττεται από τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού που η ίδια εφαρμόζει.
Εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό εντελώς διαφορετικό από αυτόν τον οποίον ψήφισε η Βουλή και μετά έρχεται και μας λέει ότι δυστυχώς χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα. Άρα λοιπόν, έχουμε μία προφανή αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Είτε δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της, είτε παραπλανά τους πολίτες.
Εμείς, σας διαβεβαιώ, γιατί έχω ερωτηθεί και στο παρελθόν για το ίδιο ακριβώς πράγμα, όταν αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν ισχυριζόμαστε ποτέ ότι παραλάβαμε καμένη γη, δεν επιχειρούμε να ρίξουμε στους προηγούμενους τα προβλήματα, σηκώνουμε τα μανίκια και κάνουμε δουλειά.
Αυτό κάναμε το 1993, όταν παραλάβαμε μία διαλυμένη οικονομία με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε μερικά χρόνια τη βάλαμε στην ΟΝΕ. Αυτό θα κάνουμε και την επομένη μέρα των επομένων εκλογών, όταν θα αναλάβουμε κυβέρνηση για να ανατάξουμε την οικονομία, να ξαναφέρουμε εμπιστοσύνη και σιγουριά στον Έλληνα πολίτη και να της δώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική που δεν έχει σήμερα.
Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Σε ένα άλλο θέμα ήθελα το σχόλιό σας, υπάρχουν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι ένα κτίριο μεγάλο που υπήρχε στο Ολυμπιακό Χωριό τελικά ενώ ήταν εκεί να μεταφερθεί το Υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης αν δεν κάνω λάθος τελικά δίνεται στη Μονή Βατοπεδίου. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ´ αυτού;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα θυμάστε ότι, ο σχεδιασμός που είχαμε κάνει εμείς ως κυβέρνηση για τη μεταολυμπιακή χρήση για το συγκεκριμένο κτίριο, προέβλεπε πράγματι να στεγαστεί εκεί το Υπουργείο Εργασίας.
Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει αυτό το σχεδιασμό. Έχουμε πολύ μεγάλα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει, για τη διαδικασία με την οποία συμβαίνει και για την αδιαφάνεια με την οποία συμβαίνει.
Ζητούμε να μάθουμε ακριβώς, γιατί έχει γίνει αυτή η παραχώρηση, σε τι τίμημα, αν υπάρχει εμπορική χρήση από αυτόν στον οποίον παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο κτίσμα και γιατί εν πάση περιπτώσει άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός.
Και με την ευκαιρία αυτή να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία μεταχειρίζεται την ολυμπιακή κληρονομιά και είναι επίκαιρο αυτό δεδομένου ότι μόλις τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλοι οι Έλληνες πολίτες αναπολούν την κατάσταση της χώρας μας πριν από τέσσερα χρόνια, αναπολούν και θυμόνται όσοι ήταν εκεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις, το πως ήταν και το τι ελπίζαμε ότι θα γίνουν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις που πληρώθηκαν από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και την κατάστασή τους σήμερα.
Δ. ΛΑΓΟΥ: Θα ήθελα, εφόσον έχετε, ένα νεότερο σχόλιο για το θέμα του παρακράτους που φαίνεται να επανέρχεται μετά και την επίθεση στον Πέτρο Ευθυμίου, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, κατ´ αρχάς να πω ότι η υγεία του Πέτρου Ευθυμίου εξελίσσεται ομαλά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι´ αυτό.
Έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά κι εγώ θέλω να τονίσω το εξής: Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαστε ως κόμμα και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Να σας θυμίσω τις πολλαπλές επιθέσεις στα κτίριά μας, να σας θυμίσω τις επιθέσεις όπως αυτή εναντίον του Χρήστου Πολυζωγόπουλου, μία παραλίγο επίθεση εναντίον του Νίκου Αθανασάκη, επιθέσεις εναντίον άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κατά έναν μαγικό τρόπο σχεδόν αποκλειστικά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς θεωρούμε ότι, υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας και υπάρχει κι ένα ζήτημα στοχοποίησης. Υπάρχουν πρακτικές που θυμίζουν παρακράτος και υπάρχει, το λιγότερο που θα έπρεπε να πει κανένας, ανικανότητα στο να αντιμετωπιστούν, για να μην πούμε ανοχή σε παρόμοιες πρακτικές.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, θεωρείτε ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τον θεσμό, το μέτρο των αντικειμενικών κριτηρίων; Σκέφτεστε κάτι τέτοιο; Είναι κάτι το οποίο λένε πολλοί ότι θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, γιατί σιγά-σιγά προσεγγίζει σε άλλες πρακτικές.
Και ένα δεύτερο διπλό ερώτημα: Απομακρύνουν αυτά τα μέτρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο, το ΠΑΣΟΚ έχει μία συνολική πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης, στην οποία δεν εντάσσεται η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα αναφέρατε.
Ως προς το δεύτερο, η δημοσιονομική επιτήρηση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία κι είναι ένας κίνδυνος γιατί από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού του περασμένου έτους και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι πάνω από το 3% και είναι πολύ πιθανό και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους και αυτός να είναι πάνω από 3%.
Εάν συνεπώς η EUROSTAT καταλήξει ότι επί δύο συνεχή έτη το δημόσιο έλλειμμα έχει ξεπεράσει το όριο του Μάαστριχ, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει σχετική έκθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τη σχετική διαδικασία.
Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα. Δεν είμαστε σίγουροι καθόλου ότι θα καταφέρει να το κάνει αυτό, κι εδώ θέλω να τονίσω ότι, υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία μία έντονη αμφισβήτηση των στοιχείων τα οποία της έχει δώσει η σημερινή κυβέρνηση για πολλά έτη, όχι μονάχα για τον φετινό ή για τον περυσινό προϋπολογισμό αλλά και πιο πριν.
Και αυτό από μία κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε την πρώτη της θητεία με την περίφημη δημοσιονομική απογραφή και με την κατά τα λεγόμενά της επιστροφή της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά. Κάθε άλλο παρά διαφάνεια. Έχουμε αδιαφανέστατα δημόσια οικονομικά, υπάρχουν κρυφά ελλείμματα, υπάρχουν κρυφά χρέη και η κυβέρνηση πορεύεται με αυτά παραπλανώντας τους πολίτες και στέλνοντας σε αυτούς το λογαριασμό.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Αυτά τα μέτρα το απομακρύνουν; Θεωρείτε ότι μπορεί να πάει σε εκλογές έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα μπω σε μία εκλογολογία, δε νομίζω πως αρμόζει σε εμένα να μπω σε μία λογική εκλογολογίας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής, ότι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, όπως τα αισθάνονται οι πολίτες.
Αυτό, και βεβαίως το -θα μου επιτρέψετε να πω- «μπάχαλο» που επικρατεί μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία με τις διαφοροποιήσεις των διαφόρων στελεχών της, με μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό πιθανόν να μας οδηγήσει σε εκλογές. Αλλά δεν μπορώ να μπω σε μία εκλογολογία, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, εμείς είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κάτι ακόμη, γιατί διάβασα μία ανακοίνωση του κ. Μίχαλου, του Προέδρου του ΕΒΕΑ που είπε ότι, συμφωνεί με τα μέτρα του κ. Αλογοσκούφη. Θυμίζω ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.
Πολλά από αυτά, μάλιστα λέει, και ειδικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 2000-2006 τους βρίσκει σύμφωνους και τα είχαν εισηγηθεί και οι ίδιοι. Εσείς τι λέτε, σας προβληματίζει ότι ένας επαγγελματικός κλάδος συμφωνεί με αυτά τα μέτρα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχω διαβάσει την ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, είμαι σίγουρος όμως πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος υποβάλλει μία τίμια φορολογική δήλωση και φέτος θα πληρώσει 1.000 ευρώ τουλάχιστον περισσότερο από ό,τι πέρυσι, θα διαφωνήσει με αυτό το οποίο εσείς μεταφέρετε.
Ευχαριστώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα