Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τόσα προβλήματα η κυβέρνηση (σκάνδαλα, εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, άσχημη οικονομική κατάσταση των πολιτών) κι όμως αντέχει. Προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν πιστεύει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Που αποδίδετε αυτό το φαινόμενο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: H Κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να απογοητεύσει ακόμα και τους πιο ένθερμους οπαδούς της. Τα σκάνδαλα, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, καθώς και η οικονομική κρίση που βαθαίνει επικίνδυνα, βυθίζουν τη χώρα σ´ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αδιεξόδου. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι η Κυβέρνηση αντέχει. Ο κύκλος της διακυβέρνησης της Ν.Δ. κλείνει.

Η σημερινή εικόνα που καλλιεργείται έντεχνα ότι «όλοι το ίδιο είναι» ευνοεί μόνο την Κυβέρνηση. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν πειστεί ο πολίτης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και στελέχη με ήθος και γνώσεις, ικανά να την υλοποιήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν κάνει καλά το ΠΑΣΟΚ η τα στελέχη του και κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μέσα από δύσκολες εσωτερικές διεργασίες που σοβούσαν χρόνια. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Από δω και πέρα, δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να κερδηθούν οι εκλογές, γι´αυτά που μας ενώνουν: την κοινή μας πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να βρεθεί στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών χωρών με μια δυναμική οικονομία, χρηστή διακυβέρνηση και κοινωνική συνοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ πλήττεται από τα σκάνδαλα και την εσωστρέφεια. Δείχνει να μην έχει πολιτική συνοχή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι χαλασμένο το πηδάλιο ή δεν υπάρχει σταθερή πολιτική πρόταση όπως λένε κάποια στελέχη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον έχει θέσει εκτός κόμματος όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα αλλά αγωνίζεται για να βγουν «όλα στο φως».

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θα κριθεί από τα σφάλματα και τις επιτυχίες του παρελθόντος αλλά από τη δυναμική του σήμερα και του αύριο. Με τη συγκρότηση των οργάνων μας, τις αποφάσεις του Συνεδρίου και τον συνεχή εμπλουτισμό των προγραμματικών μας θέσεων, είμαστε σε θέση μάχης. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι περιμένουν τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για να αλλάξει το κλίμα. Αν σας ζητούσε την γνώμη σας ενόψει της νέας περιόδου τι θα του λέγατε ότι πρέπει να κάνει, που να ρίξει το βάρος της πολιτικής του;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η πολιτική δυναμική του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ποιότητα και αποτελεσματική προβολή της προγραμματικής του πρότασης, την επάρκεια, αξιοπιστία και κατάλληλη διάταξη του στελεχιακού του δυναμικού και τον βαθμό κινητοποίησης, οργάνωσης και συνοχής του κομματικού μηχανισμού.

Ο ρόλος του Προέδρου είναι να αξιολογεί τα αποτελέσματα και στα τρία μέτωπα, να συντονίζει τις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και να δίνει έγκαιρα το πράσινο φως για τους κατάλληλους επανασχεδιασμούς, εάν και όποτε αυτοί χρειάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάει συχνά το ΠΑΣΟΚ για αριστερή στροφή, για οικονομία και ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, προτείνει μέτρα για ανακούφιση των χαμηλόμισθων. Υπάρχει αριστερή οικονομική πολιτική σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μύθος ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορεί να ενσωματώσει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση. Οι διεθνείς κρίσεις που προκαλούνται από την κοντόφθαλμη απορρύθμιση των αγορών αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ μια πολιτική που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: προώθηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου, στήριξη αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και δημιουργία αποτελεσματικών θεσμών εποπτείας και ρύθμισης. Οι προτάσεις μας για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, το ασφαλιστικό, την πάταξη της ακρίβειας, την ανακατανομή του φορολογικού βάρους, την προώθηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου για τις πυρόπληκτες περιοχές και τη χώρα αναδεικνύουν τις διαφορές μας από την Ν.Δ.. Είναι κρίμα ότι αυτές οι προτάσεις δεν μπόρεσαν να γίνουν αντικείμενο ευρύτερου πολιτικού διαλόγου. Χρειάζεται μια νέα πολιτική και επικοινωνιακή κουλτούρα που να επικεντρώνει το διάλογο στα σοβαρά και ουσιώδη και να αντιστέκεται στον πειρασμό του παραπολιτικού, του προσωπικού και του star-system.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις ευρωεκλογές πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει η να χάσει με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά; Είναι ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου αυτές οι εκλογές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζει τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων για μια εναλλακτική, σοβαρή, αξιόπιστη και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Άρα η πρόκληση κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι πρόκληση νίκης. Μια νίκη που θα είναι αποτέλεσμα ενός συντεταγμένου και συλλογικού αγώνα όλων των στελεχών του κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν στελέχη που μπορεί να προσδοκούν έναν δεύτερο γύρο εσωκομματικής αναμέτρησης; Μπορεί να ξανατεθεί θέμα ηγεσίας ή ο Παπανδρέου είναι αμετακίνητος;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: O Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρόσφατα στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ μέσα από πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες και συγκεκριμένη εντολή. Το θέμα λοιπόν έχει κλείσει. Η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ σπαράζεται από προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών του και εσωστρέφεια βολεύει την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης και ίσως κάποιους εξωθεσμικούς παράγοντες. Η ακύρωση αυτής της εικόνας είναι ατομική και συλλογική ευθύνη όλων των στελεχών. Σ´αυτή την προσπάθεια έχουμε συμπαραστάτη τον κόσμο που μας πιστεύει, μας παρακολουθεί και μας αξιολογεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η απόφαση αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού και όχι της αντιπολίτευσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για το λαό που δεινοπαθεί όσο και για τη χώρα που πάει πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας το επόμενο διάστημα; Θεωρείτε πιθανή την επιβολή επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο». Ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται. Τα έσοδα έχουν πατώσει και οι σπατάλες διογκώνονται. Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο υπερβαίνει κατά 318 εκατ. ευρώ τον ετήσιο στόχο! Το «φάντασμα» της επιτήρησης επιστρέφει και πάλι. Το κόστος δυστυχώς θα το πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, κυρία Κατσέλη, οι ΔΕΚΟ πρέπει να ανασυγκροτούνται, να εξυγιαίνονται η να κλείνουν; Γιατί νομίζετε ότι δημιουργήθηκε το θέμα εκείνο καλοκαιριάτικα; Μήπως κι εσείς δεν το χειριστήκατε καλά το θέμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ´αυτά που είπα και στις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Το «θέμα» ήταν μια επινόηση, μια καλοκαιριάτικη διαστρέβλωση του αυτονόητου που έπεσε στο κενό.

Οι ΔΕΚΟ είναι σημαντικότατα εργαλεία αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς (μεταφορές, επικοινωνίες, ενέργεια, ασφάλεια κ.λ.π.) που η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην κατάλληλη τιμή. Γι´αυτό, το κράτος επιδοτεί, δηλαδή καλύπτει με χρήματα των φορολογούμενων, το τυχόν υπερβάλλον κόστος αυτών των υπηρεσιών. Ζητούμενο επομένως είναι η χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων όποτε αυτό επιβάλλεται.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά σ´αυτόν τον τομέα ακριβώς επειδή δεν πιστεύει στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο των ΔΕΚΟ. Ξεπουλάει μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες τις πλέον κερδοφόρες εξ´αυτών, όπως τον ΟΤΕ.

Αντί να εγγυάται στους πολίτες δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, εγγυάται, σε μεμονωμένους ιδιώτες, προστασία από τον ανταγωνισμό!

Η απαξίωση, το ξεπούλημα και τελικά το κλείσιμο των ΔΕΚΟ είναι επιλογή της Ν. Δημοκρατίας. Η ανάδειξη του αναπτυξιακού και κοινωνικού τους ρόλου και η ανασυγκρότησή τους ώστε να μπορέσουν ν´ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθετε ότι κάποιοι στο κόμμα σας να σας την έχουν «στημένη» κατά το κοινώς λεγόμενο; Το λέω αυτό γιατί και πρόσφατα με τον ΟΤΕ βρεθήκατε στο στόχαστρο ενώ πολλοί «διαδρομιστές» λένε ότι εκφράζετε μια οικονομική πολιτική της δεκαετίας του '80. Τι απαντάτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Στημένη» σίγουρα μου την έχουν τόσο νεοφιλελεύθεροι κύκλοι που δεν θέλουν να παραδεχθούν τις αστοχίες και τις μεγάλες ανισότητες που έχουν προκύψει από την απουσία αποτελεσματικού δημόσιου ελέγχου και κατάλληλης ρύθμισης στην αγορά προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίου, όσο και κυβερνητικοί παράγοντες και ανώνυμοι «διαδρομιστές» που δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να προτάσσει μια σύγχρονη, προοδευτική πρόταση οικονομικής διακυβέρνησης για τη χώρα. Το αίτημα για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αποτελεσματικό δημόσιο έλεγχο σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα και υποδομές και σύγχρονους και αξιόπιστους θεσμούς εποπτείας και ρύθμισης είναι πλέον σύγχρονα αιτήματα όλων των προοδευτικών κομμάτων.

2 σχόλια:

Τη 23 Αυγούστου 2008 στις 1:00 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

To pasok itan mixanismos katalipshs ths exsousias Tvra einai dexsamenh psifoforwn gia to synaspismo kai to kke Otan alaxsete arxhgo isws ginete kati allo..

 
Τη 23 Αυγούστου 2008 στις 6:31 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ARXHGO DEN XRIAZETE NA ALLAKSOYME NOOTROPIA MONAXA GIA TO KALO TOY SYNOLOY

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα