Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών



Σημεία ομιλίας



Ήταν καταλυτική η παρουσία του κ. Ζορμπά στην Επιτροπή της Βουλής. Ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός όσον αφορά τις παρεμβάσεις, τις μεθοδεύσεις, τα κυκλώματα που λειτουργούν στο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και τα κυκλώματα που λειτουργούν και στο χώρο της κυβέρνησης. Προέκυψε κάτι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι με την επιλογή της κυβέρνησης, διακόπτεται ουσιαστικά η έρευνα της Αρχής, όσον αφορά το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens αλλά και τα ομόλογα. Διακόπτονται γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μεταβατική διάταξη και ως εκ τούτου όταν θα ξαναρχίσει είναι όταν θα ξανασυσταθεί η Επιτροπή, δηλαδή τον Οκτώβριο.





Η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί και δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας μας. Η αλήθεια είναι ότι καθημερινώς αποδεικνύεται και αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Τώρα για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, σε άλλες περιπτώσεις για τη χειραγώγηση όλων των υπηρεσιών του κράτους που εποπτεύουν την οικονομική λειτουργία, την οικονομική δραστηριότητα. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;





Είναι κρίμα κ. Υπουργέ που επιλέξατε να ταυτίσετε το όνομά σας με μια μαύρη σελίδα στην εξέλιξη της Δικαιοσύνης.





Πώς είναι δυνατόν ένα δικαστικό σώμα στο οποίο εναποθέτουμε τις ελπίδες για τη δίκαιη διαχείριση της ζωής μας, για τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας μας να μην τους εμπιστευόμαστε να αυτοδιοικηθούν;





Οι ενώσεις των δικαστών δεν είναι γενικώς «συνδικαλιστάδες» των οποίων τα κόμματα της αντιπολίτευσης είμαστε δέσμιοι. Για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς σεβόμαστε την έννοια του συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις μορφές.





Αν ο κ. Χριστοφοράκος παρακολουθεί τη συνεδρίαση της Βουλής έλαβε το μήνυμα σήμερα, «μην μιλάς, γιατί αν μιλήσεις θα είσαι ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας, επέλεξε θα είσαι ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας ή να πεις ότι δεν τα πήρα ήτα πήρα για λογαριασμό μου και δεν τα έδωσα πουθενά αλλού και επομένως να είσαι ένοχος για άλλου είδους αδικήματα στη γερμανική δικαιοσύνη, για θέματα που είναι νομοθετημένα»





Αφού γνωρίζετε το όνομα του κ. Χριστοφοράκου ήταν ένα όνομα το οποίο εμφανιζόταν συνεχώς σε μεγάλο μέρος της δικογραφίας της γερμανικής δικαιοσύνης, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να βραβεύσει τον κ. Χριστοφοράκο εν μέσω αυτής της δικαστικής εξέλιξης το Δεκέμβριο του 2007 – Γενάρη 2008 ως υπόδειγμα επιχειρηματία. Τον βράβευσε ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσία του Πρωθυπουργού! Τι μήνυμα ήταν αυτό προς την ελληνική δικαιοσύνη; Γιατί μετά ο οποιοσδήποτε ανακριτής και οποιοσδήποτε άλλος θα επιμείνει για να προσέλθει ο κ. Χριστοφοράκος;





Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:



Πρέπει να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνέπεια της προέδρου της κ. Μπενάκη να παραμένει πιστή στις απόψεις της, στις θέσεις της, στην προσέγγιση της όσο αφορά τη λειτουργία του θεσμού. ...την προσέγγιση όσο αφορά τη λειτουργία του αυτοδιοίκητου. Διαβάζω εδώ, ότι πριν από 15 χρόνια είχατε ακριβώς την ίδια προσέγγιση και αυτό σας τιμά. Όμως τότε ήσασταν λίγο πιο σαφής, τότε λέγατε στην ολομέλεια της Βουλής ότι η εξάρτηση των δικαστών από τους ανωτέρους τους μέσω του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είναι μία εγγύηση προστασίας και μία θωράκιση, μία ασπίδα για τις όποιες εξωτερικές επιρροές. Αυτήν ακριβώς η αντίληψη, την οποία προφανώς έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση και ο κ. Υπουργός είναι μία αντίληψη με την οποία εμείς διαφωνούμε και πιστεύουμε ότι η εκλογή αποτελεί τεκμήριο ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η ίδια η διαδικασία της εκλογής.







Και όχι μόνο αυτό αλλά ταυτόχρονα είναι μία απόδειξη σεβασμού της ανεξαρτησίας αλλά και της ποιότητας των δικαστικών λειτουργών.







Γιατί, όπως σωστά παρατήρησε ένας συνάδελφος πριν από λίγο, πώς είναι δυνατόν ένα δικαστικό σώμα στο οποίο εναποθέτουμε τις ελπίδες για τη δίκαιη διαχείριση της ζωής μας, της τύχης μας, των υποθέσεων μας, γενικότερα για την εφαρμογή των νόμων, για τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας μας, πώς είναι δυνατόν λοιπόν τους ίδιους ανθρώπους να μην τους εμπιστευόμαστε να αυτοδιοικηθούν.







Κύριε υπουργέ, αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα και χθες και σήμερα, ξέρετε πολύ καλά πόσο σας εκτιμώ, όταν άκουσα αυτούς του μύδρους εναντίον των «συνδικαλιστάδων»,όπως είπατε, όταν εσείς γνωρίζετε πολύ περισσότερο από κάθε άλλο συνάδελφο σε αυτή την αίθουσα, ενδεχομένως από την κ. Μπενάκη, τον κ. Μαρκογιαννάκη, τον πρόεδρο τον κ. Κακλαμάνη και πολλούς άλλους, ότι οι ενώσεις των δικαστών δεν είναι γενικώς «συνδικαλιστάδες» των οποίων τα κόμματα της αντιπολίτευσης είμαστε δέσμιοι.







Εμείς όπως γνωρίζετε για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς σεβόμαστε την έννοια του συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις μορφές. Ιδιαίτερα όμως στο χώρο της δικαιοσύνης έχουμε έναν επιπλέον λόγο. Γιατί οι συνδικαλιστές στο χώρο της δικαιοσύνης είναι αναγνωρισμένου κύρους δικαστές όλων των βαθμίδων και μάλιστα με πολύχρονη προϋπηρεσία στο Σώμα. Ως εκ τούτου δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να βάλλουμε εναντίον τους, του συνδικαλισμού στη Δικαιοσύνη.







Επιμένουμε στην άρνηση μας όσο αφορά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και θέλω να σταθώ σε αυτό το οποίο είπατε και χθες και το υπαινίχθησαν ορισμένοι συνάδελφοι σήμερα το πρωί. Είπατε ότι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε μία οριακά συνταγματικής νομιμότητας διάταξη ή αντισυνταγματική.







Όμως επί 15 χρόνια λειτουργεί το αυτοδιοίκητο χωρίς να υπάρξει ποτέ συνταγματική ένσταση επ? αυτού.







Αναφερθήκατε στην έκθεση του αείμνηστου Μάνεση, και εγώ αναφέρθηκα στην αντίκρουση τότε των επιχειρημάτων της έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κουβελάκη και πολλών άλλων συναδέλφων μας σε αυτή την αίθουσα. Τα πρακτικά δε της Βουλής είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων. Διαπιστώνω ότι τα επιχειρήματα τότε όχι μόνο ήταν ισχυρά αλλά έθεταν σε στέρεα βάση τη 15ετία για την ουσιαστική λειτουργία του αυτοδιοίκητου.







Όταν λοιπόν λειτουργεί το αυτοδιοίκητο, γιατί στην πραγματικότητα σήμερα έρχεστε και ανοίγετε το δρόμο προς τα πίσω, περιορίζοντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό δεν συμβαδίζει με καμία έννοια της σύγχρονης συνταγματικής θεωρίας. Για αυτό το λόγο σας κατακρίνουμε, για αυτό το λόγο αντιπαραθέμεθα, για αυτό το λόγο διαφωνούμε, για αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.







Και όπως είπα και χθες, και λυπάμαι που πρέπει να το επαναλάβω και σήμερα είναι κρίμα κ. υπουργέ που επιλέξατε να ταυτίσετε το όνομα σας με μια μαύρη σελίδα στην εξέλιξη της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς είναι μια περίοδος όπου αμφισβητείται συνολικά ο θεσμός. Και ευφυώς κυρία πρόεδρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο κ. Μαρκογιαννάκης χρησιμοποιώντας την παλιά μου τέχνη κόσκινο της προπαγάνδας λέγε, λέγε κάτι θα μείνει, συνεχώς στρέφει τα βέλη προς το ΠΑΣΟΚ.







Είμαι βέβαιος ότι αν ο κ. Χριστοφοράκος παρακολουθεί τη συνεδρίαση της βουλής έλαβε το μήνυμα σήμερα, «μην μιλάς, γιατί αν μιλήσεις θα είσαι ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας, επέλεξε θα είσαι ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας ή να πεις ότι δεν τα πήρα ήτα πήρα για λογαριασμό μου και δεν τα έδωσα πουθενά αλλού και επομένως να είσαι ένοχος για άλλου είδους αδικήματα στη γερμανική δικαιοσύνη». Εγώ δεν θα αποδώσω ευθύνες σε κανέναν, πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, πολλά διαβάζονται, ακούμε ονόματα, εγώ θα πω ένα και μόνο.







Αφού τα ξέρατε όλα αυτά, αφού γνωρίζετε το όνομα του κ. Χριστοφοράκου ήταν ένα όνομα εμφανιζόταν συνεχώς σε μεγάλο μέρος της δικογραφίας της γερμανικής δικαιοσύνης, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να βραβεύσει τον κ. Χριστοφοράκο εν μέσω αυτής της δικαστικής εξέλιξης το Δεκέμβριο του 2007 – Γενάρη 2008 ως υπόδειγμα επιχειρηματία. Τον βράβευσε ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσία του Πρωθυπουργού!;







Γιατί τι δείχνει αυτό; Τι μήνυμα ήταν αυτό προς την ελληνική δικαιοσύνη; Γιατί μετά ο οποιοσδήποτε ανακριτής και οποιοσδήποτε άλλος θα επιμείνει για να προσέλθει ο κ. Χριστοφοράκος; Γιατί όταν βλέπει ότι βραβεύεται ως υπόδειγμα επιχειρηματία;











Αυτά είναι ερωτήματα περί πραγματικών γεγονότων. Όχι επί μαρτυρικών καταθέσεων υποδίκων στη Γερμανία ή εδώ στην Ελλάδα, όπου στηρίζει όλη τη φιλολογία και την παραφιλολογία και κυρίως την προπαγάνδα της η Ν.Δ.







Βεβαίως κυρία πρόεδρε θέλω να πω ότι με την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει και να εντάξει στο νομοσχέδιο την τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου αδίκησε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε και θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης προσοχής ανάμεσα στους συναδέλφους και στην Επιτροπή και εδώ, και κυρίως όσο αφορά τα άρθρα εκείνα τα οποία αφορούν στη λειτουργία της Σχολής των Δικαστικών Λειτουργών.



Μία σχολή την οποία έχει ανάγκη ο τόπος, η Δικαιοσύνη, μία σχολή που πρέπει να είναι ανοικτή προς την κοινωνία και όχι να κλείνεται σε μία προσέγγιση, και επιτρέψτε μου να το πω, «δικαστοκεντρική».







Η πολιτεία είναι αυτή που δημιουργεί τη Σχολή των Δικαστικών Λειτουργών , δεν είναι η Δικαιοσύνη από μόνη της που δημιουργεί τη Σχολή. Και αυτό πρέπει να το προσέξετε. Η επιλογή της πολιτείας είναι να ενισχύσει το δικαστικό σώμα με άξιους, ικανούς, ενημερωμένους νέους δικαστές.







Επιπλέον, είναι επιλογή της πολιτείας να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απατήσεις της κοινωνίας μας. Για αυτό το λόγο πρέπει να ήταν περισσότερο ανοικτή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι να περιορίζει τη συνεργασία στη ακαδημαϊκής κοινότητας.







Και πρέπει να πω κύριε πρόεδρε, ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει συζήτηση δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ακόμα και οι επιλογές οι οποίες αφορούν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής των Δικαστικών Λειτουργών όπως προτείνεται.








Όπως επίσης και η διαδικασία η οποία προβλέπεται για την πρόσκληση καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τη Σχολή είναι μία διαδικασία η οποία ουσιαστικά περιορίζει τη συμμετοχή - αν δεν ακυρώνει πλήρως - αξιόλογων πανεπιστημιακών δασκάλων στη διαδικασία της σχολής. Το λέω αυτό γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κανείς ακαδημαϊκός –πανεπιστημιακός δάσκαλος , ποινικολόγος αναγνωρισμένου κύρους δεν πρόκειται να πάει να υποβάλει αίτηση για να αξιολογηθεί από κάποιο συμβούλιο δικαστών, το οποίο θα τον καλέσει, στη συνέχεια θα τον επιλέξει για να πάει να διδάξει στη σχολή.







Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος, δεν ξέρω αν μπορείτε να το διορθώσετε τώρα και να δώσετε τη δυνατότητα στα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να επιλέγουν εκεί τους άξιους πανεπιστημιακούς δασκάλους που θα μπορούσαν να πάνε να διδάξουν στις σχολές ή ακόμη στο μέλλον να προβλέψετε ότι η ιδιότητα, το λειτούργημα του δικαστού θα μπορούσε να υπηρετηθεί και από ανθρώπους εκτός της Νομικής Επιστήμης. Όπως γνωρίζετε και στην Αμερική και σε άλλες χώρες υπάρχει η δυνατότητα και σε άλλους οι οποίοι δεν έχουν κατά κύριο λόγο βασική εκπαίδευση τη Νομική Επιστήμη να μπορούν να συνεισφέρουν στο Δικαστικό Σώμα.







Αυτό θα ήταν μια ουσιαστική και μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της κοινωνίας για το άνοιγμα του Δικαστικού Σώματος και περισσότερο για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας, αν θέλετε, του θεσμού της Δικαιοσύνης με την πολιτική εξουσία και κυρίως με τους θεσμούς της κοινωνίας.







Σήμερα αδικήσαμε το θέμα του Νομοσχεδίου αλλά αυτό έγινε γιατί όλοι μας διακατεχόμαστε από μια μεγάλη αγωνία σχετικά με το ρόλο και την προοπτική της ελληνικής δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο δημοκρατικό δίλλημα στην εποχή μας, αλλά και διαχρονικά είναι εάν θα ζήσουμε σε κοινωνίες , όπου κυριαρχεί η αντίληψη της ισχύος του δικαίου ή εάν θα ζήσουμε στο μέλλον σε κοινωνίες όπου κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού, χωρίς θεσμούς διαφάνειας, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο.



Η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί εκ των πραγμάτων, από επιλογή από αδυναμία, δεν το εξετάζω, έχει οδηγηθεί στη δεύτερη κατεύθυνση. Τα πάντα δρομολογούνται και δυστυχώς η πλειοψηφία αφήνει και τη Βουλή των ελλήνων να δρομολογεί τα πάντα στην κατεύθυνση της επιβεβαίωσης του δικαίου του ισχυρού.



Και στα μεγάλα και στα μικρά. Και στη δικαιοσύνη και στην οικονομία. Παντού. Η κάθε χώρα όπως και η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητά της να εγγυηθεί τους θεσμούς, να εγγυηθεί τις αρχές που διασφαλίζουν ένα επίπεδο δημοκρατίας και ταυτόχρονα που διασφαλίζουν και την ποιότητα της δικαιοσύνης, την ισονομία και την ισοπολιτεία και επιπλέον ένα επίπεδο αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας για πρόσωπα και για θεσμούς.



Φοβάμαι κύριε πρόεδρε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε ότι δεν είναι ικανή να δώσει αυτές τις εγγυήσεις. Σήμερα το πρωί στην Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων , κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων που καλέσαμε για τη συζήτηση του νομοσχεδίου όσον αφορά την αντικατάσταση του κ. Ζορμπά και τη διαμόρφωση μιας νέας αρχής για την αντιμετώπιση της διακίνησης του «μαύρου» χρήματος είχαμε την ευκαιρία να ακροαστούμε τον κ. Ζορμπά.



Πρέπει να σας πω ότι ήταν καταλυτική η παρουσία του και εξαιρετικά αποκαλυπτικός όσον αφορά τις παρεμβάσεις, τις μεθοδεύσεις, τα κυκλώματα που λειτουργούν και στο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και τα κυκλώματα που λειτουργούν και στο χώρο της κυβέρνησης. Και αναφέρω αυτά γιατί προέκυψε κάτι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι με την επιλογή της κυβέρνησης, διακόπτεται ουσιαστικά η έρευνα της Αρχής, όσον αφορά το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens αλλά και τα ομόλογα. Διακόπτονται γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μεταβατική διάταξη και ως εκ τούτου όταν θα ξαναρχίσει είναι όταν θα ξανασυσταθεί η Επιτροπή, δηλαδή τον Οκτώβριο.



Αυτό ο κ. υπουργός πιστεύει ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης;



Και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα στον κ. υπουργό , ο οποίος θα πάρει το λόγο σε λίγο. Έγινε ποτέ κοινωνός ο ίδιος διαμαρτυρίας των ανωτάτων δικαστών, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ότι δεν λειτουργεί και δεν συνεργάζεται ο κ. Ζορμπάς μαζί του; Ή ο κ. υπουργός αφού έγινε κοινωνός υπέδειξε ως όφειλε προς τον συναρμόδιό του, κ Αλογοσκούφη, στον εποπτευόμενο κ Ζορμπά και την Αρχή του ότι πρέπει να συνεργάζεται με την ελληνική Δικαιοσύνη; Το λέω αυτό κ. πρόεδρε γιατί εδώ μιλούμε για τη Δικαιοσύνη γενικώς και την ανεξαρτησία της . Και εμείς θεωρούμε ότι με τη ρύθμιση την οποία εισηγείται ο κ. Υπουργός στην πραγματικότητα περιορίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι η αλήθεια.



Κύριε πρόεδρε, η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί και δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας μας. Η αλήθεια είναι ότι καθημερινώς αποδεικνύεται και αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Τώρα για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, σε άλλες περιπτώσεις για τη χειραγώγηση όλων των υπηρεσιών του κράτους που εποπτεύουν την οικονομική λειτουργία, την οικονομική δραστηριότητα. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Εσείς είστε ένας έντιμος άνθρωπος. Μέχρι πότε θα αντέχετε να υπηρετείτε ένα τέτοιο πλαίσιο; Τη διαμόρφωση μιας τέτοιας κατάστασης που πραγματικά προσβάλλει τη χώρα, προσβάλλει θα έλεγα, τις λιγότερες φιλοδοξίες των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ζουν σε μια χώρα ευνομούμενη, σε μια χώρα η οποία λειτουργεί με αξιοκρατία, σε μία χώρα που θέλει τη δικαιοσύνη να στέκεται στα πόδια της, να είναι ανεξάρτητη, να μη δέχεται κελεύσματα και κυρίως να αισθάνεται ότι η Βουλή δεν νομοθετεί διαμορφώνοντας ένα αβέβαιο μέλλον για την ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν υπάρχουν στη ΝΔ συνειδήσεις , οι οποίες αντιστέκονται, που και αυτοί θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους. Δε χρειάζεται να ρίξουν την κυβέρνηση. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα ζητήσει από τους συναδέλφους να ρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά θα ζητήσω να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και αν όχι μαζί μας, με τη φωνή των πολιτών, που πράγματι αγωνιούν για το μέλλον αυτής της χώρας.



Πού θα πάει αυτή η κατάσταση κ. πρόεδρε; όταν και το προεδρείο επιτρέπει συνεχώς στους υπουργούς και τους συναδέλφους της ΝΔ μα σπαταλάμε το χρόνο που αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο , το κοινοβουλευτικό έργο σε μια άγονη αντιπαράθεση για το παρελθόν. Τι ακούσαμε σήμερα τον κ υπουργό στην πρωτολογία του και τους συναδέλφους , τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, να αναφέρονται στο παρελθόν, σε κάποιες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το παρελθόν βεβαίως πάντοτε έχει όρια, δεν υπήρχε πριν το ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ένα φαύλο κράτος, δεν υπήρχε μετά το ΠΑΣΟΚ ξανά ΝΔ με την κυβέρνηση, όπου ήταν ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργό της χώρας; Αυτά δεν υπάρχουν; Υπάρχει μόνο η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και σε αυτά αναφέρεστε. Ακόμη και τα νομοσχέδιά σας, τα νομοσχέδια που εισηγείται η κυβέρνηση και καλείται η πλειοψηφία να τα υποστηρίξει, δεν υποστηρίζονται από τους συναδέλφους της ΝΔ , δεν παίρνουν το λόγο.







Θέτω σε εσάς κύριε πρόεδρε το ερώτημα για προβληματισμό. Δεν περιμένω απάντηση. Είναι αυτό κοινοβουλευτική λειτουργία; Είναι αυτό νομοθετική εργασία; Ενός σώματος το οποίο θέλει να φαίνεται δυνατό; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να προβληματίσει. Εμάς, τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ήδη μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα