Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

I. Ο ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ


1. Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν για 5η συνεχή χρονιά τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διαμορφώνεται ένα έντονο σκηνικό πολύπλευρής κρίσης που αγγίζει όλες τις πτυχές της οικονομίας και ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.

2. Ο οικονομικός απολογισμός της πολιτικής της ΝΔ είναι τραγικός με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών:

· Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε προ δεκαετίας ύψη συνθλίβοντας το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

· Ο δανεισμός των νοικοκυριών υπερδιπλασιάστηκε στο διάστημα 2003-2007, από τα 40 δις € στα 104 δις € το 2007.

· Η οικονομική δραστηριότητα φθίνει συνεχώς και ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2 μονάδες από το 5% του 2003.

· Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει καταβαραθρωθεί με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διπλασιάζεται από το 2003 μέχρι σήμερα.

· Η ανεργία μειώνεται στα χαρτιά με παράλληλη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας της εργασίας και ανησυχητική εξάπλωση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης.

· Η πολιτική απάτη της «απογραφής» έχει πια πλήρως αποκαλυφθεί και αντί δημοσιονομική εξυγίανση έχουμε δημοσιονομική εκτροπή που διαπιστώνεται πλέον ευθέως από τις ίδιες υπηρεσίες της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ).

· Ο προϋπολογισμός του 2008 για τον οποίον υποτίθεται πως προσήλθαν στις κάλπες οι Έλληνες πολίτες έχει πλήρως καταρρεύσει από τα μέσα του έτους.

· Έχουν πλήρως διαψευστεί όλες οι βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, όπως: ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 5%, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, εξοικονόμηση σπατάλης 10 δις ευρώ, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, έλεγχος του πληθωρισμού μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, κοκ...

3. Ο καταστροφικός αυτός απολογισμός δεν ήλθε τυχαία. Είναι η χρεοκοπία του μοντέλου οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η ΝΔ με βασικά χαρακτηριστικά:

· Την βίαιη φορολογική αναδιανομή από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα προς τις πιο εύπορες κοινωνικές ομάδες: αύξηση εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης,...), κατάργηση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μείωση φορολογίας υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση φορολογίας μεγάλων κληρονομιών, μείωση φορολογίας στους μετόχους μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, φόρος ακίνητης περιουσίας σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

· Την πλήρη ασυλία στις δυνάμεις της αγοράς που ασύδοτες έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανεξέλεγκτου ολιγοπωλίου και κερδοσκοπίας που υποθηκεύει καίρια την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα και την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλήρως περιφρονήσει.

· Την αύξηση τους κόστους χρήματος και την απουσία ελέγχων σε καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

· Την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση των Δημοσίων Οργανισμών με σημαντική αύξηση των χρεών και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμολογίων τους με αλυσιδωτές πληθωριστικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

· Τη χρεοκοπία της ξεπερασμένης και δογματικής αντίληψης πως η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με φοροαπαλλαγές και γενναιόδωρα κίνητρα στις επιχειρήσεις.

· Την δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την απαξίωση του ΚΠΣ 2000-2006 και του ΕΣΠΑ 2007-2013.

· Την απαξίωση του κοινωνικού κράτους με την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας, των προνοιακών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης και την όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την κάλυψη από τους πολίτες του κόστους των παροχών που θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος.

· Την απουσία στοχευμένων εισοδηματικών ενισχύσεων για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

· Την προσπάθεια μαζικής εκχώρησης σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα όλων των βασικών υποδομών της χώρας.

· Τη διόγκωση της γραφειοκρατίας και την απαξίωση των ανεξάρτητων θεσμών ελέγχου και εποπτείας των αγορών.

4. Οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μεταφράζονται σε οδυνηρή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, σε ανακοπή της αναπτυξιακής δυναμικής και σε κατάρρευση των θετικών προσδοκιών για το μέλλον με γενικευμένη ανασφάλεια και κρίση εμπιστοσύνης. Ποτέ η απαισιοδοξία δεν ήταν τόσο διάχυτη και δεν έπληττε τόσο ευρεία στρώματα του πληθυσμού.

5. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία σοβαρές υποθέσεις αδιαφάνειας και σήψης πληγώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και εξοργίζουν του πολίτες που διαπιστώνουν με αποστροφή την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει με προκλητικό τρόπο όλες τις βασικές υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς.


II. Η ΩΡΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


6. Είναι σαφές πως η πολιτική της ΝΔ έχει πλήρως αποτύχει. Οδηγεί σταθερά σε χρεοκοπία την ίδια την Ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.

7. Η χώρα πρέπει να αλλάξει άμεσα ρότα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος φορέας μιας νέας οικονομικής πολιτικής, μακριά από την άκρατη λατρεία και την ασυδοσία προς τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά μακριά και από τα αδιέξοδα του κρατισμού.

8. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ περιγράφουν το πλαίσιο μιας νέας οικονομικής πολιτικής που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της. Στηρίζεται στο τρίπτυχο:


Μέτρα για τη στήριξη του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών

· Με εισοδηματική πολιτική που ενισχύει το πραγματικό εισόδημα και με κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

· Με την εγγύηση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε πολίτη.

· Με την εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας η οποία να στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος και την επαναφορά του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 15%.

· Με φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών και με κατάργηση του υπάρχοντος φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

· Με τη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των εταιρειών (μερίσματα) ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

· Με ριζική απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και διαμόρφωση σταθερού φορολογικού συστήματος.

· Με την αποτελεσματική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των υπεράκτιων εταιρειών, των stock options και των κερδών των τραπεζών.

· Με την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ για την ενίσχυση της μετάβασης στην κοινωνία της γνώσης αλλά και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από δαπάνες για υπηρεσίες παιδείας που αναγκάζονται να καταβάλλουν από τη δική τους τσέπη.

· Με την αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας και πρόνοιας ώστε να μειωθεί το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι Ελληνικές οικογένειες για την υγεία των δικών τους.


Μέτρα για τη προώθηση Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης στη χώρα και την Περιφέρεια

· Με τη προώθηση στοχευμένων επενδύσεων και κινήτρων για αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στις υπηρεσίες, στο περιβάλλον, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον πολιτισμό, στην έρευνα και καινοτομία.

· Με τη δημιουργία ολοκληρωμένων πόλων ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα και την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα υπηρετεί το νέο πρότυπο ανάπτυξης.

· Με την επαναφορά των δημοσίων επενδύσεων στο 5% του ΑΕΠ για τη συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών της χώρας.

· Με την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

· Με ενίσχυση της γεωργίας και στήριξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, με έμφαση σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, και στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

· Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αιχμή τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία και τη δημιουργία αποτελεσματικών δικτυώσεων.

· Με τη φορολόγηση των επανεπενδυόμενων κερδών (μη διανεμόμενα) με χαμηλό συντελεστή ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.


Μέτρα για ενίσχυση των θεσμών εποπτείας, αποτελεσματικής ρύθμισης και διαφάνειας

· Με τολμηρή διοικητική και ρυθμιστική μεταρρύθμιση για αποκέντρωση και μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους συναλλαγών.

· Με την ριζική απλοποίηση όλων των κρίσιμων διοικητικών διαδικασιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (άδειες, συντάξεις,...).

· Με την άμεση εφαρμογή προϋπολογισμών συγκεκριμένων προγραμμάτων με σκοπό τη μείωση της σπατάλης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης με τα αποτελέσματα που προκύπτουν για τους πολίτες.

· Με ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας/Αρχής για Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρτέλ.

· Με ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αναμόρφωση των θεσμών εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς.

· Με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

9. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και του Έλληνες. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αναγεννήσει την ελληνική οικονομία και να δώσει ξανά ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους Έλληνες. Μπορούμε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί.


III. ΜΙΑ ΔΕΣΜΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Η παρούσα κρίση απαιτεί όμως και την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών από τις οξύτατες επιπτώσεις της. Μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται ή αδυνατεί να λάβει.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Με συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης του και με συνέπεια προς την παράδοσή του διατυπώνει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων άμεσων μέτρων για την ανακούφιση και τον περιορισμό της κρίσης που η πολιτική της ΝΔ έχει προκαλέσει:

1. Στήριξη του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης της ελληνικής οικογένειας με:

· Την καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και με χρηματοδότηση από τα υπερέσοδα του κράτους από το φόρο πετρελαίου, τη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (stock options) και την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

· Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με δίκαια κοινωνικά κριτήρια. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ΑΡΝΗΘΗΚΕ 3 ΦΟΡΕΣ να δεχθεί τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

· Άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για να καταργηθούν οι χρεώσεις των τραπεζών που κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες.

· Άμεση καταβολή προς τους αγρότες των οφειλομένων από την εξομοίωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

2. Άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

· Μείωση των τιμολογίων των Δημοσίων επιχειρήσεων και εξοικονόμηση δαπανών στις ΔΕΚΟ με περιορισμό της σπατάλης και της κακοδιοίκησης.

· Εκστρατεία πάταξης της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων πρακτικών με αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί μονοπωλίων και ολιγοπωλίων (νόμος 703/77).

3. Εφαρμογή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση και την εισαγωγή πτωχευτικού δικαίου για τους καταναλωτές. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ΑΡΝΗΘΗΚΕ 2 ΦΟΡΕΣ να δεχθεί την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και τη προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση.

4. Υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη και ανάπτυξη των φθινουσών περιοχών, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, που πλήττονται από αποβιομηχάνιση.

5. Υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και πρότυπη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών που αγνοήθηκε επιδεικτικά από τη ΝΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα