Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Δήλωση Γιώργου Πασχαλίδη σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για θέμα των λευκών ψηφοδελτίων

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ
ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης μετά την ανάρτηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των λευκών ψηφοδελτίων της Πέλλας (ιστοσελίδα www.echr.coe.int) έκανε την παρακάτω δήλωση:




Τρία χρόνια μετά το πολιτικό σκάνδαλο των λευκών ψηφοδελτίων, δηλαδή την πρωτοφανή, παράλογη και μεροληπτική προσμέτρηση στο εκλογικό μέτρο των λευκών ψηφοδελτίων μόνο στη Πέλλα (ΑΕΔ – 9 Μαΐου 2005) με στόχο τον βίαιο εξοστρακισμό μου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η δικαίωση έρχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγα στη βάση των αρχών της ισότητας και της δίκαιης δίκης καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του συστήματος της ΝΔ και ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας και της λογικής των πραγμάτων.
Ζήτησα το αυτονόητο, δηλαδή να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες για όλους με τον ίδιο τρόπο και όχι με διαφορετικό υπέρ των εκάστοτε ισχυρών.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζει στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας ότι υπήρξε παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί μια μορφή πολιτικής, νομικής και ηθικής δικαίωσης.
Ελπίζω η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να λειτουργήσει παραδειγματικά για τους ιθύνοντες (φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς) και αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν καταχρηστικώς και ιδιοτελώς την κυβερνητική εξουσία επιβάλλοντας νόθες λύσεις παραβιάζοντας τους κανόνες της ηθικής και της λογικής που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια αξιόπιστη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Θυμίζω πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε σε πολλές παρεμβάσεις του την μεθόδευση των λευκών ψηφοδελτίων ως δικαστικό πραξικόπημα, πολιτειακό όνειδος, καταγγέλλοντας την κλοπή μιας έδρας από το ΠΑΣΟΚ.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 επιχειρήθηκε η διαμόρφωση ειδικού εκλογικού καθεστώτος μόνο στο Νομό Πέλλας με την επιλεκτική προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο χάριν της αριθμητικής σκοπιμότητας να κατέλθει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 40% ώστε η 4η έδρα του Νομού να κριθεί στην ρουλέτα των κατανομών (Β και Γ).
Η μεθόδευση να κατέλθει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κάτω του 40% ξεκίνησε το ίδιο βράδυ των εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004 με τους αυθαίρετους ισχυρισμούς πως δήθεν μια μικρή διαφορά περίπου 20 ψηφοδελτίων χώριζε τη ΝΔ από μια επιπλέον έδρα στην Πέλλα, για να φτάσουμε τελικά στην απίστευτη για τα εκλογικά χρονικά της χώρας προσβολή του κύρους 10.000 ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ με την ένσταση 18/04.
Όταν μετά από πολλαπλούς ελέγχους στο Πρωτοδικείο της Έδεσσας και στο Α.Ε.Δ. κατέπεσε αυτός ο πυλώνας της ένστασης 18/04 με την επιβεβαίωση και ενίσχυση του αποτελέσματος της λαϊκής ετυμηγορίας, άρχισαν να ενεργοποιούνται σενάρια για την ευδοκίμηση της ένστασης με την ανατροπή της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας (συνυπολογισμός των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο), όπως και έγινε με τη σχετική απόφαση του ΑΕΔ.
Για όσους ενδεχομένως υποστηρίζουν την ισχυροποίηση των συνεπειών της λευκής ψήφου παρατηρώ πως μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να' χει το χαρακτήρα της γενικής εφαρμογής και όχι όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της ΝΔ να χρησιμοποιεί επιλεκτικά και εφ άπαξ αριστερές ιδέες για ιδιοτελείς σκοπούς μεταλλάσσοντας την ιδεολογία της λευκής ψήφου σε ιδιοτέλεια υφαρπαγής μιας επιπλέον έδρας.
Θυμίζω πως η ελληνική Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν εορτής (Ιανουάριος 2006) έκανε τελικά αυτό που ζητούσα με ερωτήσεις μου προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Φεβρουάριος 2005), αποφάσισε δηλαδή να επιβεβαιώσει και να ισχυροποιήσει τα ισχύοντα όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας να μην προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια στο εκλογικό μέτρο και απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα ποιος νομοθετεί σ' αυτή τη χώρα.
Μ' αυτόν τον κανόνα πραγματοποιήθηκαν και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 2006 καθώς και οι εθνικές εκλογές του 2007 κάνοντας ακόμα πιο ηχηρή την εξαίρεση της Πέλλας στις εκλογές του 2004 όπου εφαρμόστηκε ειδικός εκλογικός νόμος με την μεροληπτική προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων κόντρα στην πάγια νομολογία.
Ωστόσο η νομοθετική πράξη της Βουλής τον Ιανουάριο του 2006 δεν εξουδετέρωσε το στίγμα ενός ντε φάκτο δισυπόστατου Κοινοβουλίου καθώς και μετά την απόφαση της ολομέλειας η Βουλή βασιζόταν σε δύο εκλογικούς νόμους με ότι αυτό συνεπάγεται για την νομιμότητα των πράξεων της από τον Μάιο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2007.
Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ σε ένα ρεσιτάλ παραλογισμού στην αλληλογραφία της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθετε κείμενα – μνημεία ασυναρτησίας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στα κείμενα της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η κυβέρνηση της ΝΔ επικροτούσε την απόφαση του Εκλογοδικείου να επιβάλει την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων μόνο στη Πέλλα κόντρα στη δική της θέση να ψηφίσει σύσσωμη η ΝΔ στη Βουλή να μην προσμετρώνται ποτέ στο μέλλον όπως δεν μέτρησαν και ποτέ στο παρελθόν.
Αυτά τα τρία χρόνια έζησα μια ιδιότυπη νομική και πολιτική βαρβαρότητα την οποία κατήγγειλα ως παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοιχειωδών κανόνων της λογικής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι κανόνες δικαίου ή ισχύουν για όλους ή δεν είναι κανόνες. Μ' αυτή την κεντρική ιδέα πήγα την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πιστεύοντας πως η πολιτεία της πατρίδας μου όπως και κάθε χώρας θα πρέπει να σέβεται τις αρχές της λογικής, τις αξίες της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εύχομαι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του πολιτικού σκανδάλου των λευκών ψηφοδελτίων της Πέλλας να συνειδητοποιήσουν τον διασυρμό στον οποίο οδήγησαν την ελληνική πολιτεία και τη ζημιά που προκάλεσαν με τις αλαζονικές πράξεις τους σ' αυτή την πολύμηνη επίδειξη πολιτικού κυνισμού.
Ελπίζω τώρα να λυθεί η γλώσσα των αρμοδίων του νομικού και πολιτικού κόσμου και να μιλήσουν όσοι νοιάζονται πραγματικά για τη λειτουργία και τη ποιότητα της δημοκρατίας στην χώρα μας, να μιλήσουν επί της ουσίας για αυτό το μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα διατάραξης της ασφάλειας δικαίου.
Ελπίζω τώρα να σπάσει η συνωμοσία της σιωπής με την οποία επιχειρήθηκε να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση και ν' ανοίξει μια συζήτηση με στόχο να λάμψει η αλήθεια και να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια εκφυλιστικά για την δημοκρατία μας φαινόμενα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα