Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες





Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα σας απασχολήσω με τρία θέματα σήμερα: Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την σημερινή συνέντευξη Τύπου του επιχειρηματία, που λειτούργησε ως μεσάζων του κ. Αλογοσκούφη, στην πώληση του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELECOM.
Ακούσαμε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να προαναγγέλλει μήνυση και αγωγή αποζημίωσης εναντίον ΜΜΕ και του Προέδρου του Συνασπισμού. Αυτό είναι απαράδεκτο και, αποτελεί θρασύτητα η συμπλήρωση, ότι θα στρεφόταν και εναντίον άλλων πολιτικών κομμάτων και προσώπων, εάν αυτά δεν καλύπτονταν από τη βουλευτική ασυλία.
Για μας, είναι σαφές ότι η πρακτική αυτή έχει ενθαρρυνθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να θυμίσουμε ότι, ήδη, περισσότεροι από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστεί αγωγές αποζημίωσης για άσκηση πολιτικής κριτικής. Πρόκειται για πρωτοφανείς πράξεις χωρίς προηγούμενο και είναι πράξεις που θίγουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.
Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι, όσα έχουμε πει σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ και τις διαδικασίες της και την αδιαφάνεια, όσα έχει πει το ΠΑΣΟΚ και όσα έχει πει και ο Πρόεδρός του στη Βουλή. ισχύουν στο ακέραιο. Οι πρακτικές της κυβέρνησης στην πώληση δημοσίων επιχειρήσεων είναι τριτοκοσμικές και, είναι πρακτικές, που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στη χώρα μας.
Περνώ στο δεύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν χθες. Παρότι τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις: Η πρώτη είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η ΠΑΣΠ βρίσκεται σε μια φάση ανασυγκρότησης, κατάφερε όχι μόνο να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, αλλά και να τις αυξήσει σε πολλά Ιδρύματα.
Είναι στόχος, για μας, με την περαιτέρω ανασυγκρότηση αυτής της φοιτητικής παράταξης, να προχωρήσουμε έτσι ώστε, κάθε χρόνο και σε κάθε φοιτητική αναμέτρηση και σε κάθε διεκδίκηση, να είναι παρούσα και να πηγαίνει όλο και καλύτερα.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, είναι τουλάχιστον ατυχές, που το τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ, σήμερα, μεταδίδει μόνο τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση, η ΔΑΠ, και καμίας άλλης παράταξης. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, κάθε παράταξη έχει δικά της αποτελέσματα.
Και είναι εξίσου ατυχές, που είχαμε σήμερα μία δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος έσπευσε να κάνει, περιχαρής, δηλώσεις για τη ΔΑΠ, προφανώς, αδυνατώντας να αντιληφθεί τον ρόλο του ως υπουργού της κυβέρνησης.
Εμείς, θέλουμε να πούμε πολύ καθαρά: λέμε «όχι» στη χειραγώγηση των εκλογών στα Πανεπιστήμια, γιατί θέλουμε φοιτητικές παρατάξεις, που εκφράζουν πολιτικές θέσεις και όχι κομματικές επιταγές.
Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την ομόφωνη απόφαση, σήμερα, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με την προσφυγή τριών εναγόντων, του κ. Στάθη Κουτμερίδη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών, του κ. Γιώργου Πασχαλίδη, πρώην Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πέλλας και του κ. Κώστα Ζαχαράκη, πρώην Βουλευτή Β' ΝΔ Θεσσαλονίκης. Ήταν μία προσφυγή που κατέθεσαν για την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της βουλευτικής έδρας.
Το ΠΑΣΟΚ είχε, από την αρχή, χαρακτηρίσει αυτή την υπόθεση της προσμέτρησης των λευκών ψηφοδελτίων στις εκλογές, ως δικαστικό πραξικόπημα. Είχαμε πει, επίσης, ότι αποτελεί προσβολή για τους θεσμούς, για το Κοινοβούλιο και, τελικά, για τη χώρα συνολικά, η λειτουργία παράλληλα δύο εκλογικών νόμων για έναν και μοναδικό σκοπό, να αλλάξει η σύνθεση της Βουλής και να ωφεληθούν συγγενείς του πρωθυπουργού.
Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου είναι σαφέστατη και είνα,ι μάλιστα, ομόφωνη και αποτελεί καταδίκη μίας πολιτικής αντίληψης, μίας φιλοσοφίας και μίας νοοτροπίας, από την οποία εμφορείται η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, οι παρεμβάσεις της οποίας στη Δικαιοσύνη, πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία.
Είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε ήθελα να σας ρωτήσω, μετά τα όσα αποκαλύπτονται δημοσιογραφικά τουλάχιστον για τον κ. Ιακώβου, τον πρώην –και λέω «πρώην» γιατί έχει παραιτηθεί από προπονητής της άρσης βαρών- το ΠΑΣΟΚ ποια θέση παίρνει για τον κ. Ιακώβου;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μία ξεκάθαρη θέση, ζητώντας η έρευνα να ολοκληρωθεί και ν' αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Εμείς, βγήκαμε από την πρώτη στιγμή και μιλήσαμε για σαφέστατες ευθύνες της Πολιτείας. Ευθύνες, που είναι σε επίπεδο Ομοσπονδίας, είναι σε επίπεδο διαδικασιών που δεν ακολουθήθηκαν, είναι σε επίπεδο ΕΟΦ, που δεν έκανε καλά τη δουλειά του, είναι σε επίπεδο κυβέρνησης, διότι θα σας θυμίσω τις δηλώσεις του υπουργού κ. Ρουσόπουλου, τον Αύγουστο του 2004, τις μεγαλόσχημες δηλώσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται ότι δεν πήραμε κανένα απολύτως μάθημα. Τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται ότι οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις αντι-ντόπινγκ, που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και σε όποια πρόσωπα εμπλέκονται.
Β.ΠΕΤΟΥΡΗ: Σε σχέση με την πρώτη σας αναφορά ότι ισχύουν στο ακέραιο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και οι δηλώσεις του Προέδρου σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που θα συζητείτο αύριο Παρασκευή, τελικώς δεν θα συζητηθεί, αν σκοπεύει να επανακαταθέσει την ερώτηση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσαμε ίσως να αναρωτηθούμε, γιατί τις ημέρες που, απ' ότι φαίνεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το «deal» του ΟΤΕ, ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στη Βουλή, για να απαντήσει σε μία ερώτηση που αφορά ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Θα αποδεχτούμε, όμως, την εξήγηση που δόθηκε, ότι λόγοι κάποιας άλλης συνάντησης του κ. πρωθυπουργού με τον Τσέχο πρωθυπουργό, τον εμπόδισαν να έρθει στη Βουλή.
Θα παρατηρήσουμε, βεβαίως, ότι αντί αυτού ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για τα σχέδια και τις αποκρατικοποιήσεις στο προστατευμένο περιβάλλον του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Να θυμίσουμε ότι, την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει μία Προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την οικονομία. Εκεί, οι πολιτικοί αρχηγοί και, βεβαίως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν γι´ αυτά τα ζητήματα. Είναι προφανές, ότι το θέμα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του – επαναλαμβάνω – τριτοκοσμικού μοντέλου, το οποίο επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης.
Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γι´ αυτό το θέμα, σε τι στάδιο βρίσκεται το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής που έχετε προαναγγείλει και να διευκρινίσω αν για τους δέκα βουλευτές που είπατε οι αγωγές που τρέχουν αφορούν σε δηλώσεις τους για το θέμα του ΟΤΕ και του συγκεκριμένου επιχειρηματία και αν μπορείτε να μας δώσετε ποιοι είναι αυτοί.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να διευκρινίσω ότι δεν αφορούν δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αφορούν σε μια σειρά από δηλώσεις και κριτικές που έχουν κάνει, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αφορούν σε πολλά ζητήματα και, αυτοί οι οποίοι έχουν υποβάλει μηνύσεις, δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Υπάρχει ένα ολόκληρο υλικό, το οποίο με χαρά μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Ως προς το δεύτερο ζήτημα το οποίο θέσατε, ναι, έχουμε προαναγγείλει Εξεταστική Επιτροπή, αλλά είναι προφανές ότι, θα δούμε, πότε και με ποια μορφή ακριβώς θα κατατεθεί και ποιο θα είναι το περιεχόμενό της, όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις της, σχετικά με τον ΟΤΕ. Βλέπουμε διαρροές αυτές τις ημέρες, όχι επίσημες ανακοινώσεις.
Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ: Τα ονόματα μπορούμε να τα έχουμε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα ονόματα των βουλευτών, βεβαίως, μπορούμε να σας τα δώσουμε, διότι αποτελούν κείμενα δημόσια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα