Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

«Ο έλληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, συνομιλεί με 26 χώρες της Ε.Ε. εκτός από μία: την Ελλάδα». Η επισήμανση κυβερνητικού στελέχους δείχνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα της Ν.Δ. για τον Γ. Σουφλιά.

Και για να μη θεωρηθεί υπερβολική η παραπάνω διαπίστωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο Στ. Δήμας έχουν συναντηθεί μόλις μία (!) φορά στα τέσσερα χρόνια που έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους: τους πρώτους μήνες στη θέση του στην Κομισιόν, όταν ο επίτροπος είχε συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Γ. Σουφλιάς δείχνει να ενοχλείται από τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. και ο μόνος που έχει επικοινωνία με τις Βρυξέλλες είναι ο αρμόδιος υφυπουργός, Στ. Καλογιάννης. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Είναι η διαφορά φιλοσοφίας, αφού ο Γ. Σουφλιάς λειτουργεί περισσότερο ως υπουργός Δημοσίων Εργων και λιγότερο ως υπουργός Περιβάλλοντος. Γι' αυτό και η κόντρα με την Κομισιόν και τον Στ. Δήμα είναι μόνιμη.

Οπως μόνιμη είναι και η αντιπαράθεση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στην κορυφαία περιβαλλοντική εκδήλωση το 2007, την Παγκόσμια Διάσκεψη στο Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε καθυστερήσει τις διαπιστεύσεις.

Η πλειοψηφία των υπουργών (πολλοί εξ αυτών έχουν συγκρουστεί με τον Γ. Σουφλιά με διαφορες αφορμές) πιστεύει ότι η κυβέρνηση χάνει πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει σε θέματα περιβάλλοντος. Εκτιμούν ότι έπρεπε εκείνος που τα διαχειρίζεται να 'χει διαφορετική αντίληψη για τα θέματα ανάπτυξης. Να συνομιλεί με τις οικολογικές οργανώσεις, να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, να κάνει ακόμη και επικοινωνιακές κινήσεις.

Με ανοιχτές δηλώσεις τους, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Κ. Καραμανλής ωστόσο δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Γ. Σουφλιά.

Η προοπτική για τη δημιουργία χωριστού υπουργείου υπάρχει και ίσως υλοποιηθεί στον πρώτο ανασχηματισμό. Σε σκέψη που υπήρχε πριν από δύο χρόνια, να αναλάβει ο Γ. Σουφλιάς το υπουργείο Αμυνας, υπήρξε αρνητική ανταπόκριση από τον ίδιο, οπότε η συζήτηση σταμάτησε εκεί.

Ο πρωθυπουργός τού αναγνωρίζει αποτελεσματικότητα και είναι από τους ελάχιστους που συμβουλεύεται σε θέματα γενικότερης πολιτικής. Αυτό κάνει πολλούς στη Ν.Δ. να τον αντιμετωπίζουν περίπου ως «ιερή αγελάδα».

Ο ίδιος ο Γ. Σουφλιάς, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, θεωρεί ότι τα έχει κάνει όλα σωστά κι ότι πίσω από τις καταγγελίες κρύβονται συμφέροντα που τον πολεμούν. Είναι πιθανόν μάλιστα, τις πρώτες μέρες που θα ανοίξει η Βουλή, να αναφερθεί σ' όλα αυτά χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

Για τον Κ. Καραμανλή μπορεί να μην υφίσταται «θέμα Σουφλιά», όμως προβληματίζει η εικόνα που εμφανίζει η χώρα και η κυβέρνηση σ' ένα κρίσιμο θέμα. Αυτό σε συνδυασμό με την επιδείνωση άλλων δεικτών, ειδικά εκείνου της ακρίβειας που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τις μέρες του Πάσχα, κάνει τα προβλήματα της καθημερινότητας κυρίαρχα.




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/04/2008

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα