Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ για την οικονομία «Ορίστε πού θα βρούμε τα λεφτά κ. υπουργέ!»


ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


«Ορίστε πού θα βρούμε τα λεφτά κ. υπουργέ!»


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ


Ρεαλιστικές και απόλυτα στοχευμένες είναι οι προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, τις οποίες ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, υποστήριξε χθες το ΠΑΣΟΚ.



Οι προτάσεις Παπανδρέου (πάνω) στη ΔΕΘ πυροδότησαν απαντήσεις από Αλογοσκούφη (κάτω) και ανταπαντήσεις από το ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος του κόμματος απέδωσε την προσπάθεια του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, που τα κοστολόγησε σε ένα ποσό από 4 - 11 δισ. ευρώ, να αποδομήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε αμηχανία. Οπως είπε στην «Ε», είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ που μετατίθεται η συζήτηση στις προτάσεις του, γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου, οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες και η ατζέντα πια καθορίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου για να αποκρούσει τους ισχυρισμούς του υπουργού ανέφερε ορισμένα παραδείγματα εξεύρεσης πόρων, που προϋποθέτουν μια διαφορετική πολιτική. «Αυτές είναι οι πηγές για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Χρήματα υπάρχουν, είναι θέμα πολιτικών επιλογών, είναι θέμα από πού θα πάρεις και πού θα δώσεις, είναι ζήτημα φορολόγησης του πλούτου, που δεν θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία» είπε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε κατ' αρχήν ως βασικούς πόρους τα ποσά που χάθηκαν και χάνονται λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και τα οποία, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, θα εξοικονομηθούν με τις δικές του προτάσεις.


Είπε μεταξύ άλλων:

- Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού επί Νέας Δημοκρατίας έπεσαν, εξαιτίας της κομματικής στελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιτίας της ανικανότητας της διαχείρισης, από το 25% του ΑΕΠ στο 22%. Αυτή η μείωση ήταν μια απώλεια εσόδων περίπου 5 δισ., κατά μέσο όρο, το χρόνο.

- Μέρος των εσόδων αυτών είναι και τα 4 δισ. ευρώ, σωρευτικά, σε τέσσερα χρόνια, που χάρισε η Νέα Δημοκρατία από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των μερισμάτων στις επιχειρήσεις.

- Η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε από 3 δισ. ευρώ το χρόνο στα 7 δισ. ευρώ το χρόνο. Αύξηση, δηλαδή, 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

- Το 2003 η χώρα είχε ανάπτυξη 5% και έπεσε σε μία ανάπτυξη που είναι κάτω από το 3% και, σύμφωνα και με κάποιους διεθνείς οίκους, θα πάει στο 1,8% του χρόνου. Αυτές οι απώλειες σημαίνουν 5 δισ. ευρώ λιγότερο πλούτο στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα για το κράτος.

- Το πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών είναι 25 με 30 δισ. μέχρι το 2014. Μπορούν με διαφάνεια να εξοικονομηθούν χρήματα.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις εξαγγελίες Παπανδρέου, δηλαδή τη φορολόγηση: των υπεράκτιων εταιρειών, των μερισμάτων στα υψηλά εισοδήματα, των κερδών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αξιοποιείται εμπορικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ όλα έχουν κοστολογηθεί, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρεί υπεύθυνο να μιλήσει με νούμερα, όπως έκανε το 2004 ο Κ. Καραμανλής, όταν είχε πει ότι θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ το χρόνο από τις σπατάλες του Δημοσίου «και το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τις σπατάλες κατά 10 δισ.».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/09/2008

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα