Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Κόσμο του Επενδυτή και στον δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη



Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Τελικά, πώς έγινε το ατύχημα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για κάποιον που οδηγεί ένα απλό ποδήλατο είναι ίσως δύσκολο να το καταλάβει. Ένας έμπειρος ποδηλάτης με αγωνιστικό ποδήλατο, όπως το δικό μου, ξέρει ότι μπορείς να επιδιορθώσεις βλάβες στις ταχύτητες ή την αλυσίδα εν κινήσει. Είναι συνήθεις ενέργειες αυτές που γίνονται όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα. Πάντα όμως υπάρχει αυτό που λέμε «κακιά στιγμή». Μια τέτοια στιγμή ήταν και για μένα. Προσπάθησα να διορθώσω τη βλάβη που αντιλήφθηκα ότι υπήρχε στην αλυσίδα, μπλόκαρε ο μηχανισμός...

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Δύο εβδομάδες κλινήρης, πώς είναι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δύσκολα. Χρειάζεται υπομονή. Ακολουθώ τις οδηγίες των γιατρών. Κάνω φυσιοθεραπεία και περιμένω. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Και εκτός από τη δημόσια φυσική μου παρουσία, η δουλειά γίνεται με το τηλέφωνο, το Internet και οι συνεργάτες μου έρχονται στο σπίτι. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά αυτό το 15νθήμερο βγήκε πολλή δουλειά με επικοινωνία, γράψιμο και επεξεργασία πολιτικών που θα ασκήσουμε από δω και πέρα. Και, βέβαια, ήμουν κοντά στον γιο μου τον Ανδρέα και στη Μαργαρίτα, την κόρη μου, που τη Δευτέρα ξεκινά εξετάσεις. Κάτι που νομίζω ήταν καλό και γι' αυτή, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, αφού λόγω των δικών μου υποχρεώσεων δεν με έβλεπε όσο χρειαζόταν.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Θα συνεχίσετε, αφού αναρρώσετε, να τρέχετε με το ποδήλατο ή θα το κλειδώσετε οριστικά στο υπόγειο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και, βέβαια, θα συνεχίσω. Αυτό έλειπε, ένα ατύχημα, όσο σοβαρό κι αν ήταν, να αλλάξει μια αντίληψη και φιλοσοφία ζωής. Εμείς οι ποδηλάτες δεν το βαζουμε εύκολα κάτω.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Λένε ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το απόφθεγμα δεν ταιριάζει στην περίπτωση. Το ποδήλατο δεν είναι «αμαρτία». Είναι μια εναλλακτική προσέγγιση στον τρόπο ζωής που έχει γίνει ανυπόφορος. Εκτός από τη σωματική άσκηση, δεν επιβαρύνει την κυκλοφορία και το περιβάλλον με τους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Αντί για τα μεγάλα, πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα, με τα οποία έχουμε ταυτίσει τα πρόσωπα εξουσίας, μακάρι και στη χώρα μας οι πολιτικοί και ειδικότερα οι ηγέτες να έδιναν ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής, κυκλοφορίας και μεταφοράς. Πιο απλό, πιο προσιτό, λιγότερο ρυπογόνο.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Η Άντα, η σύζυγός σας, είναι υπομονετική, σας συμπαραστέκεται αυτές τις μέρες ή γκρινιάζει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως πάντα, η Άντα είναι δίπλα μου. Μαζί της, οι ώρες του πόνου περνάνε πιο εύκολα. Κάνει τα πάντα ώστε να ξεπεράσω πιο γρήγορα την περιπέτεια. Δεν θα έλεγα γκρίνια όσο ενδιαφέρον, ώστε να επιστρέψω πιο γρήγορα -και κυρίως υγιής- στα καθήκοντα και τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Πότε θα επανέλθετε σε φουλ ρυθμό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω σύντομα. Το «ΟΚ» θα το δώσει βέβαια ο γιατρός μου.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Τα θέματα που τρέχουν, πάντως, είναι πολλά. ΟΤΕ, Siemens, Κιότο, έκθεση Κομισιόν για οικονομία, νέος αγωγός φυσικού αερίου... Να τα δούμε ένα ένα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Bεβαίως, όπως θέλετε...

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Για τον ΟΤΕ. Γιατί αντιδράτε; Θέλετε να παραμείνει η επιχείρηση στο κράτος, δηλαδή όπως έχει δείξει η εμπειρία στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα που ορίζει τη διοίκηση, στους συνδικαλιστές που πρωτίστως ενδιαφέρονται για τα προνόμιά τους και στους μέχρι τούδε προμηθευτές, που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, για να μην πω κάτι χειρότερο; Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να τα πάρουμε ένα ένα τα ερωτήματά σας: Είμαστε κρατιστές; Κάθε άλλο. Στην περίπτωση του ΟΤΕ εμείς προωθήσαμε την μετοχοποίηση ώστε να ενισχυθεί με κεφάλαια και τεχνογνωσία. Αυτό και πετύχαμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο. Ποιος θέλουμε να έχει τον τελικό λόγο σε αυτόν το στρατηγικό οργανισμό; Η ΝΔ παραδίδει τον οργανισμό αυτό αντί πινακίου φακής και με σκανδαλώδη τρόπο, σε κρατική γερμανική εταιρεία.Εμείς αντιθέτως θέλουμε τον ΟΤΕ υπό τον έλεγχο της ελληνικής πολιτείας, όπως και τις άλλες κρίσιμες εθνικές υποδομές. Θέλουμε τον ΟΤΕ Ελληνικό ισχυρό παίκτη στα Βαλκάνια και όχι θυγατρική μιας ξένης επιχείρησης που θα ελέγχει κάποιο άλλο κράτος.

Όμως εδώ, πέρα από τον απώλεια ενός οργανισμού κρίσιμου για την ανάπτυξη της χώρας, έχουμε κι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το δικαίωμα του μάνατζμεντ, που ανήκει στο Δημόσιο, περνάει σε έναν τρίτο χωρίς το Δημόσιο να κερδίζει απολύτως τίποτε.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Για τις κομματικές διοικήσεις και τις πελατειακές αποφάσεις;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε αυτό δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές. Για αυτά τα φαινόμενα πρώτη ευθύνη έχουμε εμείς οι πολιτικοί.

Η λύση όμως δεν είναι να παραδώσουμε τον ΟΤΕ στους Γερμανούς. Είναι να έχουμε το πολιτικό θάρρος και βούληση να ορίζουμε διοικήσεις με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι για πελατειακές ανάγκες.

Διαφωνώ με την λογική ότι ο δημόσιος τομέας είναι από την φύση του κακοδιαχειριζόμενος. Το καλό μάνατζμεντ δεν είναι αποκλειστικά του ιδιωτικού τομέα όπως και τα μεγάλα σκάνδαλα δεν είναι αποκλειστικά του δημοσίου. Δείτε την ENRON ή την πιστωτική κρίση.

Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας του δημόσιου συμφέροντος από μεγάλα και ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα. Η Κυβέρνηση της ΝΔ απλώς υποκύπτει σε αυτά. Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Συναφής με τον ΟΤΕ και όχι μόνον είναι και η ερώτηση για τη Siemens. Ήδη άρχισε η δικαστική έρευνα. Πώς σχολιάζετε ότι κατηγορούνται τα δύο μεγάλα κόμματα και στελέχη τους για μίζες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ζήτησα από την πρώτη στιγμή την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είπα στην κυβέρνηση ότι έπρεπε να έχει ήδη στραφεί κατά της Siemens για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Στη Βουλή είπα στον κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί να κατηγορούνται τα δύο μεγάλα κόμματα από δικαστικές αρχές στη Γερμανία και να παραμένουμε απαθείς. Του ζήτησα από κοινού να προχωρήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα και εάν υπάρχουν στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων μπλεγμένα σε αυτήν την υπόθεση να τιμωρηθούν.

Δυστυχώς ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να υπεκφύγει μιλώντας πάλι για την προτεραιότητα να ακολουθηθεί η δικαστική διαδικασία πριν διερευνήσει την υπόθεση η Βουλή. Θέλω εδώ να προειδοποιήσω ότι αν και πάλι η Νέα Δημοκρατία προσπαθήσει μέσα από διάφορα τερτίπια να συγκαλύψει δικές της ευθύνες ή δικών της στελεχών για να επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ - να παίξει δηλαδή ένα παιχνίδι κομματικό - αυτό θα είναι απλώς απόδειξη της αδυναμίας του Πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ίδιο του το κόμμα.




Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Επειδή αναφερόμαστε σε δικαστικές διώξεις: γιατί τέτοιο μένος, τόσες επιθέσεις κατά του κ. Σανιδά και άλλων δικαστών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει κανένα μένος ούτε απέναντι στον κ. Σανιδά ούτε σε άλλους δικαστές. Υπάρχει από την παράταξή μας και από εμένα προσωπικά η προσήλωση, η αφοσίωση στην προάσπιση βασικών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν δεχόμαστε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να κηδεμονεύσει τη δικαιοσύνη και να την καθοδηγήσει με στενό κομματικό όφελος.

Το κύρος της δικαιοσύνης έχει πληγωθεί όταν μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, το πόρισμα Ζορμπά από το σκάνδαλο των σύνθετων ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υποθέσεις όπως της ΔΕΚΑ επανέρχονται για τρίτη φορά αφού έχουν κλείσει ώστε να πληγεί μέσω της δικαιοσύνης το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους δικαστές ότι η δική μας κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Τη δίωξη Μπάγια πώς τη σχολιάζετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποτελεί ωμή απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης ενός δικαστικού λειτουργού που είχε το θάρρος να διατυπώσει ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με γνωστές παθογένειες και δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης. Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του έχει μόνο έναν στόχο που έρχεται από άλλες εποχές. Σκοπός της είναι να καλλιεργήσει κλίμα φοβίας στους δικαστές και να χειραγωγήσει την ανεξαρτησία τους. Και αυτό τελικά αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη που αισθάνεται πως δεν μπορεί να βρει το δίκιο του όταν υπάρχει η αίσθηση ότι η δικαιοσύνη μπορεί να κηδεμονεύεται ή να εκβιάζεται. Είναι θέμα Δημοκρατίας και γι´αυτό θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Τη Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα ένα παγκόσμιο συνέδριο για το περιβάλλον. Το οργανώνει ο αδελφός σας, ήταν να πάτε και εσείς. Δεν είναι κάπως αντιφατικό να γίνεται στην Ελλάδα ένα τέτοιο συνέδριο, και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε αποβληθεί από το Κιότο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή για ένα παρόμοιο συνέδριο, ακριβώς για να αναδείξει τα προβλήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα του περιβάλλοντος, και που έχουν διογκωθεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να αποτελέσει την πρωτοπορία στον τομέα του περιβάλλοντος, επενδύοντας σε τεχνολογίες σε όλους τους τομείς, σε εκπαίδευση και σε υπηρεσίες που αξιοποιούν το περιβάλλον και την ταυτότητα της χώρας μας. Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε μία νέα οικονομική ανάπτυξη που θα δώσει δουλειές, και θα εγγυηθεί σημαντικές επενδύσεις από τον αγροτικό ως τον τουριστικό τομέα, από τις συγκοινωνίες και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας μέχρι τις κατασκευές. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουμε υιοθετήσει ως ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τη χώρα που δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο των πολιτικών της ΝΔ.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Θα μας παραπέμψουν και στο Ευρωδικαστήριο, λένε, και για άλλες περιβαλλοντικές παραλείψεις...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό που αναδεικνύεται από αυτήν την υπόθεση είναι όχι μόνο η καταστρατήγηση των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά κυρίως η παντελής έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να προστατέψει το περιβάλλον στη χώρα μας. Και το περίφημο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που παρουσίασε για αντιπερισπασμό ο κ. Σουφλιάς, εγκυμονεί κινδύνους για νέο διασυρμό της χώρας. Πέρασε από μια παρωδία διαβούλευσης και βρήκε αντίθετους όλους τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας μας. Αποτελεί ένα «ντοπάρισμα» της οικονομίας που θα αφήσει ερείπια τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη της χώρας.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος θα έλυνε το πρόβλημα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, όπως η δημιουργία Υπουργείου Τουρισμού δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα. Καταρχάς χρειάζεται πολιτική βούληση, ώστε το περιβάλλον να είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής πρότασης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ήταν όμως ένας ισχυρός συμβολισμός, θα έδινε το «σήμα» για να ξεκινήσουν μεγάλες αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική, που θα ανέτρεπαν τα δυσμενή δεδομένα. Το υπουργείο δεν είναι λύση, είναι προϋπόθεση για τη λύση.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Λένε ότι ο Καραμανλής θέλει, αλλά αρνείται ο Σουφλιάς να «σπάσει» το ΥΠΕΧΩΔΕ...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποιος τελικά είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός και ο κ. Σουφλιάς ένας υπουργός. Και μάλιστα Υπουργός Περιβάλλοντος που ελέγχεται για παρανομίες στην οικοδομή του. Αν ο πρωθυπουργός ήθελε, θα το είχε κάνει. Το γεγονός ότι δεν έσπασε το ΥΠΕΧΩΔΕ το Σεπτέμβριο, μετά την εθνική οικολογική τραγωδία που έπληξε τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, σημαίνει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για μία άλλη πολιτική για το περιβάλλον. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Σε έναν μήνα, αρχίζει το καλοκαίρι και μαζί αρχίζουν και οι πυρκαγιές. Το περσινό «μαύρο καλοκαίρι» έγινε μάθημα ή θα επαναληφθεί;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το περσινό καλοκαίρι ήταν καταστροφικό και κανείς μας δεν μπορεί να το ξεχάσει. Η Νέα Δημοκρατία όμως φαίνεται πως έχει ξεχάσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της. Σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει προετοιμασία για το πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Και βέβαια, στην πυρόπληκτη Ηλεία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η καθυστέρηση εκτίμησης των ζημιών, οι περιορισμοί στις αποζημιώσεις, η γραφειοκρατία που εμποδίζει τα χρήματα να φτάσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη, έχουν οδηγήσει κατοίκους και αγρότες σε απόγνωση. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

Εμείς είχαμε καταθέσει προεκλογικά μία ολοκληρωμένη πρόταση αναγέννησης ολόκληρης της Πελοποννήσου με επίκεντρο και πρότυπο τη δημιουργία της «νέας Ολυμπίας». Αυτήν την πρόταση θα υλοποιήσουμε αύριο ως κυβέρνηση.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Η έκθεση της Κομισιόν, για να έλθουμε σε ένα άλλο θέμα, γιατί υποστηρίζετε ότι είναι τόσο αρνητική για τη χώρα; Ούτε συστάσεις γίνονται ούτε σε επιτήρηση μπαίνει η χώρα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης, τη χαρακτήρισε θετική...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ανέκδοτο να χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Οικονομίας θετική η πορεία της οικονομίας όταν όλοι, από τον απλό πολίτη, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, την Ελληνική οικογένεια, μέχρι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λένε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Ο προϋπολογισμός σήμερα χρειάζεται αναθεώρηση - έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, το Γ´ ΚΠΣ έχει δραματική καθυστέρηση, η έναρξη του Δ´ΚΠΣ 2007-2013 αναβάλλεται για το 2009, ενώ οι ξένες επενδύσεις υποχωρούν. Ο καθρέφτης της οικονομίας μας, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών έχει πρωτοφανές έλλειμμα. Αν δεν είχαμε το ευρώ, θα είμαστε υποχρεωμένοι να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας. Και ο πληθωρισμός τρέχει σε επίπεδα που είχε να δει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Ο υψηλός πληθωρισμός, λέει η κυβέρνηση, είναι κυρίως εισαγόμενος. Δεν νομίζετε ότι έχει δίκιο με το πετρέλαιο στα ύψη, να αγγίζει τα 120 δολάρια το βαρέλι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος μόνο εν μέρει. Όμως οι μεγάλες διαφορές στα εισοδήματα, αυτή η ψαλίδα έχει ανοίξει ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ θα μπορούσε αντί να χαρίζει φόρους στα υψηλά εισοδήματα να βελτιώσει τις συντάξεις, να επενδύει στην παιδεία, να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία και μην αναγκάζεται ο πολίτης να πληρώνει. Είναι η κυβέρνηση που ώθησε το μέσο πολίτη να υπερχρεωθεί. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εισαγόμενη κρίση. Είναι η εσωτερική κρίση εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ.

Παράλληλα οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, οι αλυσιδωτές αυξήσεις στα τιμολόγια, η ολιγωρία με την κερδοσκοπία στα καύσιμα, όλα αυτά ευνοούν την αισχροκέρδεια.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Συγγνώμη, αλλά δεν παίζει ρόλο και η υψηλή τιμή του πετρελαίου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το πετρέλαιο είναι απλώς το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση κρύβει την ασυδοσία της αγοράς. Αποκρύπτει ότι η πραγματική επίπτωση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι μικρότερη εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ. Αλήθεια, γιατί η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις στην ΕΕ; Προφανώς δεν θωράκισε η Νέα Δημοκρατία την Ελλάδα απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις αλλά και υπονόμευσε το εισόδημα του μέσου Έλληνα με τις πολιτικές της.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Για την ακρίβεια, εκτός από να την καταγγέλλετε, προτίθεστε να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες, να προτείνετε κάποιες ιδέες, λύσεις; Έχετε κάποιο σχέδιο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η λύση είναι τριπλή: κατάργηση του καθεστώτος ασυδοσίας που εγκαθίδρυσε, ανέχεται και ενθαρρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Λειτουργία των νόμων και του ανταγωνισμού με σπάσιμο των καρτέλ στα τρόφιμα, στις τράπεζες, παντού και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Και ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος - όπως με την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει - ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αγορά.

Το πρόβλημα φυσικά είναι και οι χαμηλοί μισθοί των εργαζόμενων. Είναι σαφές ότι οι μισθοί και τα μεροκάματα πρέπει να αυξηθούν αισθητά. Αυτό εννοούμε εμείς, με την πολιτική της αναδιανομής. Μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, σωστές τιμές στην αγορά.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Το άνοιγμα Καραμανλή στη Ρωσία και τη στενή ενεργειακή συνεργασία πώς τα κρίνετε; Θεωρείτε ότι θα βοηθήσουν; Υπάρχουν, λένε, και αντιδράσεις των Αμερικανών...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την πολιτική των αγωγών την προωθήσαμε συστηματικά εμείς επί κυβερνήσεών μας. Άρα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε παρά θετικοί στη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Κάθε πολιτική που διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές, μειώνει την εξάρτηση από έναν εταίρο και εντάσσει την Ελλάδα στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα είναι θετική.

Όμως το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας δεν θα λυθεί απλώς με το πέρασμα κάποιων αγωγών πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη χώρα μας. Χρειάζεται να αναπτυχθούν στην χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ και εναλλακτικές -- ανανεώσιμες -- πηγές ενέργειες που δημιουργούν ουσιαστική αυτονομία και ασφάλεια στην Ελλάδα στο περιβάλλον αλλά και προστασία στην οικονομία μας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ουραγός στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Αρχίζουν και οι εξετάσεις στα σχολεία. Επιμένετε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι «νεκρή». Ούτε το άρθρο 16, την αλλαγή του έστω, δεν θα πάτε να ψηφίσετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτή η συνταγματική αναθεώρηση είναι οριστικά «νεκρή», εκτός εάν παρασυρθούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση κάποιες δευτερεύουσες διατάξεις συγκεντρώνοντας έτσι τους απαραίτητους 180 ψήφους. Σε παρόμοια περίπτωση θα έχει ουσιαστικά ενταφιαστεί η δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα για πολλά χρόνια ακόμα. Εμείς έχουμε προτείνει σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και ευθύνης να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης από την αρχή, φεύγοντας από τη σημερινή αναθεώρηση-παρωδία. Να προχωρήσουμε με ομόφωνες αποφάσεις για τις αναθεωρητέες διατάξεις, και με βασικούς στόχους την αναβάθμιση της δημοκρατίας, την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και τη θωράκιση της διαφάνειας.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Μέχρι τις 9 Ιουνίου, πιστεύετε ότι θα βρεθεί λύση στο «Μακεδονικό»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μην έχουμε ψευδαισθήσεις: Στο Βουκουρέστι «παίξαμε άμυνα», αναγκαστήκαμε να αμυνθούμε - και σωστά πράξαμε. Αλλά ο στόχος για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει ανεκπλήρωτός. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, όμως, τρίτοι παράγοντες να μας επιβάλουν τους δικούς τους όρους, τα δικά τους χρονοδιαγράμματα. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά κάθε διαπραγματευτικό εργαλείο που διαθέτει η Ελλάδα, όπως την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε. Να βάλει εκείνη τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης, τα οποία επισημάναμε την τελευταία περίοδο των διαπραγματεύσεων, δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν.

Γι' αυτόν ζήτησα να δω τον Ειδικό Μεσολαβητή του ΟΗΕ, τον κύριο Νίμιτς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Για να του πείτε τι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για να του μεταφέρω τρία απλά και καθαρά μηνύματα:

Να εκφράσω την στήριξή μου στην διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και μόνο του ΟΗΕ - και ο νοών νοείται.

Να επαναλάβω, για άλλη μία φορά, την καθαρή "κόκκινη γραμμή" μας στις διαπραγματεύσεις.

Και να απαιτήσω από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό προς της θέσεις και τις ευαισθησίες της Ελλάδας.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Το «Νέα Μακεδονία» θα πρέπει να το δεχθούμε; Αν το πετύχουμε, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει και εσωτερική, συνταγματική αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η «κόκκινη γραμμή» μας είναι ξεκάθαρη - μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό. Έχω τονίσει και την απόλυτη ανάγκη για μία ονομασία για κάθε χρήση - «Όχι» σε κάθε μορφή «διπλής ονομασίας». Και δεν ερμηνεύω την «διπλή ονομασία» με τον τρόπο της κυρίας Μπακογιάννη ότι δεν δεχόμαστε ένα όνομα που θα αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα, όπως επιδιώκουν οι Σκοπιανοί.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο τώρα ή να περιμένουμε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το έχω τονίσει επανειλημμένα: η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από την Ελλάδα. Η επιμονή μας στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου είναι ακρογωνιαίος λίθος στην εξωτερική μας πολιτική. Το Διεθνές Δίκαιο δεν χωρεί εκπτώσεις και εξαιρέσεις, και δεν νοείται «α λα καρτ».

Για αυτούς τους λόγους προειδοποίησα, και προειδοποιώ την κυβέρνηση για άλλη μία φορά, να μην προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Θα είναι λάθος ολέθριο, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, δεν ξεκαθαρίζει την θέση της και συνεχίζει να στέλνει θολά μηνύματα και να «παίζει» με αυτό το θέμα.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Γιατί δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, όπως και στη Γερμανία, σε 5-6 μεγάλα θέματα που είναι «κοινοί τόποι»; Να γίνει κυβέρνηση με στόχο την επίλυση αυτών και για συγκεκριμένο χρόνο, ας πούμε δυο χρόνια.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Άλλη η γερμανική και άλλη η ελληνική εμπειρία. Σας θυμίζω ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ το 2004, εγώ προσφέρθηκα να την στηρίξω στα ζητήματα της διαφάνειας. Η ΝΔ δεν ανταποκρίθηκε. Το ίδιο στα θέματα παιδείας αλλά και στα διεθνή, όπου αποδείξαμε πρόσφατα πως ακόμα και χωρίς να μας ζητηθεί, συμβάλαμε ουσιαστικά σε μία ευρύτερη εθνική συναίνεση. Άρα από τη δική μας πλευρά υπήρξε όχι μόνο πρόθεση αλλά το αποδείξαμε και στην πράξη.

Όμως είναι φανερό πως τέτοια πρόθεση δεν έχει η Νέα Δημοκρατία. Θέλει απλώς να ελέγχει θεσμούς και να υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον έλεγχο του κοινοβουλίου, την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Με τη ΝΔ συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας. Γιατί είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Ο Ελληνικός λαός θα κληθεί συνεπώς να επιλέξει ποια πορεία θέλει. Να συνεχιστεί μία πορεία συντεχνιακής και μυωπικής αντίληψης διακυβέρνησης που συμφέρει τους ολίγους και ημέτερους με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή να ψηφίσει την προοδευτική παράταξη, μία άλλη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Κάποιοι σάς θέτουν ως πολιτικό και χρονικό όριο τις ευρωεκλογές. Να είναι το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μία ψήφο, πρώτο κόμμα. Είναι αποδεκτό από σας αυτό το όριο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και στις ευρωεκλογές, ο στόχος μας είναι η νίκη. Αλλά η κρίσιμη αναμέτρηση είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτές που θα κρίνουν το κομβικό ζήτημα της εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, όρια και όρους δεν μπορεί να βάζει κανένας. Έχω εκλεγεί από τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, για χρονικό διάστημα που ορίζεται από το καταστατικό μας με μια σαφέστατη εντολή Νίκης και Αλλαγής. Αυτή η απόφαση μας δεσμεύει όλους μας.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Από τα νέα όργανα (γραμματέας, εκπρόσωπος, Πολιτικό Συμβούλιο...) είστε ευχαριστημένος; Έχει ολοκληρωθεί η κομματική ανασυγκρότηση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν και τα νέα όργανα κάνουν ακόμα τα πρώτα τους βήματα, νομίζω πως είναι ορατή η διαφορά. Είναι ένα πρώτο βήμα ανανέωσης που έφερε στο προσκήνιο καινούργιες κομματικές δυνάμεις, φρέσκα πρόσωπα, νέες ιδέες και πρακτικές, αξιοποιώντας πάντα την εμπειρία και τη γνώση των παλαιότερων στελεχών. Έφερε ξανά χαμόγελα αισιοδοξίας και στο ΠΑΣΟΚ και στους πολίτες. Η ανάκαμψη των δυνάμεών μας καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις. Δεν νομίζετε κι εσείς ότι είναι ένας πολύ θετικός απολογισμός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Εγώ δεν δικαιούμαι να εκφέρω γνώμη. Από τους «σκιώδεις υπουργούς» είστε ευχαριστημένος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αρχίσαμε καλά, αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Και τώρα είναι η ώρα των έργων, η ώρα της πράξης κι όχι ο καιρός για πολλά λόγια. Τόσο για τους λεγόμενους «σκιώδεις υπουργούς» όσο και για τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας, αλλά και για όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και της ανάδειξης των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Μ' αυτούς θα πάτε στις εκλογές; Αυτοί θα είναι η κυβέρνησή σας, αν κερδίσετε τις εκλογές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπομονή! Σήμερα έχουμε ένα σχήμα μάχης, που δουλεύει, παράγει έργο και κρίνεται. Θέλω να ξέρετε πως το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά και αξιόλογα στελέχη για να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Είχα και έχω το χρόνο για να τους αξιολογήσω προσωπικά ώστε να κάνω τις καλύτερες επιλογές όταν έρθει η στιγμή των εκλογών και της κυβέρνησής μας. Κάθε πράγμα στην ώρα του!

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Το γεγονός ότι ηρέμησε και η εσωκομματική γκρίνια και η αμφισβήτηση πρέπει να βοήθησε στη βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας μην ξεχνάμε πως κάναμε μία δύσκολη αλλά πρωτόγνωρη για την Ελληνική πολιτική ιστορία εσωκομματική διαδικασία. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα που δεν φοβάται να ανοίξει τοις πόρτες του στη δημοσιότητα, στον Ελληνικό λαό, στη συμμετοχή. Μετά από μία δύσκολη σύγκρουση που έφτασε και στις τοπικές κοινωνίες αποδείξαμε ότι μπορούμε να δώσουμε τα χέρια σε έναν κοινό αγώνα για μία προοδευτική Ελλάδα. Αυτήν η δημοκρατική ωριμότητα που κατακτήσαμε θα σημαδέψει και την αυριανή κυβέρνησή μας, που θα λειτουργεί χωρίς φέουδα υπουργών, αλλά με συνεκτικότητα σε μία κοινή πορεία για τη χώρα.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που δυσπιστεί όσον αφορά το πρόσωπό σας. Αυτό γιατί συμβαίνει; Εσείς, πέρα από αυτά που ακούγονται ως κριτική για σας, έχετε εντοπίσει κάτι λάθος, κάτι που πρέπει να αλλάξετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πέρα από την αυτοκριτική που πάντα κάνω για τα όποια λάθη μου, αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι πως μπορεί οι ιδέες μου και οι αντιλήψεις μου να διαφέρουν από συμβατικές ή παραδοσιακές πολιτικές λειτουργίες σε ένα πρότυπο ηγεσίας που έρχεται από τα παλιά, αλλά γι' αυτό ακριβώς παλεύω. Θέλω να αλλάξω τα πράγματα, να φέρω ένα νέο ήθος στην εξουσία, μία νέα αντίληψη που θεωρώ πως χρειάζεται μία σύγχρονη χώρα σε μία παγκόσμια οικονομία και κοινωνία. Μία δημοκρατική χώρα που κινητοποιεί τις δυνάμεις της, που δεν ποδηγετεί τις λαϊκές δυνάμεις, που αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει η χώρα, και αναπτύσσει συναινέσεις μέσα από διάλογο για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ: Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διερεύνηση των δυνατοτήτων σε έναν αριθμό ζητημάτων στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση για το καλό του τόπου. Φοβάμαι όμως πως αυτήν τη στιγμή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στον τόπο με μία παρόμοια προσέγγιση και ακολουθεί μία πορεία εύκολης διαμαρτυρίας και καταγγελίας των πάντων. Όμως έχουν και αυτοί τις ιστορικές τους ευθύνες απέναντι σε μία δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία που είναι υπαρκτή και δεδομένη - και ήδη καταγράφτηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα