Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες


Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Σας καλωσορίζω στην πρώτη επίσημη ενημέρωση του νέου Εκπροσώπου Τύπου, σε μια ιδιαίτερη μέρα, δημοσιογραφικά, πολύ γεμάτη και, ξεκινώ βεβαίως, με το κυρίαρχο ζήτημα της ημέρας, το ζήτημα της έκβασης των συζητήσεων στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια.

Αναμένουμε κι εμείς, όπως όλοι, το τελικό επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, εκεί όπου οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες, τα διπλά μηνύματα και το θολό τοπίο, ο πρωθυπουργός έπραξε χτες το αυτονόητο. Έπραξε αυτό που ζητήσαμε επίμονα και αυτό που απαίτησε και περίμενε ο Ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην κόκκινη γραμμή που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ, μια κόκκινη γραμμή, που έγινε και κτήμα όλου του Ελληνικού λαού, της Ελληνικής κοινωνίας.

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν επιτεύχθηκε, γιατί ο στόχος δεν ήταν το βέτο. Ο στόχος της Ελλάδας ήταν να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει να επιλυθεί και το ζήτημα, βεβαίως, πλέον, είναι η επόμενη μέρα.

Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με καθαρά μηνύματα προς όλους πλέον. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη Σύνοδο αυτή ενδυναμωμένη, με μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ήδη με την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, θα τις συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες, βλέποντας και τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου.

Περνώ τώρα στο ζήτημα της οικονομίας. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την επικαιρότητα να κρύψει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είχαμε χθες και σήμερα δύο παρουσίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του κ. Αλογοσκούφη, κατ' αρχάς στη Βουλή χθες και, σήμερα, με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής. Μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτά που ακούσαμε.

Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης αναγκάστηκε να παραδεχτεί - μετά από πολύ καιρό - ότι έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του. Η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή, από ό,τι την προέβλεπε, ο πληθωρισμός θα είναι πιο υψηλός, από ό,τι τον προέβλεπε, η ανεργία θα είναι μεγαλύτερη, από ό,τι την προέβλεπε.

Να θυμίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομική ανάπτυξη που ήταν το 2003 στο 5% του ΑΕΠ, ήταν εξάλλου και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, να κρατήσει την ανάπτυξη σε αυτό το ποσοστό. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη και τους περισσότερους διεθνείς Οργανισμούς, η ανάπτυξη το 2008 θα έχει πέσει στο 3,6%. Το 2008, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που, Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ανά κεφαλή, με άλλα λόγια, το μέσο εισόδημα στη χώρα μας, θα πέσει.

Για πρώτη φορά φέτος, ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 4,5% κι όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό, ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι δε απορίας άξιο, πώς ο υπουργός Οικονομίας, αναθεωρώντας χθες τα μεγέθη του ΑΕΠ, θεωρεί - είναι ένα θαύμα αυτό - ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, όταν ήδη γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι εκτός ελέγχου.

Σας παραπέμπω σε σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού του, του κ. Λέγκα, σε οικονομική εφημερίδα, με τις οποίες λέει πολύ καθαρά ότι κλείνουν οι στρόφιγγες των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Απόδειξη ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους.

Βέβαια εδώ, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι, εμείς, προειδοποιούμε την κυβέρνηση, να μην διανοηθεί να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού, αυξάνοντας πάλι τον ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, να μην διανοηθεί να κλείσει τα οικονομικά της προβλήματα, με μια άλλη φορολογική επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σήμερα, επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε, με τεράστια καθυστέρηση και απορίας άξιο γιατί επελέγη η σημερινή ημέρα, τη νέα εισοδηματική πολιτική για τον δημόσιο τομέα. Θυμίζουμε ότι, πριν από μερικές μέρες, έγινε η κατάληξη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία ο κ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του, απαξιώνει και ενοχοποιεί για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Σήμερα, βλέπουμε αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι οποίες είναι κάτω από τον πληθωρισμό και οι οποίες οδηγούν σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Εδώ, πρέπει να πούμε καθαρά ότι, η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, που στηρίζει την παραγωγική βάση, που διευκολύνει την παραγωγή πλούτου, αλλά και τον αναδιανέμει δίκαια.

Περνώ στο ζήτημα του ασφαλιστικού. Όπως όλοι γνωρίζετε, χθες, ήταν η κατάληξη της διήμερης συζήτησης στη Βουλή, στη βάση της πρότασης της Αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στη συζήτηση αυτή, κατά την οποία, βεβαίως, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, η κυβέρνηση βρέθηκε μόνη. Βρέθηκε μόνη απέναντι στην κοινωνία και φάνηκε ότι, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση φοβάται τον Ελληνικό λαό.

Να θυμίσουμε ότι 8 στους 10 πολίτες απορρίπτουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ότι ακόμη και 6 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Για το ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα αρχής, όπου μπορούμε και σε κυρίαρχα ζητήματα, να αναδεικνύουμε τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής του πολίτη, σε θέματα τα οποία καθορίζουν τη μοίρα του τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό και στηρίξαμε την πρόταση για δημοψήφισμα, γι' αυτό και επιχειρηματολογήσαμε στη Βουλή, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση αυτή.

Το ζήτημα του ασφαλιστικού δεν τελειώνει εδώ. Τώρα αρχίζει. Ο νόμος, γνωρίζουμε όλοι, ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα συνταγματικότητας, υπάρχουν θέματα στα οποία θα επιληφθούν τα Δικαστήρια. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μιλά και να κάνει όποιες πολιτικές κινήσεις πρέπει να κάνει, για να μην εφαρμοστεί αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και, βεβαίως, δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι όταν θα είμαστε κυβέρνηση, θα ακυρώσουμε τις άδικες ρυθμίσεις, που μειώνουν τις συντάξεις, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας, που εμποδίζουν μια βιώσιμη και πραγματικά δίκαιη λύση του ασφαλιστικού.

Το τέταρτο ζήτημα, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην επικαιρότητα, έχει να κάνει με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Να θυμίσουμε την κατρακύλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μιας επιχείρησης, η οποία και κερδοφόρα ήταν, και λαμπρές προοπτικές είχε.

Σήμερα, είδαμε άλλο ένα γύρο στο φιάσκο του περιφερόμενου θιάσου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σε ξενοδοχεία ανά την Αθήνα, στο οποίο μέλη του φυγαδεύονται από την πίσω πόρτα και το οποίο παίρνει αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονται απέναντι σε κάθε κοινή λογική, απέναντι στο κοινό αίσθημα.

Αναφέρομαι εδώ στην απόφαση για τη σύμβαση ΔΕΗ - Χαλυβουργικής, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι της Αττικής, που είναι το Θριάσιο Πεδίο, απόφαση, απέναντι στην οποία βρίσκονται όλες οι τοπικές κοινωνίες, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των Νομαρχιακών Συμβουλίων.

Δεν μας εκπλήσσει αυτή η απόφαση. Είναι στην ίδια λογική που είναι και οι προηγούμενες αποφάσεις, όπως είναι αυτές της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί πλέον ενεργειακή πολιτική σε αυτή τη χώρα.

Έχει εκχωρήσει το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής στη ΔΕΗ, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, για να απαξιώσει η ίδια τον δημόσιο χαρακτήρα της, κάτι, απέναντι στο οποίο εμείς είμαστε σταθεροί, ζητώντας ένα δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ζητώντας μια ΔΕΗ, η οποία βοηθά τον πολίτη και την ελληνική οικονομία.

Συναφές ζήτημα, το οποίο θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, αλλά θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά, είναι και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφέστατη. Το ΠΑΣΟΚ θέλει το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο στις βασικές υποδομές, τις κρίσιμες υποδομές αυτής της χώρας. Και η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις, αυτό ακριβώς κάνουν. Έχει περάσει ο καιρός των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων των βασικών υποδομών μιας χώρας.

Παρακολουθούμε μια προσπάθεια εκχώρησης του management και πώλησης του ΟΤΕ σε έναν ξένο ανταγωνιστή του και, δυστυχώς, μια προσπάθεια, η οποία γίνεται με έναν εξαιρετικά περίεργο τρόπο, μέσω ενός τρίτου διαμεσολαβητή και σε τιμή που, απλώς, δεν εκφράζει την αξία αυτής της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.

Περιμένουμε την κυβέρνηση να φέρει τις αποφάσεις της στη Βουλή, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το ζήτημα του δημοσίου ελέγχου των εθνικών αυτών υποδομών και θα τις διασφαλίσουμε, στο βαθμό που μπορούμε, σήμερα, ως αντιπολίτευση και, σίγουρα, αύριο, ως κυβέρνηση.

Τελευταίο ζήτημα. Θέλω να κάνω μια δήλωση για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Χαιρετίζουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλη συμβολική σημασία, γιατί βεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν και μπορούν να μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιβεβαιώνει και τις νέες δυνατότητες για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την Προεδρία του κ. Χριστόφια, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Αυτά από εμένα, τις ερωτήσεις σας.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να αναφερθώ στο πρώτο θέμα, στο θέμα των Σκοπίων. Είπατε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες του προκειμένου να υπάρχει επίλυση του θέματος. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Θα πραγματοποιήσει κάποιες επαφές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάποιο άλλο πλαίσιο; Θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τη σκοπιανή ηγεσία και πώς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας θυμίζω ότι, μόλις ένα 24ωρο πριν την έναρξη της κρίσιμης αυτής Συνόδου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, για να ενδυναμώσει τη φωνή της χώρας, για να κάνει ξεκάθαρη την κόκκινη γραμμή, πάνω στην οποία συντάχθηκε ολόκληρη η Ελλάδα και, για να τονίσει ότι, είναι έτοιμος να επισκεφτεί τη γειτονική μας χώρα, ακόμη και εκείνη την ημέρα, την ημέρα πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να προσθέσει το δικό του διαπραγματευτικό κύρος, για να φανεί η θέση της Ελλάδας. Είναι προφανές, ότι με την αρνητική έκβαση των συνομιλιών στο Βουκουρέστι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αυτές. Συνέχεια των πρωτοβουλιών, σημαίνει και πιθανή επίσκεψη στη γειτονική μας χώρα και σημαίνει οτιδήποτε άλλο, και μέσα στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε, για να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση, η οποία προωθεί το μεγάλο ζήτημα της χώρας μας, για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρονοδιάγραμμα. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου, θα περιμένουμε να δούμε το κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα, για να κρίνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η πιο πρόσφορη στιγμή, για να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Κύριε εκπρόσωπε δύο πράγματα θέλω να ρωτήσω. Το ένα είναι για το ασφαλιστικό. Είπατε νωρίτερα ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και όταν γίνει κυβέρνηση να τον αλλάξει. Φαντάζομαι αυτό θα είναι μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείτε ότι έχετε πολλές πρωτοβουλίες ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος; Είναι το ένα.

Και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν πληροφορούμαι καλά, αύριο θα ανακοινωθεί αυτό το σχήμα, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πάει στη Βουλή είτε λέγεται σκιώδης είτε man to man κλπ. Αν θα μπορούσατε να μας προϊδεάσετε αν θα είναι πολυμελές αν θα είναι μικρό σχήμα, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του σε σχέση με το Πολιτικό Συμβούλιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο σας ερώτημα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο κινείται προφανώς πάντα μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Αυτό σημαίνει ότι, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, καταρχάς θα κάνουμε κάτι, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρόεδρος, που είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο για το ασφαλιστικό γύρω από τις δικές μας θέσεις, για να αναδείξουμε στην κοινωνία, ότι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού, η οποία δεν αφαιρεί δικαιώματα.

Ακόμα και η ανάδειξη, μέσα από ένα τέτοιο κοινωνικό διάλογο, της δυνατότητας αυτής, είναι για μας ένα πλήγμα στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από νομικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο και τα οποία, όχι μονάχα εμείς, αλλά κυρίως, μια σειρά από κοινωνικούς φορείς θα προωθήσουν.

Εμείς, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους κοινωνικούς φορείς, θα συζητήσουμε μαζί τους, για να δούμε πώς αυτές οι ρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι άδικες αλλά δεν λύνουν και το ζήτημα του ασφαλιστικού, θα ακυρωθούν στην πράξη.

Ως προς το δεύτερο. Δεν έχω σήμερα να πω κάτι πάνω στο σχήμα, με το οποίο θα διαταχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, πρόθεση του Προέδρου, είναι η αξιοποίηση, τόσο έμπειρων, όσο και νεώτερων στελεχών, με έναν τρόπο, έτσι ώστε να αναδειχθεί η αντιπολιτευτική αιχμή του Κινήματος.

Είναι σαφές ότι, για κάθε κυβερνητική πράξη και παράλειψη, το ΠΑΣΟΚ θα έχει απάντηση και θα έχει απάντηση, η οποία θα ταυτίζεται με πρόσωπα και θα έχει απάντηση, η οποία θα υποστηρίζεται από τους τομείς του κόμματος και από τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας.

Το σχήμα, το οποίο θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος, θα διασφαλίζει τον καλύτερο αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και, ταυτοχρόνως, τις διαχωριστικές γραμμές και τις δικές μας θέσεις σε όλα τα ζητήματα.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Διευκρινιστικά ήθελα να ρωτήσω ποια η σχέση αυτού του σχήματος με το εκλεγμένο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και τις αρμοδιότητες των μελών του.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το εκλεγμένο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος. Έχει την ευθύνη για τον πολιτικό σχεδιασμό, για την οργανωτική διάταξη του Κινήματος και για το σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών. Η δουλειά στη Βουλή αφορά στα νομοσχέδια, αφορά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Θα υπάρχει μια σαφέστατη μοιρασιά ρόλων, αλλά είναι προφανές ότι, ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίος και ότι, οι πρωτοβουλίες στη Βουλή, θα βρίσκονται σε απόλυτη συστοίχιση με τον γενικό προσανατολισμό που βάζει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και πολιτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Γιατί στην πρόσφατη συνεδρίαση στη Λάρισα είχαμε μόνο κατά περιοχές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η γεωγραφική κατανομή, την οποία έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί κατ' εξοχήν πολιτική αρμοδιότητα των στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό του Συμβούλιο δεν είναι ένα οργανωτίστικο σχήμα, είναι ένα πολιτικό όργανο και, ως τέτοιο, θα χρησιμοποιηθεί. Ένα όργανο, το οποίο χαράσσει την πολιτική γραμμή του Κινήματος, χαράσσει στρατηγική και, στη συνέχεια, την εξειδικεύει και οργανωτικά, αλλά και με μια σειρά πρωτοβουλίες. Είναι ένα βαθύτατα πολιτικό όργανο. Αυτό δεν θα το απολέσει ποτέ το Πολιτικό Συμβούλιο και, είναι εντελώς διαφορετικό, από την συγκεκριμένη αντιπολιτευτική τακτική στη Βουλή, που έχει να κάνει με συγκεκριμένους υπουργούς και με συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Μια διευκρινιστική επ´ αυτού. Άρα να μην περιμένουμε άλλη κατανομή ρόλων στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να περιμένετε να ολοκληρωθεί και η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, για το πώς θα οργανωθεί η δουλειά του. Ο Πρόεδρος έχει ζητήσει από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου μια σειρά από εισηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα, από τον πολιτικό σχεδιασμό, μέχρι τα οργανωτικά. Συνεπώς, θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για τη διάταξη και του Πολιτικού Συμβουλίου και θα δούμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτή.

Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε ήθελα να επιστρέψουμε στο ασφαλιστικό και να σας ρωτήσω αν επιθυμείτε να τοποθετηθείτε απέναντι στην επιλογή του κ. Γκαργκάνα να καταφύγει σε δικαστικά μέσα ώστε να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και παράλληλα η ομπρέλα που προσφέρει η ΟΤΟΕ. Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους και αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάποια θέση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ θα απαντήσω, επισημαίνοντας αυτό το οποίο αναδείξαμε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το ζήτημα της ενοποίησης του Ταμείου των εργαζομένων της Τραπέζης της Ελλάδος, στο ενιαίο Ταμείο, το οποίο σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, έχει σοβαρότατα προβλήματα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτή τη λογική, ο αγώνας των εργαζομένων αυτών είναι απολύτως δικαιολογημένος, τον στηρίζουμε και, οποιεσδήποτε προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα αυτό, μέσα από διοικητικά μέτρα, πιστεύω, ότι δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος, την οποία η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα βρουν μπροστά τους.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Επανέρχομαι στο σκοπιανό. Είπατε ότι το κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καθαρό μήνυμα προς όλους πλέον. Θα ήθελα να ρωτήσω, που νομίζει το ΠΑΣΟΚ, σε ποια κατεύθυνση νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν εστάλη καθαρό μήνυμα αφενός και αφετέρου από ποιον.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα δώσω δύο απτά παραδείγματα. Το πρώτο, είναι μία διγλωσσία, την οποία παρατηρήσαμε πολλές φορές, ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον πρωθυπουργό της χώρας, με μηνύματα τα οποία εκπέμπονται και δεν ήταν απόλυτα συμβατά το ένα με το άλλο. Και το δεύτερο, είναι ένα μεγάλο λάθος διαπραγματευτικής τακτικής, που είναι να νομίζουμε ότι, μία συζήτηση, που γίνεται μέσα σε ένα πολυμερές πλαίσιο, μπορεί να λυθεί μέσα από αυτό, δηλαδή, μέσα από μία συζήτηση μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκ των πραγμάτων, φάνηκε πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η κατεύθυνση.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, συμπληρωματικά σε αυτό, μέχρι τώρα λέγατε και το κάνατε, ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε ποια είναι η κόκκινη γραμμή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι τώρα τουλάχιστον. Τώρα υπάρχει η κόκκινη γραμμή στο στάδιο που βρισκόμαστε; Και πού τη βάζετε εσείς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κόκκινη γραμμή, η οποία, να θυμίσουμε, έχει να κάνει, για να ελαφρύνουμε και λίγο τη συζήτηση, με τη διάταξη των Βρετανών στρατιωτών στον πόλεμο της Κριμαίας, να θυμόμαστε και λίγο την ιστορία μας. Η κόκκινη γραμμή, προφανώς, παραμένει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να θέλει μία ονομασία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και μία, μοναδική για όλες τις χρήσεις.

Αυτό είναι σαφέστατο. Και αυτό που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου, είναι ότι αυτή η θέση μας, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν ήταν θέση της κυβέρνησης, ήταν θέση όλου του Ελληνικού λαού, είναι μια θέση την οποία, έστω και με δυσπιστία ή με επιφύλαξη, αποδέχθηκαν και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θεωρείτε ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, έχει διαμορφωθεί ένα θετικό momentum για την ελληνική πλευρά και αν ναι, πως μπορεί να το αξιοποιήσει αυτό η κυβέρνηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας είναι πάντα μία εξέλιξη δύσκολη για όποιον το επικαλείται. Είναι το τελευταίο όπλο και είναι το όπλο το οποίο δεν θέλει μία κυβέρνηση να ασκεί, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει. Γι' αυτό και εμείς θεωρούμε ότι, οποιαδήποτε θριαμβολογία γύρω απ' αυτό, είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ήταν η επιβεβλημένη λύση, αλλά δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Συνεπώς, και γι' αυτό ανέφερα στην αρχή, ότι το ζητούμενο για εμάς είναι η επόμενη μέρα. Είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα λάβει η κυβέρνηση.

Εμείς, ελπίζουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν εξαντλήθηκε στο να πάει ο πρωθυπουργός και να κάνει το αυτονόητο στο γεύμα, στη Σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων. Ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα θα χαρακτηριστεί από ανάληψη πρωτοβουλιών, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαρτάται και απ' τη λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Γ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Επειδή η ηγεσία της Fyrom κινείται έτσι όπως κινείται και επειδή η Fyrom είναι που θέλει να εισέλθει στους οργανισμούς αυτούς, τι νόημα θα είχε μία επίσκεψη, μια πρωτοβουλία; Να πάει ένας Έλληνας πολιτικός αρχηγός να τους πει τι; Μήπως θα έπρεπε αυτοί να έρχονται στην Ελλάδα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για επίσκεψη και για το πότε, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όμως, διαβάζουμε και βλέπουμε ήδη την κατανοητή αντίδραση του λαού της γειτονικής χώρας, σε μία απόφαση που αυτοί θεωρούν, από τη δική τους σκοπιά, άδικη.

Είναι σημαντικό, να μην κλείσουν οι δίοδοι συνεννόησης. Είναι σημαντικό, να κρατήσουμε ανοιχτή την συζήτηση. Και είναι σημαντικό, και μπορώ να σας πω ότι είναι και πιο πρόσφορο ίσως, αυτό να μην γίνει απ' την κυβέρνηση, αλλά να γίνει από έναν ηγέτη, ο οποίος έχει κύρος στην περιοχή, γνωρίζει πολύ καλά τα Βαλκάνια και μπορεί να μιλήσει με μια διαφορετική γλώσσα, ακριβώς για το ζήτημα αυτό. Σε αυτή τη λογική, θα βλέπαμε μία τέτοια επίσκεψη. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα κριθεί η σκοπιμότητά της από το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου.

Π. ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, μήπως και η Ελλάδα κάποια στιγμή θα έπρεπε να κάνει και ένα τουλάχιστον βήμα πίσω ή κατά κάποιο τρόπο να αναβιώνει και τη συμφωνία του '92 των πολιτικών αρχηγών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ζήτημα της Σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για μία ενιαία θέση δεν είναι κάτι, που, εμείς τουλάχιστον, έχουμε ζητήσει ή αποφασίσει. Είναι προφανώς, και αυτό, όπως και πολλά άλλα, μέσα στο οπλοστάσιο, το οποίο έχει κάθε πολιτικό κόμμα, για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή την συζήτηση. Θα το δούμε.

Π. ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν καταλάβατε. Δε ρώτησα αυτό. Λέω μήπως πρέπει να αναβιώνουμε σαν Ελλάδα τη θέση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Είναι κάτι που υπάρχει και στα γκάλοπ που βλέπουμε και προχθές στην εκπομπή του Χαρδαβέλλα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε, στο ζήτημα των Σκοπίων, υπάρχει ένα προπατορικό αμάρτημα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και υπάρχουν και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Καλό είναι να μην γυρνάμε προς τα πίσω, αλλά να κοιτάμε μπροστά και να βρίσκουμε λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Οι φοιτητικές εκλογές είναι ένα θέμα που ανοίγει τώρα και σας ενδιαφέρει απ' ότι έχω καταλάβει σε προηγούμενες συζητήσεις εδώ. Εντούτοις θα έλεγα ότι μάλλον πηγαίνουμε προς τις φοιτητικές εκλογές με κλίμα έντασης τα Πανεπιστήμια. Δηλαδή πριν από δύο ώρες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έπαιξαν ξύλο για μια φορά ακόμη και ανεβλήθη μία προγραμματισμένη εκδήλωση της ΠΑΣΠ με ομιλήτρια την κα Κατσέλη. Έχετε σκέψεις γι' αυτό το κλίμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το κλίμα στα Πανεπιστήμια, καλό είναι να το χρεώσει κανένας στις πολιτικές της κυβέρνησης για τον χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Πολιτικές, που χαρακτηρίζονται από έναν αυταρχισμό, μία ανακολουθία, ταυτόχρονα και μία προσπάθεια βίαιων αλλαγών, οι οποίες δεν περνάνε μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο και οι οποίες δεν προσφέρουν και στο να δημιουργήσουμε σύγχρονα, δημόσια, με σωστή χρηματοδότηση Πανεπιστήμια.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει ένα διάλογο με τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται και σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης της νεολαίας του, η οποία πιστεύουμε ότι, σύντομα, θα ολοκληρωθεί. Βάζουμε δηλαδή τις βάσεις, με το Πρόγραμμά μας, αλλά και μέσα απ' αυτή την ανασυγκρότηση, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε, όχι μονάχα στη νεολαία, αλλά και συνολικά στην Ελληνική κοινωνία, μία πειστική εναλλακτική πρόταση, η οποία διατηρεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο στο επίκεντρο της Ανώτατης Παιδείας, αλλά όμως, το κάνουμε με έναν τρόπο, ώστε το δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο, να είναι ανταγωνιστικό με τα ευρωπαϊκά.

Να είναι ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο προσφέρει στους φοιτητές ποιοτική παιδεία, πραγματικά δωρεάν δημόσια παιδεία και το οποίο τους προετοιμάζει για να γίνουν πολίτες της Ευρώπης.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Ξανά στο σκοπιανό. Στην τελευταία σας αναφορά είπατε ότι στο θέμα των Σκοπίων υπάρχουν πολλές χαμένες ευκαιρίες. Καλό είναι να κοιτάμε μπροστά. Αυτό απευθύνεται στην πλευρά της κυβέρνησης ή ενδεχομένως και στο ΠΑΣΟΚ; Και ρωτάω γιατί χθες το βράδυ τυχαία είδα τον κ. Χρυσοχοϊδη στον «ALPHA» να αποδέχεται ότι ευθύνη για την ήττα που έχουμε υποστεί τόσα χρόνια στην υπόθεση αυτή, δεν έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες οι πλευρές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας θυμίζω ότι, το ΠΑΣΟΚ, μετά την καταστροφική τριετία της Νέας Δημοκρατίας, καταστροφική σε όλα τα πεδία, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, παραλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε με ένα εμπάργκο στη γειτονική μας χώρα, που κατέληξε σε μία ενδιάμεση συμφωνία, η οποία έθεσε τις βάσεις για μία συζήτηση.

Η συζήτηση αυτή ήταν πολύχρονη, επίπονη και, προς το τέλος της θητείας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έδειχνε να είναι κοντά στο να αποφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, το νήμα εκείνο χάθηκε. Το νήμα διακόπηκε βίαια το 2004, με την απουσία πρωτοβουλιών. Και το σημερινό αδιέξοδο της συζήτησης με τα Σκόπια, το οποίο μεταφράστηκε με το δικαίωμα της αρνησικυρίας και τη μη πρόσκληση, είναι αποτέλεσμα αυτής της χαμένης τετραετίας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα