Μίζερο βέτο στον Γιώργο
Μικροκομματικό «όχι» στον Γιώργο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Με ένα «αμήχανο», αλλά εμφανώς υστερόβουλο πολιτικά «όχι» αντέδρασε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια για εξομάλυνση της κρίσης με τα Σκόπια.
Oκ. Καραμανλής απέρριψε πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταβεί στα Σκόπια και να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του κρατιδίου, προκειμένου να κάμψει την αδιαλλαξία τους και να δημιουργήσει συνθήκες προσέγγισης με την Αθήνα.
Με τη φράση «άσ΄ το καλύτερα, δεν είναι τώρα η ώρα», που φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά έκλεισε και την τελευταία χαραμάδα για την ανεύρεση διεξόδου στην κρίση, ακριβώς την παραμονή της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «οι κινήσεις στο πολιτικό πεδίο και στο διεθνές πεδίο πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο». Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν πείσθηκε ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θα έφερνε αποτελέσματα. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξασφαλίσει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, ήτοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπρ. Τσερβενκόφσκι, τον πρωθυπουργό Νικ. Γκρουέφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μιλοσόσκι, καθώς και με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα- σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- υπήρχε έτοιμο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο θα μετέφερε τον κ. Παπανδρέου στα Σκόπια και το πρώτο ραντεβού του είχε προσδιοριστεί για τις 11 το πρωί τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδος), ώστε μέχρι χθες το απόγευμα, που είχε προγραμματιστεί η ώρα αναχώρησης της αντιπροσωπείας της FΥRΟΜ για το Βουκουρέστι, να είχε πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος γύρος επαφών.
Πηγές της Χαρ. Τρικούπη επεσήμαιναν σχετικά με την αρνητική στάση του Πρωθυπουργού ότι αυτή υπαγορεύτηκε από δύο λόγους: 1Από τον απόλυτο αιφνιδιασμό που υπέστη, καθώς ανέμενε ότι η συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου θα είχε τυπικό χαρακτήρα και θα εκινείτο στο γνωστό πλαίσιο της επανάληψης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Και 2Από την εκτίμηση ότι τυχόν επιτυχία της επίσκεψης Παπανδρέου στα Σκόπια, στο παρά ένα της κρίσιμης διάσκεψης στο Βουκουρέστι, θα βάραινε αποφασιστικά το κλίμα υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, πηγές προσκείμενες στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία Παπανδρέου. Άφηναν να διαρρεύσει ότι πιθανό ταξίδι Παπανδρέου στα Σκόπια θα ήταν άνευ περιεχομένου, καθώς η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του κρατιδίου θα είχε ήδη αναχωρήσει για το Βουκουρέστι προκειμένου να λάβει μέρος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080402&nid=8049173&sn=&spid=876
Κοντόφθαλμα
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση η χρήση του βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
ΕΙΝΑΙ άλλωστε σαφές, εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, πως αποδοχή της ένταξης θα συνιστούσε διπλωματική ήττα που θα είχε συνέπειες και στο ζήτημα του ονόματος. ΔΕΝ θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ωστόσο. Η επιλογή του βέτο δεν θα είναι χωρίς κόστος. Και πέρα από τα προφανή, τις πιέσεις δηλαδή που θα ασκηθούν κυρίως από τις ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες ίσως πιο δύσκολες παγίδες που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Η προφανής θα είναι να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να ζητήσουν τα Σκόπια να ενταχθούν πλέον στον ΟΗΕ με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή το «Μακεδονία», με το οποίο τους αναγνωρίζουν τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.
ΓΙΑ να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος ακόμα και αν οι πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου είναι μικρές. Και είναι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που μοιάζει περισσότερο ακατανόητη η άρνηση του Πρωθυπουργού να δεχθεί την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου να πάει να δει από κοντά και να συνομιλήσει με την ηγεσία των Σκοπίων.
ΔΕΝ θα έβρισκε βέβαια τη λύση. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας όμως αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή να διατηρούνται όλοι οι δίαυλοι ανοικτοί.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ και αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής σκέφτηκε με κύριο γνώμονα το πολιτικό του συμφέρον. Το έκανε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης όταν κατηγορούσε για μειοδοσία τις κυβερνήσεις Σημίτη πριν από κάθε μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη.
ΤΟ κάνει και τώρα, παρ΄ ότι το ΠΑΣΟΚ τού προσφέρει τη στήριξή του!
http://ta-nea.dolnet.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080402&nid=8048415&sn=&spid=876
«Άγνωστη λέξη» η συναίνεση για Καραμανλή όταν ήταν αντιπολίτευση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
«ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ μύρια έπονται»... Το είχε δηλώσει ο Κώστας Καραμανλής το 1999, μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι που έδινε στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εθνική υποχώρηση» και για «ενδοτισμό». Η «συναίνεση» στα εθνικά θέματα- που τόσο συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός- δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό του όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν είναι η ώρα για κριτική. Τώρα είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση», είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, επισφραγίζοντας μια πολιτική υπέρβασης των αντιπολιτευτικών δεδομένων, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε εδώ και εβδομάδες να στηρίξει την κυβέρνηση αν πήγαινε σε βέτο.
Ο Κώστας Καραμανλής, ωστόσο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο του 1999, και λίγο μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη για «εγκατάλειψη πάγιων εθνικών θέσεων» και της έλεγε ειρωνικά «μπράβο», ενώ ο Π. Παυλόπουλος κατήγγελλε «νέα εθνική και επώδυνη υπαναχώρηση». ΄Εκτοτε, το περίφημο ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ, έγινε σύμβολο του «ενδοτισμού» στις ομιλίες των στελεχών της Ν.Δ.
Σκοπιανό
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται εναντίον της διπλής ονομασίας. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πριν από εβδομάδες στη Βουλή διά στόματος του υπεύθυνου Εξωτερικών και Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, «αν η κυβέρνηση πάει στο βέτο, θα τη στηρίξουμε». Αντίθετα, όποτε εγειρόταν θέμα για το Σκοπιανό επί κυβέρνησης Σημίτη, τα στελέχη της Ν.Δ. παρέπεμπαν στη «σκληρή» γραμμή του 1992 και στην απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών να μη γίνει αποδεκτή καμιά ονομασία- απλή ή σύνθετη- με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Για να μην αναφερθεί το γεγονός ότι όταν το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία - την οποία έχει κάνει «σημαία» της η σημερινή κυβέρνηση- η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης...
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080402&nid=8049205&sn=&spid=876
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα